Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

пре 12 часа, Bokisd рече

Naravno, tih ' cackalica made in china, :)  sam bio i svestan tokom diskusije. Sasvim je logicno ocekivati i pitati se , a koja je svrha sve ove price?  confused1

Pa, sta znam.  Mislim,  da cackalica moze da bude i SAMO  ta stvar, sto PRICAMO o Bogu. Cisto kao prica i neki pojam koji postoji. Da ne pominjem da pricamo o tome sta je Bog , koje su njegove odlike, da li je dobar ili nije, da li je Pravedan  i Milostiv, ......da li je stvorio dobar i lep i kreativan svet i coveka ili nije ? I slicno.

Verovatno je i to dovoljno , da se da' smisao celoj prici. Za pocetak, dovoljno je i cuti, da postoji takav Bog koji nas voli i postuje. Neko ce se zainteresovati, pa ce malo porazmisliti i mozda i krenuti u trazenje bas takvoga Boga. :ok:

Tako nekako,  ja gledam na ove stvari.

Ти ћеш се морати доооста наобјашњавати о чачкалицама иКинезимадаби овоугураоу контекст приче о (не)тачости ТЕ онда :D

Можесеузети да све то даје неки угао гледања на читаву расправу око еволуције, али чаки да даје - не даје никакву корист, никакве одговоре, нити не упућује на нешто продуктивно, већ само отвара простор за нове додатне могућности "шта би било кад би било".Ето, шта би било са еволуцијом да је Бог стваран, свемоћан и апсолутно добар? ПОставила би се многа питања - зашто је створио комарце ( мислим реално, зашто? ), или мухе, или тешке болести? И тако све у недоглед развлачећи причу што даље од тога да ли је ТЕ тачна, штоје основна тачка спорења овдје, и пребацило терет на причу да ли је Бог овакав или онакав.

Зато кажем - бабе и жабе.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 2 часа, Ћириличар рече

Ти ћеш се морати доооста наобјашњавати о чачкалицама иКинезима

пре 2 часа, Ћириличар рече

ПОставила би се многа питања - зашто је створио комарце ( мислим реално, зашто?

Naravno, prva cackalica kao poticaj na prvo interesovanje je tu. Svako ko cuje da je Bog dobar, milostiv, pravedan, da pomaze ljudima i cini cuda i isceljuje ljude, moze da se zapita i zainteresuje za te stvari, jer su covekova interesovanja slicna po sustini sa ovim stvarima kojima opisujemo boga.

Ova druga stvar, oko dosadnih malih komaraca, mislim, da je vrlo interesantno, narocito za neke nove cackalice koje mozemo da umetnemo u ovu pricu. To se vec tice, nekih drugih , dubljih i sofisticinarijih odlika prirode i licnosti Bozije. Kako to i zasto, Bog, kao onaj ko je Premudar, kao neko ko je Promislitelj , kao neko ko je Ljubav, sve stvara, bas onako kako vidimo i kako jeste ?

Pa, kada se cuje o jos jednoj cackalici, da je kao vrhunac svih stvari, covek stvoren po slici i prilici Bozijoj, da  poseduje um, dusu i slobodu, da moze ucestvovati u blazenom zivotu i sada i posle, ...da covek, moze svojim umom i prirodnim darom rasudjivanja, pronaci SMISAO zivota na zemlji,....... onda , je vrlo lako,...... naci i smisao stvaranja tih malih zujavih komaraca, koji nam zagorcavaju zivot i ne daju nam da na miru da spavamo.

Da se nasalim, pa i nije bog bas morao da stvara komarce, eto, samo zbog toga sto nam dosadjuju. :i6d1r8:

Подели на овим сајтовима

пре 21 часа, drvce рече

Izvinjavam se, sa ove slike se ne vidi. Odnos velicina i udaljenosti nije predstavljen u srazmeri na ovoj slici, mada je slika jako lepa i informativna (ali nije bas toliko informativna).

Хаха,пе јел` информативна или није?

Однос даљина сунца и месеца од земље и њихових полупречника се лако може проверити из података са ових сајтова https://sh.wikipedia.org/wiki/Sunce и https://sr.wikipedia.org/sr/Месец и веома су блиски( око 200 у оба случаја).

Такође, знате и сами колико се пута у Библији помињу помрачења сунца и месеца што свакако има симболичну вредност...

Подели на овим сајтовима

пре 18 часа, cloudking рече

Ni Isus, ni bog, ni trojica, ni sveci, ni svete knjige, ni stari oci, ni svestenici, ni svi sabori... nista vam religiju ne bi odrzalo u postojanju da nije ove citirane recenice.

Шта па ти знаш о религији сем што си читао у Политикином и Микијевом забавнику... Образуј се мало, то ти је мој пријатељски савет, а ти га схвати како хоћеш.

Подели на овим сајтовима

пре 29 минута, о.Горан рече

Шта па ти знаш о религији сем што си читао у Политикином и Микијевом забавнику...

A treba vise od toga?

