Jump to content

Председник Америке, Доналд Џ Трамп

Оцени ову тему

RYLAH

Препоручена порука

пре 12 часа, florenntina рече

Sigurno je spomenuo i neku javnu potrosnju i/ili smanjenje poreza inace nema sanse da bi berza ovako odreagovala... Sou program :)

Jok. Naprotiv, povecava vojni budzet za 54 milijarde, rekao je za F-35 da je odlican avion, zalaze se za neko ucesce drzave u obrazovanju kroz vaucere ili "tax credits", i planirq velike infrastrukturne radove.

Berza je porasla jer je pokazao znake stabilnosti i doslijednosti sa dosadasnjom politikom u vaznim sektorima. Rusiju i Krim nije spominjao - znaci sve po starom, a rekao je da zeli unistenje ISIS-a. O Kini ni rijec.

Savjetnici ga vec uoblicavaju i mislim da ce se dosta trampovaca razocarati u mnoge njegove aspekte.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.7k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Grizzly Adams

1009

• Аурор

2184

• cloudking

1021

• Avocado

956

Популарни дани

пре 48 минута, Аурор рече

Тебра, да ли конташ да су од феминисткиња излобирани закони који дефинишу силовање у Шведској тотално суманути? Буквално се свашта подводи под то дело да ме не би изненадило да сам и сам тако нешто починио.

2mzjww8.jpg

Користећи број ”силовања” у Шведској као аргумент, у ствари подржаваш најрадикалније и најлевичарскије феминисткиње.

На пример, Асанж је заточен у амбасади Еквадора у Лондону због ”силовања” у Шведској које то није.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Аурор рече

Dare na dejtu. :)

FB_IMG_1488463109649.jpg.b3ad6c66b9eace8f554a5ea8ace81656.jpg

Da zato se u socijaldemokratijama poput Švedske ili Norveške živi izuzetno loše.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Juanito рече

Тебра, да ли конташ да су од феминисткиња излобирани закони који дефинишу силовање у Шведској тотално суманути? Буквално се свашта подводи под то дело да ме не би изненадило да сам и сам тако нешто починио.

2mzjww8.jpg

Користећи број ”силовања” у Шведској као аргумент, у ствари подржаваш најрадикалније и најлевичарскије феминисткиње.

На пример, Асанж је заточен у амбасади Еквадора у Лондону због ”силовања” у Шведској које то није.

Што се тиче те проблематике дефинисања, погледај само  овај видео гдје човјек ( добро, јелен... ) детаљно показује како се долази до дезинформација у оваквим стварима ( намјерно или из нехата - прије ће бити из нехата и незнања по мом мишљењу ):

Подели на овим сајтовима

Tebra ako ti je nestavljanje kondoma silovanje onda si u žešćem problemu u glavi.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Кратос рече

Da zato se u socijaldemokratijama poput Švedske ili Norveške živi izuzetno loše.

Социјализам им ради јер имају довољно богатства акумулираног из периода када су били либералне капиталистичке државе у 20.-ом вијеку, и наравно јер имају државне чиновнике који нису комуњарски партократски ухљеби и ухљупи.

Са друге стране, социјализам у Венецуели разбија државу и друштво због сумануте ускоумне идеологичности њених вођа. Имају нафте колико хоћеш и опет грцају... Ах, тај чисти социјализам.

Додуше ни чисти капитализам није нешто ружичаст...

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Ћириличар рече

а друге стране, социјализам у Венецуели разбија државу и друштво због сумануте ускоумне идеологичности њених вођа. Имају нафте колико хоћеш и опет грцају.

A pre toga su cvetali dok su ih eksploatisali liberali iz Amerike?Verovatno su ih zato i oterali.:smeh1:

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Кратос рече

A pre toga su cvetali dok su ih eksploatisali liberali iz Amerike?Verovatno su ih zato i oterali.:smeh1:

Свакако им је било боље него сада. Експлоатисани или не, окачи ти мачку о реп сваку идеологију и власт ако ти народ нема љеба јести и мора се редати у редове не би ли добили своју порцију најосновнијих ствари :) А да не говорим какав суманут монетарни систем су успоставили како би контролисали економију, те су сада ударили огромне нивое хиперинфлације. Знаш шта? Свака експлоатација од стране америчких либерала је далеко боље од овакве "независности" и "слободе".

