Jump to content

Kako se boriti, kako shvatiti sebe kao ličnost (a u svetlu homoseksualne sklonosti)

Препоручена порука

kako homoseksualnost mozze biti stvar volje,ajd mi lepo objasni,...

Ено покушао да објасним горе. Потражи мало по интернету.

jedno je strast a jedno homoseksualnost...dali si ti izabrao da budes heteroseksualan ako jesi?

Не, хомосексуалност је само једна од страсти.

И та подела на хетеро, хомо, би и сл. је погрешна и вештачка. То је исто као да си ме питао да ли сам изабрао да будем антиалкохоличар. Нисам имао жељу и потребу да бирам. Здрава сексуална оријентација (хетеросексуалност) је свима урођена.

Boz\e moram to ovako da kazem ali stvarno lupate,stvar volje,ne mogu da verujem..

Извини, не бих да звучим грубо, али ти, или си дошао само да пеглаш савест, или тролујеш, па све што ти се не свиђа називаш ''лупањем''.

Не бих ти ја ни памет солио, а и нисам неки истриповани мисионар који као хоће да спашава људе по интернету, али питао си, па сам те испоштовао одговором. Поздрав. 

Подели на овим сајтовима

Здрава сексуална оријентација (хетеросексуалност) је свима урођена.

Atoritet poput pocivseg patrijarha Pavla budimo ljudi, se ne slaze sa ovim sto si naveo, on definitivno govori o datosti prilikom rodjenja. (ne kod svih)

Naveo sam ti eto jednu skoriju licnost, koja bi mozda imala dovoljan autoritet za tebe i druge. 

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Iguman o.Sava recimo govori i to da je svekolika seksualnost data samo u slucaju pada coveka koji se na zalost i dogodio, dakle u vecnoj zajednici nema polova nema seksualnosti, to je samo stvar pale prirode. Dakle tu se misli i na heteroseksualnost i na homoseksualnost.

Bog je jedino blagoslovio brak izmedju muskarca i zene a sve u svrhu reprodukcije, da se ne bi ljudski rod usmrtio i nestao.

Van svete tajne braka bilo kakva seksualnost je greh!!!

Kome sada da verujem, da pravilno ispoveda Hrista?

Подели на овим сајтовима

Da li je to onaj isti greh kao sto je i kod aktivnog heteroseksualca van svete tajne braka?

Ako je isti a jeste... otkud onda zigosanje i diskriminacija homoseksualnog odnosa naspram heteroseksualnog odnosa van braka, koji je takodje greh?

Razumes li sta te pitam?

Да, то је исти грех, као прељуба, или среброљубље, идолопоклонство... Мислим да нема ништа већу ''тежину'', осим што некима може субјективно да делује теже, лошије, гадније и сл. Отуд ваљда и такав однос према хомосима, нажалост.

Подели на овим сајтовима

Да, то је исти грех, као прељуба, или среброљубље, идолопоклонство... Мислим да нема ништа већу ''тежину'', осим што некима може субјективно да делује теже, лошије, гадније и сл. Отуд ваљда и такав однос према хомосима, на жалост.

Da sad smo se dotakli sustine sveg mojeg pisanja od prve stranice ove teme. Hteo sam jednostavno da dodjemo do jedne tacke gde moze sav ovaj trud ovolikog pisanja i pretresanja stavova da neko vreme stoji.

I ja mislim da je na zalost tretman u praksi drugojaciji, jer ako ne dobijas epitimiju kad si van Crkvenog braka, onda nemoj da je dajes ni homoseksualcu ali praksa nije takva, sto cini kompletnu Crkvu licemernu po ovom pitanju.

I tu se sve zavrsava, svi cute, svi se prave da nista ne znaju i onda dodje posle 4 meseca ponovo ova tema na red i sve sto smo ikada i do sada rekli mi moramo zbog licemerstva nase sopstvene Crkve, da ponavljamo i ponavljamo.....

Neko tu ili laze ili nas pogresno informise ili smo svi zajedno licemeri i fariseji, kojih se je Hristos i te kako odrekao i to javno.!!

Sta ce onda biti, ko smo mi? ko je pravoslavna Crkva? I ko to ne zeli da nas informise o tihom precutnom tolerisanju pojedinih grehova, dok se kao vuci ustrvljuju na neke druge vrste grehova koji niti su veci niti neoprostivi?

Подели на овим сајтовима

Atoritet poput pocivseg patrijarha Pavla budimo ljudi, se ne slaze sa ovim sto si naveo, on definitivno govori o datosti prilikom rodjenja. (ne kod svih)

Naveo sam ti eto jednu skoriju licnost, koja bi mozda imala dovoljan autoritet za tebe i druge. 

Не мораш да се цимаш, али ако ти је доступан, шибни цитат.

Можда је ипак говорио о склоности, као и према сваком другом греху, зависно од тога шта смо генетски наследили, а не о датости.

Подели на овим сајтовима

Не мораш да се цимаш, али ако ти је доступан, шибни цитат.

Можда је ипак говорио о склоности, као и према сваком другом греху, зависно од тога шта смо генетски наследили, а не о датости.

Nemam link.

Evo i IgorM je spomenuo datost a on je covek koji nista ne prica napamet i ne frlja se s termini kojima ne poznaje znacenje.

Ja sam to dobro cuo od +Pavla

Подели на овим сајтовима

Da sad smo se dotakli sustine sveg mojeg pisanja od prve stranice ove teme. Hteo sam jednostavno da dodjemo do jedne tacke gde moze sav ovaj trud ovolikog pisanja i pretresanja stavova da neko vreme stoji.

I ja mislim da je na zalost tretman u praksi drugojaciji, jer ako ne dobijas epitimiju kad si van Crkvenog braka, onda nemoj da je dajes ni homoseksualcu ali praksa nije takva, sto cini kompletnu Crkvu licemernu po ovom pitanju.

I tu se sve zavrsava, svi cute, svi se prave da nista ne znaju i onda dodje posle 4 meseca ponovo ova tema na red i sve sto smo ikada i do sada rekli mi moramo zbog licemerstva nase sopstvene Crkve, da ponavljamo i ponavljamo.....

Neko tu ili laze ili nas pogresno informise ili smo svi zajedno licemeri i fariseji, kojih se je Hristos i te kako odrekao i to javno.!!

Sta ce onda biti, ko smo mi? ko je pravoslavna Crkva? I ko to ne zeli da nas informise o tihom precutnom tolerisanju pojedinih grehova, dok se kao vuci ustrvljuju na neke druge vrste grehova koji niti su veci niti neoprostivi?

То су већ нека питања за свештена лица. Не знам да ли сви дају исте епитимије, јесу ли оправдане, како мере тежину, ширину, обим греха, и да ли уопште мере, али мислим да ипак за свакога има места да пронађе утеху и спас. 

Подели на овим сајтовима

Nemam link.

Evo i IgorM je spomenuo datost a on je covek koji nista ne prica napamet i ne frlja se s termini kojima ne poznaje znacenje.

Ja sam to dobro cuo od +Pavla

Ништа не прихватам без линка.  :D

Стварно, баш ме чуди да је патр. Павле тако мислио кад кроз сву православну литературу наилазим на оваква мишљења:

Свети Игњатије Брјанчанинов каже:

„Треба веровати да се семе свих страсти крије у првородном греху и да се ми рађамо са склоношћу ка свим облицима греха, те стога када се пројави и појави било која страст, то не треба да нас чуди.

Према својствима душе и тела, према утицају околности у једном човеку делује и нарочито снажно се развија једна страст, а у другом – друга: код једнога је приметна нарочита наклоност ка среброљубљу, код другога – преједање; једнога вуче телесна жеља, други жуди за сујетним почастима.“

Нашао сам овде: http://www.imanade.org/homoseksualne-sklonosti-sta-uraditi-pitanje-psihologu/ , као и много других одговора на питања која се овде постављају.

Подели на овим сајтовима

Ништа не прихватам без линка.  :D

Стварно, баш ме чуди да је патр. Павле тако мислио кад кроз сву православну литературу наилазим на оваква мишљења:

Нашао сам овде: http://www.imanade.org/homoseksualne-sklonosti-sta-uraditi-pitanje-psihologu/ , као и много других одговора на питања која се овде постављају.

Vidis greh je greh, sklonost je sklonost,nasledjena pala priroda postoji, pa je mozda i ta mrznja prema homoseksualcima i ta diskriminacija svestenika o kojoj ovde svedoce ( ja nemam razlog da ne verujem, posto to isto pricaju i drugi koji nisu direktno diskriminisani) u odnosu prema grehu, ustvari vika nas fariseja na homoseksualce, da bi opravdali svoje grehove koje cinimo van Crkvenog braka.

