Jump to content

NEĆE BITI LEKARA, INŽENJERA NASTAVNIKA... Postovi doktorke Danice Grujičić protresli Srbiju

Препоручена порука

20 minutes ago, Guest Aiwassov prorok рече

Oj junače, pelenu turi,

od sutra radiš u Juri.

Гле пророче, ја да познајем неког ко ради у Јури ја би му реко да да отказ, јер и поред све стиске и егзистенцијалног чабра, не сме се бити роб. Пре 180 дина у уставу ове земље коју су чинили геџовани, а којима и сам пореклом припадам (има ли да неко не припада), писало је, парафразирам, ко закорачи на тло Србијице више није роб и има се сматрати слободним човеком. Неки наши људи, нажалост, и даље имају рајетенски ментални склоп. А не морају, има у Србији где да се заради и за леба и са лебом, чак и да се другоме помогне. Ееее, ал треба имати ону ствар коју сам поменуо у претходном посту. 

Јер овај син мој бјеше мртав, и оживје; и изгубљен бјеше, и нађе се. Сваки човјек најприје добро вино износи, а када се опију, онда лошије; а ти си чувао добро вино до сада. Што око не видје, и ухо не чу, и у срце човјеку не дође, оно припреми Бог онима који га љубе. Јер сад видимо као у огледалу, у загонетки, а онда ћемо лицем у лице; сад знам дјелимично, а онда ћу познати као што бих познат.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 125
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

14 minutes ago, Vrhovac рече

Pustite ljekare i nastavnike da idu đe hoće.

Uvezite pastire, monahe,bogoslove i domaćice!

Одлична идеја! Да сам на твом месту, одмах бих послао овај предлог свима који нешто значе у овој земљи, стварно се нема више времена за губљење...

Подели на овим сајтовима

12 minutes ago, GeniusAtWork рече

Одлична идеја! Да сам на твом месту, одмах бих послао овај предлог свима који нешто значе у овој земљи, стварно се нема више времена за губљење...

pridite poklonimsja ....

ovoj zemlji

Подели на овим сајтовима

2 minutes ago, Vrhovac рече

pridite poklonimsja ....

ovoj zemlji

Виђу чоче, да ти поштено речем, ја бих да се поклоним Небу. Гравитација ме и овако и онако хандри како сам се родио, земља ми не гине, ал ми очи све погледају навише, мешчини тамо ми је вечна кућа. Ову земљану ћу отандрљати како знам и умем, ал како год је живео, Христос ми каже да је проживим слободно. Ако хоћу. А ко неће није морање.

Јер овај син мој бјеше мртав, и оживје; и изгубљен бјеше, и нађе се. Сваки човјек најприје добро вино износи, а када се опију, онда лошије; а ти си чувао добро вино до сада. Што око не видје, и ухо не чу, и у срце човјеку не дође, оно припреми Бог онима који га љубе. Јер сад видимо као у огледалу, у загонетки, а онда ћемо лицем у лице; сад знам дјелимично, а онда ћу познати као што бих познат.

Подели на овим сајтовима

Мислим да је бата Врховац мислио да се мало ослонимо и на Господа,ако смо већ на форуму који има хришћански предзнак, а ви га испрепадасте ко туђег...

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

1 minute ago, Зосима рече

Мислим да је бата Врховац мислио да се мало ослонимо и на Господа,ако смо већ на форуму који има хришћански предзнак, а ви га испрепадасте ко туђег...

Težak smo ni narod i sebi i drugima .

:351780:

Подели на овим сајтовима

Ja nisam otišla jer volim Srbiju, zapravo je ne podnosim. Ostala sam jer nisam mogla nikad da prelomim taj trenutak da ću otići u inostranstvo i da ne znam gde bih prespavala prvu noć. Što bi se reklo- ispala sam ona stvar. Sad mogu da jedem šta se ne jede u ovoj rupi koju ne podnosim okružena ljudima koje sve manje mogu da gledam. Da spadnem na to da molim da mi se odgovori na pišljivi mejl...i dobih odgovor, 12 dana posle i unizne molbe. J... ih pas sa ovim izjavama što odlaze obrazovani...a i mene što i ja ne odoh.

Подели на овим сајтовима

4 hours ago, Natasa. рече

Ja nisam otišla jer volim Srbiju, zapravo je ne podnosim. Ostala sam jer nisam mogla nikad da prelomim taj trenutak da ću otići u inostranstvo i da ne znam gde bih prespavala prvu noć. Što bi se reklo- ispala sam ona stvar. Sad mogu da jedem šta se ne jede u ovoj rupi koju ne podnosim okružena ljudima koje sve manje mogu da gledam. Da spadnem na to da molim da mi se odgovori na pišljivi mejl...i dobih odgovor, 12 dana posle i unizne molbe. J... ih pas sa ovim izjavama što odlaze obrazovani...a i mene što i ja ne odoh.

