Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

пре 7 минута, Vedran рече

А када је сишао у Ад, да ли је Он њих васкрсао "бестелесно", или телесно, или их и није васкрсао, тек ће их васкрснути? :)

Pravo pitanje je, dok su bili u adu, u kom stanju su bili ? :945729:

Pa, kako su bili tako, zasto ne bi onda mogli biti i dalje ( tako ) ?

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 5 минута, Bokisd рече

То ти је одговорио Павле.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Bokisd рече
пре 15 минута, Vedran рече

А када је сишао у Ад, да ли је Он њих васкрсао "бестелесно", или телесно, или их и није васкрсао, тек ће их васкрснути? :)

Браво! Сад си открио тајну! Дакле њима је након смрти протицало линеарно време? Они су чекали иљаду година и још ће можда иљаду чекати да се отелесе? А и Христос ће с њима заједно чекати да попије у Царству с њима (како сам рече)?

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

Дај Боже брате Боксид да ти Бог начисто опрости ову твоју земаљску душу што на силу покушаваш да је узнесеш на небо код њега.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Vedran рече

Браво! Сад си открио тајну! Дакле њима је након смрти протицало линеарно време? Они су чекали иљаду година и још ће можда иљаду чекати да се отелесе? А и Христос ће с њима заједно чекати да попије у Царству с њима (како сам рече)?

Ма не него тје Христос да донесе мало радости и живота у ад и да га узнесе на небо. :))

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Zoran Đurović рече
пре 5 часа, Bokisd рече

Kada smo slavili pre neki dan Vaskrsenje Hristovo ? U nedelju.

Не, у суботу. На суботњој служби је сишао Огањ у Јерусалиму. Иако је та служба практично недељна. 

Видиш ти како је тај наш Бог нестрпљив. Није могао да сачека па да огањ спушта у неђељу како ваља и требује, него у суботу! :))

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Жика рече

Друкчије се свеци и угодници Божји и не могу приказати верујућем народу до Једино у светлости Васкрса. Без Васкрса они су за њ само празна имена у читуљи, и календар тада не представља један организам тога народа, но гробље, по коме машта може да преврће мртве, језик да мрмља имена као из мртвачке читуље, а срце да се леди као у царству смрти. А као што пролеће по зимским, пустим, испоштеним, ишибаним, измартированим пољима посипа цвеће и боју и природу, тако рећи, поново враћа у тело, поново оваплоћава, тако и Васкрс даје боју и форму свецима хришћанским, оваплоћавајући их у ново, cjajно, пролећне тело.

Кад би се онима, који славе св. Ђорђа, показало иструлело тело овога хришћанскога јунака, и кад би се они на неки начин могли несумњиво убедити, да од њиховога патрона у овој пространој васиони нигде ништа није остало, до неколико иструлелих костију, тада би се мучно нашао од хиљаде један који би продужио да слави овога свеца. Зашто слави толики свет св. Ђорђа? Да ли зато, што је он убио аждају и – што после своје смрти исто толико постоји, колико и пре свога рођења? Никада. Пре ће бити, да га свет слави зато, што је убио аждају и што због тога и сад живи и бди над онима, који му приносе жртве и молитве; и то живи не слабијим животом од живота земаљскога, но интензивнијим, моћнијим, светлијим, срећнијим, и не без тела но у телу, у телу глорификованом, тј. бољем и лепшем од нашег тела земаљског.

Владика Николај

Много бре јако ово. Ће попадају! :)) И ће му викну "зар и ти сине Бруте!". 12:smeha:

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Кратос рече

Kako sad bestelesni Logos kad po ovim eshatoncima imaše telo još pre postanja sveta?!I još ti ava aminuje....ovo su neki novi momenti...

Писац текста га назива га бестелесним Логосом јер говори о времену када је Израиљ знао само за једнога Бога Оца а не и за Логоса и Духа. Логос се јављао у огњу и облаку и у мани небеској што им даваше и у води што им из стене изливаше. А да је то био оваплоћени Христос навео сам и раније Павла:

1Али нећу вам затајити, браћо, да очеви наши сви под облаком бише, и сви кроз море прођоше;

2. И сви се у Мојсија крстише у облаку и мору;

3. И сви једно јело духовно једоше;

4. И сви једно пиће духовно пише; јер пијаху од духовне стене која иђаше за њима: а стена беше Христос.

Значи Павле је рекао  Христос а не Логос. А Христос је Месија или Помазаник значи појам неодвојив од људске природе.

А како Павле почиње: Са речима ,, нећу вам затајити,, значи открива им тајну.