Mozda.... ali definitivno ima diskriminacije i ne pristupa se isto grehu.

Подели на овим сајтовима

@@Volim_Sina_Bozjeg,

Samo kratko na jedan deo tvog pisanja...

Iz onoga sto pises stice se utisak da su samo jadni homoseksualci pod epitimijom, a to nije tako.

Ili se ne druzis puno sa pravoslavnim zivljem.

Nije niko pod epitimijom zato sto je homo, nego zato sto se seksa kad mu vreme nije.

Ja znam recimo puno parova koji su bivali i po vise mesecnim i visegodisnjim epitimijama zbog bluda van braka...koji su itekako dobijali uslov - ako niste u braku nema pricesca...

Stvar je toga sta zelis da naglasis, ali nisi u pravu da neko nekom lupa epitimije samo zato sto je homoseksualnog seksualac. Dok nema projave greha bluda niko ne dobija epitimiju...

Kao sto ni drugi ljudi za druge strasti ne dobijaju epitimiju jer "su takvi" nego kad dodje do konkretnog dela. I svima se kaze isto - idi i ne gresi vise, dok gresis ne mozes da se pricestis. 

Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija

Подели на овим сајтовима

Ps diskriminacija i sve to o cemu pricas nije stvar duhovnog problema nego drustvenog i to je pitanje celog drustva, a ti si to pomesao sve u jednu ravan.

Fakat jeste da postoji mrznja, nerazumevanje, diskriminacija, nasilje, nipodastavanje i ostalo al ne kao duhovni problem nego kao dusevni, drustveni problem i tu zakazujemo kao drustvo.

Подели на овим сајтовима

Da li je neko doziveo ovo>

-Jesi li u crkvenom braku sa zenom?

-Nisam.

-Imate li svoje dece u toj vezi?

-Imamo.

-Onda ne pristupajte Svetom Pricescu, dok se ne pokajete, dobili ste epitimiju i dodjite posle isteka da vam procitam razresnu molitvu. I obavezno ako nastavljate odnose sa tom zenom da udjete u svetu tajnu braka!!!

?

Подели на овим сајтовима

Da, naravno, ja znam licno barem pet parova iz jedne crkve...

i to ljudi koji imaju troje dece oni su mi najsimpaticniji...

i sve vreme kao pa mi bi se uzeli ali ne mozemo svadbu pa ovo pa ono...

dok nisu skontali da je vanbracno ne bas dobro i na kraju su se vencali, ti konkretno kojih se sad setih su bili pod epitimijom poprilicno godina, tj dok se nisu vencali.

itekako su se i ljutili na svestenika i odlazili i prilazili crkvi i svasta nesto...

i to primer iz moje nekadasnje parohijske crkve...

Ps ima i slucajeva gde su ljudi bili u gradjanskom braku, a ne u crkvenom i isto su bili pod epitimijom...

Подели на овим сајтовима

@@Volim_Sina_Bozjeg,

Samo kratko na jedan deo tvog pisanja...

Iz onoga sto pises stice se utisak da su samo jadni homoseksualci pod epitimijom, a to nije tako.

Ili se ne druzis puno sa pravoslavnim zivljem.

Nije niko pod epitimijom zato sto je homo, nego zato sto se seksa kad mu vreme nije.

Ja znam recimo puno parova koji su bivali i po vise mesecnim i visegodisnjim epitimijama zbog bluda van braka...koji su itekako dobijali uslov - ako niste u braku nema pricesca...

Stvar je toga sta zelis da naglasis, ali nisi u pravu da neko nekom lupa epitimije samo zato sto je homoseksualnog seksualac. Dok nema projave greha bluda niko ne dobija epitimiju...

Kao sto ni drugi ljudi za druge strasti ne dobijaju epitimiju jer "su takvi" nego kad dodje do konkretnog dela. I svima se kaze isto - idi i ne gresi vise, dok gresis ne mozes da se pricestis. 

Jelena ne treba ti to.

Nije istina da si u pravu, postoje epitimije i vrlo su retke kad se radi o seksualnim odnosima van Crkvenog braka. Taj procenat je veoma mali.

Ajde sada nadji na forumu ljude koji su dobili epitimiju zbog seksa pre braka ili seksa van svete tajne braka?

Ako dikriminacije nema onda nas neko laze a ako nas neko laze onda lazem i ja.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...