Jump to content

"Đaci me gledaju bledo, pitaju me što ih smaram"

JESSY

Препоручена порука

Неки родитељи могу у својој глави да легитимишу насилничко понашање, ако се осећају немоћно када не помаже да исправе дете. Можда су сами били подвргнути физичком кажњавању као деца. Наставницима не треба бити дозвољено да кажњавају своје ученике физички. Не због тога што је кршење закона, важније је, зато што је штетно за децу.  То је изузетно разорно када онај, који би требао да буде  од оних који пружају најбољу негу и подршку, нагло скрене. Деца тада осећају страх и осећају се угроженим, тешко им је да сазнају у кога могу веровати. Чак и ако ретко добија шамар, дете се након тога дуго плаши када ће то да се понови. Стога није само шамар, већ и страх и несигурност која долази. Морамо имати на уму да су многи родитељи  брижни и да воле своју децу (наставници своје ученике). Али, ако се појаве, тако да не знају шта је боље од шамара, премашили су праг, дете ће мислити када ће следећи пут бити претучено. И то се дешава најчешће када су родитељи или наставници под стресом и уморни и имају потешкоћа са свакодневним састављањем краја с крајем.  Родитељи обично зажале, али то не чини детету лакше. Дакле, телесно кажњавање не помаже ни родитељима или деци.

Етика (превод, препев)

http://www.detinjarije.com/dr-zoran-milivojevic-telesno-kaznjavanje-dece-da-ali-razumno/

Sent from my GT-I9500 using Tapatalk

Спознај своју грешност у гордости и нетрпељивости, и смири се под јаку руку Божију, не кривећи никога осим себе. Тада ћеш видети помоћ Божију: како те Бог умирује и код оних који ти се супротстављају ствара наклонст срца према теби.Треба се прво очистити, а онда чистити,себе умудрити,а онда умудривати,постати светлост,а потом просветљивати,приближити себе Богу,па приводити,осветити, а онда освећивати.

Подели на овим сајтовима

Спознај своју грешност у гордости и нетрпељивости, и смири се под јаку руку Божију, не кривећи никога осим себе. Тада ћеш видети помоћ Божију: како те Бог умирује и код оних који ти се супротстављају ствара наклонст срца према теби.Треба се прво очистити, а онда чистити,себе умудрити,а онда умудривати,постати светлост,а потом просветљивати,приближити себе Богу,па приводити,осветити, а онда освећивати.

Подели на овим сајтовима

Mislim da Grizzly Jessy..govore o istom

Nije u pitanju kazna kao takva vec POSLEDICA

Deca su nepisanim zakonom osobodjena od posledica svog ponasanja i nerada. Ne razvija im se osecaj odgovornosti koji ce njima biti od koristi kasnije na studijama itd..

Zakon sve vise naginje tome, nas cesto kljukaju uputstvima da je "musterija uvek u pravu"(musterija-roditelji, ucenici...prim.prev.)

Cak sam cuo.da je i jedna direktorka jedne muzicke skole u Beogradu, kada joj je dosao roditelj sa nastavnikom na razgovor oko rada i uspeha deteta, na opasku nastavnika o vezbanju izjavila "pa ne mora da vezba"

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

I na kraju

Deca ce provaliti ko si,svejedno da li si besan, vices, mjauces, ohrabrujes....provalice da li je iza toga foliranje ili ljubav

Da li ih postujes ili ne

Vika ili ne vika nije problem

Deca traze odnos, ne vole folirazu 

Najgore je da si indiferentan

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

Подели на овим сајтовима

Mislim da Grizzly Jessy..govore o istom

Nije u pitanju kazna kao takva vec POSLEDICA

Deca su nepisanim zakonom osobodjena od posledica svog ponasanja i nerada. Ne razvija im se osecaj odgovornosti koji ce njima biti od koristi kasnije na studijama itd..

Zakon sve vise naginje tome, nas cesto kljukaju uputstvima da je "musterija uvek u pravu"(musterija-roditelji, ucenici...prim.prev.)

Cak sam cuo.da je i jedna direktorka jedne muzicke skole u Beogradu, kada joj je dosao roditelj sa nastavnikom na razgovor oko rada i uspeha deteta, na opasku nastavnika o vezbanju izjavila "pa ne mora da vezba"

Razvijanje odgovornosti radnih navika bi trebalo da se i u školi praktikuje a ne samo u kući

I naravno da bude podržano motivacijom

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Драшко рече

Како да им се развије осећај одговорности кад им се јасно каже да је оцена крај? За двоју треба толико, за тројку толико, за 5 толико... Толико и толико напамет набубачити и нема даље. Које црне студије - из те перспективе - а шта ће ми студије? Да радим исто што и у основној, само мало више. И онда се неки тако ишчуђавају што деца "немају сопствено мишљење", а нико (ни у кући, ни у школи) их не подстиче да мисле.

