Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

пре 1 минут, Снежана рече
пре 15 минута, Bokisd рече

Sad, ako ne pise o mikro i macro u okviru Pisma, onda sta ostaje,

па, ако сам добро разумела Јанка, остаје могућност/ слобода избора, дата свим онима који нису верујући и који немају дар да пређу на "виши ниво" за нас као верујуће ни микро, ни макро еолуција немају никакав значај и тотално је бесмислена и излишна у контексту вере и Светог Писма.

Ovo za verujuce, i meni deluje da moze da bude nebitna ( mikro i makro ) u okviru vere i Pisma. 

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 13 минута, Bokisd рече

Sad, ako ne pise o mikro i macro u okviru Pisma, onda sta ostaje, pa, postoje ziva bica samo u okviru vrsta, po vrstama ( po Pismu ) .... :osmeh:

Јао што волиш да врдаш. Више него леба да једеш.

Не пише у СвПисму, одакле ти онда идеја о микроеволуцији?

Закључујем из твог одговора да је то на основу тога што си ти замислио да је микро еволуција прихватљива, а макро није. То ти је методологија. А емпиријски си то "доказао" обзервацијом да су "жива бића само у оквиру врста".

Размисли. Па онда размисли да ли ја говорим истину када кажем да неки од вас нити имају правилан приступ науци, нити имају правилан приступ богословљу. А зашто? Зато што сопствене замисли држе као врхунско мерило и у науци и у богословљу. (т.ј. правите 'златно теле', идола, коме се клањате)

Није то добро.

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, Ivan Marković рече

Може то и без мултиверза и еволуције. Заправо, чудан би био свет у коме владају нацисти као остварење циља Божјег стварања.

Појашњење. Ово не значи да повезујем еволуцију и свет у коме владају нацисти. Него мултиверз и свет у коме владају нацисти.

Подели на овим сајтовима

Марковић опет предозирао с Ред Булом!!!

:)))

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 33 минута, Bokisd рече

( boki yoda masters... :D )

Pa, mikro je promena u okviru vrsta, makro je promena u okviru razlicitih vrsta. Sad, ako ne pise o mikro i macro u okviru Pisma, onda sta ostaje, pa, postoje ziva bica samo u okviru vrsta, po vrstama ( po Pismu ) .... :osmeh:

Onda ostaje starija verzija kreacionizma pre nego sto smo poceli da kopamo fosile i brojimo i trazimo vrste po prasumama i skontali evoluciju i skontali koliko zapravo vrsta postoji i koliko ih je postojalo tj. ostaje stara ideja da je Bog stvorio sve vrste... problem je sto ih ima previse za Barku... zbog tog problema su kreacionisti preuzeli samo deo TE i nazvali to mikroevolucija.

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Ведран* рече

Јао што волиш да врдаш. Више него леба да једеш.

Не пише у СвПисму, одакле ти онда идеја о микроеволуцији?

Закључујем из твог одговора да је то на основу тога што си ти замислио да је микро еволуција прихватљива, а макро није. То ти је методологија. А емпиријски си то "доказао" обзервацијом да су "жива бића само у оквиру врста".

Размисли. Па онда размисли да ли ја говорим истину када кажем да неки од вас нити имају правилан приступ науци, нити имају правилан приступ богословљу. А зашто? Зато што сопствене замисли држе као врхунско мерило и у науци и у богословљу. (т.ј. правите 'златно теле', идола, коме се клањате)

Није то добро.

Pa, recimo, ne postoji u Pismu konkretno o mikroevoluciji ( mozda neko zna o nekom primeru ), ali, znamo zasigurno, i evolucionisti i kreacionisti se slazu da postoje promene i adaptacija u okviru vrsta radi prezivljavanja ( samo TE ide i dalje , kroz promene vrsta ). Mislim, zbog cega bi se Pismo bavilo bas striktno mikroevolucijom ? Nesto ne vidim neki veliki razlog ( pogotovo verski ), osim mozda ( ako negde postoji neki primer ) kao opisivanje prirodnih stvari koje se mogu uociti i videti.

