Jump to content

Председник Америке, Доналд Џ Трамп

Оцени ову тему

RYLAH

Препоручена порука

пре 34 минута, Grizzly Adams рече

Нико ти не прави хаос. Ако ниси задовољан услугом, не мораш да платиш.

Znaci ako ikad dodjem u SAD i odem u restoran, na kraju kada mi donese racun ja platim i kazem dovidjenja i hvala, prosjecno, niko nece viknuti, opsovati me  od konobara ili okolo ostali gosti poprijeko pogledati?

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.7k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Grizzly Adams

1009

• Аурор

2184

• cloudking

1021

• Avocado

956

Популарни дани

Рођак је радио као некакав конобар у јако елитном клубу у Филаделфији где долазе милионери. Ту конобари очекују барем хиљаду евра бакшиша за ноћ, а бармен је знао да напабирчи и неколико хиљада ако дебељку с томпусом убоде прави виски. Занимљиво је да нико од њих није хтео да служи Европљане. :smeh1:

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Justin Waters рече

Koji je zonfa s tim bakšišom u SAD? Svugdje normalno u svijetu, bakšiš ostavljaš nekome ko te je stvarno zadivio uslugom na tvoju volju, a ne zato što se pod društvenim pritiskom podrazumjeva da kroz bakšiš nadomjestiš nekom manjak plate pa makar on bio i neki šmokljan u onom što radi? Da li su cijene hrana u restoranu relativno niže za cijenu bakšiša u SAD u odnosu na druge razvijene zemlje, što bi onda bilo uredu da manje više platiš bakšiš, ili su cijene na meniju relativno iste kao u drugim razvijenim zemljama, a ti bakšišom nadomještaš platu onome ko te servisira jer po zakonu poslodavac ne mora da mu da minimalnu satnicu koja bi mu obezbjedila dostatna primanja? 

Разлика је у томе што у ”нормалном свету” имаш конобаре које буквачно заболе за госте. Нас је у социјалистичкој Холандији једна буквално избацила из кафића јер смо наручили само кафу, а она ”има много муштерија, шта ми мислимо да она сад има времена да троши време на наше две кафе”. Код Амера то не можеш да видиш, летео би главом без обзира. Овде је ова роспија заштићена ко бели медвед, заболе је да ради. 

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Justin Waters рече

Znaci ako ikad dodjem u SAD i odem u restoran, na kraju kada mi donese racun ja platim i kazem dovidjenja i hvala, prosjecno, niko nece viknuti, opsovati me  od konobara ili okolo ostali gosti poprijeko pogledati?

Туристи често праве ту грешку, вероватно ти нико не би ништа рекао. Неко ко те зна би ти верованто само објаснио како функционишу ствари.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Juanito рече

Разлика је у томе што у ”нормалном свету” имаш конобаре које буквачно заболе за госте. Нас је у социјалистичкој Холандији једна буквално избацила из кафића јер смо наручили само кафу, а она ”има много муштерија, шта ми мислимо да она сад има времена да троши време на наше две кафе”. Код Амера то не можеш да видиш, летео би главом без обзира. Овде је ова роспија заштићена ко бели медвед, заболе је да ради.

Да, то обезбеђује да ће конобар бити љубазан и услужан. За разлику од ових које заболе...

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Juanito рече

Konobari su u SAD toliko dobri i prijatni u prosjeku da poslije usluge se hoces malte ne pobratimiti??

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Justin Waters рече

Konobari su u SAD toliko dobri i prijatni u prosjeku da poslije usluge se hoces malte ne pobratimiti??

Заправо, превише су ”добри и пријатни” за мој укус. Лично волим српске (југословенске) професионалне ”олд скул” конобаре, које не видиш нигде, али су ту увек кад ти затребају. Ал друга је тема шта ја волим. Никад ми се није десило било где у САД да нисам био услужен како треба, да нису хтели да ми објасне шта сам питао итд. И то не важи само за ресторане, него за све. У САД је муштерија светиња.

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Grizzly Adams рече

Да, то обезбеђује да ће конобар бити љубазан и услужан. За разлику од ових које заболе...

Ал стварно бре није фер овај систем са бакшиом. Кад одеш у Hooters, изађеш очерупан. Држава дуради нешто. :( 

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Grizzly Adams рече

Туристи често праве ту грешку, вероватно ти нико не би ништа рекао. Неко ко те зна би ти верованто само објаснио како функционишу ствари.

