Рапсоди Написано Јун 2, 2016 Пријави Подели Написано Јун 2, 2016 4 hours ago, cloudking рече Koji svet je bog zavoleo? Onaj koji je stvorio pre pada ili onaj koji je nastao adamovim sagresenjem u kojem mi zivimo? Ovaj potonji nije direktan prozivod boga, kolko ja znam, vec rezultat pale prirode sto NIJE bila bozija namera od starta vec je posledica slobodne volje coveka? Ocigledno da mislis na to da je bog zvoleo ovaj nas, propadljvi svet, posto je za njega dao svog sina? Mislim... ako ga je vec tolko zavoleo, sto ne dodje malo ovde... on da vidi kako je ziveti u takvom svetu. Volim ga i ja, svakako, al bih se s bogom menjao u tren oka! PS. Al ne da salje sina, nego on da dodje malo... da prozivi par godina u Srbijici sa prosecnom platom... A ne da lebdi po Eshatonu i da nas voli na daljinu dok se mi ovde zlopatimo Архимандрит Сава Јањић Све што је створено потенцијално је смртно и пропадљиво, и није по себи вечно. Једино је Бог вечнан и бесмртан. Човек је позван на вечност и са тим циљем је створен да би се кроз њега васцела творевина сјединила са Богом и ушла у вечно постојање ипостасно кроз Христа. Дакле човек је био потенцијално смртан, могао је да умре али будући да је живео у заједници са Богом у рају, није био смртан. Смртност човека се пројављује тек његовим падом тј. губитком заједнице са Богом. Зато смрт није казна за грех већ последица човековог одступања од Бога. Активирање човекове смртности заправо је и израз љубави Божије, јер човек би у противном заувек остао у стању одвојености од Бога, а овако му је спасење обезбеђено кроз "поновно рођење у Христу" (уп. молитву анафоре у Литургији Св. Василија Великог "...Али, пошто он не послуша Тебе, истинитог Бога, Саздатеља свога, и би заведен змијином обманом и умртвљен својим сопственим сагрешењима, изагнао си га праведним судом твојим, Боже, из раја у овај свет, и вратио га у земљу од које беше узет, устројавајући му спасење кроз поновно рођење у самом Христу твоме. Јер се Ти, благи Боже, ниси потпуно одвратио од створења твога које си саздао, нити си заборавио дело руку Твојих...") Carpe Aeternitatem Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско. Јеванђеље по Матеју глава 18:1-10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Јун 2, 2016 Пријави Подели Написано Јун 2, 2016 2 hours ago, Рапсоди рече Архимандрит Сава Јањић Све што је створено потенцијално је смртно и пропадљиво, и није по себи вечно. Једино је Бог вечнан и бесмртан. Човек је позван на вечност и са тим циљем је створен да би се кроз њега васцела творевина сјединила са Богом и ушла у вечно постојање ипостасно кроз Христа. Дакле човек је био потенцијално смртан, могао је да умре али будући да је живео у заједници са Богом у рају, није био смртан. Смртност човека се пројављује тек његовим падом тј. губитком заједнице са Богом. Зато смрт није казна за грех већ последица човековог одступања од Бога. Активирање човекове смртности заправо је и израз љубави Божије, јер човек би у противном заувек остао у стању одвојености од Бога, а овако му је спасење обезбеђено кроз "поновно рођење у Христу" (уп. молитву анафоре у Литургији Св. Василија Великог "...