Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

пре 1 минут, Volim_Sina_Bozjeg рече

Zorane predlažem ti debeo ignore i tjao.

Дечко је глуп ко ноћ, али ћу да напишем ради других лепе ствари. Њега препуштам мраку. Сада баш пишем око Јустина, а онда ћу око Григорија Елвирског. Пишем ради вас. Не бесмислице овог лика се нећу освртати. 

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 12 минута, Zoran Đurović рече

Сада баш пишем око Јустина, а онда ћу око Григорија Елвирског. Пишем ради вас.

Hvala.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 59 минута, Zoran Đurović рече

овде доводим из Предања текстове да се анђели не ождеравају. То је јако тешко наћи зато што таква будалаштина никоме није падала на памет.

Oce, takodje vecu budalastinu nisam citala od ove da andjeli jedu i piju, dolazilo mi je od ruznoce reci (mi je odvratna rijec)  "krkaju",  zaplakati, samo moram reci da sam se ovom vasem 'finalnom' postu obradovala. Kao umetnik mora mnogo da se nauci, radi, vise nego drugi...Ikonografija mora puno da se studira...Andjeli su vec od prvih prica biblijskih, odnosno u prici o izgonu iz Raja...Heruvimi sa plamenim macevima cuvaju ulaz u raj, nakon sto Bog sutno nogom u d... Adama i Evu :)) (1 Mojsijeva 3:24). Heruvimi bestelesne sile u Bibliji, u ikonografiji se prikazuju krilati, i najblizi Bogu, nakon Serafima koji okruzuju presto Boziji, plamena bica, gore neprestanim ognjem (prema Isaji 6. nebeska vojska svake pohvale) i to se uklapa u moju sliku o andjelima, tesko da poverujem u drugo. Secam se kad srecem prvi put Arhangela Gavrila, u knjizi proroka Danila, koja je jedna od najmladjih starozavetnih knjiga, cije je lice sijalo ko munja (9,15 i 10,6). Opis lica Gavrila cini se predstavlja pozadinu za novozavetno vaskrsenje andjela...U Novom zavetu srecem Gavrila opet: On je taj koji dolazi sa blagovestima Bogorodici, da ce roditi Isusa. Ali pre nego se javio Mariji posetio je starog svestenika Zahariju...

пре 21 минута, Zoran Đurović рече

Пишем ради вас.

Hvala vam od srca na svom trudu...mozemo dakle nastaviti da ikonopisemo na osnovu istine koju ovde pisete. Jasno je da ovaj @Bokisd nema predstavu o tome sta je ovde pisao, nakon sto se dobro "nakrkao" :0228_hot: ← smajlic koji cesto koristio kao izraz za belog luka i lutih papricica.  :mahmah:

Arhangele Gavrilo molim Ti se...

11.jpg

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Тања1 рече

Hvala vam od srca na svom trudu...

Заиста нема на чему, јер ја крадем Богу дане бавећи се нон-стоп овом теологијом. Наше је предање прелепо и пребогато, гре'ота је да нико о томе не говори. Схватио сам да је моје да сејем, ма у каквим да сам условима, а да плод није резултат мог рада него тога  што ће неко развити у сарадњи и љубави са Богом. Данас ишчитах много ствари из Јустина Мученика (о Васкрсењу, али и делове из Трифона, јер сам то дело само делимично читао, док сам апологије пажљиво ишчитао) и онда нађеш невероватне ствари. Колика је ово ускогрудост и мрак коју видимо, да могу само да поновим Исуса: Када је толика тама у вама, да ли можете да замислите какав је мрак по себи?  

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Zoran Đurović рече

и онда нађеш невероватне ствари.

Нађох, да су сви Свети и исповедници, и мученици, и Богослови, делимо осећај, свештениче, милошћу Бога Светих. Благословен Бог!

Срећан ти рад, и како кажу моји, и од рада вајда, благослови оче, Бог те благословио!

