Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 12 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Kod Avrama se Sveta Trojica javila, samim tim je vise nego ocigledno dejstvo Ipostasi Duha Svetoga.

Da dodam i to ne simbolično u broju tri čoveka, već istinskim dejstvom Svete Trojice Ipostasno.

Pa, kako to deluje Duh kada se javlja Trojica ? Svi jednako ucestvuju u dogadjaju. Da bi Hrist imao telo od Duha, mora valjda pre samog dogadjaja da se 'stvori' to telo.

Sta bi onda sa Hristom i dva andjela ? 

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Bokisd рече

Ako je i ovde, onda imamo dva ovaplocenja.

Не, јер у сваком причешћу имамо Оваплоћеног који постоји у ванвременској димензији. Зато се он не оваплоћује у тим причешћима него Један те Исти (формула још од Григорија Богослова) бива невидљиво присутан у видљивим даровима. Тако да се у причешћу ми спајамо са Наднебесним Христом. То и молитве веле: Ти си тај који се раздаје и никако не нестаје него увек остаје исти. Дакле, како тај Један и Исти бива присутан непроменљиво у милијардама причешћа, тако је био присутан и код Аврама, али у видљивој форми. Као што су многи свеци у причешћу видели Хр. 

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Justin Waters рече

Šala avo. 

Još par pedesetina postova :)) unazad izrazio sam vjeru u boksida da je razuman dječko i evo polako se vidi da ima materijala da uđe na isti kolosjek. 

Био сам маловеран, морам да признам!

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Zoran Đurović рече

Не, јер у сваком причешћу имамо Оваплоћеног који постоји у ванвременској димензији. Зато се он не оваплоћује у тим причешћима него Један те Исти (формула још од Григорија Богослова) бива невидљиво присутан у видљивим даровима. Тако да се у причешћу ми спајамо са Наднебесним Христом. То и молитве веле: Ти си тај који се раздаје и никако не нестаје него увек остаје исти. Дакле, како тај Један и Исти бива присутан непроменљиво у милијардама причешћа, тако је био присутан и код Аврама, али у видљивој форми. Као што су многи свеци у причешћу видели Хр. 

I kako da podigne palog adama ako njega nema u adamu.

I kako da podigne Avrama ako Njega nema kod Avrama... 

I kakav je to sluga iz ljubavi ako ne dođe da opere noge i adamu i avramu i petru?

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Zoran Đurović рече

Ali, sada se Hristos vec ovaplotio i sedi sa desne strane Ocu. Valjda je logicno da i imamo Jednog Istog u darovima.

Gde je u Avramovo vreme ovaplocen Hristos ?

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Bokisd рече

Sta bi onda sa Hristosom i dva andjela ? 

То је једна од интерпретативних линија, мада библијски текст говори о људима, а ови би по функцији били анђели (гласници, посланици). Зато св. Григорије из Елвире говори да су ова двојица били Мојсије и Илија. Проблем остаје ако се држе за стварне анђеле, јер онда се не капира како могу да једу. Тринитарно пак тумачење је другостепено, изведено.  

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Bokisd рече

Gde je u Avramovo vreme ovaplocen Hristos ?

Па и где је у наше време. На истом "месту" и у истом "времену". 

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Bokisd рече

Jasan mi je kontekst price. Nema neke velike filosofije.

Samo je problem, pomenuo sam u nekom predhodnom postu, gde se vidi dejstvo Duha kod 'stvaranje' tela Hristu u vidjenju Avramovu ?

I, recimo, kako je Hrist primio to telo u kome se javio  ?

Ipostasno ili nekako drugacije ? U Ovaplocenju je bilo Ipostasno sjedinjenje. Ako je i ovde, onda imamo dva ovaplocenja. To su neka pitanja koja traze odgovore.

Pa to tijelo u kojem se javio Avramu nije bilo stvoreno za tu priliku vec je bilo njegovo, samo mi ovdje raspravljamo vec unaokolo da je on to tijelo ima prije sazdanja svijeta. Ne od vjecnosti vec prije nego je ista stvoreno. 

E sad da li je on to imao ipostasno ili ne prije nego se ovaplotio od Djeve to je u domenu tajne. Jeste imao i onda ipostasno i kada se rodio o Djeve. To nisu dva ovaplocenja kako ti ava objasni gore na primjeru sa pricescem gdje se Hristos evo vec milenijumima razdaje i nikad se ne potrosi i to je uvijek taj jedan te isti Sin Covjeciji. 

Trebas samo da se malo maknes gledanja stvari kroz prizmu linearnog protoka vremena. Ne znam da li se sjecas tamo mog posta tebi prije nego si otisao u namastir na vaskrsnje bdenije....Tajna Hristovog ovaplocenja nije samo u tome sto se on rodio od Djeve..to je najmanje sto je mogao uraditi, to je stvar tehnicke prirode to sto se on javio svijetu nije nista posebno da nije onoga sta je kasnije uradio...ali to sta je uradio je da je dovrsio nepotpunog covjeka, pobjedivsi grijeh sto nijednom covjeku nije uspjelo niti ce uspjeti poslije njega i dovrsio cilj tvorevine, njeno prinosenje i sjedinjenje s Bogom.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Zoran Đurović рече

Па и где је у наше време. На истом "месту" и у истом "времену". 

Hoćeš reći da Sin Čovečji nikada nije napuštao Carstvo Nebesko i da se ovaploćenje Sina desilo u Carstvu Nebeskom?

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Zoran Đurović рече

То је једна од интерпретативних линија, мада библијски текст говори о људима, а ови би по функцији били анђели (гласници, посланици). Зато св. Григорије из Елвире говори да су ова двојица били Мојсије и Илија. Проблем остаје ако се држе за стварне анђеле, јер онда се не капира како могу да једу. Тринитарно пак тумачење је другостепено, изведено.

Znam, ali, sve vreme smo diskutovali oko te linije Hrista i dva andjela.

Mislio sam da smo ovo oko jedenja andjela  razjasnili.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Bokisd рече

Znam, ali, sve vreme smo diskutovali oko te linije Hrista i dva andjela.

Mislio sam da smo ovo oko jedenja andjela  razjasnili.

Mislim da sam ti i ja razjasnio govoreći da sam Hristos za Jovana Preteču veli da je najveći rođen od žene i da je ustvari on taj anđeo o kojem su proroci govorili da će pripremiti put za Hrista Isusa.

Da li Jovan Preteča ima anđeosku prirodu na koju ti navodiš?

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Hoćeš reći da Sin Čovečji nikada nije napuštao Carstvo Nebesko i da se ovaploćenje Sina desilo u Carstvu Nebeskom?

Odakle sad i ovo ? :scratch_head:

Sve vreme pricamo oko vremenskog ovaplocenja i mogucnosti vracanja kroz vreme, na neki nacin tog ovaplocenja. 

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Volim_Sina_Bozjeg рече

Људи моји, све што је везано за Њега је ванвременског карактера иако се конкретизације дешавају у прецизним временским тачкама. Алфа и Омега су нераздруживо спојени, а све унутар тога је живот који се дешава. Творац и твар се разликују реско онтолошки, али је кроз Оваплоћење и Вазнесење све то сједињено, помирени небо и земља. 

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Bokisd рече

Odakle sad i ovo ? :scratch_head:

Sve vreme pricamo oko vremenskog ovaplocenja i mogucnosti vracanja kroz vreme, na neki nacin tog ovaplocenja. 

Pa da ti javim blagu vest.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...