Али, пошто он не послуша Тебе, истинитог Бога, Саздатеља свога, и би заведен змијином обманом и умртвљен својим сопственим сагрешењима, изагнао си га праведним судом твојим, Боже, из раја у овај свет, и вратио га у земљу од које беше узет, устројавајући му спасење кроз поновно рођење у самом Христу твоме. Јер се Ти, благи Боже, ниси потпуно одвратио од створења твога које си саздао, нити си заборавио дело руку Твојих...") Ljudi... Ove stvari TOLIKO nemaju smisla da se ponekad pitam... Nesto se pitam, ne mogu da kazem sta. Avocado је реаговао/ла на ово 1 пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Јун 2, 2016 Пријави Подели Написано Јун 2, 2016 On 27.5.2016. at 23:03, Deja Vu рече Ne radi se tu o kaznjavanju. Bogu nije cilj da tebe kazni sto te iritiraju neke osobe, nego da obezbedi tebi, univerzumu i svakoj stvari koja ima nekakv oblik i nesto predstavlja, vecno postojanje. Tako da je tu poenta sto Bog u zajednicu sa sobom uvlaci ceo univerzum pa i sve nas, sto ce se nekima svideti, a nekima nece, jer ne moze da rasparcava tvorevinu nego sve ide u paketu. Ne moze npr. tebi dozvoliti da budes van eshatona, jer tebe cine atomi, molekuli, zive celije, bakterije koje moraju dobiti vecno postojanje, tako da na neki nacin ti zbog svog tela upadas tu i upravo zato dobijas obozeno telo. Tako barem ja to shvatam, mozda Muramasi to deluje kolektivisticki, ali ne mogu se politicko teoretisanje uklapati u metafizicka, pa ako sam individua u odnosu na druge i nisam deo nekog kolektiva, plemena, naroda, drzave, to znaci da sam individua u odnosu na ceo univerzum, pa nisam deo univerzuma nego sam autonaman. Jest malo sutra. Цитат Ne moze, jer svaka stvar koja je ikad postojala, bilo sta sto je imalo oblik, sto je Bog zamislio, imao ideju u svom umu, ulazi u eshaton, pa tako i tvoje telo sa tobom. Ako bi se rastavilo na sastavne delove, onda bi postojala barem jedna stvar koju je Bog zamislio, a dozivela je smrt (rastavila se na sastavne delove), sto bi onda ugrozilo postojanje te obozene tvorevine koja ne bi bila nepropadljiva, nego opet propadljiva pa se onda nista nije resilo imali bismo opet smrtni raspadajuci univerzum i to ne bi bio eshaton nego i dalje ovakvo stanje. Izvini što se vraćam na ove dve poruke, nešto sam gledao pa se setio ovoga... ako dobro razumem tvoje tvrdnje - sve što je ikada postojalo (atomi, molekuli, žive ćelije, bakterije, pa i neživi objekti tj. "sve što je imalo oblik") mora ući u eshaton... međutim raspored atoma u univerzumu nije statičan i iako mi volimo da posmatramo univerzum i sve u njemu tako da ima jasne granice i da skupovima atoma koji se stalno menjaju dajemo "nazive" kao da su jedinstvena celina - tako funkcionišu naši mozgovi ali univerzum ne funkcioniše tako. U mom organizmu se trenutno nalaze atomi (pa i molekuli) koji su do malo pre bili u hlebu, kajmaku i kulenu (znam da nije dobro da jedem ovako kasno)... pre toga su se isti ti atomi i molekuli nalazili u pšenici, kravi i svinji... pre toga ko zna gde... neki od "mojih" atoma su ranije postojali u nekom drugom čoveku... svake sekunde u tebi umre 1-3 miliona ćelija... koji od tih atoma je "moj" i zašto je moj a ne nekog oblika čiji je prethodno bio sastavni deo? Kako sa navedenim uklapaš ideju da sve što je ikada postojalo, imalo oblik, sto je Bog zamislio ulazi u eshaton? Da li je jedan molekul vode ulazi nebrojeno mnogo puta u eshaton: jednom kao deo neke bare, jednom kao deo sneška-belića, jednom kao deo ledene skulpture, jednom kao kišna kap, jednom kao deo nekog oblaka, pa drugog oblaka, pa nečijeg urina, pa nekog mora, jezera, reke, i tako dalje u beskraj? Џуманџи је реаговао/ла на ово 1 А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Јун 3, 2016 Пријави Подели Написано Јун 3, 2016 7 hours ago, Avocado рече Izvini što se vraćam na ove dve poruke, nešto sam gledao pa se setio ovoga... ako dobro razumem tvoje tvrdnje - sve što je ikada postojalo (atomi, molekuli, žive ćelije, bakterije, pa i neživi objekti tj. "sve što je imalo oblik") mora ući u eshaton... međutim raspored atoma u univerzumu nije statičan i iako mi volimo da posmatramo univerzum i sve u njemu tako da ima jasne granice i da skupovima atoma koji se stalno menjaju dajemo "nazive" kao da su jedinstvena celina - tako funkcionišu naši mozgovi ali univerzum ne funkcioniše tako. U mom organizmu se trenutno nalaze atomi (pa i molekuli) koji su do malo pre bili u hlebu, kajmaku i kulenu (znam da nije dobro da jedem ovako kasno)... pre toga su se isti ti atomi i molekuli nalazili u pšenici, kravi i svinji... pre toga ko zna gde... neki od "mojih" atoma su ranije postojali u nekom drugom čoveku... svake sekunde u tebi umre 1-3 miliona ćelija... koji od tih atoma je "moj" i zašto je moj a ne nekog oblika čiji je prethodno bio sastavni deo? Kako sa navedenim uklapaš ideju da sve što je ikada postojalo, imalo oblik, sto je Bog zamislio ulazi u eshaton? Da li je jedan molekul vode ulazi nebrojeno mnogo puta u eshaton: jednom kao deo neke bare, jednom kao deo sneška-belića, jednom kao deo ledene skulpture, jednom kao kišna kap, jednom kao deo nekog oblaka, pa drugog oblaka, pa nečijeg urina, pa nekog mora, jezera, reke, i tako dalje u beskraj? Шта је есхатон? Шта је свест? Какав је однос воље и материје? Како бисмо дефинисали облик, и где је граница једног бића, а одакле почиње друго? Да ли смо сасвим сигурни да је наше знање о законитостима творевине, и поред ствари које искачу из тих шаблона, исправно? Како би дефинисао простор који заузима једна ћелија? Да ли ћелија мења нека својства када пређе у друго тело/друго агрегатно стање/други облик постојања, или остаје потпуно иста? Зашто једеш кулен кад доктори препоручују да се, посебно код нас, не једе ништа што је прерађивано, јер убацују свашта унутра? Само нека од питања на која морамо одговорити пре него што бисмо контемплирали о томе на који начин све створено улази у есхатон, а на која немамо одговор. Што не значи да твоје питање није на месту и да не заслужује одговор, као ни многа питања на овој теми која су постављена, али одговор је да једноставно још увек нико не зна. Што не значи да оно што хришћанство проповеда није остало истина и до дан данас (много тога се показало истинитим и издржало тест времена), али значи да нико у суштини не може датврди да зна на који ће се начин нешто одиграти. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Јун 3, 2016 Пријави Подели Написано Јун 3, 2016 16 hours ago, Плутон рече Дуг самостално не постоји. Ако постоји, то значи да неко неком нешто дугује. Коме се дугује, шта се дугује, зашто Бог то плаћа и ко је тај лик коме Бог за било кога било шта плаћа? "Дуг" јесте дуг свету, сваком човеку. Оно што је и Достојевски мислио када је рекао "свако је свакоме крив". Ја тај дуг разумем као нашу палу природу која треба бити очишћена (кроз покајање, патњу, труд, молитву, ... како већ ко успе). То прочишћење је наш дуг и себи, и свету, и Богу, и према степену очишћености од тих палих страсти (за које има и оних који тврде да су остатак наше животињске природе) може се причати о степену наше "отплате дуга" себи, свету и Богу. Наравно, ово је онако како ја схватам ствари, јер нисам до сада негде наишао на јасну дефиницију тог "дуга", иако има доста дефинција "пале природе". Аурор је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Јун 3, 2016 Пријави Подели Написано Јун 3, 2016 5 minutes ago, RYLAH рече Ја тај дуг разумем као нашу палу природу која треба бити очишћена (кроз покајање, патњу, труд, молитву, ... како већ ко успе). ...Између осталог, Христос је овде успоставио Цркву, и кроз Литургију, Свето причешће, исповест, покајање, молитву...