Jump to content

Kako se boriti, kako shvatiti sebe kao ličnost (a u svetlu homoseksualne sklonosti)

Препоручена порука

Jelena ne treba ti to.

Nije istina da si u pravu, postoje epitimije i vrlo su retke kad se radi o seksualnim odnosima van Crkvenog braka. Taj procenat je veoma mali.

Ajde sada nadji na forumu ljude koji su dobili epitimiju zbog seksa pre braka ili seksa van svete tajne braka?

Ako dikriminacije nema onda nas neko laze a ako nas neko laze onda lazem i ja.

Ti si zapeo sad odjednom da budes glasnogovornik i uvatio te voz, i vozis i teras, a ne vidis bas da nije tako.

Kao sto ti rekoh diskriminacija postoji kao sto postoji diskriminacija drugih "grupa", daleko od toga da je nema, ali to sto ti pricas nije tako.

Ja znam imenom i prezimenom ljude koji su bili pod epitimijom zbog bluda.

Trajala je toliko koliko je trajala vanbracna veza.

Znam i slucaj gde je duhovnik dozvoljavao pricesce samo na Vaskrs kao eto da se malo ipak okrepe.

Sta je s tobom, imas gomilu i na drugih nacin blesavih duhovnika, ovde pricam o normalnim ljudima ne o krajnostima.

Imas duhovnike podno Ovcara koji ne zele na proskomidiji da pominju ljude koji nisu vencani, koji ljudima nisu hteli da citaju molitvu za zdravlje jer su u vanbracnoj vezi i tako dalje...

Nisam juce dovedena u Crkvu i znam puno toga.

Sa foruma ne znam jer ne znam ljude, to pitaj ljude, ali tesko da ce ti neko sa foruma iskreno reci.

Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija

Подели на овим сајтовима

Моји деда и бака нису били венчани у Цркви. Када је деда умро, бака почела да пости и исповеда. Свештеник јој је одредио епитимију у трајање од једну годину. Деда су опеавали, служили смо парастасе итд.

Ја не видим ништа чудно у ово...
Једна другарица је добила епитимију од 7 година (од кад је прекинула да живи у природни блуд), па не ропта.

Ако мене нешто (грех) раздељуље од свето Причешќе, ја неќу да чиним то(грех). 

Читам овде овог несреќног брата (са киме као Хришќанин састрадавам), али он нажалост више воли свога греха него ли Свето Причешќе. Лепо му је казано, ако хоќе Свету Причаст, нека прекини ту везу (ако је био у хетеро везу имао би могуќност да се ожени), нека издржи епитимију и нека се причешќује, Бог опростиќе ако се покаје (покајаније значи чинење дела супротна од греха, покајање за блуд је живљење у целомудрије) и исповеди. Али како да се причешќује неко ко живи у разврат и неморал? 

Ти ме волиш, ал ја не осећам.

Подели на овим сајтовима

Али како да се причешќује неко ко живи у разврат и неморал?

Pa i ti ideš u raskolničku crkvu i tamo se pričešćuješ, još to radiš sasvim svesno i otvoreno, cepaš se od Tela Hristovog, dok se ovaj gej makar uzdržava i sluša sveštenika, kako onda savetuješ drugome nešto što sam ne činiš?

Подели на овим сајтовима

Hehe ima da ti trazim sladoled za ovo kad se vidimo i to porodicni :))

Bice ipak to da ti ustvari pricas o pojedinacnim slucajevima, koji su dobili epitimiju zbog seksa van bracne zajednice, zato sam ja u vozu, jer kako sam i malo pre rekao, dovolno je da navedes par pojedinacnih slucajeva koja ti licno znas i eto generalizacije prakse sa sve pamfletom, nema diskriminacije!!

Ajde oces da pitamo koliko seksa u pravoslavnom zivlju kod nas ima pre nego se ostvari bracna zajednica i koliko epitimija su takvi slucajevi zasluzili?

hehe bicu te, jer ce jos ispasti da branim blud i bulaznim ono sto samo ja izgleda znam. Namerno sam na ovoj temi koristio reference za ono sto sam zakljucivao konstatovao i pitao, sto ranije nije bila moja praksa, ja ne verujem da sam u ovih godina i godina ovde pastova vise od 3 citata Pisma ili svetih otaca, pa je bilo dozvoljeno zakljuciti kako nije bas tako kako govorim.

Ja placam luna park.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Pa i ti ideš u raskolničku crkvu i tamo se pričešćuješ, još to radiš sasvim svesno i otvoreno, cepaš se od Tela Hristovog, dok se ovaj gej makar uzdržava i sluša sveštenika, kako onda savetuješ drugome nešto što sam ne činiš?

Da, ali on nije homoseksualac.

