Jump to content

Kako se boriti, kako shvatiti sebe kao ličnost (a u svetlu homoseksualne sklonosti)

Препоручена порука

протресеш га кроз ситно решето и одеш код Другог. :)

Dakle ja ne vidim nijedan Vinketov problem, jer ako te sveštenik odbije od Svete Čaše i učini ti nepravdu, ti si onda pravedan pred Bogom a greh ide ne sveštenička pleća.

Dakle Vinke ima Boga, do koga mu je po njegovim rečima jedino i najviše stalo, plus ima dečka koji ga voli i plus ima nesmetanu molitvu upućenu Bogu.

Ja ne vidim po ovome, da Vinke ima ikakav problem a kamoli veći od svih nas.

Molimo se.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Stari, ja mislim da ti, Ivan i ostali istomišljenici o "prevazilaženju prirode" uopšte ne razumete to što pričate. Čudli ste negde da je neko to rekao i sad ponavljate kao neko mega otriće, ali nemate pojma šta bi to praktično značilo. Jer praktično ne znači ništa ...

Priroda se ne može "nadići" ...! Tako nešto je jednostavno nemoguće. Probaj 10 minuta da ne dišeš, ili probaj da ne jedeš i ne piješ, ili da ne kakiš i piškiš (da izvineš da primerima), pa se onda javi i pokaži da si nadišao prirodu. Priroda se može podnositi, i to je sve što mi kao smrtnici sada možemo. Nema čoveka i nikada ga nije bilo koji je "nadišao prirodu". To je nonsens. Treba biti mnogo pažljiviji sa iznošenjem takvih floskula, pa iako zvuče mudro.

Opet zavisi kako shvatiš rečeno, ako shvatiš previše bukvalno, moralistički, i bez imalo fleksibilnosti i kreativnosti, naravno da možeš izvući najgori mogući zaključak, kao u ovom slučaju.

A šta se pod ,,nadilaženjem" podrazumeva, rekao sam ti gore, može značiti i ,,podnositi", svakome prema svojoj snazi.

Meni je npr. duhovnik pričao kad se ode u manastir, bude teško u početku da se obuzda seksualni nagon, to radi noću samo tako, i snovi su mnogo gori nego pre, ali onako opušteno kaže: može to da se prevaziđe, nije problem. Ali nije ni za svakoga. I prestani da budeš ciničan, i iznad svakoga.

Подели на овим сајтовима

Dakle ja ne vidim nijedan Vinketov problem, jer ako te sveštenik odbije od Svete Čaše i učini ti nepravdu, ti si onda pravedan pred Bogom a greh ide ne sveštenička pleća.

Dakle Vinke ima Boga, do koga mu je po njegovim rečima jedino i najviše stalo, plus ima dečka koji ga voli i plus ima nesmetanu molitvu upućenu Bogu.

Ja ne vidim po ovome, da Vinke ima ikakav problem a kamoli veći od svih nas.

Molimo se.

Једини проблем који Винке има, и који у осталом сви ми имамо је добровољно пристајање на "крст" који ти други намећу, и несхватање да то није тај Крст који треба да носиш, да је тај крст баласт и лоша намера наше пале природе.

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

Meni se u zadnje vrijeme javlja misao da je homosexualni odnos manji grijeh od heterosexualnog odnosa izvan braka, upravo zbog toga sto drugi dobija blagoslov od crkve. 

Подели на овим сајтовима

Meni se u zadnje vrijeme javlja misao da je homosexualni odnos manji grijeh od heterosexualnog odnosa izvan braka, upravo zbog toga sto drugi dobija blagoslov od crkve.

Ја сам се такође увек питала зашто је хомосексуалац већи грешник од човека који је у браку и при том вара жену???

А.М.