оставио могућност спасења, односно "отплате дуга" RYLAH and Ronald је реаговао/ла на ово 2 Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Јун 3, 2016 Пријави Подели Написано Јун 3, 2016 31 minutes ago, RYLAH рече Само нека од питања на која морамо одговорити пре него што бисмо контемплирали о томе на који начин све створено улази у есхатон, а на која немамо одговор. Што не значи да твоје питање није на месту и да не заслужује одговор, као ни многа питања на овој теми која су постављена, али одговор је да једноставно још увек нико не зна. Што не значи да оно што хришћанство проповеда није остало истина и до дан данас (много тога се показало истинитим и издржало тест времена), али значи да нико у суштини не може датврди да зна на који ће се начин нешто одиграти. Pa dobro... pitam Deju kako je on to zamislio... bez namere da tvrdim da neka ideja ne valja ako mi jedna osoba ne da odgovor na neko pitanje na nekom forumu... nisam kreacionista... Цитат Зашто једеш кулен кад доктори препоручују да се, посебно код нас, не једе ништа што је прерађивано, јер убацују свашта унутра? Zbog svoje pale prirode... Ћириличар and RYLAH је реаговао/ла на ово 2 А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Јун 3, 2016 Пријави Подели Написано Јун 3, 2016 28 minutes ago, Avocado рече Pa dobro... pitam Deju kako je on to zamislio... bez namere da tvrdim da neka ideja ne valja ako mi jedna osoba ne da odgovor na neko pitanje na nekom forumu... nisam kreacionista... Ма наравно, само дајем свој допринос расправи на теми Avocado and Џуманџи је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Јун 3, 2016 Пријави Подели Написано Јун 3, 2016 4 hours ago, RYLAH рече Зашто једеш кулен кад доктори препоручују да се, посебно код нас, не једе ништа што је прерађивано, јер убацују свашта унутра? Можда је домаћи? Ronald, RYLAH and Џуманџи је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Јун 3, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Јун 3, 2016 6 hours ago, RYLAH рече Наравно, ово је онако како ја схватам ствари, јер нисам до сада негде наишао на јасну дефиницију тог "дуга", иако има доста дефинција "пале природе". То се тражи. Генерално, исти је принцип овог питања као и оног о паклу: ако је Христос "отплатио "дуг" читавог човечанства" - зашто је потребно подвизавати се (а што је објашњавао ДејаВу раније на теми) | | како то да онда (уопште може да) постоји стање као што је пакао. (и можда је правилније рећи да је Христос сишао у адове и проповедао Јеванђеље (јер ад може да буде само појединачан, ако пођемо од објашњења да личност не може да постоји засебно (за себе, по себи))). И тако то... Ови наши атеисти добра питања постављају, нема правог изазова док лобања не почне да се топи. Дијана. and RYLAH је реаговао/ла на ово 2 "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Јун 3, 2016 Пријави Подели Написано Јун 3, 2016 11 hours ago, Avocado рече Izvini što se vraćam na ove dve poruke, nešto sam gledao pa se setio ovoga... ako dobro razumem tvoje tvrdnje - sve što je ikada postojalo (atomi, molekuli, žive ćelije, bakterije, pa i neživi objekti tj. "sve što je imalo oblik") mora ući u eshaton... međutim raspored atoma u univerzumu nije statičan i iako mi volimo da posmatramo univerzum i sve u njemu tako da ima jasne granice i da skupovima atoma koji se stalno menjaju dajemo "nazive" kao da su jedinstvena celina - tako funkcionišu naši mozgovi ali univerzum ne funkcioniše tako. U mom organizmu se trenutno nalaze atomi (pa i molekuli) koji su do malo pre bili u hlebu, kajmaku i kulenu (znam da nije dobro da jedem ovako kasno)... pre toga su se isti ti atomi i molekuli nalazili u pšenici, kravi i svinji... pre toga ko zna gde... neki od "mojih" atoma su ranije postojali u nekom drugom čoveku... svake sekunde u tebi umre 1-3 miliona ćelija... koji od tih atoma je "moj" i zašto je moj a ne nekog oblika čiji je prethodno bio sastavni deo? Kako sa navedenim uklapaš