Pa s obzirom koliko se o tome pise nije bas da nigdje ti niko ne bi rekao ili cak odbio usluziti ako bi odmah znao da si evropljanin. Svodi se na kraju na opstedrustvene navike, uzmi ili ostavi. Ko ne voli taj sistem treba da ide u restorane brze hrane i to je to. 

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Justin Waters рече

Pa s obzirom koliko se o tome pise nije bas da nigdje ti niko ne bi rekao ili cak odbio usluziti ako bi odmah znao da si evropljanin.

То је, тебра, елитни клуб у кога долазе искључиво милионери, остали немају шта да траже а не видим ни што би, досадно место. Потпуно неке друге конвенције важе. И нису они ”одбили да служе Европљане”, то не би смели ни у лудилу, него су се међу собом борили да их не служе баш они, него неко други јер Европљани не знају да треба да им оставе хиљаду евра.

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Juanito рече

Заправо, превише су ”добри и пријатни” за мој укус. Лично волим српске (југословенске) професионалне ”олд скул” конобаре, које не видиш нигде, али су ту увек кад ти затребају. Ал друга је тема шта ја волим. Никад ми се није десило било где у САД да нисам био услужен како треба, да нису хтели да ми објасне шта сам питао итд. И то не важи само за ресторане, него за све. У САД је муштерија светиња.

Pa ok je to. Ja sam u vrlo rijetkim slucajevima nailazio na neprijatne konobare. Ako nisu nesto bili vrhunski onda su bili prosjecni, i istog sam kova i ako su previse ljubazni i sipaju ti pice, zapitkuju malo malo da li treba sta jeli dobro, igra i plese na sve nacine onda ne volim to. Samo mi je taj poslovni model cudan i pomalo odbojan. 

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Justin Waters рече

Pa ok je to. Ja sam u vrlo rijetkim slucajevima nailazio na neprijatne konobare. Ako nisu nesto bili vrhunski onda su bili prosjecni, i istog sam kova i ako su previse ljubazni i sipaju ti pice, zapitkuju malo malo da li treba sta jeli dobro, igra i plese na sve nacine onda ne volim to. Samo mi je taj poslovni model cudan i pomalo odbojan. 

ОК је да ти се не свиђа пословни модел. Ни мени се многи модели не свиђају. Али једини начин да се тај пословни модел у овом тренутку промени је да ”држава уради нешто”, тј. натера угоститеље да усвоје други модел и тиме направи хаос као овде у Холандији. Нек воле или не воле људи шта год и нек сходно томе бирају, само нек мама држава држи своју шапу што је даље могуће. О укусима не вреди много расправљати. Само је важно да схватите да САД нису Европа и неће никада бити. Моје лично мишљење је да ће се Европа удавити у свом измету врло брзо ако нешто не промени, ал то сам само ја...

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Grizzly Adams рече

Нико ти не прави хаос. Ако ниси задовољан услугом, не мораш да платиш...

...фиксни рачун у који су урачунати сви трошкови, пошто о томе причамо :)  Али ОК, ово што помиње Ивица има смисла, да се тако труде да конобари буду љубазни према свима јер без напојнице им се уопште не исплати да раде.

Мада вероватно постоји и неки бољи начин да се то изведе, не знам.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, GeniusAtWork рече

Мада вероватно постоји и неки бољи начин да се то изведе, не знам.

Па види вако, један начин је да газда може да отпусти лоше конобаре или да им скреше плату. Ал ”радничка права” и синдикати...

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Juanito рече

ОК је да ти се не свиђа пословни модел. Ни мени се многи модели не свиђају. Али једини начин да се тај пословни модел у овом тренутку промени је да ”држава уради нешто”, тј. натера угоститеље да усвоје други модел и тиме направи хаос као овде у Холандији. Нек воле или не воле људи шта год и нек сходно томе бирају, само нек мама држава држи своју шапу што је даље могуће. О укусима не вреди много расправљати. Само је важно да схватите да САД нису Европа и неће никада бити. Моје лично мишљење је да ће се Европа удавити у свом измету врло брзо ако нешто не промени, ал то сам само ја...

Evropa je starija jedno 10000 godina od SAD po kulturi i stvaranju dobara i ne treba nikaf da bude ista kao SAD. Ko ce tu da se udavi prvi je vrlo problematcno tvrditi. Drzava bi trebala stvarno duradi nesto, ako su minimalne satnice za baksisne profesije 2.13 $ na nacinalnom nivou, a neke su vece ili da ukine sve minimalne satnice. Navodno su u nekim drzavama poput Kalifornije izjednacili tu satnicu sa ostalim, i baksisovanje je jos vece nego u drzavama gdje nisu. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...