Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

On 11.4.2017. at 14:16, Ivan Marković рече

Није тачно. Просто, не видим како нема потребе за Христом искупитељем, ако је Адамов грех захтевао искупљење. 

Е, када би то било једино код мене што је погрешно, али шта ћеш, опрости. Вратио сам се са Литургије, миран, за све друго ме баш брига. Христос васкрсе!

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 19 часа, Vedran рече

А ти бежиш од префорумулације питања. Дакле одустајеш од питања. 

Који човек?

Исус Христос је Богочовек.

Bilo koji.

Ajde.Stvarno Bogočovek?:))

пре 19 часа, Vedran рече

Da li je Isus Hristos  pored Boga i potpuni čovek?

Sva sreća pa jo to u pitanju nisam obuhvatio....nego šta veliš je li potpuni čovek,jedan od nas?

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Прво. Ово горе цитирано питање, није моје питање, па бих замолио да исправиш.

Друго. На питање "који човек" одговорио си "било који". Ако је тако, онда је мој одговор да ја јесам човек. Ја сам један од тих било којих "човека" :)

И не знам шта ти је смешно. Ако си то обухватио питањем онда зашто питаш? Мало си конфузан. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Vedran рече

Прво. Ово горе цитирано питање, није моје питање, па бих замолио да исправиш.

Друго. На питање "који човек" одговорио си "било који". Ако је тако онда је мој одговор да ја јесам човек. Ја сам један од тих било којих "човека" :)

И не знам шта ти је смешно. Ако си то обухватио питањем онда зашто питаш? Мало си конфузан. 

Naravno da nije,to je moje pitanje na šta si mi ti odgovorio Hristos je Bogočovek što sam ja već konstatovao u pitanju i pitam te za ljudsku prirodu Bogočoveka.

Dakle čoveštvo u Hristu,u smislu prirode koju Logos uzima na sebe,stvoreno ili ne?

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, Vedran рече

Мислим да у овоме о чему расправљате, о покоравању, је сасвим сувишно, непотребно, чак и погрешно уносити "природу" у једначину. Не може безлична природа да се покорава. Нити може да се каже "људска природа у Христу се покорава". Непотребно се уноси раздвајање у Богочовека. Комада се. Христос се и у Гетсиманији покоравао вољи Оца. Али он то чини као Син, вољно, јер је воља Његова и воља Његовог Оца. А са овим само нама указује на пут. То је покоравање ове врсте, где постоји јединство воље чему смо сви призвани, да и наша воља буде воља нашег Оца небеског. 

Да у праву си. Исправније је рећи људска воља се ,, покорила,, божанској.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Кратос рече

Naravno da nije,to je moje pitanje na šta si mi ti odgovorio Hristos je Bogočovek što sam ja već konstatovao u pitanju i pitam te za ljudsku prirodu Bogočoveka.

Dakle čoveštvo u Hristu,u smislu prirode koju Logos uzima na sebe,stvoreno ili ne?

Онда избриши цитат где се каже да су речи моје. Ја знам да није мој цитат, и ти то знаш, и вероватно ови који сада то читају, али ово остаје записано и други ће читати можда само ову страну. 

Слушај. Питао си ме следеће: "Da li je Isus Hristos pored Boga i potpuni čovek?". Одговорио сам ти да је Богочовек, што заначи да је и потпуни Бог и потпуни човек. То је оно што о њему исповедам. И то је одговор на твоје питање. И ти се на то смејеш јер сматраш да је неозбиљан одговор. Шта ти могу? Теби је смешно, кажеш да си то садржао у питању. Па ако одговор садржиш у питању онда ти питање није добро можда. Да ли си о томе размислио? Али није тако. Питао си конкретну ствар и добио конкретан одговор. 

Сад ме питаш додатно, ново питање које си у ствари хтео да поставиш већ у старту, и понашаш се као да си ме то питао, а ниси. Ја ти нисам крив што ти не знаш шта питаш, а хоћеш одговоре. 

Дакле, одговор на ово ново питање је, Христово човештво јесте потпуно и јесте створено. Он га је створио. Задовољан? 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Vedran рече

Дакле, одговор на ово ново питање је, Христово човештво јесте потпуно и јесте створено. Он га је створио. Задовољан? 