ideju da sve što je ikada postojalo, imalo oblik, sto je Bog zamislio ulazi u eshaton? Da li je jedan molekul vode ulazi nebrojeno mnogo puta u eshaton: jednom kao deo neke bare, jednom kao deo sneška-belića, jednom kao deo ledene skulpture, jednom kao kišna kap, jednom kao deo nekog oblaka, pa drugog oblaka, pa nečijeg urina, pa nekog mora, jezera, reke, i tako dalje u beskraj? Odgovorio sam to vec drvcetu na jednoj od prethodnih strana. Uopste nije bitno cega ce neki atom biti deo, nego da li ce postojati. On moze biti i deo tebe, kulena, kajmaka, krave, trave i da nezavisno postoji, skroz je nebitno. I tu je opet pitanje sta je Bog zamislio, da li je pre stvaranja u Njegovom umu bila ideja o nekoj stvari/bicu ili kako se to u teologiji jos naziva logosi bica. Tako verovatno automobili, racunari nece postojati u Eshatonu jer ih Bog nije zamislio, nego su to ljudske tvorevine, ali svi atomi i molekuli koji su cinili te automobile i racunare hoce jer ih je sam Bog doveo u postojanje. Naravno, mozda i budu automobili i racunari to ne znamo. Slicno se moze reci za neke prirodne pojave poput munja ili cunamija koje Bog mozda nije zamislio, ali su oni posledica delovanja cestica koje u odredjenim situacijama dovode do pojave munja i cunamija. Samo tu treba voditi racuna o zamislima Bozjim (idejama, logosima) koji su u Bozjem umu i o konrektnim stvarima. To dvoje nisu isto, konkretne stvari i bica tipa elektron, drvo, macka postoje na osnovu tih ideja kroz koje ih je Bog stvorio iz nebica. Zbog toga je ideja o konkretnoj macki drugacija od konkretne macke ili pak Bozja ideja o tebi je drugacija od tebe, pa je cilj svih tih stvorenih stvari da se upodobe (postanu nalik) Bozjim zamislima o njima. Ako se secas Platona, imao je on svoju filozofiju slicnu ovome, gde Demijurg iz sveta ideja uzme neku ideju npr. macke i onda je ta ideja kalup koji utiskuje u primordijalni haos koji je na neki nacin bezoblicna ''masa'', stvarajuci tako konkretnu macku ili macke (ako tim kalupom samo kopira) tj. oblike koje potom dovodi u poredak stvarajuci tako kosmos. Slicno je i ovde sa hriscanskim Bogom, samo ideje nisu van Njega nego u Njegovom umu, pa na osnovu njih stvara konkretne stvari samo je kod nas to ni iz cega (ex nihilo), a ne bezoblicni prvobitni haos, mada je moguce i njega uklopiti u nasu teologiju ali to je vec druga prica Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Јун 3, 2016 Пријави Подели Написано Јун 3, 2016 4 hours ago, Juan рече Можда је домаћи? АВОКАДО ПАТРИЈОТА !!! САМО ДОМАЋЕ ПЉУЈЕМ ПО РВАЦКОЈ РОБИ !!! #Блокада Џуманџи, Avocado and Juanito је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Јун 3, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Јун 3, 2016 28 minutes ago, RYLAH рече АВОКАДО ПАТРИЈОТА !!! Србенда, бреЈ (иако не пости) <3 ! Avocado and RYLAH је реаговао/ла на ово 2 "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Јун 3, 2016 Пријави Подели Написано Јун 3, 2016 3 hours ago, Џуманџи рече Генерално, исти је принцип овог питања као и оног о паклу: ако је Христос "отплатио "дуг" читавог човечанства" - зашто је потребно подвизавати се Потребно је подвизавати се, да би лакше излазили из греха...Ако је Христос отплатио крвљу наше грехе, није уништио грех, дакле и даље ти је оставио слободну вољу. * радије од "подвизавати се" користим "трудити се", мали смо још ми за подвизавање Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јун 6, 2016 Пријави Подели Написано Јун 6, 2016 Što se tiče toga šta je to Hristos otplatio i koji su to dugovi da ih neko otplaćuje za nas? To su oni dugovi, koje mi sami sebi ne možemo da oprostimo!!!!! Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука