Jump to content

Препоручена порука

U posljednje vrijeme dojmilo me se koliko ima porodicnih tragedija u regionu Srbije i BiH. Pri tome ne mislim na tragedije koje su nastale kao proizvod nesrecnog slucaja, iako su posljedice naravno uvijek strasne i bolne, narocito gdje stradaju djeca. Sjecam se da me uzasnuo nesrecni slucaj u Beogradu - par minuta nepaznje roditelja, dijete bez nadzora je ukljucilo veliku masinu za tijesto u pekari i upalo unutra...Nego, gotovo svaki dan se moze procitati o ubistvima u porodici: sin ubio oca, otac ubio sina, evo zadnjeg, cerka ubila majku. Tragedije nastale iz partnerskih odnosa su gotovo svakodnevnica: skoro je bio 'gromopucateljni' slucaj gdje je muz ubio zenu, o kome smo mnogo i zucno diskutovali ovde. Evo skoro je bio slucaj da je covjek zaklao zenu i bebu. Evo najskorijeg slucaja opet ubio zenu pa sebe... Nije potrebno da potkrepljujem vijestima, vjerovatno znate i vi...

Sta se to desava sa drustvom, sta se to desava sa porodicom? Jasno je da je svakom ubistvu prethodila istorija zlostavljanja, u najmanju ruku psihickog, a nerijetko i fizickog. Djeca rastu u paklu slobodno se moze reci. Svi smo bombardovani uzasom vijesti iz domena socijalne patologije, a porodicni uzasi su horori nad hororima...

Подели на овим сајтовима

Немам рећи, али ево једног линка који је нажалост повезан са овом темом. http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/134/hronika/2434888/zajecar-bacio-suprugu-sa-osmog-sprata-zgrade.html

Шта је то са нама?!:unbelieveble:

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

Spomenula sam taj slucaj, sve sto sam pobrojala su samo skorasnje vijesti koje su mi skrenule paznju iako ih namjerno ne citam, naslov i uvod je dovoljan...a namjerno nisam htjela da postavljam linkove...

Veliko zlo, veliko ludilo u narodu... Ima veze i sa drustvenom situacijom, siromastvom, ljudi su frustrirani, nervozni, piju, 'prazne se' na porodici, sto cuda......

Подели на овим сајтовима

Zgranuta skorasnjim iskustvom i razmisljanjima "srba pravoslavaca" tek nam,se crno pise.

Ici kod strucnjaka i potraziti pomoc je tabu, u malim mestima i nemaju ljudi nekog izbora. U vecim i medj "vernicima" to su djavolja posla, ti,svi psihici su bezboznici, dovoljno da "se molis" i onda se javljaju surogati samopomoci tipa popularne sto kvazi pravoslavne sto neke vrhovna ljubav ne znam kako bih nazvala al ne psihologije. Ili dođu surogati neke tvrde svetootacke psihologije koji citiraju brjancaninova umesto da se bave psihoterapijom i covek je totalno sluđen.

Sistema nema, sve je vise nasilja, svi se odreda foliramo da nam je super, u Crkvi vec imamo temu kako nam je, kad se na,to doda ekonomsko stanje i krediti bez kraja, ovo uopste ne cudi. A svi su jaki samo preko tastature i to je sve.

Citam jos jedno dete pokusalo samoubistvo zbog nasilja, ne zna se vise ko koga ne ubija. A mi svi se satro molimo Bogu i pobozno uzdisemo. Kad nas neko zamoli za pomoc, podeli s nama nesto sto ga muci uzviknemo par fraza -moli se, procice, moze i gore, idi dalje, ojacaj, e a znas sta je meni, e Bog to vidi sve, sa potpune distance. Jos je nama divno kako ce biti.

Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija

Подели на овим сајтовима

Ovako sve pocinje, monstrumi koji ce zbog godina biti pusteni, a za deset godona eto nama jos gore generacije :(

http://www.blic.rs/vesti/republika-srpska/tuzlaci-zgrozeni-grupa-desetogodisnjaka-silovala-psa/lxe059v

Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

1 minute ago, Natasa. рече

Sunce ti poljubim da li je moguće :unbelieveble:

Jos gore je...jer postoji valjda i snimak toga i ljudi koji prolaze i apsolutno nista ne rade. Stene, hej stene od par meseci, a neko ce reci pa to su samo deca. Deca malo sutra.

Sta ce ta deca da urade drugoj deci, i sa kim su ta deca odrastala kad su na to sposobna?!

Tek ce nazalost biti porodicnih tragedija :(

Подели на овим сајтовима

5 minutes ago, Јелена011 рече

Jos gore je...jer postoji valjda i snimak toga i ljudi koji prolaze i apsolutno nista ne rade. Stene, hej stene od par meseci, a neko ce reci pa to su samo deca. Deca malo sutra.

Sta ce ta deca da urade drugoj deci, i sa kim su ta deca odrastala kad su na to sposobna?!

Tek ce nazalost biti porodicnih tragedija :(

Još će da ispadne da ih je štene isprovociralo, jelte, ovo je era dečijih prava, to se mora poštovati. U prosveti sam naučila da prepoznajem decu psihopate, stegne mi se želudac, odmah ih namirišem. Pa kad mi neko kaže - dete je to, ja se mislim marš bre u ... od mallih nogu se počinje.

