Jump to content

NEĆE BITI LEKARA, INŽENJERA NASTAVNIKA... Postovi doktorke Danice Grujičić protresli Srbiju

Препоручена порука

Problem je i nepotizam i korupcija i negativna selekcija.

Od dva brata mog muža koja su završila medicinu, onaj koji treba da doktorira, mnogo voli svoj posao i rad sa ljudima, radi pri fakultetu i već je obavio neka revolucionarna istraživanja iz oblasti koja ga zanima i našao nova tehnička rešenja - ne može da se zaposli nigde kao lekar iako godinama volontira u Urgentnom centru i ne može da nađe specijalizaciju u oblasti kojom se bavi. S druge strane, onaj koji je jedva završio, koji ima ogromne rupe u znanju, uspeo je da se zaposli kroz učlanjenje u stranku i 2000 evra u prave ruke.

Problem je što odlaze dobri lekari koji ne bi ni želeli da odu da sistem funkcioniše.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

• Одговори 125
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

1 minute ago, Paradoksologija рече

Problem je i nepotizam i korupcija i negativna selekcija.

Od dva brata mog muža koja su završila medicinu, onaj koji treba da doktorira, mnogo voli svoj posao i rad sa ljudima, radi pri fakultetu i već je obavio neka revolucionarna istraživanja iz oblasti koja ga zanima i našao nova tehnička rešenja - ne može da se zaposli nigde kao lekar iako godinama volontira u Urgentnom centru i ne može da nađe specijalizaciju u oblasti kojom se bavi. S druge strane, onaj koji je jedva završio, koji ima ogromne rupe u znanju, uspeo je da se zaposli kroz učlanjenje u stranku i 2000 evra u prave ruke.

Problem je što odlaze dobri lekari koji ne bi ni želeli da odu da sistem funkcioniše.

Pa nek' se učlani i on :smeh1: .

Подели на овим сајтовима

29 minutes ago, Natasa. рече

Kome ti 38, imam 32 :smeh1:, šta ti meni 38 :smeh1:.

Hihih, izvinjavam se. Pa zrela si kao jabuka delises za odlazak. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

1 minute ago, Justin Waters рече

Hihih, izvinjavam se. Pa zrela si kao jabuka delises za odlazak. 

Zrela zrela, samo nemoj da mi povećavaš godine :smeh1:

Informacije samo radi - pošto sam odavno završila istraživanje, al se oteglo pred finish (sad oni rade nešto na svoju ruku bez mog odobrenja sa mojim rezultatima, hoću da poludim) da li bih tamo negde morala sve ponovo ili bih mogla da nastavim započeto, a nikad dovršeno?

Подели на овим сајтовима

6 hours ago, Natasa. рече

Ostala sam jer nisam mogla nikad da prelomim taj trenutak da ću otići u inostranstvo i da ne znam gde bih prespavala prvu noć.

Данас се те ствари решавају преко интернетa. Ништа не мораш да радиш ”на слепо”.

Подели на овим сајтовима

28 minutes ago, ☺︎ Juan ☺︎ рече

Немачки лекари одлазе у Скандинавију да раде јер су тамо боље плате. Немци увозе наше и лекаре из сличних земаља. Наши лекари одлазе у Немачку. Дакле, увести талентоване и добре лекаре из земаље које су слабије развијене од Србије*.

*само пожурити јер је таквих земаља све мање

Долазе и они из Скандинавије у Немачку.Неће да буду цео живот у хладноћи и сивилу.Није им циљ већа добит.

Зависи шта кога покреће.Тако и наши лекари највише беже због  корупције и непотизма.

Знам младог лекара који је отишао недавно у туђину, јер нема шансе за посао.

Рекао је да не би ишао нигде када би могао бар у Сјеници да се запосли и прима 30000 динара плату. Иако су тамо тешки услови рада.

Њему нису дали чак ни да волонтира у болници у централниј Србији.

А просек оцена и знање врхунско.

Подели на овим сајтовима

5 minutes ago, мирођија рече

Долазе и они из Скандинавије у Немачку.Неће да буду цео живот у хладноћи и сивилу. Није им циљ већа добит.

А Немачка је иначе јако топла и шарена, савршена земља за оне који беже од хладноће и сивила. Нарочито су фино обојени и топли северно-западни делови. :smeh1: 

5 minutes ago, мирођија рече

Знам младог лекара који је отишао недавно у туђину, јер нема шансе за посао.