Natasa, obicno se slazem sa tobom, al ga sestro zabiberi ovde samo tako.

Mislim pazi molim te tebi na phd studijama niko ne odgovara, kao da je duzan to da ucini jel molicu lepo ti si phd student, tako bar zvuci. doduse stvarno moguce je da sam ja samo tako razumela recenicu "da spadnem na to..." jer sam malo je reci pukla.

Zato smo i tu gde jesmo.

Nema phd, master, ovaj, onaj, stvar je opdte kulture u jednoj drzavi, struci, narodu, stvar je svakog pojedinca. I onaj kv radnik ako napise neki mail, i neko sa srednjom skolom, i neko "samo" sa fakultetom, svakom od njih svako od nas treba ukazati POSTOVANJE, a u sklopu toga nesto sto se zove glupavi bonton u elektronskoj komunikaciji i zna se za koliko se i kako odgovara na mail.

Postovanje, opsta kultura, neke osnovne stvari ne smeju zavisiti od toga da li je neko doktorand, ili obican seljak s cuke koji prodaje krompir na pijaci. I tako u svakodnevnom zivotu, u svakoj situaciji.

Izvini meni majka upravo umire jer nije baba iz svajcarske sa gastarbajterskom penzijom, nego samo obican covek, a ako svedemo sve na to ko je kojeg stepena obrazovanja, klase cega god onda jebes ti tu civilizaciju. Svaki covek je vredno ljudsko bice. Svaki covek je vredno bice dostojno opste kulture, paznje, brige, svaki covek ima "pravo" da tako bude tretiran, i da moze da zivi i prehrani porodicu od svogcpostenog i krvavog rada. I onaj kv radnik i dr nauka, samo sto ce se naravno kvalitet toga razlikovati. Ali neke osnovne stvari koje se prosto podrazumevaju u normalnom svetu ne smeju se razlikovati. Ne moze ovde neko sa postenom srednjom skolom da crkne od gladi i da makar i imao posao ne stigne mu za osnovno tipa racuni, hrana, odeca da ne idem dalje. Ja zato i jesam za to da ko poslednji ode ugasi svetlo jer je ovde sve naopacke. I cini mi se da je trajno.

Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija

Подели на овим сајтовима

5 hours ago, Natasa. рече

Pa koliko ti godina imas, nemas 55 da se pomiris. Koliko ti je 38, jos si u cvijetu mladosti a toliko je "PhD fellowship" prilika tamo vani. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

PORAŽAVAJUĆI TREND Hiljade lekara odlazi iz zemlje, nas neće imati ko da leči

Sonja Todorović | 18. 10. 2016 - 07:03h

“Žao mi je, ali moramo da odložimo operaciju” - reči su, koje će prema predviđanjima stručnjaka, pacijenti sve češće slušati u Srbiji, ukoliko se nastavi ovaj trend odlaska lekara u inostranstvo.

23wktkpTURBXy8wNjU2MGZiMzJiZTAwMTRmZmIxN
share_v1_pintrest_gray_ico.pngshare_v1_facebook_gray_ico.png

Samo za dve godine skoro 1.500 lekara zatražilo je sertifikat dobre prakse, koji izdaje Lekarska komora Srbije, a koji je neophodan prilikom zapošljavanja i rada u inostranstvu.

Već godinama unazad broj lekara koji odlaze u inostranstvo je u stalnom porastu. Među njima su mladi doktori, koji posle fakulteta ne mogu da pronađu posao u Srbiji, ali i specijalisti poput hirurga, radiologa i anesteziologa, koji u inostranstvu zarađuju mnogo više.

Da bi otišli potrebno je da dobiju sertifikat dobre prakse Lekarske komore i da govore strani jezik. Medicinski fakultet ima odličnu reputaciju, pa im nostrifikacija diplome nije potrebna.

Pa je tako, prema podacima Lekarske komore Srbije, broj lekara koji žele da odu u neku stranu zemlju u porastu.

