Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

Uzmi  Sv. Jovana Bogoslova, Sv. Justina Filosofa, Sv. Maksima Ispovednika... ako zelis sire i dublje da se upoznas o toj temi.

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

Sta je bog radio pre nego sto mu je palo na pamet da stvri svemir?

Posto je vecan i beskonacan, to znaci da je on postojao beskonacno dugo vreme pre nego sto je uopste pomislio da stovri nas univerzum... e, pa sta je radio tada? Jel bio potpuno sam? Jel imao nekog pored sebe? Jel mu bilo dosadno? Jel iz dosade stvorio nas svet? Jel konstantno stvara razne svetove pa ih unistava pa opet stara nove i tako u vecnost? Iz ciste zabave?

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, cloudking рече

пре 6 минута, cloudking рече

Posto je vecan i beskonacan, to znaci da je on postojao beskonacno dugo vreme pre nego sto

Питања подразумевају време, па су стога бесмислена у односу на Бога.

За Бога нема "пре него...". Бог "јесте"

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Vedran рече

Питања подразумевају време, па су стога бесмислена у односу на Бога.

За Бога нема "пре него...". Бог "јесте"

ja i ne pitam iz bozije perspektive nego iz nase. Mi ipak jos uvek nismo beskonacni i postoji momenat u vremenu kada smo poceli da postojimo. Ukoliko si ti u pravu, onda je taj isti trenutnak i trentuak kada je bog poceo da postoji...

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, cloudking рече

ja i ne pitam iz bozije perspektive nego iz nase. Mi ipak jos uvek nismo beskonacni i postoji momenat u vremenu kada smo poceli da postojimo. Ukoliko si ti u pravu, onda je taj isti trenutnak i trentuak kada je bog poceo da postoji...

види овако. ако је из наше перспективе онда се она завршава са оним што је ограничено временом. дакле такво питање шта је Бог радио пре него је створио свет, из наше перспективе, је бесмислено, јер одговор је "Бог је створио свет". Другим речима, наша перспектива је ограничена временом и само у тим оквирима можемо да се крећемо. 

Такође, ово што кажеш да је онда то исти тренутак и када је Бог почео да постоји је исто бесмислено зато што ми не верујемо у Бога који је "почео да постоји", другим речима, не верујемо у створеног Бога. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, Vedran рече

види овако. ако је из наше перспективе онда се она завршава са оним што је ограничено временом. дакле такво питање шта је Бог радио пре него је створио свет, из наше перспективе, је бесмислено, јер одговор је "Бог је створио свет". Другим речима, наша перспектива је ограничена временом и само у тим оквирима можемо да се крећемо. 

Такође, ово што кажеш да је онда то исти тренутак и када је Бог почео да постоји је исто бесмислено зато што ми не верујемо у Бога који је "почео да постоји", другим речима, не верујемо у створеног Бога. 

mozemo slobodno da kazemo da nemate nikakav dokaz da bog nije vec stvarao druge svetove pre naseg i mnogo svetova nakon naseg? 

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, cloudking рече

mozemo slobodno da kazemo da nemate nikakav dokaz da bog nije vec stvarao druge svetove pre naseg i mnogo svetova nakon naseg? 

да ли је то неко тврдио?

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Vedran рече

да ли је то неко тврдио?

Te druge svetove verovatno ne nastanjuju ljudi nego ko zna kakva bica... mene sad zanima da li cemo eshaton da delimo sa svim tim bozijim stvorenjima s obzirom da je eshaton takodje vanvremenski i nema razloga da postoji po jedan eshaton za svaki od tih stvoernih svetova pojedinacno?

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, cloudking рече

Te druge svetove verovatno ne nastanjuju ljudi nego ko zna kakva bica... mene sad zanima da li cemo eshaton da delimo sa svim tim bozijim stvorenjima s obzirom da je eshaton takodje vanvremenski i nema razloga da postoji po jedan eshaton za svaki od tih stvoernih svetova pojedinacno?

То ти је исто као да кажеш, пера детлић није једини детлић, има један чудан детлић кљунко који имају кљун од пола метра. хоће ли он да прихвати перу као свога пријатеља?

Како можеш знати хоће ли га прихватити као пријатеља кад не знаш ни да ли је заиста детлић кљунко стваран. Не постоје никакви докази за тога детлића кљунка који има кљун од пола метра (као ни за те светове и нека евентуална бића која их настањују) ...  

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 56 минута, cloudking рече

Правио је пакао за људе који постављају таква питања!:))12:smeha::cheesy3:

Августин ће образложити у исповестима да нема времена пре времена јер је време творевина као и свака друга. Кад се тако апстрактно дефинише, онда може да се разуме. А кад год посматрамо кроз време као категорију нашег бивања, онда не можемо да се отмемо идеје времена као објективног кретања. 

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Zoran Đurović рече

Правио је пакао за људе који постављају таква питања!:))12:smeha::cheesy3:

12:smeha:

одакле беше ово? Заборавио сам.

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Vedran рече

Не постоје никакви докази за тога детлића кљунка који има кљун од пола метра (као ни за те светове и нека евентуална бића која их настањују) ...  

od kad vernicima trebaju dokazi?

Подели на овим сајтовима

Управо сада, cloudking рече

od kad vernicima trebaju dokazi?

од онда када им је Бог подарио мозак :)

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Vedran рече

12:smeha:

одакле беше ово? Заборавио сам.

Августин у Исповестима; питање је поставио неки манихејац православном владици, а овај му тако одговорио. Аг вели: овај се шалио, али бих ја пробао да одговорим озбиљно; међутим ја савршено добро знам шта је време све дком ми не поставиш то питање, наиме, шта је време?

Хокинг преприча по сећању ову епизоду из Аг у Краткој повести... Да не буде да само о. Горан чита књиге из науке! :))12:smeha::)) Дељао сам целог живота Ајнштајна, Бора, Хајзенберга, Хокинга, Пола Дејвиса, Рајхенбаха, Фајерабенда и осталу компанију беллу, што би рекли Италијанци.   

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...