Не разумем ту реч ”туђина”, заиста. 

Подели на овим сајтовима

У односу на једну Норвешку,супер. То су речи норвешког психијатра које сам лично чула, и то на српском, јер одлично говори седам страних језика.

Узгред,који страни језик ти говориш активно, осим да будеш антипротиван?:)

Реч туђина, се односи на земљу у којој се говори други језик, различити фолклор, друга религија, други начин рада и живота.

Где мораш да се доказујеш ко си шта си, колико знаш и умеш. Где мораш сам да куваш, распремаш кад дођеш са посла, нема ко да ти скув супицу и чај кад си болестан.

Нема Хуаните,...:D

И гдесе осећа ... Носталгија (гр. νόστος, nóstos= povratak, prošlost + άλγος, álgos= bol) означава тугу, чежњу, за нечим што памтимо а сада нам је далеко.

Подели на овим сајтовима

20 minutes ago, мирођија рече

Где мораш да се доказујеш ко си шта си, колико знаш и умеш. Где мораш сам да куваш, распремаш кад дођеш са посла, нема ко да ти скув супицу и чај кад си болестан.

Moraš i ovde da se dokazuješ...ili još crnje-ne moraš, bitno je samo koga znaš.

Meni niko ni sad ne kuva, ne rasprema, ne pomaže, tako da mi je svejedno da li se bavim pokućstvom ovde ili negde daleko..

Подели на овим сајтовима

jaoj za mal mi kanu suza...dakle tamo gde ti neko kuva supicu tu je dom :)

Juan, evo specijalno za tebe da naucis sta je tuđina :D

Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija

Подели на овим сајтовима

29 minutes ago, мирођија рече

Узгред,који страни језик ти говориш активно, осим да будеш антипротиван?:)

Шпански и енглески активно у кући, енглески на послу. Малкице немачки, а тренутно учим холандски. Само не видим какве то везе има с темом?

Реч туђина, се односи на земљу у којој се говори други језик, различити фолклор, друга религија, други начин рада и живота.

Човек треба да изађе мало из удобности својих навика. То је добро. За неке ствари које срећеш у земљи којој живиш видиш да су добре и усвојиш их, за неке друге видиш да су боље (субјективно или објективно) у твојој земљи порекла или другим земљама у којима си живео и трудиш се да их задржиш, можда и ”мисионариш”. Нема ту ничег туђег, само разлчитиог. А не мораш да напушташ земљу за суочавање са различитим. Свака породица има нешто своје, да не говорим о разним друштвенима групама и поткултурама. Не видим зашто би ми потпуно различити људи који само случајно имају исте пасоше као ја били мање туђи од сличних људи који имају различите пасоше. 

Где мораш да се доказујеш ко си шта си, колико знаш и умеш.

Не знам о каквом доказивању говориш? Нико никоме не треба да се доказује. Радиш посао у свакој земљи исто, само што ”у туђини” не мораш никога да потплаћујеш и никоме да се увлачиш. И немаш над главом гомилу медиокритета постављених од странака који би да те газе и искоришћавају. То је једина разлика у односу на Србију.

Где мораш сам да куваш, распремаш кад дођеш са посла, нема ко да ти скув супицу и чај кад си болестан.

А ко каже да ”у туђини” мораш да живиш сам? Нађеш неког ”туђина” и уживате. 

И гдесе осећа ... Носталгија (гр. νόστος, nóstos= povratak, prošlost + άλγος, álgos= bol) означава тугу, чежњу, за нечим што памтимо а сада нам је далеко.

Све је то потпуно у глави. Физичка даљина је илузија. Носталгија се јавља ако је нешто физички даље од објекта носталгије чак и ако је објективно потребно исто времена да се до тог објекта дође. Авионом од Њујорка до Франкфурта, па од Франкфурта до Београда је потребно тек који сат више него колима од Суботице до Новог Пазара, с паузама. Новопазарац који живи у Суботици ће вероватно подједнако често да посећује родни град као Београђанин који живи у Њујорку.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, ☺︎ Juan ☺︎ рече

Е зато сам ја повео Цвету, то јест Флореситу. :ani_biggrin:

Ma nista to ne valja ako nije srbkinja :D

• Волим 1

Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...