Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 2 минута, Avocado рече

i on to lepo u svojoj glavi spakuje tako da ti veruješ jednom naučniku a on veruje drugom naučniku i da su oba verovanja legitimna... 

Па у томе и јесте тактика ових шарлатана да би испало као свако има своје мишљење, које је једнако валидно. То ће бити тако када око и дупе буду иста ствар! Но, код неупућених може да прође. Замисли сада да је једнако мишљење неког калуђера са 2 разреда основне школе и овог Николаја са М.И.Т-а! Још се јави она Ана Баклавац па каже како га много цени, али да он нема посма. Вероватно га цени као кувара!12:smeha:

пре 4 минута, Avocado рече

Zato sam Gorana i pitao koji konkretan naučni rad njegovog omiljenog naučnika preporučuje i onda mu je maca pojela jezik... ili je samo otišao da tetki odnese lek...

Није, отишао је као неки мужеви да купе цигарете...:)) 

Подели на овим сајтовима

пре 14 часа, Zoran Đurović рече

@Avocado 

Овај митрополит је светски признати научник (за разлику од о. Горана који нема никакву диплому у овим дисциплинама), тако да не подржава лупања како еволуција побија Библију. Коме ће сада разумна особа веровати? :2v2e0jr:

His Eminence Metropolitan Nicholas of Mesogaia and Lavreotiki:

Q. What do you have to say about the theory of evolution? Does it not contradict the teaching of the Church?

A. In regards to this issue, the teaching of the Church is based on the inspired book of Genesis. This is not a book about Physics or Biology. The important thing it talks about is not whether God molded man from soil and where He found it, but that man was made "in the image and likeness" of God. Everything else falls into details. How can science subvert this? Beyond this, if science improves our understanding of this world and our image of Him, why should we challenge it? The most we can say is that we understand some things better.

The God-likeness of man, that is, that we are made with divine life and engraved with the purpose of divine likeness, this cannot be changed by science. Though it can be arrogantly challenged by some scientists.

Q. So it doesn't matter if man descended from animals?

A. What matters is the divine origin of man and his relationship to God, namely that God created us, not how He created us. And also, the danger is not that man descended from the animals, but rather that we end up like them: "People, despite their honor, do not endure; they are like the beasts that perish" (Ps. 49:12). While our purpose is to be like God, we are trying to prove that we are animals?

The problem therefore is not the scientific confirmation of evolution, but the commitment to the sick interpretation of it. The latter does not prove the non-existence of God, but affirms the impassioned nearsightedness of man. To exchange the divine purpose with an unwise degeneration to an animal! Not even animals would like this.

Q. But we have important similarities with animals and need to find their importance.

A. The interest in our likeness with animals surprises me. If there was similar interest in our affinity with God, how different things would be. We should discover the significance of this affinity. As for the animals, there are certainly similarities. Our body in one way or another resembles the higher primates. We can even teach animals instinctive virtues. There are so many examples that exist in Holy Scripture. Christ Himself says in the Sermon on the Mount to "look at the birds in the air" and in what way we can imitate them.

But what matters is our differences from the animals. Man is psychosomatic. This is the source of his value. It is time to turn our attention away from our similarity with animals and towards the possibility of our likeness to God.

Source: From the book Αν υπάρχει ζωή, θέλω να ζήσω (If Life Exists, I Want To Live). Translated by John Sanidopoulos.

Metropolitan Nicholas of Mesogaia and Lavreotiki studied Physics at the University of Thessaloniki where he received his Bachelors in 1976, and after serving in the army he continued his studies at Harvard and M.I.T. where he received his Masters of Arts and Masters in Science, and then in a combined program of Harvard and M.I.T. (HST = Health-Sciences-Technology) he received his Ph.D in Biomedical Engineering. Upon completing his studies he worked simultaneously for New England Deaconess Hospital, NASA and Arthur D. Little. After teaching at Harvard and M.I.T., he went on to teach at the School of Medicine at the University of Crete as well as at the University of Athens. He then went back to Boston where he received both a Masters in Theological Studies and a Masters in Theology from Holy Cross School of Theology, and a doctorate from the University of Thessaloniki in Bioethics.

