Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

пре 2 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Hristos mora Oca svojega u nama prepoznati, koje delo duse I tela vi rode ljudski imate a da je dostojno Oca Nebeskog?

Pisljiva su vasa dela I duse a vi bi besmrtnost...

Ти си баш себе оптеретио, зашто брате?

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 15 минута, Ivan Marković рече

Pa zavisi. Ako govorimo o Hristovom individualnom telu, koje je po svemu isto kao naše osim po grehu, onda ne. 

Evo plastično: 1) Isus ima isto telo kao naše, osim po grehu (teološka predanjaska tvrdnja, deo halkidonskog dogmata, koji tvrdi da je

Isus Hristos Bog i čovek, nesliveno i nerazdeljivo.)

2) Naša tela ne mogu u isto vreme biti na dva mesta (načelo neprotivrečnosti)

3) Stoga je Hristos vaskrsao ili na krstu ili u grobu (načelo isključenja trećeg, 1, 2)

A ti znas kakva su svojstva vaskrslog tela?

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 23 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Zato su nasa dobra dela u Hristu a ne u nama, Hristos ih zapisuje u sebi nasim imenom.

Господ је и рекао без мене не можете чинити ништа. Исто тако прича о чокоту и лозама, да изван њега не можемо рода донети.

Ја се начитах свега од отаца по питању бесмртности душе и васкрсења. мислим да је најбитнији контекст писања(када, коме, због чега, тренутне околности , циљ итд...). Стога се може тумачити само комплетан текст узимајући у обзир целокупан лик и дело оца који је писао и на основу тога изводити закључке.

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Hristos mora Oca svojega u nama prepoznati, koje delo duse I tela vi rode ljudski imate a da je dostojno Oca Nebeskog?

Боље је рећи да Отац мора познати Сина у нама.

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, елТорнеро рече

Ти си баш себе оптеретио, зашто брате?

Te price ostavi za ludaru ja sam bistrog uma I potpuno rasterecen.

Ti se zabrini sto te Jovan Preteca opterecuje kad se vice u pustinji istinu rode zli I preljubotvorni (za celo covecanstvO)

Mene to ne opterecuje nego me oslobadja.

Подели на овим сајтовима

пре 34 минута, елТорнеро рече

Драга душо, душе не умиру, Исус Христос је Женик Цркве, коју чине живе душе. Сматрајући душе смртним Женика чинимо удовцем, тога нема у Писму и Предању. У одбрану тога је настала реченица коју си ми цитирала.

Разумијем, због тога си написао. Наравно да душе не умиру, предање је јасно.

А коментар може остати.

Петровић Станислава

„А ово је вјечни живот да познају Тебе јединога истинитог Бога кога си послао Исуса Христа“ Јн. (17, 3)

Бог створи прво Адама и Еву, а послије Стеву. 

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Матусал рече

Господ је и рекао без мене не можете чинити ништа. Исто тако прича о чокоту и лозама, да изван њега не можемо рода донети.

Ја се начитах свега од отаца по питању бесмртности душе и васкрсења. мислим да је најбитнији контекст писања(када, коме, због чега, тренутне околности , циљ итд...). Стога се може тумачити само комплетан текст узимајући у обзир целокупан лик и дело оца који је писао и на основу тога изводити закључке.

Tako je ovi kvazi oci uzimaju tekst svetog oca koji je prilagodio lokalno onome kome je I bio namenjen I adresiran stave u knjizurine I uce vaseljenu.

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, Ivan Marković рече

2) Naša tela ne mogu u isto vreme biti na dva mesta (načelo neprotivrečnosti)

Не желим да противречим, ово ћу рећи више ради трежњења, и слике нашега знања. Код Пајсија Светогорца имамо сведочанство о томе да Светитељ истовремено може обитавати на више места, ко је читао сетиће се. Замисли каква збрка настаје када све то покушавамо да повежемо, а ми то у овој теми радимо. Да смо на улици, већ код првих страна би се побили. Чему то?

