Jump to content

"Đaci me gledaju bledo, pitaju me što ih smaram"

JESSY

Препоручена порука

пре 1 минут, Natasa. рече

Nije do plate, već da se uđe u sistem i naprave kontakti...pa mooožda jeeednog dana negde upadnu za stalno. Struka je ponižena, a tek ljudi što su poniženi :(.

Ma sta ti je, samo se uclanis u sns, malo se zblizis sa rukovodstvom i dobije se posao. Samo za sebe i jos par kolega mogu da tvrdim da smo dobili posao bez veze (kako ovo zvuci :D). Eto, znam devojku, uclanila se i predaje sad na terenu, nestrucna je i meni su pricali da joj se na sred casa desava da ne zna da uradi neki zadatak i pred decom uzima telefon i pretrazuje resenja na telefonu... Jos je deca pitaju: Nastavnice, pa kako mi da znamo kad Vi ne znate? Ali dzaba, to sto bi nekad bilo sramota, danas prolazi. 

"Ја сам сакупљач необичних ствари. Нека други сакупљају значке и марке. Ја сакупљам дане, часове и тренутке. " - Мирослав Антић

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Anika рече

samo se uclanis u sns

Lakše bi mi palo da stojim ispod Plavog mosta :(.

Подели на овим сајтовима

Ja sam se pobunila protiv jedne koleginice koja je nestrucno pocela da radi (Bog sveti zna ko je gura) i dobila sam po nosu... 

"Ја сам сакупљач необичних ствари. Нека други сакупљају значке и марке. Ја сакупљам дане, часове и тренутке. " - Мирослав Антић

Подели на овим сајтовима

Ђаци на улицама...неће завршни испит, али није то.  Брине ме што сваке године неком због нечег треба да поклоним петицу..

Ове године сам била на родитељском код осмака да објасним како се припремамо за завршни испит...боље да нисам..и нећу више никада. 

После ми открили тајну, родитељ који ме је највише нападао ,док су други посматрали и чекали кад ћу да планем ( а нисам), очекивао је да његовом детету не рачунам у просек једну оцену са усменог одговарања. 

Млада колегиница је ћутала. После сам погледала записник у дневнику. И фоткала га. за успомену и дуго сећање.

И опет мислим да сва претеривања данашњице не могу да ме помере. Што сам старија, све ме више привлаче једноставне ствари. Као они венчићи на Педесетницу. и зачудо много читам теолошку литературу, али немам потребу да се преслишавам.

Вештина комуникације би требало да се уведе као обавезан предмет у школе.

Подели на овим сајтовима

Ja bih na bolovanju, hvala Bogu, pa me je zakljucivanje i sve oko toga zaobislo. A kolegi koji me je menjao sam rekla da nikome ne zakljucuje jedinicu, hocu bas da se maltretiram u avgustu oko njih. Bolje da odem na putovanje, nego da se oko toga petljam. 

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Anika рече

Ja sam se pobunila protiv jedne koleginice koja je nestrucno pocela da radi (Bog sveti zna ko je gura) i dobila sam po nosu... 

klasika

imao sam skoro jednu viber diskusiju sa jednom mamom, gde se izmedju ostalog provukla i recenica kako ona misli da kao nastavnik nisam uvek na nivou! itd...its...

odgovorio sam dosta hrabro, nije se pojavila na razgovoru posle iako sam joj rekao da ovakva diskusija nije za viber i da bi bilo posteno da dodje...mislim da sam jos nesto dodao onako ostro

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Драшко рече

misli da kao nastavnik nisam uvek na nivou!

добродошли у клуб, ја сам решила да контактирам са родитељима само за време тзв пријема родитеља. У нашој школи то функционише са најавом родитеља и заказивањем термина.. Прво ми било глупо. Осећала сам као да понижавамо родитеље. Сад мислим да је то нека врста заштите. Ми смо запослени у установи, нисмо слободни стрелци. Интересантно је како се лако везујемо за људе. Већина реагује у моменту кад је то заиста потребно.Где је мера?