Плус, не видим да Бразилу, Аргентини, Чилеу, Перуу или Парагвају се рађају проблеми као у Венецуели. Корупција ту и тамо, али економије ус стаиблне и постепено расту.

Подели на овим сајтовима

пре 44 минута, Ћириличар рече

Додуше ни чисти капитализам није нешто ружичаст...

Не знамо. Никад га није било. Углавном, када год и где год је више капитализма, ту је било боље (хинт: вол стрит је све, само не чист капитализам без уплива државе).

Дубоко верујем да би минимална држава чија је улога ЈЕДИНО заштита права појединаца и одбрана од насиља била боља од овог сад ужаса. Државе су заправо легалне мафијашке творевине. Све без изузетка. Мислиш да су ове северне социјалдемократије боље? Па погледај их данас, леве комуњаре се распадају и полако свуда националисти (десне комуњаре) долазе на власт. Ако су тако сјајне и бајне све те државе, зашто онда пуцају по шавовима? И зашто су њихови лидери најлицемернији политичари које је свет икада видео? Не најсуровији, али најлицемернији свакако. 

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Juanito рече

Не знамо. Никад га није било.

Као што ни комунизам никада није испробан и спроведен на прави начин :tongue:

Било је итекако, у раним данима индустријске револуције када се видјело на шта су послодавци спремни како би зарадили, само што је брзо услиједила адекватна реакција. Нису се социјалисти појавили ниоткуда, него управо због чињенице да у раним зачецима индустријског свијета се видјело на шта су људи спремни: дјечија радна снага, мала брига о санитарним или безбједносним условима, тенденција да што мање плаћају раднике без обзира на њихово животно стање итд. Е сад, друга је прича што се у читаву социјалну причу увео марксизам па и каснија тумачења марксизма која су довела до СССР-а и која су развукла социјализам до крајности.

Чак се и данас појављују овакви случајеви, на периферији савременог капитализма, у земљама Трећег свијета, као и у Кини.

Ево и анегдоте - цимер ми зна човјека који запошљава људе, углавном жене, као шнајдерке. Ем их мизерно плаћа ем се иживљава над њима јер му се може, а оне немају другог извора прихода. Или један чврст доказ, који није анегдотални - дрвна индустрија у мом градићу гдје се не спроводе контроле и регулације, ни најминималније. Ту се власници пилана углавном бахате не плаћајући своје раднике и по 5-6 мјесеци, а и када их плаћају то буде максимално 300-400 евра ( а и то ако си срећан па да радиш код некога ко плаћа 400 евра мјесечно ) једном у тих пар мјесеци. А са друге стране, неформалним договором су највећи међу њима подијелили читав регион у интересне зоне, па сваки зна гдје смије сијећи шуму ( фактички створили су неку врсту картела или олигопола ). И поврх тога, немају трошкове за дозволе сјече шуме, јер сијеку државну шуму мимо власти, јер шумару само ставе пар стотина у џеп и он задовољан.

И послије кукају како држава не ваља :smeh1:

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Ћириличар рече

Било је итекако, у раним данима индустријске револуције када се видјело на шта су послодавци спремни како би зарадили, само што је брзо услиједила адекватна реакција. Нису се социјалисти појавили ниоткуда, него управо због чињенице да у раним зачецима индустријског свијета се видјело на шта су људи спремни: дјечија радна снага, мала брига о санитарним или безбједносним условима, тенденција да што мање плаћају раднике без обзира на њихово животно стање итд.