Ima i drugi Nikolaj. :ani_biggrin:   

А ево шта пише Свети Николај Српски о чуду исцељења згрчене жене: „Како се исправи крива кичма и не сломи се? Како се покрете непокретни врат и не беше болно? Требало је милиони година да прођу, говоре бесловесни умови у наше доба, да се кичма мајмунска усправи и да мајмун постане човек! Тако говоре, јер не познају силу и моћ Живога Бога. Гле, требало је ваљда само један секунд, па да се на једну реч Господа Исуса исправи кичма женина, кривља много од кичме мајмунске! Но, како се исправи кичма? Како се покрете врат? Како наказа поста здрав човек? … О свему томе не питај, него иди и хвали Бога као што га и ова жена хваљаше

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, grigorije22 рече

Ima i drugi Nikolaj. :ani_biggrin:   

А ево шта пише Свети Николај Српски о чуду исцељења згрчене жене: „Како се исправи крива кичма и не сломи се? Како се покрете непокретни врат и не беше болно? Требало је милиони година да прођу, говоре бесловесни умови у наше доба, да се кичма мајмунска усправи и да мајмун постане човек! Тако говоре, јер не познају силу и моћ Живога Бога. Гле, требало је ваљда само један секунд, па да се на једну реч Господа Исуса исправи кичма женина, кривља много од кичме мајмунске! Но, како се исправи кичма? Како се покрете врат? Како наказа поста здрав човек? … О свему томе не питај, него иди и хвали Бога као што га и ова жена хваљаше

За  ове безбожничке приговоре удео ће ти бити са Артемијем/Марком! :))

Или још горе: Твоји псићи неће васкрснути!:2v2e0jr:

Подели на овим сајтовима

пре 10 часа, Zoran Đurović рече

За  ове безбожничке приговоре удео ће ти бити са Артемијем/Марком! :))

Или још горе: Твоји псићи неће васкрснути!:2v2e0jr:

Nema zezanja sa Nikolajem. :ani_biggrin: Jevandjelje po Tomi kaze da ce da bidnu vaskrsnuti. :ani_biggrin:

Подели на овим сајтовима

пре 59 минута, Tumaralo. рече

Ženke nekih majmuna imaju himen.

Kapitulirao sam.0122_tuk

Baš tedoh da pitam za himen dal postoji kod nekih drugih vrsta...:D

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

"Bezbožnici

O Boziću kada mi govorimo da smo sinovi Oca svetlosti, oni tvrde da su sinovi gorilski; o Vaskrsu kada mi ukazujući na Hristovo vaskrsenje govorimo da ćemo i mi vaskrsnuti iz mrtvih u život večni i da je to smisao i cilj našeg bitisanja na zemlji, oni prevrću mrtve leševe gorila i s nekom bezumnom gordošću kliču: ovakav je kraj praoca našeg, ovakav  i naš kraj! O Vaznesenju kad se mi duhom i srcem uzdižemo u Carstvo Nebesko poput vaznesenog Gospoda, oni namršteno zarivaju svoje poglede u zemlju i tvrde: nema nebesa, nema duhovnog carstva, postoji samo ovo carstvo ilovače i ništa više, kako za sve gorile praoce naše tako i za sve nas: ilovača i ništa više! smrt i ništa više! nerazum i ništa više! besciljnost i ništa više! O Duhovdanu kada mi slavimo Svetog Duha Božijeg i Njemu se molimo da siđe u nas i očisti nas, okrepi i uzvisi i obesmrti i oboži oni se kikoću i hule kroz kanale svojih smradnih gasova: ne postoji nikakav duh, ni sveti, ni nesveti, nego postoji samo neka vrsta pare u telu, isparenja tela što se može nazvati duhom. O prazniku svetih Apostola mi se nadahnjujemo duhom prvih Hristovih vojnika i sledbenika koji iz ljubavi prema ljudima kao braći svojoj mnoge muke podneše, a iz ljubavi prema Bogu kao Ocu svome glave svoje položiše tako i mi, a oni se rugaju apostolstvu i bratstvu i ljubavi i tvrde da se samo gorilskom snagom može izvojevati ono što se hoće. Ono pak što oni hoće to je obrtanje nejednačine društvene u jednačinu, da bi se uskoro opet ta njihova jednačina obrnula u nejednačinu sve to na osnovu praoca gorile, koji je alfa i omega ljudskoga roda!

Rečnik večnog života vladika Nikolaj Velimirović

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Ana Bjelan рече

Rečnik večnog života vladika Nikolaj Velimirović

Да ли је могуће да си толико лишена могућности инклузивног размишљања, да не кажем да си дудук, па да не капираш са киме се Николај овде обрачунава? Не са еволуцијом као таквом него еволуцијом представљеном у антихришћанском кључу. Као што су такви еволуционисти апсолутно неприхватљиви, тако сте и ви креационисти. Можете да се ухватите за ручице и заиграте једно коло... Нема никаквог сукоба међу овим Николајима, него ти имаш душевни проблем или си приглупа. На теби је да изабереш.   