Подели на овим сајтовима

У моје време увек је бивала најезда родитеља пред крај. У току године их нема нигде.

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

On 4.10.2016. at 22:43, Нифада рече

Lepo je videti neka rešenja i iskustva u radu sa decom u svetu.

Sećam se priče nekih roditelja u reprtažama,emisijama,snimljenim u Danskoj,Finskoj i sl.kako daju decu u vrtiće gde je koncept takav da deca provode dosta vremena u prirodi,da nije problem i ako padnu,pokisnu...jer kažu da ih spremaju za život u kome će biti i prepreka i padova,a ne za egzistenciju pod staklenim zvonom.Prezaštićena deca su često nesigurna ai sklona lakšem razbolevanju.Poslednjih decenija imamo trend prezaštićene dece kod nas.

Pa onda kada uzmemo kakvi kulturološki obrasci im se nude,rijaliti kao model života,laka zabava,nije čudo što deca sve češće život i shvataju kao zabavu,odnosno model u kome je svaka ozbiljnija tema nešto što smara.

Код нас људи тешко излазе из неких образовних и педагошких клишеа.Од деце се некако очекује само да уче математику,хемију,биологију...И када на крају школске године,два-три дана пре краја,даш деци да пишу на табли,даш им слободу да раде шта хоће,у смислу да сами препознају неке границе ,с обзиром да смо у учионици,некоме је то губљење времена,некима жао две-три потрошене креде,и сл.А управо у таквим ситуацијама деца показују колико су научила,када их не држите у страху од оцене или казне.Треба децу подстаћи да се уче комуникацији,сарадњи,опуштеној атмосфери,слободи и дати им прилику да се уче да буду срећна и да мало више воле школу.Но,проблем је када неки школу виде као локомотиву и вагоне,у којој су убачена деца,и локомотива само иде напред,без паузе,можда мисле да ће им таква искуства бити више примењива у каснијем животу.Дуго је било ово,:citac:   можда је бар на крају прилика и за ово:navijanje:

Нифада :)

Подели на овим сајтовима

Чини ми се да раније било простије, другачије. Ово сад се не зна ред.

Мала матура се полагала у средњој, два дежурна професора и понеки дигитрон у клупи.

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

пре 19 часа, Драгана Милошевић рече

Чини ми се да раније било простије, другачије. Ово сад се не зна ред.

Мала матура се полагала у средњој, два дежурна професора и понеки дигитрон у клупи.

U suštini je ovo praktičnije jer svako polaže u svojoj školi i gleda bodove gde moze da se upise. Jednostavnije je logisticki ali je stvarno porazavajuce da nam bar to cuvanje testova ne funksionise u zemlji!

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

Ovih dana čitam o školama  u Danskoj:

Poslednji primer iz danskog obrazovnog sistema je javna škola Helerup, koja je takođe inovativna u smislu arhitekture i pedagogije. U ovoj školi učitelji nastavu planiraju, sprovode i ocenjuju zajedno, odnosno njihova je saradnja u središtu obrazovnog sistema. Polovinu školske godine učenici ne slušaju klasične nastavne predmete, nego uče kroz projekte koji često uključuju praktičnu nastavu. Sve što su slušali na klasičnoj nastavi, učenici koriste u nedeljama kad su na redu projekti.

Подели на овим сајтовима

U Finskoj je učiteljski posao san snova,ne samo zato što je plata 3.500 e,nego  i zato što nastavnik ima slobodu da prenosi deci ono što smatra bitnim.

Ima ona antička mudrost:ako u Atini ne bude obućara,Atinjani će hodati bosi,ako u Atini ne bude krojača,Atinjani će hodati goli,ali ako u Atini ne bude učitelja,Atinjana neće biti.

Treba videti i  iskustva drugih.Na kraju priloga se kaže da Finci nemaju neki poseban recept nego samo dovoljno hrabrosti da veruju u učitelja:aplauz:

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...