Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

пре 20 минута, Јелена011 рече

Ja sam pocela da se smejem po ceo dan, pita me moj dragi dobro pa sta je ja reko kontekst 12:smeha: 

Njemu mukici nista nije jasno pa je od muke lego da dzonja 12:smeha:

:))12:smeha::)) Умирем... Замисли кад је @Ivan Marković негде рекао: Није ваљда (Боки) поново поменуо контекст? Умирем од смеха. Замисли кад смо и академски озбиљног Ивана успели да насмејемо! 

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 4 часа, Тања1 рече

Pogledaj samo kojim redom i kako  postavlja pitanje: Kako Hrist vaskrsava na krstu ? Konstatuje umro na krstu Umro je i izdahnuo, Njegovo telo je mrtvo i polaze se u grob. Bez tela nema vasksenja. Konstatuje  vaskrsava iz groba Zbog toga vaskrsava u ranu nedelju, u  tom istom telu u kome je i umro. Kako onda vaskrsava na krstu, bez tela?

Dakle, prema njemu vaskrsava u grobu (iz groba ustaje). confused1

Pa, eto imas hronologiju i u Simvolu, 'treci dan po Pismu'.

Sad, kazi mi, kada je Vaskrsao ? Prvi dan ? U petak ? Drugi dan ? U subotu ? Ili, treci dan ? U nedelju, po pismu ?

To je cista hronologija stvari.

Tako je zbog Njegovog tela. U telu je umro na krstu, u telu treba i da vaskrsne. Sasvim logicno. Ono sto je primio od nas ljudi, to je i umrlo. To treba i da vaskrsne. I, na taj nacin, sto je uzeo  celog coveka u Sebe, samo tako je mogao i celog coveka da podigne, kroz Krst i Vaskrsenje. Kako drugacije da gledamo na stvar ?

Sad, sta se desava , kada je  Hrist svojom dusom, koja je vezana za njegovu Bozansku Ipostas sisao u ad da propoveda i da podigne i spase pravednike SZ, je druga prica.  Kada se desila ta' propoved ? U koji dan ? I, kako ?  Ko ce ga znati.

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Vedran рече

Из импликација контекста :D се да закључити да је Бог био мртав до трећега дана док није успео да се избори са смрћу. Као да се рвао с њом, па једво устаде трећега дана. Сачувај Боже!

Ne.

Odakle si ovo izvukao ?

Telo je mrtvo i lezi u grobu. O tome se prica.

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Матусал рече

Да ли неко зна који светитељ је рекао да ћемо у есхатолошким телима сви бити узраста од 33 године? Тај исти је говорио да у нама постоји Божији запис првобитне Његове замисли о нама? Мислим да је Исак Сирин или Јефрем Сирин али нисам сигран.

Знам да је то о 33 године причао владика Данило Крстић, али не знам ко је пре њега.

Подели на овим сајтовима

Кронштатски: И такъ истина, дѣйствительность будущаго воскресенія нашего изъ мертвыхъ чрезъ воскресеніе Христово изъ мертвыхъ стала очевидною, ясною какъ день, и цѣль нашей земной жизни указана ясно и неопровержимо: мы должны жить для Бога, для добрыхъ дѣлъ, для взаимной любви и умереть для грѣха, т. е. грѣхъ долженъ потерять въ насъ всякую силу, всякую живучесть и дѣйственность; мы должны жить на землѣ для неба, для Бога, для вѣчной жизни, которая столь ясно намъ указана воскресеніемъ Христовымъ; жить только здѣшнею жизнію и для здѣшней скороисчезающей жизни, для плоти и крови — есть мечта, безсмысліе, напрасная трата и времени и силъ, безчисленный вредъ и противленіе Творцу нашему и Богу, указавшему ясно наше назначеніе. Если вы воскресли со Христомъ, то ищите горняго, гдѣ Христосъ сидитъ одесную Бога. О горнемъ помышляйте, а не о земномъ. Ибо вы умерли, и жизнь ваша сокрыта со Христомъ въ Богѣ. Когда же явится Христосъ, жизнь ваша, тогда и вы явитесь съ Нимъ во славѣ (Кол. 3, 1-4). Что послѣ этого для вѣрнаго христіанина земная жизнь? Постоянное приготовленіе къ будущей; непрестанное стремленіе души къ царствію Божію отъ здѣшней суетной жизни, отъ нападающаго на насъ непрестанно грѣха — безпристрастіе къ временнымъ благамъ и пользованіе ими на столько, чтобы онѣ не привязывали къ себѣ нашего сердца и не владѣли имъ: все мнѣ позволительно, говоритъ апостолъ, но ничто не должно обладать мною (1 Кор. 6, 12). Между тѣмъ земная жизнь слагается у насъ такъ, что земныя попеченія и заботы — почти всегда на первомъ планѣ, а это не согласно съ дѣйствительною цѣлью нашей жизни. Ищите прежде царствія Божія и правды его, а это все, т. е. земное, приложится вамъ (Матѳ. 6, 33), дастся какъ бы въ придачу...