Подели на овим сајтовима

Ево од Макарија Великог, тренутно њега читам

Питање: Може ли неко уз помоћ светлости да види своју душу, будући да неки одбацују откривење и говоре да виђење бива услед познања и осећања [развијено духовно чуло]?
Одговор: Постоји осећање, постоји виђење и постоји просветљење. Онај који има просветљење, већи је од онога који има осећање. Његов ум је просветљен, а то значи да је задобио неко преимућство над оним који има осећање, јер је у себи познао неку несумњивост виђења. Друго је, међутим, откривење, када души бивају откривена велика дела и Божије тајне.

Питање: Да ли неко, уз помоћ откривења и Божије светлости, може да види душу?
Одговор: Као што телесне очи виде сунце, тако и они, који су озарени Божијом светлошћу, виде обличје душе, али само неколицина хришћана достигне ово виђење.

Питање: Да ли душа има облик?
Одговор: Душа има и лик и обличје, који се уподобљују анђелу. Као што анђели имају и лик и обличје, и као што спољашњи човек има лик, тако и онај унутрашњи има лик сличан анђелу и обличје слично спољашњем човеку.

Питање: Да ли је једно ум, а друго душа?
Одговор: Као што је телесних делова много и сви се они именују као човек, тако и душа има много делова: ум, савест, вољу, помисли које осуђују и помисли које оправдавају; све је то, међутим, повезано у једну помисао, све су то само делови душе, а душа је једна и то је унутрашњи човек. Међутим, као што спољашње очи издалека виде трње, стрмине и провалије, тако и ум, услед брзине свога зрења, издалека види замке и наговоре непријатељске силе и, будући да је он нека врста душевног ока, успева да сачува душу. Због тога узнесимо славу Оцу и Сину и Светоме Духу у векове векова. Амин.

Подели на овим сајтовима

пре 10 часа, Zoran Đurović рече

Васкрсење на крсту је доказана ствар.

Nije dokazana

http://www.eparhija-sumadijska.org.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=1064:----------&catid=56

Dakle, petitio principii

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, елТорнеро рече

Не желим да противречим, ово ћу рећи више ради трежњења, и слике нашега знања. Код Пајсија Светогорца имамо сведочанство о томе да Светитељ истовремено може обитавати на више места, ко је читао сетиће се. Замисли каква збрка настаје када све то покушавамо да повежемо, а ми то у овој теми радимо. Да смо на улици, већ код првих страна би се побили. Чему то?

Dragi brate, ja sam ovde zaključivanje izvršio pod jednom specifičnom pretpostavkom. 

Pogledaj ovaj link

http://www.eparhija-sumadijska.org.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=1064:----------&catid=56

Ovo poslednje pitanje "Čemu to" nije pitanje za mene. Ja nisam prava adresa.

Подели на овим сајтовима

пре 15 часа, Vedran рече

Вероватно једнако као и насилно избацивање исте.

Ok. Preformulisaću. Nepotrebno je i može biti štetno gurati atemporalnost u Simvol Vere, koji je pisan za teporalna bića, jer Bogu nije potreban. Ja nisam još vaskrsao. Ne dok ne umrem. Jer bez smrti nema vaskrsenja. Bog me svakako zna u mom konačnom stanju. Ali, kako već napisah, Božija epistemologija nije jednako naša temporalna ontologija (iako jeste jednako atemporalnoj, eshatološkoj). Ko želi da veruje da je već vaskrsao sa Hristom na krstu, slobodan je da to i čini. Ali to nije pravoslavno učenje. Sve i ako bi se pronašlo kod jednog svetog oca ili učitelja Crkve (Tert, Orig...) nije dogmat. Nije deo Simvola Vere. Javite mi kada postane i ja ću potpisati.

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Ne.

На шта циљаш на Петрово исповедање што му Отац откри, може и тако. Али ова друга фраза је употребљивија у тренутном животу и пракси Цркве.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...