Подели на овим сајтовима

Ја сам у послушање свога епископа и свога парохиског свештеника! Нити сам се ја од некога делио, нити хоќу да се делим. Ја сам крштен у 6. недељу од раѓање, у моју парохијску цркву, у време када у Македонији је постојала само МПЦ. Зашто да се делим од оне које су ме крстили, миросали и причестили? У 1941 година Српска Црква је оставила паству у Македонији, јер пастири (да не кажем најемници) нису хтели да признају бугарску световну власт. (Видите у мемоаре митрополита Јосифа Скопског.)

Али добро, заборављам да српски епископ и сам је био актер у геј филм и није добио чак ни забрану за свештенодејанија... Опростите ми на моје слабо памќење.

Толико од мене.

Подели на овим сајтовима

Ја сам у послушање свога епископа и свога парохиског свештеника! Нити сам се ја од некога делио, нити хоќу да се делим. Ја сам крштен у 6. недељу од раѓање, у моју парохијску цркву, у време када у Македонији је постојала само МПЦ. Зашто да се делим од оне које су ме крстили, миросали и причестили? У 1941 година Српска Црква је оставила паству у Македонији, јер пастири (да не кажем најемници) нису хтели да признају бугарску световну власт. (Видите у мемоаре митрополита Јосифа Скопског.)

Али добро, заборављам да српски епископ и сам је био актер у геј филм и није добио чак ни забрану за свештенодејанија... Опростите ми на моје слабо памќење.

Толико од мене.

No frk tu smo da te potsetimo na sve.

Подели на овим сајтовима

Толико од мене.

To je tvoje tumačenje. Za Crkvu si ti raskolnik, za svaku pomesnu Crkvu na svetu. Dakle, prema kanonima (svakom mogućem kanonu koji se time bavi) nema ni za tebe pričešća. Zato ne vidim da si ti neko ko može da deli savete o tome ko može a ko ne može da se pričešćuje. Ti si poslednji ovde ko o tome može da priča, stari.

Подели на овим сајтовима

To je tvoje tumačenje. Za Crkvu si ti raskolnik, za svaku pomesnu Crkvu na svetu. Dakle, prema kanonima (svakom mogućem kanonu koji se time bavi) nema ni za tebe pričešća. Zato ne vidim da si ti neko ko može deliti savete o tome ko može a ko ne može da se pričešćuje. Ti si poslednji ovde ko o tome može da deli savete stari.

Ја имам право да се причешќујем и у руске (са благословом митрополита Илариона Алфеева) и у бугарске и у румунске и у антиохијске цркве... Мени за у странство су доволни бугарска и руска. 

Pa tim gore po njega. U kanonima veću epitimiju dobija raskolnik nego li gej.

Наведи ми каноне за расколнике и каноне за блуднике!

Подели на овим сајтовима

Hehe ima da ti trazim sladoled za ovo kad se vidimo i to porodicni :))

Bice ipak to da ti ustvari pricas o pojedinacnim slucajevima, koji su dobili epitimiju zbog seksa van bracne zajednice, zato sam ja u vozu, jer kako sam i malo pre rekao, dovolno je da navedes par pojedinacnih slucajeva koja ti licno znas i eto generalizacije prakse sa sve pamfletom, nema diskriminacije!!

Ajde oces da pitamo koliko seksa u pravoslavnom zivlju kod nas ima pre nego se ostvari bracna zajednica i koliko epitimija su takvi slucajevi zasluzili?

hehe bicu te, jer ce jos ispasti da branim blud i bulaznim ono sto samo ja izgleda znam. Namerno sam na ovoj temi koristio reference za ono sto sam zakljucivao konstatovao i pitao, sto ranije nije bila moja praksa, ja ne verujem da sam u ovih godina i godina ovde pastova vise od 3 citata Pisma ili svetih otaca, pa je bilo dozvoljeno zakljuciti kako nije bas tako kako govorim.

Ja placam luna park.

Brateeeee  :1405_love:

Znas me znam te :)

Generalizujem koliko i ti, o tome ti i pricam.

Dakle problem postoji ali on je drustvene prirode, ne duhovne. Diskriminacija postoji ali izvire iz drustvenog, dusevnog prostora ne duhovnog. To nije isto. Ista je kao sto smo ti i ja diskriminisani i iz iste sfere dolazi o tom se radi.

Ja ti navodim primere iz jedne crkve u kojoj nema majku mu tri ziliona ljudi nego par stotina aktivnih vernika, a mladih ni po jada. U tako maloj koncentraciji mladih njih pet sa epitimijom nije samo pojedinacan slucaj.

I dajem ti i gore primere gde su ljudi uskraceni za molitvu zbog vanbracnog odnosa, dakle mnogo "manje" stvari od Pricesca im nisu dozvoljene.

Razlika postoji jer opet drustvena razlika postoji pa je frajer koji je jelte frajercina menjao ribe kako mu se cefne, ali recimo zena je laka, kurva ili slicno...A pederi su gadni, ljugavi fuj i ostalo. Al to je na nivou coveka kao pojedinca.

