Jump to content

Kako se boriti, kako shvatiti sebe kao ličnost (a u svetlu homoseksualne sklonosti)

Препоручена порука

А зашто је умерено пушење грех, а умерено пијење није?

Hmmm, ja mislim da nista nije greh :) 

Tj da se to vidi kad pokusas da prestanes.

Ako mozes bez toga, onda super, ti si gospodar toga sto radis. A ako te uhvati frka oooooo robujes tome i zato je greh.

Znas da imam u porodici alkoholicara i sada, kad sam svojevremeno bila pratioc na lecenju bilo je ljudi koji su pili samo vikendom, ili samo na praznike, slave i dogajaje, i lecili su se od alkoholizma.

Poenta je da je zavisnik svako onaj bez obzira na kolicinu pica i bez obzira na ucestalost koji bez toga ne moze.

Pa bilo to jednom u deset godina, ako bez toga ne moze on je zavistan.

To je za mene greh.

Za mene je moje duvanjenje greh, jer ja kad ostanem na tri cigarete ponasam se gore nego deset zena u pmsu :D i ja ne mogu bez toga...i ja jesam zavisna.

Ok znam i neke koji tako povuku po koji dim uz kafu i neki sad jesu zavisni tj ne mogu kafu bez tih par dimova, a neki i nisu zavisni pa ono kad ima ima kad nema nema veze :)

Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija

Подели на овим сајтовима

Mnogo vrsta ljubavi postoje, ovo je pravoslavni forum pravoslavnih ljudi.

Ljubav je e ima dobar tekst od arhimandrita Andreja Konanosa ovde na forumu bas o tome sta je ljubav.

Ja pricam o ljubavi zrtvenoj koja vodi ka Hristu, ne o ljudskoj prijatnoj ljubavi tj osecanju.

Ti mi navodis primer nepoznatih ljudi koje gledas iz medija.

Pa cekaj, to je isto kao da navodis primer pljuvacine iz medija, sve je to debelo relativno, nit ih poznajes nit znas celu pricu, nit znas pozadinu price...

Mnogo toga se pise po novinama. Zasto bih im ja verovala? Il bilo ko?

Ja tako mogu tebi sijaset onih pljuvackih koji osudjuju homoseksualce i svedocenja dece iz takvih brakova koji govore o nekim perverzijama...al pravo da ti kazem men' to ne zanima. Mislim kao sto ima placenih pljuvanja tako ima i hvaljenja, to nije merilo nicega.

Pri tom pricamo o homoseksualnom osnosu a ne o roditeljstvu...

A tu tek ima da se pise, o roditeljstvu kao takvom, koliko je to klizav i zahtevan teren, i kad dete ima mamu i tatu...i sta je cilj vaspitanja i tako u nedogled.

A ti to sve stavio u jednu korpu - e video sam slatki su mi i onda to automatski znaci da su divni.

Pa toga nema ni u ekonomiji :)

Pa i njihovu ljubav vodi ka Hristu,podizu svoju djecu vole ih, mijenjaju im pelene, ne znam zasto to nije ljubav, a ovo jeste? Jedno je sigurno, najvise vole Hrista oni ljudi koji nisu u Crkvi, to gledam svakim danom sve vise i vise.
Подели на овим сајтовима

U takvom obrazlaganju je i problem.

Pa ja nisam ni teolog ni ucitelj ni ne znam sta, ima na temu toga sta je greh mnogo toga napisano. Sta vise mnogo dobrih napisanih stvari koje ne pripadaju lestvici i tim monaskim zafrkancijama, nego onako lepo za nas normalne ljude u svetu.

Koga to interesuje nek potrazi malo i sam, ne mogu sve drugi da nam sazvacu.

I mene kad je interesovalo obisla sam nebo i zemlju da pronadjem odgovor i dosadjivala i Bogu i rodu i duhovniku i svakome nekome.

Ne moze bez tog licnog truda.