Подели на овим сајтовима

Poverovao si da si nadišao svoju gnevnu prirodu, Ivane. A vidiš da nije lako moj Ivane ... zamisli tek kako je Vinketu.

ja uopšte nisam gnevan po prirodi, već se ja uživim u ono što radim, kad bi pričali uživo video bi da uopšte nisam preteći, već si ti taj koji to percipira tako ovde, tako da bavi se ti svojom savešću i troluj nekog drugog

ne znam da li si svestan, ali prosto provociraš kroz svoje reči, i, ne, nisi konstruktivan 

Подели на овим сајтовима

Stari, ja mislim da ti, Ivan i ostali istomišljenici o "prevazilaženju prirode" uopšte ne razumete to što pričate. Čudli ste negde da je neko to rekao i sad ponavljate kao neko mega otriće, ali nemate pojma šta bi to praktično značilo. Jer praktično ne znači ništa ...

Priroda se ne može "nadići" ...! Tako nešto je jednostavno nemoguće. Probaj 10 minuta da ne dišeš, ili probaj da ne jedeš i ne piješ, ili da ne kakiš i piškiš (da izvineš da primerima), pa se onda javi i pokaži da si nadišao prirodu. Priroda se može podnositi, i to je sve što mi kao smrtnici sada možemo. Nema čoveka i nikada ga nije bilo koji je "nadišao prirodu". To je nonsens. Treba biti mnogo pažljiviji sa iznošenjem takvih floskula, pa iako zvuče mudro.

Dobro si me preslišao :))

Naravno da je čovek pozvan da nadiđe svoju smrtnu prirodu i to blagodaću samoga Boga.

Dakle napisao sam i to da je sada samo predukus te blagodati i da ona sada nije u svoj svojoj punoći ali je ipak prisutna.

Dakle nama ne treba supermen, niti neko ko neće kakiti ni jesti, ni u krevet se ušuškati ali poziv za nadilaženje prirode postoji i takođe je taj poziv sveprisutan. Punoća nastaje prilikom sveopšteg vaskrsenja, koje će se desiti po blagodati i Carstvu koji je uništio smrt, neće biti kraja.

Dakle, da li će Hristos pobeđivati smrt i kroz nas samih ili neće? Mogao bi ovo bolje da mi objasniš.

Takođe sam naveo jednu crticu ispod ovog mog napisanog o blagodatnom prevazilaženju smrti, da zbog ljudske slabosti i neprekidnog grešnog života sviju nas, koje može da traje čitav život (i traje) Bog to svakako neće gledati na Sudu kao zlo.

Dakle pitanje za tebe je: Hoće li čovek blagodaću Boga živoga pobediti sopstvenu smrt prilikom sveopšteg vaskrsenja ili neće? 

Ja sigurno nisam napisao ništa, što bi jednu ili drugu opciju favorizovalo na uštrb druge. Neko ima čitav život vidljivi jedan greh, neko ko to baš i nema, to ne znači da mu nisu vidljivi troskoci sa greha na greh. Tako da smo tu svi isti i izjednačeni, što je i poenta moje priče.

Подели на овим сајтовима

Ја сам се такође увек питала зашто је хомосексуалац већи грешник од човека који је у браку и при том вара жену???

Ja mislim da je varanje zene u braku jedan od najvecih grijehova. Nije mi jasno zasto je homosexualni odnos uopste grijeh, na kraju, krajeva?

Подели на овим сајтовима

Hoće li čovek blagodaću Boga živoga pobediti sopstvenu smrt prilikom sveopšteg vaskrsenja ili neće?

Verujem da hoće.

Ali, mi ovde na temi ne pričamo o tome. Ne pričamo o eshatološkim događajima, o transcedentnim stvarima ili o nekoj van istorijskoj stvarnosti. Pričamo o zemlji. Pričamo o Vinketu kome se sviđaju dečaci (kao tebi i meni devojčice) i koji ne zna za neku drugu prirodu. Ne znamo ni ti ni ja. Kakva će biti naša besmrtna priroda, to možemo samo da nagađamo. Ko to pouzdano zna?