Дај је Павле мислио на Христа изван тела он би рекао Логос, јер му је итекако та реч била позната али не чини тако. Онај који се њему јавио у светлости неприступној је Христос, иако га он не виде у телу ипак га је познао као оваплоћеног. Значи видео је светлост као некада Израиљ огањ и чуо је речи ,, Ја сам Исус којега ти Гониш,,

За Павла је Христос један и целовит и ни у ком случају га не познаје као бестелесног у Староме Завету.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Жика рече

Колошанима 3,1: Ако сте, дакле, васкрсли са Христом, тражите оно што је горе гдје Христос сједи с десне стране Бога.

Тумачење аве Јустина: „Ако дакле васкрснусте с Христом, тражите оно што је горе, где Христос седи с десне стране Бога“. Хришћанство није друго него непрестано доживљавање Христа, доживљавање Његовог живота од почетка до краја. Хришћанин је хришћанин ако сваког часа доживљује нешто Христово, нешто еванђелско. Његов је позив: да увек живи као онај који је са Христом васкрсао из мртвих; да увек поступа као бесмртник. Бесмртник је тиме бесмртник што у овом свету смрти живи бесмртним и вечним. Он непрестано тражи оно што је бесмртно и вечно, хранећи се тиме, јер бесмртник се храни бесмртним. Сав у осећању и сазнању да је васкрсао с Христом, он и тражи „оно што је горе“

Ма как(в)и то! Чу! Ваксрсли?! То све само метафоре, слике и приказе. Ђе ти видиш да неко васкрсао? Нема тога. То ће тек да се збудне. Али ако будемо добри нећемо бити у Аду чекаћемо испред врата Царства. Али добро је и то. Ту ће бити и Христос јер он рече да неће пити док не попије са апостолима у Царству. Биће жедан и Он и ми. Чекаћемо! И док Отац гледа кроз кључаоницу и Дух као голуб са дрвета живота надзире, да не крепа ко жедан чекајући иљаде година, јер је то ипак предукус Царства. Ми ћемо чекати. А шта друго мош, него чекати. Боље и то него чамити у Аду, па онда чекати да таки кукаван васкрснеш, кад ћеш и онако јопет у таму најкрајњу. То ти је мука. Чекаш нешто, а знаш да ће то што чекаш бити горе од овога сада.

То се Апостол забунио, а и ови из Синода, куд то превиђеше па га не исправише. Збуњују народ. Треба  да стоји "кад васкрснете". То је све у служби футура. 

12:smeha: 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, Vedran рече

Много бре јако ово. Ће попадају! :)) И ће му викну "зар и ти сине Бруте!". 12:smeha:

Е, али вл. Николај није употребио израз "есхатолошко тело", тако да ово нису васкрсла тела!:))

Подели на овим сајтовима

Занимљиво да се још нису осврнули на текст из Еф, као ни на онај текст о анамнези... То за њих не постоји, као ни Мт да је на крсту васкрсао Ис. 

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Ivan Marković рече
1 hour ago, Vedran рече

Није лепо ни да лажеш, према томе немој.

Не лажем. Пљунуо си на све моје  дипломе.

Неће бити мили мој. Ти се стално позиваш на своје дипломе и школовање, и онда када лупиш нешто ако те неко разобличи ти онда опет пиштиш о својим дипломама и школовању. Ти мислиш да само ти имаш дипломе? Не критикује нико твоје дипломе и не пљује по њима, ти сам се срамотиш, себе и дипломе. 

Ја кад чујем некога ко пред собом иде (ваљда зато што је изван себе) и о дипломама труби, одмах ме хвата нека сумња да ту нешто не ваља. На неком плану. 

Једнако као што ме није брига што неко нема диплому, тако ме није брига ни што је неко има. Ич не зарезујем. Причамо о конкретним темама, а не о конкретним дипломама. 

А хоћеш да упоређујеш ко има више година школовања и више диплома? Чији је (аутић) већи? 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 57 минута, Vedran рече

Pa,pusti sada vreme. Odkud mi znamo kako njima prolazi vreme i kako postoje. Sigurno nije tamo zivot kao ovde kod nas. Duhovni svet je u pitanju.

Vreme koje su proveli, je do silaska Hristovog u ad.

I, kako su tad postojali ? Nema buducih tela.

Da se nasalim. Jedino da uvedemo i prosla tela. :ani_biggrin:

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, timjančica рече

..."Стога Спас и благовести Магдалини: „Не дохватај се до мене, јер се још не вратих к Оцу своме; него иди к браћи мојој, и кажи им: враћам се к Оцу свом и Оцу вашем, и Богу свом и Богу вашем“. „Још се не вратих к Оцу“ – као Богочовек, као човек, јер је за то време телом био у гробу, душом у аду, а Божанством свуда."

https://svetosavlje.org/tumacenja-svetog-evandjelja-po-jovanu/22/

А види се и зашто из овог примјера тумачења: Христос је, као Бого -човјек, човјек, био у аду душом, и као Бого -човјек- Божанством, свуда...

Самим речима ,,иди браћи мојој,, и ,,Оцу мојему и Оцу вашему,, сведочи да јој се обраћа по људској природи.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...