I ne treba da svakog zadovolji necije pisanje, nek nadje sam svoj odgovor vise ce ga ceniti jer ce biti njegov licni.

Nije isti greh za tebe i za mene, za mene sad i za mene pre deset godina i za mene sad i za deset godina...

Подели на овим сајтовима

Pa i njihovu ljubav vodi ka Hristu,podizu svoju djecu vole ih, mijenjaju im pelene, ne znam zasto to nije ljubav, a ovo jeste? Jedno je sigurno, najvise vole Hrista oni ljudi koji nisu u Crkvi, to gledam svakim danom sve vise i vise.

To je vec teologija brate :)

Pricamo suludu pricu o necemu sto ne postoji...

Licni odnos s Bogom svakog od nas, a ne teorija o tome sta radi neki selebriti tamo negde koje i ne poznajemo...

Ne znam ja koliko ko voli Hrista, nemam verometar :D

Подели на овим сајтовима

U takvom obrazlaganju je i problem.

Нема ту никаквог проблема. Тако је у цркви увек било и биће. Никада грех није био ништа друго осим списак ствари за које је неко рекао да не смеју да се раде. Све остало (промашај циља, онотлогије...) су покушаји да се увија у обланде. И ту онда имамо разне кружне дефиниције. Шта је грех? Не, то није некакав прекршај правила, већ је то све што те одваја од Бога! А зашто је то и то грех? Па зато што те одваја од Бога! Али зашто те одваја од Бога? Па зато што је грех!

И то је све у реду, људи имају право да мисле и верују и шта год желе и да живе у складу са тим. Мени само није јасно зашто поједини људи (нпр. практикујући хомосексуалци) по сваку цену желе да буду у цркви која их третира као бића десетог реда због ствари које раде и онда се убише да промене нешто што је зацртано у камену пре 2000 година? Ако већ видиш да те црква неће, иди брате на другу страну. Зашто себе намећеш друштву које те не жели? Зато што ван те елитне дружине нема спасења?

Подели на овим сајтовима

Ako mozes bez toga, onda super, ti si gospodar toga sto radis. A ako te uhvati frka oooooo robujes tome i zato je greh.

ОК, то је разуман и врло практичан критеријум. А кад не робујеш нечему, но то нешто је ипак грех, онда је то зато што је црква тако рекла? :)

Al sustinski, rekla nam je vako, greh je van braka koji je odnos muza i zene. 
Подели на овим сајтовима

ОК, то је разуман и врло практичан критеријум. А кад не робујеш нечему, но то нешто је ипак грех, онда је то зато што је црква тако рекла? :)

Heheh, pa ja ti nisam neko merilo :)

Za sada ovaj kriterijum pokriva sve moje situacije.

Imali su moji prijatelji situacije koje nisu potpadale pod ovo i iskreno, na kraju i koncu se to razresilo.

Ja na onaj spisak grehova ne gledam kao na ono zadate kriterijume ispravnosti, nego prosto kao na neki skup parametara kojima bi trebalo da tezimo. Neki nam idu prirodno, neki onako neke ne mozemo nikako da svarimo, al ok. Ne vidim ja tu problem dok god ne uzmes jedan greh sa spiska i kazes - ma jok, ko je ovo pisao je budala, ja necu ovo ni posto, nego cu ja da skupim preostale, napravim neki bosanski lonac od svega i to ce biti moje vjeruju.

Za mene je to mnogo veci greh, jer postavljamo sebe kao merilo ne samo za sebe nego i za sve druge.

Ya mene je taj spisak grehova ponavljam samo neki putokaz onoga o cemu bi trebalo da povedemo racuna.