Те ствари може да реши једино конкуренција и развој економије. Регулације не могу по самој природи ствари. Где год има мање радних места него што има радне снаге, биће овога. Наравно, можеш да покушаш да спречиш све то регулацијама. И функционисаће у овим већ богатим друштвима (не без великих споредних ефеката, али то је друга тема), али покушај да на исти начин то регулишеш у сиромашним друштвима резултираће у томе да ти радници ужасне услове и било какву плату замене никаквом, то јест смрћу од глади. Имао сам колегу из неке кинеске вукојебине, типа слетиш у Шангај или Пекинг, па ти треба возом још 48 сати да дођеш дотле. Причао ми колико је то сиромаштво у питању, незамисливо. За људе из његовог краја рад у некој тамо фабрици телефона или чега већ за минималну плату је благослов. Тужно, али тако је. А за сиромаштво тих људи није крив капитализам, него кинеска држава и комунизам, то је барем јасно.

Друго, не можеш ти у сиромаштном друштву да направиш неку скандинавску утопију и поред најбољих намера, јер немаш од чега. Тамо где је сиромаштво, радиће сви као ненормални, па и деца. Разумем да ови салонски социјалисти из градова не могу то да разумеју, али барем ти брђанин знаш колико су се деца разваљивала од рада на селу до пре само једне или две генерације. Од шест ујутру до седам увече на 40 степени... И то нису решиле никакве регулације или кажњавање родитеља који су присиљавали децу на рад, него развој економије и тржиште.

Чак се и данас појављују овакви случајеви, на периферији савременог капитализма, у земљама Трећег свијета, као и у Кини.

Осим што Кина није слободно друштво ни по једном параметру. Тешко да можемо да о слободном друштву судимо на основу државе у којој диктаторска комунистичка партија дозволи само неке елементе капитализма само онима којима они одобре и то само у појединим деловима Кине.

Ево и анегдоте - цимер ми зна човјека који запошљава људе, углавном жене, као шнајдерке. Ем их мизерно плаћа ем се иживљава над њима јер му се може, а оне немају другог извора прихода. Или један чврст доказ, који није анегдотални - дрвна индустрија у мом градићу гдје се не спроводе контроле и регулације, ни најминималније. Ту се власници пилана углавном бахате не плаћајући своје раднике и по 5-6 мјесеци, а и када их плаћају то буде максимално 300-400 евра ( а и то ако си срећан па да радиш код некога ко плаћа 400 евра мјесечно ) једном у тих пар мјесеци. А са друге стране, неформалним договором су највећи међу њима подијелили читав регион у интересне зоне, па сваки зна гдје смије сијећи шуму ( фактички створили су неку врсту картела или олигопола ). И поврх тога, немају трошкове за дозволе сјече шуме, јер сијеку државну шуму мимо власти, јер шумару само ставе пар стотина у џеп и он задовољан.

Одсуство регулације не значи јавашлук. Да је тако онда би Србија и Сомалија биле најкапиталистичкије земље на свету. Одсуство регулације значи да се држава не меша у економију. Правна држава треба да постоји (не одбацујем да би и волео бих кад би правно уређење могло спонтано да се одржава у десној анархији, али не смем да ставим руку у ватру за то). Дакле, држава Босна, РС или ко је већ надлежан не штити закон. И то је ваљда свакоме јасно, не морамо да објашњавамо, види се на сваком кораку. Ако бих покушао да се и ја убацим у тај исти посао с дрветом и радим га етички, или би ме држава сасекла уколико не подмитим неког главоњу или би ме неки од тих пар ”кумова” спречио насиљем, а судова и полиције не би било да ме заштите. Зато сам и рекао:

пре 4 часа, Juanito рече

минимална држава чија је улога ЈЕДИНО заштита права појединаца и одбрана од насиља

Против правне државе и јаких и независних институција немам ништа.

И нисам против овог осталог (регулације, социјала, државно школство итд) из неких моралних или философских аргумената (да је порез једини проблем на планети, био би рај на земљи) колико из практичних - изгубио сам поверење у државу. Нема готиво ничега чега се није дотакла, а да није била скупља тара него мера.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...