Ali, ako već želiš spekulacije, da pitam i ja tebe: šta ako i posle smrti ostanu prirodne privlačnosti? Šta ako Vinke bude besmrtne prirode, ali i dalje voli muškarce? Šta ako Bog svima tada kaže: pa ko vam je rekao da je to uopšte greh i izopačenost prirode? Oćemo li Bogu reći: nisi nas dobro napravio?! :)

Подели на овим сајтовима

Oćemo li Bogu reći: nisi nas dobro napravio?! :)

Наравно да хоћемо, зашто сам женско, ако не могу да закерам 12:smeha:

Otišao Albert Ajnštajn pred Boga na onaj svet, te pita ga:
- "Bože, ja sam na zemlji izmislio najveću formulu za sva vremena, ali ne znam formulu sa kojom si ti stvorio čoveka?!
Bog mu da jedan papirić i kaže:
- "Evo ti je!"
Ajnštajn čita formulu te zamišljeno kaže:
- "Ali ovde ima greška?!"
- "Naravno da ima!", kaže Bog.

А.М.

Подели на овим сајтовима

Verujem da hoće.

Ali, mi ovde na temi ne pričamo o tome. Ne pričamo o eshatološkim događajima, o transcedentnim stvarima ili o nekoj van istorijskoj stvarnosti. Pričamo o zemlji. Pričamo o Vinketu kome se sviđaju dečaci (kao tebi i meni devojčice) i koji ne zna za neku drugu prirodu. Ne znamo ni ti ni ja. Kakva će biti naša besmrtna priroda, to možemo samo da nagađamo. Ko to pouzdano zna?

Ali, ako već želiš spekulacije, da pitam i ja tebe: šta ako i posle smrti ostanu prirodne privlačnosti? Šta ako Vinke bude besmrtne prirode, ali i dalje voli muškarce? Šta ako Bog svima tada kaže: pa ko vam je rekao da je to uopšte greh i izopačenost prirode? Oćemo li Bogu reći: nisi nas dobro napravio?! :)

Ti reče verujem da hoće čovek blagodatno pobediti smrt.

Kad govorimo o tome (moram li da dodam verujemo?) da će čovek blagodatno pobediti smrt i prevazići smrtnu prirodu i to ničim manjim nego vaskrsenjem, pre svega mislimo, da u tom slucaju nema kompromisa niti trgovine sa bilo čim zemaljskim.

Lepo si napisao, da mi ne poznajemo homoseksualnu prirodu ali jedno treba da znamo, dok god čovek stoji pred Bogom i moli se, doyvoljavajući mu sama njegova savest to, onda je on na pravom Putu. Dakle ne izmišljam ništa što Binke nije napisao i govorim ono što znam od njega samoga, tako da ta argumentacija, tipa: Ne poznajemo tu prirodu u sebi, nema prema onome što ja pišem nikakvu vrednost, jer ponavljam, pišem ono što sam pročitao od samog Vinketa.

Dakle pozvani jesmo da prevaziđemo svoju prirodu i taj poziv i sada traje, tako se odnosimo na ovu temu u smislu poziva koji alternativu nema a ne poziva da već sada postanemo nadljudi. Ja razumem šta hoćeš da kažeš, ni ja ne odabravam lopatanje po turu zbog toga što neki fanatik misli, da se to mora desiti sada i odmah. To i mene poprilično iziritira, no ja sagledavam, da Istinski poziv nema alternativu ali da ponovim sve je na nivou poziva i obećanja i nije dobro od toga praviti nešto drugačije niti se praviti da taj Poziv i Obećanje ne postoji i kao direktna pomoć, kad se čovek nadje u nedoumici, kome ce se Carstvu prikloniti.

Dakle kod Vinketa je jasno, on je stavio Boga pre svih i to je fantastično. Tako je već u slobodi blagodati.

To što ja verujem da će čovek blagodatno prevazići sopstvenu prirodu, ne umanjuje Vinketovu blagodatnu slobodu, već mu može biti samo na korist i utehu, jer u ovom životu ne možemo svuda stići, niti drugačije biti od onoga što jesmo.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...