Ali opet sve bukvalno zavisi od coveka. Recimo nekom ko je klinac u pubertetu i zaludjuje se vladom dimitrijevicem njemu bi za greh komotno i bez blama proglasila uzdrzanje, jer to radi iz totalno suludih razloga...ja sam generalno za neku meru, samo kontam da svi mi nekako ljudski prolazimo kroz krajnosti da bismo u licnom opitu napipali koja je to za nas zlatna sredina. To ide s godinama, iskustvom, zreloscu...i to lutanje kao faza mi je sasvim prirodno. Ne vidim cemu tolika fama oko greha, mislim, da, zgresicemo ono pet puta u pet milisekundi sigurno, da oce neko da broji sve nase misli  :ani_biggrin:

Al opet to je moje misljenje i moje iskustvo. Kada bismo na svakoj tacki puta uzeli da ispitujemo na sitna crevca ponasanja svakog od nas, pa nema toga koji bi se provukao. Ali ne verujem u takvog Boga, skucenog sadistickog osvetoljubivog i slicno.

I sto vise sam tu, sve manje verujem u tako neke zaostavstine u sebi i duboke naslage tog nekog valja se...

Mene licno iskljucivost do krajnje granice napinje, i ne mogu da je istolerisem ma koliko "pobozna" ili "ispravna" bila.

Al opet ne diram u taj spisak grehova, jer svi mi ipak od negde pocinjemo, od nekog referentnog sistema, nekog okvira.

To mu dodje pravoslavni referentni sistem, ali on je toliko sirok i dubok i nesagledivo beskonacan u svakoj sferi da ako samo krenemo da drvimo zasto su granice takve kakve su, propusticemo da zivimo sve te dubine i sirine.

Ko oce da se bavi granicama nek se bavi, to mi nije za posao.

Подели на овим сајтовима

Covek je sav u paloj prirodi i jedino sto zaista ne bi morao da cini, jeste to da razapinje drugoga.

Na  zapadu je nekako rasprostranjenije raspece kao simbol Hriscanstva a na istoku, cini mi se da je to ipak bogorodica sa malim Spasiteljem.

Ako me neko pita  na sta asociram, poprilicno je jasno. Zapad je poprilicno upao u zamku raspeca, dok je  nekako istok ispunjeniji ljubavlju i tako treba gledati na gresnog coveka, na coveka koji nije  pozvan da bude nadprirodan, no da se odazove ljubavi koju mu Spasitelj pruza kao podrsku za zivot buduceg veka.

Dakle, ne razapinjjimo nikog,no se  molimo svi zajedno za sve nas, za sve ljude, koje nas mati u grehu rodi.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Naravno da sam "vidio" votka sa ukusom cokolade:-)Mozda i nekakav liker, od sad prelazis sa "skoka sa votkom" na desetoboj, ukombinujes desetak pica i shvatices da su i Oci mogli pogrijesiti kad su govorili o homosexualnosti jer nisu imali znanje koje danas imamo, jer ne znam zasto bi neko bio obmanut, ako je njegovana priroda a takva kakva jeste:-) Hajde da uzmemo da demonske sile kako ih ti shvatas imaju nekakav uticaj na odluke ljudi, medjutim to nema nikakve veze sa prirodom.

...Ne pijem kad mi skodi  ...   :smeh1:  ... Nisu imali ona znanja koja mi danas imamo ,ali su imali oci da vide i usi da cuju ... 

Ne znam , ja samo pitam  ....  Mozda neko zna ....Jer ... to je greh ... A greh ima neke veze sa djavolom ... Mozda ne uvek ,ali bi trebalo da ima ... I onda , logicno je da se pitam ... u kakvoj su vezi homoseksualci sa pomenutim ...    :coolio:  

:351780:

