Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 2 часа, Bokisd рече

Ili, mozda postoji neko drugo resenje ?

Код отаца постоји разликовање у односу Свете Тројице као беспочетне у вечности и односа у домостроју спасења.

Тако нпр. мислим по Амвросију Миланском, Дух свети исходи у вечности од Оца али га ми примисмо преко Сина када нпр. дуну на ученике своје и рече им примите Духа Светога, или га пак посла по вазнесењу.

Тако је и у домостроју спасења, Син био послушан Оцу потврђујући да је сагласан са Очевом вољом, док је у Вечности Сапрестолан и Јединораван са Њим у свему.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Bokisd рече

Ali, opet se vracamo na onaj stih, tek na kraju vremena ce biti Bog sve u svemu.

Сасвим јасно негираш да су апостоли на Тавору видели Царство Небеско. 

Подели на овим сајтовима

On 11.4.2017. at 13:35, Zoran Đurović рече

Сви проблеми овде настају око историзације Адама. Ја не верујем у тог првог човека. Мени је цела та прича само покушај објашњавања ситуације у којој се налазимо. Зашто смо смртници. Кривицу, уколико нисмо психопате, осећамо у себи, као што осећамо и страх од смрти. Ти имаш права само ако се претпостави тај неки првобитни рајски човек. Ја сам све то избацио из свог богословља. Мада сам још онда говорио о почетку и крају као једној ствари.

Poštujem o. Zorana, kao čoveka koji mi je pomogao kada sam imao izvesne sumnje i nedoumice, ali ovde ne mogu da se složim sa njim. Iz prostog razloga što smatram da ne treba da izbacimo iz našeg bogoslovlja ono što ap. Pavle nije izbacio iz svog. A on, naime, kaže:

Цитат

"Jer kako po Adamu svi umiru, tako će i po Hristu svi oživljeti." (1. Kor. 15:22)

Цитат

"Zato kao što kroz jednoga čovjeka dođe na svijet grijeh, i kroz grijeh smrt, i tako smrt uđe u sve ljude, jer svi sagriješiše." (Rim. 5:12)

porukom-dobrote-nahrani-gladnog.thumb.jpg.e6722ef9e536dc201ac006f5bb88acb0.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Zoran Đurović рече

Оче треба ми помоћ. По сећању мислим да сам негде прочитао одлуке неког сабора о Христовом телу пре и после васкрсења, али не могу да се сетим где. Да ли можда знате где би се то могло налазити?

Подели на овим сајтовима

пре 13 часа, Матусал рече

Оцу унутар тројичног односа припада првенство части. Ми верујемо да је један Бог јер је један Отац.Али то је ствар саодноса Сина и Духа према Оцу а не одраз неједнакости. Мислим да се покоравање које спомиње Павле односи на оно што се људска покорила Божанској природи која је јединосушна за сва три лица.

@Матусал,

одакле ти идеја о "првенству часту" унутар Тројичиног односа? Имаш ли неки цитат, било шта да поставиш, у вези тога? 

Христос Васкрсе!

• Волим 1

Петровић Станислава

„А ово је вјечни живот да познају Тебе јединога истинитог Бога кога си послао Исуса Христа“ Јн. (17, 3)

Бог створи прво Адама и Еву, а послије Стеву. 

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, timjančica рече

@Матусал,

одакле ти идеја о "првенству часту" унутар Тројичиног односа? Имаш ли неки цитат, било шта да поставиш, у вези тога? 

Христос Васкрсе!

Ваистину Васкрсе! То је тријадологија коју су развили кападокијци (пробај код Василија Великог). Углавном пишем из главе, то сам читао доста давно, али могао бих да пронађем, но не могу баш одмах да наведем тачне цитате.

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Desiderius Erasmus рече

Poštujem o. Zorana, kao čoveka koji mi je pomogao kada sam imao izvesne sumnje i nedoumice, ali ovde ne mogu da se složim sa njim. Iz prostog razloga što smatram da ne treba da izbacimo iz našeg bogoslovlja ono što ap. Pavle nije izbacio iz svog. A on, naime, kaže:

Stari Adam prvi I poslednji potpuno je svejedno jer se radi o neobozenom coveku, dok je Bogocovek I pre I posle starog Adama fizicki Jer je Obozen Novi Adam.

Nije Hristos knjizevno prvi I poslednji nego je FIZICKI PRVI I POSLEDNJI OD OBOZENIH SINOVA.

Zato veli preteca posle mene ide onaj koji je pre mene. Kako neko Ide ako ne ide fizicki I kako je neko fizicki pre onoga koji se rodi pre njega?

Pa ocigledno sva fizika ima izvor u Obozenom.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Матусал рече

Ваистину Васкрсе! То је тријадологија коју су развили кападокијци (пробај код Василија Великог). Углавном пишем из главе, то сам читао доста давно, али могао бих да пронађем, но не могу баш одмах да наведем тачне цитате.

Не могу се сјетити да сам такво нешто нашла од Василија Великог. При руци ми је цитат од Св. Јустина који говорећи о Св. Григорију Богослову који говори о Тројичином односу каже: "једноначелност која се састоји из јединства природе",  Догматика, Том 1. (Бог у суштини).