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Ana Bjelan рече

O Boziću kada mi govorimo da smo sinovi Oca svetlosti, oni tvrde da su sinovi gorilski

Пошто ти Николаја знаш напамет, јер си толика побожница, да ли би била љубазна да ми наведеш одакле је овај његов текст? Није да ти не верујем на реч, јер је моја интерпретација итекако јасна у сваком случају, али чисто да прочитамо мало шири контекст. Хајде, буди добра, јер ја теби ипак Грчког дадох. Тако да више ниси могла да имаш двојби.  

Подели на овим сајтовима

Ево како и св. Сава Јањић мудро збори: "Иако је крајње незахвално правити амалгам између науке и вере у овим питањима, јер је немогуће јасно реконструисати еволутивни развој човека, сматрам да није суштински противно нашој вери рећи да је Бог удахнуо дух животни човеколиком бићу које је прошло еволутивни пут од примата, чиме је направљен јасан скок између природног еволутивног развоја и Божанског акта коначног стварања човека као целине тела и душе. О томе је говорио између осталих и А. Каломирос у цитату који сте поменули: „Адам је био еволуцијски узнапредовала животиња, која је у своје најунутарњије битије примила удах Божански, печат Божије иконе (образа), и постала човек….. Када је Господ Бог духнуо у лице Адамово дух животни, тада је еволуцијски узнапредовала животиња постала разумно створење, преображена изнутра и у својим дубинама, али не анатомски већ духовно, благодаћу Духа Светога“. Разлика од строго креационистичког става јесте у томе што овај, хришћански еволуционизам, посматра стварање као динамички процес. Бог приводи из ништавила твар, а потом постепено кроз разне форме обликује милионима година човека из праха земаљског и коначно му удахњује дух животни (Библијски дан, на јеврејском "јом", означава не само дан од 24 часа већ било који временски период). За мене је чудесно како човек рекапитулира својим саставом васцелу творевину јер управо преко човека, односно Христа, сва твар, биљке и животиње улази у вечност".

Мени је овај резон јако близак. 

Подели на овим сајтовима

пре 29 минута, Zoran Đurović рече

Ево како и св. Сава Јањић мудро збори: "Иако је крајње незахвално правити амалгам између науке и вере у овим питањима, јер је немогуће јасно реконструисати еволутивни развој човека, сматрам да није суштински противно нашој вери рећи да је Бог удахнуо дух животни човеколиком бићу које је прошло еволутивни пут од примата, чиме је направљен јасан скок између природног еволутивног развоја и Божанског акта коначног стварања човека као целине тела и душе. О томе је говорио између осталих и А. Каломирос у цитату који сте поменули: „Адам је био еволуцијски узнапредовала животиња, која је у своје најунутарњије битије примила удах Божански, печат Божије иконе (образа), и постала човек….. Када је Господ Бог духнуо у лице Адамово дух животни, тада је еволуцијски узнапредовала животиња постала разумно створење, преображена изнутра и у својим дубинама, али не анатомски већ духовно, благодаћу Духа Светога“. Разлика од строго креационистичког става јесте у томе што овај, хришћански еволуционизам, посматра стварање као динамички процес. Бог приводи из ништавила твар, а потом постепено кроз разне форме обликује милионима година човека из праха земаљског и коначно му удахњује дух животни (Библијски дан, на јеврејском "јом", означава не само дан од 24 часа већ било који временски период). За мене је чудесно како човек рекапитулира својим саставом васцелу творевину јер управо преко човека, односно Христа, сва твар, биљке и животиње улази у вечност".

Мени је овај резон јако близак. 

Slično rezonujem a u Oboženje u Hristu Isusu svim srcem verujem.

S tim da ja rezonujem neminovnost starog adama kao smrtnog bića koji u svojoj slobodi odlučuje o svom večnom življenju a preko čoveka kojeg Isus Hristos podiže sobom konačno potpuno Božje krajnje stvaralaštvo završeno u Carstvu Božjem.

Evolucija je starom adamu neophodna, stari adam mora uznapredovati u slobodi bića, naučiti se šta je to biće,uzverovati u dar životnog postojanja i u toj slobodi odlučiti da li je spreman za večnu zajednicu večnoga života u Carstvu Božjem, gde više nema neoboženog evolutivnog uznapredovanja, nego večno penjanje sa Sinom ka Ocu koji je uvek korak dalje kao Stvaralac a sve vreme tu kroz Sina koji je jednak u Slavi Očevoj kao naš prijatelj, naše biće oboženo ljudsko uzvišeno Njime i koje sedi Njemu sa desne strane u Carstvu življenja večnoga blagodatnog pričesnika nestvorenog u energijama njegovim delatnim.