Подели на овим сајтовима

Суштина ове теме, као и осталих тема у којима се критикује смисао човјековог постојања какав хришћанство излаже, је та да се да предност човјекоцентичности умјесто богоцентричности. Долазимо до тога да човјек у својој слободи покушава да буде мудрији, праведнији, испуњенији љубављу према творевини од самога Творца. Критикује се све оно чему је сам Створитељ учио људе и то не само својим откривењима, него и самим својим животом на земљи. Из те своје луде слободе човјек долази до једног апсурда и уздиже свој ум изнад ума Божанског и почиње да тражи мане и дијели приговоре начину на који је творевина устројена и којим једино може да се одржава у животу. Одједном човјек има боља рјешења и мудрије замисли и износи своје идеје како би уствари све требало да функционише. Епилог сваког тог мудровања и самоузношења је тај да се човјек из своје зависти и гордости претвара у отвореног богоборца. Не може да се помири са чињеницом да он не одређује начин и смисао свога битисања у заједници са Богом и у том бунту отвара себи врата ка тоталном бесмислу постојања. Начин на који та човјекоцентричност покушава да се оствари је тај да се релативизују све заповијести Божије наводним недостатком Његове љубави, суровошћу, пасивношћу или чак негирањем самог Његовог постојања. Мој одговор на овакве ставове и покушаје су ријечи апостола Павла: "Све ми је слободно, али није све на корист; све ми је слободно, али све не иде на добро".

Подели на овим сајтовима

...Ne pijem kad mi skodi ... :smeh1: ... Nisu imali ona znanja koja mi danas imamo ,ali su imali oci da vide i usi da cuju ...

Ne znam , ja samo pitam .... Mozda neko zna ....Jer ... to je greh ... A greh ima neke veze sa djavolom ... Mozda ne uvek ,ali bi trebalo da ima ... I onda , logicno je da se pitam ... u kakvoj su vezi homoseksualci sa pomenutim ... :coolio:

Arsenija, Arsenija, jos je rano da napustis alkohol, nije vrijeme da predjes na konzumaciju neceg jaceg:-) Pa imas i ti oci da vidis i usi da cujes, ukljuci i mozak, pa se malo baci u proucavanje homosexualnosti, na kraju ces postaviti pitanje zasto je ista grijeh. Taj poslednjih sticker sa cvikama koji uvijek stavljas izgleda podsjeca me na neki alkohol, nemoj mnogo kad ti vec skodi, mada znam da volis:-) hehehehe
Подели на овим сајтовима

Ja na onaj spisak grehova ne gledam kao na ono zadate kriterijume ispravnosti, nego prosto kao na neki skup parametara kojima bi trebalo da tezimo. Neki nam idu prirodno, neki onako neke ne mozemo nikako da svarimo, al ok. Ne vidim ja tu problem dok god ne uzmes jedan greh sa spiska i kazes - ma jok, ko je ovo pisao je budala, ja necu ovo ni posto, nego cu ja da skupim preostale, napravim neki bosanski lonac od svega i to ce biti moje vjeruju. Za mene je to mnogo veci greh, jer postavljamo sebe kao merilo ne samo za sebe nego i za sve druge. Ya mene je taj spisak grehova ponavljam samo neki putokaz onoga o cemu bi trebalo da povedemo racuna.

Постоји ту некако, као и увек, друга страна. Они који се насилно придржавају списка, толико силе своју природу да је на крају извитопере, а није ни то проблем, него што насилно покушавају да довуку и друге на свој колосек...

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

Arsenija, Arsenija, jos je rano da napustis alkohol, nije vrijeme da predjes na konzumaciju neceg jaceg:-) Pa imas i ti oci da vidis i usi da cujes, ukljuci i mozak, pa se malo baci u proucavanje homosexualnosti, na kraju ces postaviti pitanje zasto je ista grijeh. Taj poslednjih sticker sa cvikama koji uvijek stavljas izgleda podsjeca me na neki alkohol, nemoj mnogo kad ti vec skodi, mada znam da volis:-) hehehehe

...  Ronalde , Ronadle ... nije ovo forum anonimnih alkoholicara ...   A moje cvikere moram povremeno da skinem , jer su to cvike samo za citanje ... tj . da te bolje vidim ....

Hvala Bogu imam i usi i oci , i mozak kakav takav ...  Ali ne mogu to da shvatim ... Ne mogu . Ne vredi .  

:351780:

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...