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, елТорнеро рече

О.Зоран пише о Јустину, ти икону Јустинових, мати Антонина, лепо, складно.:)

Иако је онај стари Јустин (Филозоф), али је лепо кад видим неког да препознаје ауторе. Из Ћелија је углавном све почело. Иако су ове иконе наивне, ипак су лепе и иконе су. Корак по корак се иде. Њихове молитве и подвиг, после неки други резултати који се по целом свету прошире... зато свима говорим да раде са стрпљењем иако не виде резултате јер ће то бити Господњи плод. Занесу се људи па помисле да се само светским методама угађа Богу. Исус је доказ да то није тако.   

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Zoran Đurović рече

Рафа Надал (за неке женске особе анђео у телу

Само у тренутцима кад се не чеше по ду.ету 12:smeha:

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 30 минута, елТорнеро рече

Зашто онда настављаш са расправом?

Зато што сматра да ми треба да предахнемо. Већ два пута нам је то поручио. :)

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

Интересантно је приметити („контекстализовати иманентно“), како наведох према Лопухину, да су управо из јудејског и јудео-хришћанског озрачја негирали да су анђели јели заиста, него је то алегорија, зато што анђели не могу да се ождеравају, и аутори који избацују људе, а убацују анђеле и говоре о том имагинарном обеду су: Јосиф Флавије, Филон, Јонатан, Јустин Философ. У Дијалогу са Трифоном (56-57), Јустин хоће да Трифону докаже да се Авраму јавио Јахве (оно исто што сам ја вама рекао), јер то пише у Писму, а знамо да Јахве нису 3 анђела. Зато Јустин инсистира на Једном кога Аврам препознаје као Господа;  Трифон каже да се Господ Бог појавио Авраму али негира да је један од тројице посланих (56, 5). Трифон ће на линији Боксита и Кратоса рећи да се Господ пре тога јавио Авраму и да није присутан међу тројицим људи које ће Писмо назвати анђелима, а да тај један анђео има задатак да каже Сари да ће занјети и кад је тај задатак извршио врнуо се на небо, а двојица су отишла Лоту да се напију крви содомљанима.

Сада, безбожници, треба да укапирате да ја као Јустин тврдим да је овде био присутан Христос. А  ви то негирате као Трифон. Он ће Јустину признати да му је овај, после расправе, само доказао да нису била сва тројица анђели (један је био Бог. 56, 9). Ја сам овде апсолутно на Јустиновој линији, за разлику од безумног и најбезбожнијег Кратоса који би увео оваплоћење Оца и Духа.

Када читам Трифона, не могу а да се не смејем, јер он вели Јустину исто што и Кратос мени: За ту твоју интерпретацију још не чусмо, али видимо да се увек на Писмо оправдано позиваш (56, 16). Господ Христос, како нас уверава Јустин, остаје са Аврамом, а двојица анђела иду да обаве прљав посао (56, 19-22).

Трифон сада баца Јустина у проблем и каже да су ови јели, а како анђели и Логос могу да једу? Јустин признаје да је једење било реално. Јер то пише у Писму (то правило би и ови магарци требало да прихвате). Иако Јустин не говори експлицитно да је Логос био у људском телу, он ипак инсистира да Писмо не каже да су сва тројица јела (одваја тако Христа), тако да би он и заиста јео (на то га и хвата Трифон), али одваја анђеле за које вели да не једу материјалну храну, јер су небеска бића, и да би се у фигуративном смислу онда могло рећи да су гутали храну као што то и ватра ради, јер се не не помиње да су жвакали зубима храну (57, 1-3). Јустин је у јасном проблему јер Трифон хоће да потврди да су сва тројица анђели, тако да се један не може одвојити, и Јустин, невешто издвајајући Христа, покушава да чин једења прикаже у фигуративном смислу.

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Bokisd рече

:0120_angryy: ..............sta da radim, kada nemam ljubavi i zivim u duhovnom mraku . :ani_biggrin:

Изађи из човека, и иди у стадо свиња, или било где, само изађи из човека.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...