Ja ne znam sta da ti kazem, svojevremeno sam bila po puno crkava i druzila se s mladim ljudima i da, dobijali su regularno epitimije. sad ne znam nikog jer niko oko mene nije van braka. ali eto da, znam jednu osobu koja je dobila dve godine epitimiju zbog vanbracnog seksa u kasnijim godinama tj nije klinka, imala je vezu koja se nije zavrsila brakom...

svi drugi su udati\ozenjeni.

ja sam recimo imala isto epitimiju doduse kratku i nije imala veze sa seksom...

to sto ti nisi ko ti kriv, sad sladoled molicu :))  :ani_biggrin:

Vecina ljudi koje sam poznavala u mladalackom predbracnom periodu je iskusila epitimiju na svojoj kozi  :)))

Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija

Подели на овим сајтовима

Ја имам право да се причешќујем и у руске (са благословом митрополита Илариона Алфеева) и у бугарске и у румунске и у антиохијске цркве... Мени за у странство су доволни бугарска и руска.

Ovo prvi put čujem, tj. da je ep. Ilarion dozvolio da se pričešćujete kod njih. Ako je to tačno, onda je to veliki kanonski prestup sa njegove strane, kao i Bugara, i tome treba da bude obaveštena SPC. Odakle njemu pravo da tako nešto radi na svoju ruku i mimo Crkve?

Наведи ми каноне за расколнике и каноне за блуднике!

Ne držim priručne kanone pored sebe, ali naći ću ti, naravno, što da ne. Znaš ti i sam da je tačno to što sam gore napisao.

Raskolnik je odvojen od prišešća sve dok se ne vrati iz raskola. Neki se ne vrate nikada, tako da imaju doživotnu zabranu.

Bludnici imaju različite epitimije, ali nikada isključenje iz Crkve. Raskolnici se i ekskomuniciraju, evo primer bivšeg Artemija.

Na kraju ostaje moja poenta, radi ti šta hoćeš i pričešćuje se kako ti milo, ali si poslednji da ovde morališeš nekome o pričećivanju.

Подели на овим сајтовима

Ovo prvi put čujem, tj. da je ep. Ilarion dozvolio da se pričešćujete kod njih. Ako je to tačno, onda je to veliki kanonski prestup sa njegove strane, kao i Bugara, i tome treba da bude obaveštena SPC. Odakle njemu pravo da tako nešto radi na svoju ruku i mimo Crkve?

Ne držim priručne kanone pored sebe, ali naći ću ti, naravno, što da ne. Znaš ti i sam da je tačno to što sam gore napisao.

Raskolnik je odvojen od prišešća sve dok se ne vrati iz raskola. Neki se ne vrate nikada, tako da imaju doživotnu zabranu.

Bludnici imaju različite epitimije, ali nikada isključenje iz Crkve. Raskolnici se i ekskomuniciraju, evo primer bivšeg Artemija.

Na kraju ostaje moja poenta, radi ti šta hoćeš i pričešćuje se kako ti milo, ali si poslednji da ovde morališeš nekome o pričećivanju.

Митрополит Иларион је запознат са македонски проблем изнутра, а ви сте запознати само са оно што вам прича АЕМ Јован, еп. Давид и српске епископе које су створили пројект ПОА. Он је долазио у Македонији, разговарао је са македонске владике, чак је долазио и на богослужења (није служио)... Ту је разлика меѓу вас и њега. 

Ако будем принуѓен да живим у Србији или тамо где има само српске или грчке цркве, ја би на колена молио да будем примљен у те парохије и у те помесне Цркве. Само за да се не лишим од Христа.

Подели на овим сајтовима

Ено покушао да објасним горе. Потражи мало по интернету.

Не, хомосексуалност је само једна од страсти.

И та подела на хетеро, хомо, би и сл. је погрешна и вештачка. То је исто као да си ме питао да ли сам изабрао да будем антиалкохоличар. Нисам имао жељу и потребу да бирам. Здрава сексуална оријентација (хетеросексуалност) је свима урођена.

Извини, не бих да звучим грубо, али ти, или си дошао само да пеглаш савест, или тролујеш, па све што ти се не свиђа називаш ''лупањем''.

Не бих ти ја ни памет солио, а и нисам неки истриповани мисионар који као хоће да спашава људе по интернету, али питао си, па сам те испоштовао одговором. Поздрав. 

Znaci po tvojoj volji si izabrao da budes heteroseksualac a ja homoseksualac?Znaci ja nebih voleo da imam porodicu,decu i normalan zivot nego po mojoj volji volim vise da patim i da me svi odbacuju,mislim na Crkvu i neke ljude...Nikakvo ti meni objasnjenje nisi dao druze...

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...