Tako isto i po analogiji sa makroevolucijom, zbog cega bi se time bavilo Pismo ? Pogotovo sto je vrlo tesko se baviti TE bez napredne i sofisticirane nauke. Ne znam na koji nacin, mozemo negde izvuci TE postavke iz Pisma.

I, koja je onda poenta, sta mozemo ocekivati od Pisma da nam kaze u vezi stvaranja svega ? Pa, mislim, mozemo ocekivati , da nam kroz pricu  onoga sto sto se desilo ,.... u samom cinu stvaranja, tj. opis samog  cina stvaranja moze da nam ukaze na prirodu stvaranja flore i faune i coveka.

Tu sad, trebalo bi da dodjemo i do bogoslovlja o stvaranju coveka i sveta. 

Подели на овим сајтовима

пре 22 минута, Ivan Marković рече

Ово је занимљиво. Ипак, ако те нивое поређаш у континуум, нису ти потребни двојници (дупликати). Ово није мој термин.. Користи га Дејвид Луис у својим тезама о модалном мултиверзуму. Ту имаш и магарце који говоре и унутарсветске демијурге и олимпијске и толкиновске пантеоне. Једино нема места за Јахвеа.

Вероватно, кад би постојали сами од себе.

Али... ако би они били креација Творца са (унапред одређеним) циљем обожења човека онда би граничне вредности ових колапса увек конвергирале ка сличним решењима. Зато нема магараца који говоре, свих нациста ни демијурга и осталих, већ низ "врло сличних" (али ипак различитих) догађаја чије вредности осцилују око једног правца и смера (ово је можда превише линеарно али не умем боље да опишем). Бесконачни низ врло сличних вредности, али је њихова разлика велика унутар овог нашег света...

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Bokisd рече

Mislim, zbog cega bi se Pismo bavilo bas striktno mikroevolucijom ? Nesto ne vidim neki veliki razlog

Рекох да радиш за мене. :D

Тако је. Не постоји разлог зашто би се бавило микро али ни евентуалном макро еволуцијом. 

И као што не можемо СвПисмом доказати микро еволуцију, не можемо ни макро еволуцију. Али у исто време онда Св Писмом не можемо ни оповргавати ни микро ни макро еволуцију. 

За то је потребна научна методологија. И то уопште није нешто чиме се Св Писмо бави. 

Када поп римски каже да СвПисмо није уџбеник биологије, он говори управо ово. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, GeniusAtWork рече

Да, али када се прича о брзини светлости мисли се на вакуум. И да је у вакууму увек константна, било који посматрач који се креће равномерно праволинијски ће увек измерити исту брзину светлости. И било која два таква посматрача се увек морају сложити да је брз. светлости константна, независно од њихових брзина и смерова којима се крећу.

А кад није у вакууму, онда се увек креће спорије. Па имаш и овакве занимљиве појаве: линк

"Да, али када се прича о брзини светлости мисли се на вакуум." Pa i ja sam tako pretpostavio ali zbog raznih "hah" tipova bolje je biti precizan u pisanju.

пре 31 минута, HOA+ рече

(dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има.

Подели на овим сајтовима

пре 46 минута, Avocado рече
1 hour ago, Bokisd рече

( boki yoda masters... :D )

Pa, mikro je promena u okviru vrsta, makro je promena u okviru razlicitih vrsta. Sad, ako ne pise o mikro i macro u okviru Pisma, onda sta ostaje, pa, postoje ziva bica samo u okviru vrsta, po vrstama ( po Pismu ) .... :osmeh:

Onda ostaje starija verzija kreacionizma pre nego sto smo poceli da kopamo fosile i brojimo i trazimo vrste po prasumama i skontali evoluciju i skontali koliko zapravo vrsta postoji i koliko ih je postojalo tj. ostaje stara ideja da je Bog stvorio sve vrste... problem je sto ih ima previse za Barku... zbog tog problema su kreacionisti preuzeli samo deo TE i nazvali to mikroevolucija

Ima neke fore ( i fazoni :smeh1: ) u vezi Barke.

Tamo negde sv.Avgustin navodi, da postoji mogucnost da je Mojsije kod zadavanja mera za pravljenje barke, koristio meru lakat koja se koristila u Egiptu ( tamo je ziveo i bio je upoznat sa naukama Egipta ) i koja je mera bila veca od mere lakta koja se koristila u drugim drzavama. Tako da je Barka teorijski mogla da bude veca od zamisljenih 'obicnih' lakata.

I, drugo, takodje od Avgustina, razmatrajuci taj problem fizicke zapremine barke i mogucnosti ulaska bas svih vrsta zivotinja. Pa, kaze ( parafraza ) ,.... da Bozija zapovest koja je delovala na pocetku stvaranja svega i dalje deluje, nije ukinuta, i da posle potopa, moglo je ponovo da se stvore vrste koje su bile na zemlji, a koje nisu mogle da udju u barku.....

To su neka moguca spekulativna resenje za ove stvari. ( ili, ako se slazes sa teorijom koju mnogi verni podrzavaju,  da je potop bio 'velikog' lokalnog karaktera )

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, Ведран* рече

Рекох да радиш за мене. :D

Тако је. Не постоји разлог зашто би се бавило микро али ни евентуалном макро еволуцијом. 

И као што не можемо СвПисмом доказати микро еволуцију, не можемо ни макро еволуцију. Али у исто време онда Св Писмом не можемо ни оповргавати ни микро ни макро еволуцију. 

За то је потребна научна методологија. И то уопште није нешто чиме се Св Писмо бави. 

Када поп римски каже да СвПисмо није уџбеник биологије, он говори управо ово. 

Ali, ako postoji mikro ili makro evolucija, kojim se ne bavi Pismo, ali, imamo floru i faunu i coveka, imamo realnost postojanja i zivota svih tih stvari,  imamo odredjene vrste i rodove tih stvari , ....jer, kako nesto moze da postoji bez da je po prirodi, ...neka vrsta ili rod ...

Samo treba videti, sta i kako sa tim vrstama i rodovima po Pismu, ....mislim, da tu vec stupamo i na polje bogoslovlja. 

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Bokisd рече

Ali, ako postoji mikro ili makro evolucija, kojim se ne bavi Pismo, ali, imamo floru i faunu i coveka, imamo realnost postojanja i zivota svih tih stvari,  imamo odredjene vrste i rodove tih stvari , ....jer, kako nesto moze da postoji bez da je po prirodi, ...neka vrsta ili rod ...

Samo treba videti, sta i kako sa tim vrstama i rodovima po Pismu, ....mislim, da tu vec stupamo i na polje bogoslovlja. 

Превазилазиш моје менталне капацитете схватања гледе тога о чему причаш.

Али немој ми објашњавати, плиз!!!!

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, Ivan Marković рече

Другим речима инерцијални системи. Али ствари се мењају у ОТР. Ту брзина светлости просто не може бити константна због утицаја гравитационих поља

Ovo je vrlo interesantno. Bilo bi lepo kad bi ovo malo više pojasnio ili dao neki link gde bi mogli da pročitamo nešto više o ovome.

пре 31 минута, HOA+ рече

(dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има.

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, Bokisd рече

Tamo negde sv.Avgustin navodi, da postoji mogucnost da je Mojsije kod zadavanja mera za pravljenje barke, koristio meru lakat koja se koristila u Egiptu ( tamo je ziveo i bio je upoznat sa naukama Egipta ) i koja je mera bila veca od mere lakta koja se koristila u drugim drzavama. Tako da je Barka teorijski mogla da bude veca od zamisljenih 'obicnih' lakata.

Velicina barke nije sama po sebi problem, teoretski je mogao i tri puta vecu da napravi... problem je skupljanje zivotinja. Ne postoji scenario po kojem je moguce sakupiti sav biljjni i zivotinjski svet na zemlji.

To je stvar koju ocekujem na razume petogodisnjak na primer pa se ti onda nasmejes  i probas da mu objasnis logistiku i probleme iza takbog poduhvata, koji bi realno trebalo da budu ocigledni svakom odraslom i zrelom coveku, ali onda naidjes na zrele ljude koji imaju slican rezon petogodisnjacima kad je  u pitanju protestantsko tumacenje biblije i prosto te sateraju u cosak i nemas izbora osim da shvatis da se ispred tebe nalazi ortodoksna budala...

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...