Подели на овим сајтовима

Били су људи и у горим ситуацијама, сиромаштву , већим страдањима али мислим да никад нису мање причали једни са другима. Не деле више проблеме као некада. Родитељи са децом не причају као пре , има их али ријетки су . Изненадим се кад их сретнем.Помислим Боже каква лепа породица , како разговарају између себе са којим поштовањем и смирењем али зар то некада није било нормално. Расла сам у таквој породици где су се сви проблеми решавали за столом где су сви присутни било шта да је у питању .Мислим да је слаба комуникација међу свима нама  а нарочито родитеља са децом.После израсту у људе незадовољне и осетљиве и неспремне за овај живот који их сломи лако.Страшно је све ово што нам се дешава али сами смо криви за то а најлакше је кривити доба у којем живимо.

А најгоре је то што људи не захваљују Богу за тим што имају него траже нешто више и ту губе мир са самим собом и другима.Најбитније је здравље али то касно схвате.

"Црква је као брод. Када уђеш у брод,и да се заборавиш и да задремаш и да заспиш,брод те и даље носи. Превешће те куда си наумио. Треба само да уђеш." (Старац Пајсије Светогорац)

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Јелена011 рече

Sistema nema,         Kad nas neko zamoli za pomoc, podeli s nama nesto sto ga muci uzviknemo par fraza - sa potpune distance

Ovo su najbitnije stvari sto si rekla. Sistema nema, - nema prevencije, nema ni dovoljno institucionalne podrske, znam bar sto se tice soc.rada. Za psiholosku pomoc si potpuno u pravu ali fali drustvene kontrole koju provodi soc.rad! Mora bre SR da udje u porodice, da bude u zajednici, u skoli, gdje ce da cujei da vidi najvise moguce za zastitu djece. 

Dalje nema socijalne podrske. Otudjenje je medju ljudima. Neko je dakle u stanju toliko da zatvori oci i da zapusi usi na pisku i vrisku iz susjednog dvorista ili iza susjednih vrata. Jer u vecini slucajeva, nije se to desilo preko noci, bio je to proces, zrtva je mozda trazila mozda nije pomoc, ali neko je znao i mogao reagovati.

A potpuno si u pravu za samilost i podrsku od strane vjernika! Daj djela, daj rijec, daj pomoc, a ne prazne fraze... 

Подели на овим сајтовима

Joj Dijana, hajde da ne budem u pravu, hajde da budem samo dvorska luda koja prica gluposti, niko nema nista od toga sto sam ja il bilo ko u pravu, moraju ljudicpoverovati da to mogu. Da ne moraju da cine velika dela, da to nije bauk i da ti ne treba doktorat iz psihologije, bogoslovlja il cega vec da bi bio covek. Ljudi se boje tuđe patnje jer misle da je zarazna a oni nemocni, a nismo nemocni i ne trazi covek u nevolji carobni stapic negocprostog coveka.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Јелена011 рече

Ovako sve pocinje, monstrumi koji ce zbog godina biti pusteni, a za deset godona eto nama jos gore generacije :(

http://www.blic.rs/vesti/republika-srpska/tuzlaci-zgrozeni-grupa-desetogodisnjaka-silovala-psa/lxe059v

Nece oni biti pusteni nego se njih ne moze krivicno goniti, do 14 godina odgovara roditelj. Za ovo su direktno krivi roditelji, koji ne kontrolisu svoje dijete, kako se ponasa u skoli, kad se ucitelljica pozali, napadnu uciteljicu braneci svog sincica, ako uciteljica istraje onda ce se roditeljica zaliti ped-psihol.sluzbi koja ce optuziti uciteljicu da stigmatizuje dijete, da cini ped.-psiholoske greske. Danas je uciteljica i soc.radnik, i pedagog i psiholog. Nije tu da vise samo uci djecu pisati. To je postao pretezak poso. Pa onda roditelji puste sincica da se zabavlja na kompu pa on nadje i vidi ono sto nije jos za njegov uzrast jer njegov intelektualni i moralni razvoj nije ni blizu zrelsoti i rasudjivanja. Ali zlostavljanje zivotinja je jedan simptom psihopatije mislim par excellance.. Ova grupica krivaca ce se odbrambeno jos vise povezati, narocito sto ce prirodno susresti kritike autoriteta i odbacivanje drugih, normalnih vrsnjaka. Onda ce otkriti kako ta ista grupa moze tako isto zlostavljati i vrsnjake/vrsnjakinje, i da je to bas kul. 

Подели на овим сајтовима

Na svakom cosku se cuje deo crne hronike.

I to je postalo otuzno. Vreme kao svako vreme, ali ljudi manje trpe i brzo pucaju po savovima.

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

4 hours ago, Дијана. рече

Veliko zlo, veliko ludilo u narodu... Ima veze i sa drustvenom situacijom, siromastvom, ljudi su frustrirani, nervozni, piju, 'prazne se' na porodici, sto cuda......

Сиромашни су они у својој души. 

Ја сам чуо да смо ми , на лествици од нај богатијих, па до нај сиромашнијих земаља око 60 места. Има далеко богатијих, али има још више сиромашнијих земаља од нас. То је зло које никада не треба налазити изговора за то.

Ја се слажем са Викицом да су наши људи били и у много горорим ситуацијама, па су решавали проблем на другачије начине.

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

3 hours ago, Дијана. рече

Jer u vecini slucajeva, nije se to desilo preko noci, bio je to proces, zrtva je mozda trazila mozda nije pomoc, ali neko je znao i mogao reagovati.

Ђ никада не спава и не слаби у труду да погубљује породице наше, посеје зло док људи спавају , стара се свом силом да напакости, да се проклете душе  насладе.

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...