Do septembra 2016. godine, LKS je izdala 599 sertifikata dobre prakse za odlazak u inostranstvo, od toga, najviše ih je tražilo stručnjaka iz Beograda i to 299.

kOaktkqTURBXy9mMjRjNWM0ODc4ODFmZjlkM2QzZ
Foto: RAS / RAS Srbija

- Među onim lekarima koji traže sertifikat, ima dosta onih koji odlaze da rade u Bosnu i Hercegovinu ili u Crnu Goru za vikend ili uzimaju odmore ili slobodne dane. Koliko tačno njih ode u inostranstvu, ne znamo, jer takvu evidenciju do sada nismo vodili. Međutim, sada smo uneli male promene prilikom podnošenja zahteva za izdavanje sertifikat. Ubuduće će lekari morati da navedu u koju svrhu im se sertifikat izdaje, koliko imaju godina i koje su specijalnosti i da li planiraju da se isele iz zemlje i gde - objašnjava dr Milan Dinić, direktor Lekarske komore Srbije.

Takom prošle godine, ove sertifikate tražilo je 826 lekara, a najviše onih iz Beograda. Prema nezvaničnim podacima, upravo iz prestonice najviše je otišlo specijalista, i to u bogate bliskoistočne zemlje.

- Mlađi lekari odlaze zato što u Srbiji ne mogu da se zaposle, a oni koji već imaju iskustva, zbog mnogo većih zarada - kaže dr Dinić.

Struka, međutim, je je zabrinuta zbog odlaska mladih kadrova. Objašnjavaju da je to skupa varijanta, gde se doktor do dilplome iškoluje, a posle se pošalje negde kao gotov stručnjaka na tanjiru.

QLDktkpTURBXy9iYTEzY2E3MzQxZjRmNDhhMDA5M

- Očekivan je ubrzani i povećani odlazak najboljih diplomiranih studenata medicine u druge zemlje, što donosi stručne, ekonomske i biološke negativnosti. Pošto se ovde radi o jednosmernoj ulici, bar za većinu odlazećih, negativni prirodni priraštaj koji od 1992. godine ima konstantan i alarmantan rast, poprimiće nepovratan tok bez mogućnosti korekcije. Dodatno zabrinjava podatak da iz zemlje odlaze i specijalisti hirurzi, internisti, pedijatri, anesteziolozi, radiolozi, za čiju je edukaciju, u proseku, potrebno više od 12 godina učenja i praktičnog rada. Umesto da radimo na nacionalnoj strategiji za sprečavanje odlaska najboljih, najvrednijih, najambicioznijih, mi donosimo zakone koji katalizuju te procese - kaže prof. dr Dragan Delić, infektolog i nekadašnji direktor Lekarske komore Srbije.

Računica je prosta, jer ako se uzme u obzir da Medicinski fakultet u Beogradu upisuje 500 studenata, to znači da samo tokom jedne godine dve generacije koje odškoluje odu da to znanje primene van granica Srbije.

Lekari preumorni, slabo plaćeni

Predstavnici Sindikata lekara i farmaceuta Srbije traže sastanak sa predsednikom vlade, kako bi mu predočili da je potrebno primeniti postojeće zakone iz oblasti zdravstva kako bi se povećala efikasnost i pacijentima pružila dobra i kvalitetna usluga, a ne menjati ih.

s7gktkqTURBXy9kM2M5ZWYyMjZmOTIwNTA3NmY4Z
Foto: E. Čonkić / RAS Srbija

Predsednik sindikata Rade Panić rekao je da u zdravstvu treba otpustiti 13 odsto viška administrativnih radnika, a za 10 odsto povećati broj lekara i medicinskih sestara.

Kako je rekao, zaposleni u zdravstvu nisu adekvatno plaćeni.

Potpredsednica Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Slavica Sofronić rekla je da taj sindikat smatra da se zdravstveni sistem godinama urušava, da niko u njemu nije zadovoljan, da su lekari preumorni, da nema dovoljno medicinskih sestara, kao ni opreme za rad.

http://www.blic.rs/vesti/drustvo/porazavajuci-trend-hiljade-lekara-odlazi-iz-zemlje-nas-nece-imati-ko-da-leci/b0ptpc1

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

26 minutes ago, Justin Waters рече

Pa koliko ti godina imas, nemas 55 da se pomiris. Koliko ti je 38, jos si u cvijetu mladosti a toliko je "PhD fellowship" prilika tamo vani. 

Kome ti 38, imam 32 :smeh1:, šta ti meni 38 :smeh1:.

Подели на овим сајтовима

29 minutes ago, JESSY рече

“Žao mi je, ali moramo da odložimo operaciju” - reči su, koje će prema predviđanjima stručnjaka, pacijenti sve češće slušati u Srbiji, ukoliko se nastavi ovaj trend odlaska lekara u inostranstvo.

Немачки лекари одлазе у Скандинавију да раде јер су тамо боље плате. Немци увозе наше и лекаре из сличних земаља. Наши лекари одлазе у Немачку. Дакле, увести талентоване и добре лекаре из земаље које су слабије развијене од Србије*.

*само пожурити јер је таквих земаља све мање

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...