Братія и сестры, чада воскресенія и братія и чада Христа воскресшаго! Да будетъ радость наша о воскресеніи разумна, глубока, свята и дѣятельна! Да подвизаетъ она и насъ къ любви Воскресшаго, къ святой жизни и къ взаимной любви. Аминь. 

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Bokisd рече

Sad, kazi mi, kada je Vaskrsao ? Prvi dan ? U petak ? Drugi dan ? U subotu ? Ili, treci dan ? U nedelju, po pismu ?

Није тако! Васкрсао је „у трећи дан по Писму".

Ово је зато што @Јелена011 рече да ми запете не промичу. :))

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Bokisd рече
пре 9 часа, Vedran рече

Из импликација контекста :D се да закључити да је Бог био мртав до трећега дана док није успео да се избори са смрћу. Као да се рвао с њом, па једво устаде трећега дана. Сачувај Боже!

Ne.

Odakle si ovo izvukao ?

Па из контекста ваљда! 

Само за Аву. :cheesy3:

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Жика рече

Знам да је то о 33 године причао владика Данило Крстић, али не знам ко је пре њега

Јесте неко од Отаца, и мени се чини, али се не сећам ни ја ко.

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Vedran рече

Јесте неко од Отаца, и мени се чини, али се не сећам ни ја ко.

Интерпретација да ћемо васкрснути у 33 години је чиста фантазија. Јер је то симболичко обележје неког зрелог доба. И ту идеју ми имамо из јудаизма. Они су говорили да ће људи васкрснути кљакави и никакви, безуби и сакати, у складу са оним како су умрли, али да ће се у овом узрасту одједанпут преобразити. Дакле, то није екисклузивна хр идеја, него оно што је дошло из јудаизма, а мени изгледа сасвим прихватљиво, мада бих избацио васкрсење у кљакавим телима која се онда изненада преображавају.  

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, Bokisd рече

Telo je mrtvo i lezi u grobu. O tome se prica.

А шта да радимо са Симеоном Н Б? Ђе да затуримо оно што он вели да је Бог умро? :))

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Vedran рече

А шта да радимо са Симеоном Н Б? Ђе да затуримо оно што он вели да је Бог умро? :))

Каки проблем? Симеон лаже.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Zoran Đurović рече

Каки проблем? Симеон лаже.

Не темељи се на Предању. А ни школе није завршио 12:smeha:

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Vedran рече

Па о томе ти и говорим. Ти људи не знају да мисле, Ис је био пијан кад је изабрао неписмене рибаре, што вели Порфирије, и онда направио сав овај хаос уместо да лепо уреди ствари, постави власт итд. Нема везе што у том случају не би било човека кога данас знамо, али би све сигурно било лепше и боље:))

Данас је мало зајебана ситуација што су се и ови рибари намазали па завршили неке школе. :)) 

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Vedran рече

A el mu dobar kontekst?

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...