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

27 minutes ago, Bokisha рече

Razvijanje odgovornosti radnih navika bi trebalo da se i u školi praktikuje a ne samo u kući

I naravno da bude podržano motivacijom

Da ali nase skole su jos uvek (bar po zakonu) obrazovno-VASPITNE ustanove

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

Подели на овим сајтовима

20 minutes ago, Џуманџи рече

Како да им се развије осећај одговорности кад им се јасно каже да је оцена крај? За двоју треба толико, за тројку толико, за 5 толико... Толико и толико напамет набубачити и нема даље. Које црне студије - из те перспективе - а шта ће ми студије? Да радим исто што и у основној, само мало више. И онда се неки тако ишчуђавају што деца "немају сопствено мишљење", а нико (ни у кући, ни у школи) их не подстиче да мисле.

"Sloboda je svesna neophodnost"

H.Nejgauz

Zavrsen.citat

Odgovornost je biti svestan sta treba za koju ocenu....i uraditi to

Ceo svet ima ocene

Deca zele ocene

Ti dovodis u pitanje da li se uci sa razumevanjem

To je pitanje i nastavnika i pedagoga pa i samog gradiva

• Волим 1

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

Подели на овим сајтовима

Na nastavnicima je odgovornost da rade gradivo sa razumevanjem i povezivanjem pojmova 

Puno nastavnika to radi

Relativno malo dece to moze....e sad zasto? Mislim da je do kucnog.vaspitanja i uticaja.

Imam puno primera u skoli gde deca ne uspevaju da povezu proste analogije

Zaborave pojmove do kojih smo zajednicki dosli pre minut-dva

• Волим 1

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

Подели на овим сајтовима

Skole vec godinama imaju obavezu da donose Skolski razvojni plan, u cijoj izradi ucestvuju i djaci, roditelji, lokalna zajednica

Tu svi mogu i iznose svoje zelje i zamisli

Neke stvari se ne mogu promeniti, ne moze se matematika ili fizika predavati na neki hiperkreativan nacin...nego objasnjava ti nastavnik a ti kapiras 

Ako ne kapiras pitas, a ako ti ne objasni on je odgovoran

Deca slabo postavljaju pitanja

Treba ih ohrabriti da pitaju, probaju....ali ocenjivanje je standard koji je svuda prisutan

• Волим 1

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

Подели на овим сајтовима

tema nije otvorena da bi se mi ovde svadjali, vredjali i posto poto branili svoje stavove, jer da smo svi u pravu, situacija ne bi bila takva kakva jeste...ne znam kako bi deca reagovala kada bi citala ovu temu...a upravo je to i plodno tle za stvari koje se desavaju...i deca to vesto koriste...nije potrebno da se poznajemo da bi vodili iole konstruktivan razgovor...u redu, nismo roboti, ali ova opcija pisanja nam daje vremena da izbrojimo do 10 i potrudimo se...

tema je otvorena da bi razmenom misljenja eventualno dosli do nekih predloga, sugestija (da ne kazem resenja )...da nastavnici iznesu svoja iskustva, roditelji svoja...znaci da se svi potrudimo da ucinimo nesto dobro za nasu decu ako smo vec svesni da trenutno stanje nikako nije dobro za njih...

naravno da nije potrebno samarati decu da ne bi gledala bledo...ne verujem da iko to misli...niko se ne zalaze za batine...

ali da vidimo zasto deca masovno kasne u skolu, beze sa casova, izostaju veoma cesto, a roditelji sve to pravdaju...znaci, podrzavaju to...

zasto deca ne rade domace zadatke, ne pisu na casu, kucaju poruke ili cak i razgovaraju preko mobilnog telefona, setaju po ucionici, ometaju casove galamom, svadjaju se sa nastavnicima, neki cak i prete, tipa " videces ti, doci ce ti moj tata, ostaces ti bez posla, ja ti kazem"...itd, itd

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

2 hours ago, Bokisha рече

Kako su porodice izgubile kompas? Od bahatog života.?

Boki, svi smo u istoj situaciji, svima nam je tesko...ali moramo se truditi da spasimo sta se spasti da...to nam je krst...ako ga ne prihvatimo, dobicemo tezi ( ili veci)....tj, nastace mnogo veci problemi sa kojima ce nam biti jos teze da se izborimo...:( 

• Волим 1

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

2 hours ago, Драшко рече

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

34 minutes ago, Драшко рече

Imam puno primera u skoli gde deca ne uspevaju da povezu proste analogije

e, to je zabrinjavajuce...nisu deca glupa, vec ne zele da se smaraju koristeci mozak...

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

27 minutes ago, Драшко рече

Deca slabo postavljaju pitanja

to je sustina..

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...