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Узгред, за долазак др Џона Ленокса( учествовао у документарцу Expelled) који је долазио пре пар година на београдски ЕТФ сам сазнао преко овог интервјуа Митрополита Порфирија-негде на средини интервјуа га је поменуо( 40. минут). Види се да Митрополит прати апологетска стремљења на хришћанском Западу. Ипак, др Ленокса су звали неки протестанти( извесно Еванђеоско удружење студената) док ми православни зовемо дарвинисте као што је Тарасјев на Богословски факултет да нам соле памет. Уместо ми њега да учимо односу религије и науке он дошао човек нас да учи хаха...

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, о.Горан рече

ми православни зовемо дарвинисте као што је Тарасјев на Богословски факултет да нам соле памет.

др Тарасјев је, колико знам, говорио на скупу "Теологија у јавној сфери" у Требињу на тему Теоријa еволуције и теологија стварања: између конфликта и хармоније: 

пре 8 часа, о.Горан рече

Уместо ми њега да учимо односу религије и науке он дошао човек нас да учи

"Човек" је верујућ, заправо, а овим коментаром Ви то ниподаштавате. Уосталом, свако може да провери ово што сте написали и ово што сам ја поставила и да чује ко је шта причао.

пре 8 часа, о.Горан рече

хаха...

Вала баш - хаха; толико о логици, аргументима и тачним подацима...

Измењено од Џуманџи

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

Стојим иза сваке речи које сам написао. Лично против др Тарасјева нема апсолутно ништа, дакле оно што тврдим нема везе са личним обзирима. Стојим иза тога да се апологетика у оквиру Православне Цркве скоро уопште не развија и да то није добро. Са друге стране имамо изврсну патролошку или литургичку литературу.

Не заборавимо да су сви велики Оци наше Цркве били апологете и да су се `рвали` са многим актуелним теолошким дилемама свога доба.

И то је далеко важнија проблематика од било кога од нас појединачно, то треба да имамо у виду.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, о.Горан рече

Лично против др Тарасјева нема апсолутно ништа, дакле оно што тврдим нема везе са личним обзирима.

пре 8 часа, о.Горан рече

дарвинисте као што је Тарасјев на Богословски факултет

да нам соле памет.

Уместо ми њега да учимо односу религије и науке

он дошао човек нас да учи хаха...

Очигледно... 

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

On 1/23/2017 at 13:12, cloudking рече

ne kapiram zasto ti je problem da su sunce i mesec priblizno iste velicine na nebu? Jedan je veliki al je daleko drugi je mali ali blizu... prosta matematika, srednja skola... perspektiva...

problem je sto su jako male sanse za tako nesto da se samo od sebe uspostavi na nebu za nas kao posmatrace, sanse su jako male, mejsec je mogao biti i malo manji, ili je mogao biti malo dalje od planete i da ima drugaciju brzinu u svojoj orbiti i slicne stvari, mi imamo samo jedan prirodni satelit a on odmah iz prve ispunjava te uslove da ima gledajuci sa zemlje istu opticku velicinu kao i sunce, kao drugo glavno nebesko tijelo na nasem nebu, ja nisam sklon da vjerujem u slucajnosti takvih razmjera, sanse za takvo nesto su skoro pa nikakve, a nama se desilo eto od prve, mozes misliti...

Подели на овим сајтовима

postoji jako mnogo ljudi ciji um mozes kupiti sa tri logicke akrobacije i onda ti vjeruju bez kritike jer im prija da neko drugi misl za njih, posebno su zene sklone tome, a to sve je tuzno za covijeka kao superiorno bice, zbog toga nam se i desavaju svi ovi efekti koji nam se desavaju, pogledajte samo politicku scenu planete, koji je to cirkus za nepovjerovati, na racun zdrave nauke pojavio se citav niz necega sto bi moglo da se naziva ispolitizovana narucena nauka i ljudi se na to lijepe ko muve na sranje, pa ja kad bi bio ovca za takve manipulatore skocio bi sa mosta u crnu rupu da me vise nema

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, kordun рече

problem je sto su jako male sanse za tako nesto da se samo od sebe uspostavi na nebu za nas kao posmatrace, sanse su jako male, mejsec je mogao biti i malo manji, ili je mogao biti malo dalje od planete i da ima drugaciju brzinu u svojoj orbiti i slicne stvari, mi imamo samo jedan prirodni satelit a on odmah iz prve ispunjava te uslove da ima gledajuci sa zemlje istu opticku velicinu kao i sunce, kao drugo glavno nebesko tijelo na nasem nebu, ja nisam sklon da vjerujem u slucajnosti takvih razmjera, sanse za takvo nesto su skoro pa nikakve, a nama se desilo eto od prve, mozes misliti...

Jel mogu da te obavezem da potrzis na netu nesto sto se zove "Antropicko nacelo", objasnio bih ti ja ali sam sada u guzvi. Ak oti nije probloem pogledaj sam, pa baci komentar u vezi sa mesecom i suncem.

mada je diskusija u startu obesmisljena jer pripadas ekipi koja ne veruje  u slucajnosti... koji god primer slucajnsoti da ti navedem ti neces prihvatiti da je to slucajnost...

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...