Петровић Станислава

„А ово је вјечни живот да познају Тебе јединога истинитог Бога кога си послао Исуса Христа“ Јн. (17, 3)

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, timjančica рече

Не могу се сјетити да сам такво нешто нашла од Василија Великог. При руци ми је цитат од Св. Јустина који говорећи о Св. Григорију Богослову који говори о Тројичином односу каже: "једноначелност која се састоји из јединства природе",  Догматика, Том 1. (Бог у суштини).

Григорије Богослов говори о некој врсти монархије Бога Оца који рађа Сина и Исходи Духа. Мислим да се ово може наћи и на нет-у.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Матусал рече

Григорије Богослов говори о некој врсти монархије Бога Оца који рађа Сина и Исходи Духа. Мислим да се ово може наћи и на нет-у.

Monarhija koliko se sećam iz glave se svodi na to da je Ipostast Oca bez uzroka, dok Ipostast Sina ima uzrok u Ocu i Ipostast Svetoga Duha koji na Sinu počiva takođe ima uzrok u Ocu dok Sin ostaje Duhu bezuzročan kao i Duh Sinu takođe bezuzročan.

Dok u Ikonomiji delu Spasenja imamo Sina koji posreduje (umoljava Oca) da nam otac pošalje Duha Utešitelja i Upravitelja Crkve.

Tako je to prvenstvo po časti Matusal verovatno mislio na tu bezuzročnost Oca koju nosi po Ipostasi svojoj.

Dok su Ipostasi naravno po Božanstvu potpuno jednosuštne. (vlast)

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Матусал рече

По овом цитату горе говори о "врсти Монархије" која је "једноначелност која се састоји из јединства природе". С обзиром на то питање о "првенству части" унутар Тројичиног Односа.

Петровић Станислава

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Матусал рече

Код отаца постоји разликовање у односу Свете Тројице као беспочетне у вечности и односа у домостроју спасења.

Тако нпр. мислим по Амвросију Миланском, Дух свети исходи у вечности од Оца али га ми примисмо преко Сина када нпр. дуну на ученике своје и рече им примите Духа Светога, или га пак посла по вазнесењу.

Тако је и у домостроју спасења, Син био послушан Оцу потврђујући да је сагласан са Очевом вољом, док је у Вечности Сапрестолан и Јединораван са Њим у свему.

Pa, vidis, ta ikonimija koja postoji u delovanju sv.Trojice, je mozda i resenje u razumevanju onih stihova.

Sin kao Logos pre ovaplocenja i posle. Uzeo je telo. Nesto smo i pominjali sv.Damaskina koji kaze,  da je sada Njegova Iposas slozenija nego pre ovaplocenja, jer je primila telo i coveka u sebe.

Sin poslusan Ocu ? Ali, kako ? Ne vidim drugi nacin, ocim kao Sin koji je prinimio telo. Ne moze po Bozanstvu , kada u toj ravni imaju iste volje.

I, da budemo precizni, tamo se kaze, pokorava Ocu, ne da saglasan. Pokoravanje deluje kao da je nizi od Oca. To su koristili arijanci da opravdaju svoje ucenje, a koliko vidim i neki protestanti da opravdaju njihova ucenja.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Bokisd рече

Pa, vidis, ta ikonimija koja postoji u delovanju sv.Trojice, je mozda i resenje u razumevanju onih stihova.

Sin kao Logos pre ovaplocenja i posle. Uzeo je telo. Nesto smo i pominjali sv.Damaskina koji kaze,  da je sada Njegova Iposas slozenija nego pre ovaplocenja, jer je primila telo i coveka u sebe.

Sin poslusan Ocu ? Ali, kako ? Ne vidim drugi nacin, ocim kao Sin koji je prinimio telo. Ne moze po Bozanstvu , kada u toj ravni imaju iste volje.

I, da budemo precizni, tamo se kaze, pokorava Ocu, ne da saglasan. Pokoravanje deluje kao da je nizi od Oca. To su koristili arijanci da opravdaju svoje ucenje, a koliko vidim i neki protestanti da opravdaju njihova ucenja.

Ajde ovako SIN BOŽJI SA TELOM ISUS HRISTOS JE PRVI GOTOV PROIZVOD.

dok je stari Adam poluproizvod stvaranja sveta.

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Ajde ovako SIN BOŽJI SA TELOM ISUS HRISTOS JE PRVI GOTOV PROIZVOD.

dok je stari Adam poluproizvod stvaranja sveta.

Read more  

Ali, Adam je trebao da bude taj gotov proizvod, zar ne ?

Ako je bilo namenjeno da postane bog po blagodati i da prinese sebe i prirodu Bogu, kako je onda Hristos u telu gotov proizvod ?

Ja mislim da je Sin i Logos Bozjiji gotov proizvod. Samo se taj 'gotov' proizvod ovaplotio, zbog toga sto Adam nije ispunio ono za sta je bio i predvidjen.....da bude gotov proizvod. :945729:

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...