Bog je stvorio bića za večnu zajednicu, delom spasenja nas je potsetio svojom žrtvom da je Carstvo tu i da neće dozvoliti da poginemo u toj slobodi koja nam je data da u jednom procesu osetimo Istinu bića jer smo mi ipak privedeni iz nebića i da to smrtno biće po svojoj slobodi odluči hoće li ili neće biti tamo gde mu je po svoj prilici i stvoreno ime a to je večna zajednica Carstvo Božje.

Šta sa onima koji ne žele večno postojanje u življenju? Šta je sa tim ljudima? Ne znam ali znam da su smrtni ne iz razloga što će se možda vratiti u nebiće, nego što nisu privedeni do kraja u biće, jer je Božja volja bila da to bude u slobodi same tvari.

Da li će oni ostati neke sile u podnebesju ne umem da si objasnim ali objasnite vi meni onda kako se slobodno biće odlučuje na to da ne želi biti biće životno delatno i to zauvek?

Kad budemo dobili odgovor na to pitanje od njih samih onda ćemo verovatno i mi prestati biti zabrinuti za tu vrstu nepoznanice koja u našim bićima srećom nije dobila plodno tlo.

Evolucija može da smeta samo onima koji misle da Bog ne privodi sebi bića, nego da ga stvara već oboženog ili potpuno smrtnog kao prah koji nestaje vremenom u ništavilo.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Zoran Đurović рече

него ти имаш душевни проблем или си приглупа. На теби је да изабереш.   

@Milan Rakic @Милан РакићIzvini Rakicu, ali kako je moguce da mozes ovako nesto aminovati? Ne mogu da vjerujem da ti kao glavni administrator aminujes uvrede jednog svestenika, izvini sto pisem ovako javno ali ovo je stvarno previse...

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Sasa Vojvoda рече

@Milan Rakic Izvini Rakicu, ali kako je moguce da mozes ovako nesto aminovati? Ne mogu da vjerujem da ti kao glavni administrator aminujes uvrede jednog svestenika, izvini sto pisem ovako javno ali ovo je stvarno previse...

Види, пријатељу, о Исусовом вређању је тема овде већ елаборирана. Зато немаш права  да се правиш неупућеним.

Друго, кад неко неће да испоштује Митрополита Месогејског и Лавреотијског Николаја, тај је или глуп, или безобразан или душевно поремећен. Исто важи и за оног који неће да разуме полемични контекст нашег Николаја. Дакле, друштво, ви, или сте заиста будале, или се правите будалма. Јер, где је то Дарвин рекао да потичемо од горила? И онда Николај испада злонамеран или будала који не разуме ништа од Дарвина. А није тако. Јер је контекст из МИСИОНАРСКА ПИСМА, 227. Писмо, Књижевнику Васи Д.: Како се мотика руга ковачу, сасвим јасан. Али ви не разумете књижевне родове или дрско манипулишете овим текстовима.

Ја говорим јасним српским језиком. Није пријатан, али вас морам лечити овим средњовековним методама. Приватно сам одговорио Ани, али тешко да јој до мозга ишта допире јер је вама смирење порок и слабост а не хришћанска врлина.    

Подели на овим сајтовима

пре 46 минута, Zoran Đurović рече

Види, пријатељу, о Исусовом вређању је тема овде већ елаборирана. Зато немаш права  да се правиш неупућеним.

Друго, кад неко неће да испоштује Митрополита Месогејског и Лавреотијског Николаја, тај је или глуп, или безобразан или душевно поремећен. Исто важи и за оног који неће да разуме полемични контекст нашег Николаја. Дакле, друштво, ви, или сте заиста будале, или се правите будалма. Јер, где је то Дарвин рекао да потичемо од горила? И онда Николај испада злонамеран или будала који не разуме ништа од Дарвина. А није тако. Јер је контекст из МИСИОНАРСКА ПИСМА, 227. Писмо, Књижевнику Васи Д.: Како се мотика руга ковачу, сасвим јасан. Али ви не разумете књижевне родове или дрско манипулишете овим текстовима.

Ја говорим јасним српским језиком. Није пријатан, али вас морам лечити овим средњовековним методама. Приватно сам одговорио Ани, али тешко да јој до мозга ишта допире јер је вама смирење порок и слабост а не хришћанска врлина.    

kakvo smirenje ja sam odusevljena, kontekst je iz ove knjige 

https://www.google.rs/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjYqqPtuM_TAhVFWBQKHbBeDNUQFgguMAE&url=https%3A%2F%2Fwww.kupindo.com%2FHriscanstvo%2F14920965_RECNIK-VECNOG-ZIVOTA-Sveti-Nikolaj-Zicki&usg=AFQjCNFtz5ztHSAVx_0NYbNErttsEPMMfQ

mogao bi malo da je citas ovako i da ne citiras Nikolaja koji ne iznosi izricito stavove po tom pitanju

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...