E to mi kaži.Stvoreno je dakle,nisi morao toliko da pišeš,pitanje je bilo krajnje jednostavno.Zadovoljan sam.

E sad pošto i sam kažeš da je ta priroda stvorena,kako ona predpostoji svetu na večnom planu kako ovde neki od vas tvrde?Takvom postavkom ona prestaje da bude stvorena,ona je večna što je isključivo atribut božanske prirode.

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Кратос рече

E sad pošto i sam kažeš da je ta priroda stvorena,kako ona predpostoji svetu na večnom planu kako ovde neki od vas tvrde?

Тако што је оваплоћење прво, а све остало друго. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Кратос рече

E sad pošto i sam kažeš da je ta priroda stvorena,kako ona predpostoji svetu na večnom planu

И природа не предстоји на вечном плану. То си ти сад у овој последњој поруци измислио, али читам твоја питања између редова. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Vedran рече

Тако што је оваплоћење прво, а све остало друго. 

Deder pojasni mi ovo.šta znači to da je ovaploćenje prvo?

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Кратос рече

Deder pojasni mi ovo.šta znači to da je ovaploćenje prvo?

Већ ти је то појашњавано. Више пута, и на више начина, на овој теми. Опрости, не верујем да ћеш сада схватити. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Vedran рече

Већ ти је то појашњавано. Више пута, и на више начина, на овој теми. Опрости, не верујем да ћеш сада схватити. 

Evo još jednog laganog pitanja onda.Kada se Otac obraća Sinu i Duhu Svetom sa rečima da načinimo čoveka kao što smo mi,Sin Božiji je već ovaploćen?

Подели на овим сајтовима

пре 52 минута, Матусал рече

Да у праву си. Исправније је рећи људска воља се ,, покорила,, божанској.

Što se desilo u samoj Ipostasi Sina Božjeg jer se njegova ljudska priroda i te prirode volja pokorila Božanskoj prevečnoj Volji koja je u samoj Ipostasi ne van nje. Te stoga govorimo da je Ličnost Bogočoveka u Njegova volja sva Volja prevečno Božanska jer Sin (Ipostas) ništa neće uraditi mimo Očeve prevečne Volje i prevečne Volje Duha Svetoga.

Dakle Sin ispoljava i u svemu tvori Prevečnu Volju Svete Trojice iako u svojoj Ipostasi ima pored Božanske i Ljudsku volju.

Sin se ne podređuje Ocu Ipostasno to bi bio nonsens jer su isti po vlasti i volji upravo zato što je u samoj Ipostasi Sina ljudska volja podređena Božanskoj.

Čisto zbog drugih da budemo jasniji, mada ne znam kad nsimo bili.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, Vedran рече

Ево ти решења у облику питања. Како је то Син, син своме Оцу? И како је Син син, ако су Син и Отац једно?

Da nije mozda bas zbog toga sto je Sin uzeo ljudsku prirodu u sebe ( u Licnost ) ?

Ako su Sin i Otac jedno, nema pokoravanja, ni po volji, jer Oni imaju jednu istu volju po Bozanstvu. Lepo je rekao Matusal, ....Hristos bese poslusan Ocu do smrti na Krstu, tada se u potpunosti ljudska volja pokorila Bozanskoj u Hristu.

Zar ne mozemo reci da se i sada se Sin pokorava Ocu, po ljudskoj prirodi i volji, jer je uzeo covecje telo u sebe. I, bice na kraju Bog sve u svemu.

Koliko se secam, upravo su Arijanci uzimali ovakve reci iz pisma, da bi opravdali svoje ucenje, da je Sin manji od Oca i da je stvoren i stvorenje.

Pokusao sam da nadjem neko tumacenje otaca povodom ovog stiha, ali nisam uspeo.

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Кратос рече

Evo još jednog laganog pitanja onda.Kada se Otac obraća Sinu i Duhu Svetom sa rečima da načinimo čoveka kao što smo mi,Sin Božiji je već ovaploćen?

Није ти добро питање, опет, зато што само питање потчињава Бога времену. Ја ти на ово не могу одговорити. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...