Jump to content

Председник Америке, Доналд Џ Трамп

Оцени ову тему

RYLAH

Препоручена порука

Не знам јесам ли ја само цава без тврдог става, или мислим да сте сви у праву. 

Ја на ово све гледам овако. Прво што је потребно јесте препознати јесте идеологија унутар ислама. Ту се слажем са Аурором и Хуанитом да постоји идеолошка клица у исламу која је основ за тероризам. То је посљедица историје и природе ислама, који је, за разлику од хришћанства, био религија и политичка/државотворна идеологија истовремено. Али, то не брише одговорност идеја унутар самог ислама за постојање тероризма. Друго што је потребно препознати јесте аргумент који је изрекао, сада већ дубоко омражени ( и то основано ) Реза Аслан, а то је да се не може само идеологија/религија држати одговорном, него су ту битни и људи који тумаче идеологију/религију. И мислим да је то итекако тачан аргумент, јер је само хришћанство имало период када је било мирољубиво, а онда је имало период када је производило ратове, масакре, неправду и зло, и увијек се за све то налазило теолошко објашњење у Светом писму ( колико год растегнуто тумачење било, идеолог ће наћи оправдање и на етикети шампона ако треба ). Дакле, када узмем у обзир те двије ствари, долазим до става да проблем лежи и у самом исламу као и у муслиманима. Ислам је крив што даје веома стабилне основе за данашње стање, али муслимани-терористи су такође криви што бирају фундаменталистички/дословни начин тумачења своје религије.

Елем, ту је потребно направити поређење између хришћана и муслимана. Када погледамо хришћане, видјећемо да како идемо све даље у прошлост њихово тумачење хришћанства постаје дословније. Тако долазимо до тренутка када се, нпр., Павлова препорука женама да буду послушне својим мужевима тумачила да их требају буквално увијек у свему слушати и третирати мужа као фелдмаршала - у свему да га слушају, трпе и да не смију писнути. А онда се вратимо данас и тешко ћемо наћи хришћанина који ће имати такво фундаменталистичко тумачење Павлове препоруке - него ће то или тумачити са аспекта хармоније у породице, неке симболичне послушности, или ће вјеровати да жене требају слушати мужеве али да муж мора бити праведан, добра итд. да би то заслужио... Дакле, хришћанство је оставило простора и за једно и за друго тумачење, али су вјерници сами промијенили своје тумачење. Тако онда када погледамо муслимане и ислам видимо исту ствар, сам оса једном разликом - ислам је далеко буквалнији и бруталнији у својим препорукама и идејама. Небитан је разлог зашто је он такав - чињеница је да јесте. Али, да ли то значи да муслимани морају нужно бити исто брутални како би били "прави муслимани" ( иначе, читава расправа око тога да су само фундаменталисти прави муслимани је један огроман "Нема правог Шкота" )? Не значи, наравно. Могу једноставно не примјењивати неке одредбе ислама правдајучи то историјским контекстом ( као што се ради у хришћанству са старозавјетним законима, упркос Исусовом "дошао сам не да промијеним законе, него да их испуним" ), или другачије тумачити смисао других норми и другачије их примјењивати, у складу са савременим временом. Ислам итекако оставља тај простор "за маневрисање", као и свака религија и свака идеологија икад. Тако се опет остаје као "прави муслиман", а да се не буде тврдолинијаш или фундаменталиста. Исто је како за ислам, тако и за сваки сет идеја и вриједности икад. Нису само тврдолинијаши једини прави - и то се мора имати на уму, јер су сетови идеја увијек еволуирајући и због тога се не смије правити #нотруСкотсман.

Но, задња поента би била сљедећа - иако је та промјена могућа, она чак и ако/када се деси неће избрисати бруталност ислама нити његов потенцијал за ово што се данас дешава. Исто као што се никада не може избрисати клица антисемитизма из хришћанства ( јер Јевреји изабраше да спасу барабу Барабу, а да Исуса разапну... и зато су одрадили 9/11! ), из комунизма и социјализма опасност репресије бољестојећих у друштву и тоталитаризма, из капитализма опасност неједнакости и израбљивања и нехуманости, тако ни из ислама се не могу избрисати његове мане. Увијек ће бити ту и увијек их се мора бити свјестан, поготово као припадник те вјере или идеологије.

Са тим свим реченим - сви ови терористичк инапади јесу производ ислама као религије и политичког система. Али је такође истина да њих не спроводе интегрисани, нормални и разумни муслимани, номинални и религиозни, него скоро увијек неки друштвени отпаци или индоктринирани фундаменталисти који су исти тип људи као фашистичке будале или Антифа идиоти код нас. Али они све ово не би радили да не постоји идеолошка основа за ово. Исто као што су комнисти вршили терористичке нападе јер је постојала идеолошка основа у "оружаном устанку и револуцији пролетеријата". Али исто тако, овакве будалаштине не раде нормални људи. И тако у круг, у круг, у круг вјечито са дебатом. Једни ће потенцирати злу клицу унутар самог ислама, а други ће потенцирати људски фактор - а оба су битна и кључна. 

Зла идеологија без злих људи да је спроводе је мртва, а зли људи без оправдања за своја злодјела не могу себе ( тако лако ) "преварити" да је оправдано то што чине, па се теже одлучују на злодјела ако немају оправдање за њих. Проклето врзино коло од расправе.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.7k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Grizzly Adams

1009

• Аурор

2184

• cloudking

1021

• Avocado

956

Популарни дани

пре 22 минута, Аурор рече

FB_IMG_1496619024469.jpg.47655fcbd60268ecd50083aa7c6a6be7.jpg

Znači i dalje nemate ništa pametnije od retardiranih straw-mena? :)

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, Аурор рече

A ti kao nisi potresen ovim što se dešava?

Ja sam mislio da pitam, za slučaj da sam možda nešto propustio... ne moraš da potvrđuješ novim primerima... dovoljno je da samo kažeš: "nemamo".

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 20 минута, Avocado рече

Ja sam mislio da pitam, za slučaj da sam možda nešto propustio... ne moraš da potvrđuješ novim primerima... dovoljno je da samo kažeš: "nemamo".

Uskoro će kraj sveta, nemam kad da razmišljam o kojekakvim slamnatim ljudima...

Подели на овим сајтовима

@cloudking

Батали да због расправе са Аурором сравњујеш ствари које нису исте, на штету Цркве и њених великодостојника, посебно на тему на коју се односи оно што си поставио овде. 

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...