Поуке.орг инфо Написано Фебруар 19, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2018 Зокијев стари текст, наравно увек актуелан Trifke and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vladan :::. Написано Фебруар 20, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 20, 2018 Штета што већина, од људи који су учествовали на овој теми, више нису активни на форуму. АлександраВ and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Фебруар 20, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 20, 2018 пре 27 минута, Vladan3 рече Штета што већина, од људи који су учествовали на овој теми, више нису активни на форуму. Да знаш... Неки се уморе, неке стигну послови (мене баш стигли, али се борим барем да прочитам!). Vladan :::. је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Фебруар 20, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 20, 2018 On 1/2/2016 at 14:13, Zoran Đurović рече Зато ја и предлажем да се вратимо на Павлову праксу. Да ли има икакве шансе да наша Црква макар узме у разматрање овакве предлоге, да ли постоји могућност да се договоре око најбитнијих ствари за вернике који су и овако смућени. Јуче ме зове син, и каже како његове две другарице желе да посте, па питају како? Прво сам рекла да скину апликацију "православног календара" где пише како се пости, па ме је онда било срамота, што им ја намећем како да посте, јер ни ја лично се не придржавам таквог поста који је суманут за лаике, на крају сам им рекла да иду код свог свештеника и да са њим поразговарају, у крајњој линији нека посте по сопственој савести. Trifke је реаговао/ла на ово 1 Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Фебруар 20, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 20, 2018 пре 59 минута, Снежана рече Да ли има икакве шансе да наша Црква макар узме у разматрање овакве предлоге, да ли постоји могућност да се договоре око најбитнијих ствари за вернике који су и овако смућени. Јуче ме зове син, и каже како његове две другарице желе да посте, па питају како? Прво сам рекла да скину апликацију "православног календара" где пише како се пости, па ме је онда било срамота, што им ја намећем како да посте, јер ни ја лично се не придржавам таквог поста који је суманут за лаике, на крају сам им рекла да иду код свог свештеника и да са њим поразговарају, у крајњој линији нека посте по сопственој савести. То ће бити када се мало ослободимо деспотства владика. Ти средњовековни манијаци (нису сви такви) мисле да ће им свећа горети до зоре. Наравно да хијерархија постоји и све остало, као и црква као институција, али ће млађи бити присиљени да промене модус операнди. У супротном, црква ће нестати. Ми сада имамо Артемија као један пример онога који неће да употребљава мозак. Завршио је у секти. Исто може и нама да се деси, ако не будемо имали атрибуте. Једно од тих питања је и пост, јер се прихвата статус кво прећутно да народ не пости у количини од 90%, а онда их ладно причешћују прву и последњу недељу. Trifke, Paradoksologija, Милан Ракић and 6 осталих је реаговао/ла на ово 7 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Фебруар 20, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 20, 2018 пре 35 минута, Zoran Đurović рече То ће бити када се мало ослободимо деспотства владика. Ти средњовековни манијаци (нису сви такви) мисле да ће им свећа горети до зоре. Наравно да хијерархија постоји и све остало, као и црква као институција, али ће млађи бити присиљени да промене модус операнди. У супротном, црква ће нестати. Ми сада имамо Артемија као један пример онога који неће да употребљава мозак. Завршио је у секти. Исто може и нама да се деси, ако не будемо имали атрибуте. Једно од тих питања је и пост, јер се прихвата статус кво прећутно да народ не пости у количини од 90%, а онда их ладно причешћују прву и последњу недељу. Cak i tako kako ti mislis da bi trebalo tesko ce ici kada ti imas jednu militantnu strukturu Rusije. (Seti se njihovog euharistiskog dokumenta) . To bi eventualno mogli da izvedu grci pa da se to kao prosiri no nikako bez raznoraznih raskola. Pa vec sada ,u krugovima revnitelja, se valja prica kako ce smanjenje posta da otvori put antihristu. Vladan :::. and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 1 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рапсоди Написано Фебруар 20, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 20, 2018 Нешто размишљам....Ако је Господ постио пред кушање (искушење) 40 дана, зар данашња модерна времена нису 24 сатно кушање (искушење) . Ако се онај род изгони само постом и молитвом , а онај непомјеник надире ли надире, и никада није био јачи и ближи, а ми никада слабији и пријемчивији за њега до сада (ових времена) говори ли то управо о благотворности поста баш из ових разлога горе наведених. Smaragdni kamičak and Bokisd је реаговао/ла на ово 2 Carpe Aeternitatem Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско. Јеванђеље по Матеју глава 18:1-10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vladan :::. Написано Фебруар 20, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 20, 2018 пре 10 часа, Zoran Đurović рече Да знаш... Неки се уморе, неке стигну послови (мене баш стигли, али се борим барем да прочитам!). Читај читај свашта смо исписали у задње 2-3 недеље Иначе, да, сви имамо неке фазе, осцилације овакве и онакве периоде. Ја у последње време баш уживам у форуму. Од људи са ове теме а за које нисам приметио да су активни највише ме одушевила форумашица @Јелена011 Од њених порука може малтене да се направи мали приручник/подсетник за жене почетнике направљен од жене која је већ прошла неке фазе. Уосталом не само за жене почетнице него и за све јер смо сви склони да заборављамо и животне и духовне лекције... Поуке.орг инфо, Zoran Đurović, Goku and 2 осталих је реаговао/ла на ово 3 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vladan :::. Написано Фебруар 20, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 20, 2018 пре 6 часа, Zoran Đurović рече Једно од тих питања је и пост, јер се прихвата статус кво прећутно да народ не пости у количини од 90%, а онда их ладно причешћују прву и последњу недељу. Да, са једне стране дешава се да људе пред празник испитују пред дверима јесу ли постили и исповедали се а затим следећег дана причесте њих 100-200 без питања... Или обрнуто за дане након Васкрса, Божића, Тројица... Драшко, Trifke and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 2 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Фебруар 20, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 20, 2018 пре 1 минут, Vladan3 рече Да, са једне стране дешава се да људе пред празник испитују пред дверима јесу ли постили и исповедали се а затим следећег дана причесте њих 100-200 без питања... Или обрнуто за дане након Васкрса, Божића, Тројица... Da je samo to problem bilo bi dobro. Problem je sto taj tzv "post" je samo neka dijeta i nista vise. Najveci deo njih ni Oce nas nezna a da ne pricam o necemu vise. Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vladan :::. Написано Фебруар 20, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 20, 2018 пре 10 минута, Trifke рече Da je samo to problem bilo bi dobro. Problem je sto taj tzv "post" je samo neka dijeta i nista vise. Najveci deo njih ni Oce nas nezna a da ne pricam o necemu vise. Да пост је сигурно благотворан и важан за спасење али ако човек зна шта ради, а ако је дијета онда је углавном замајавање јер се ствара утисак да се нешто ради и постиже а у ствари се губи време и енергија. Још горе од овога је што се човек утврђује у мњењу испуњавања правила и формалности а које се затим преноси и на остале аспекте хришћанског живота и онда имамо велико збуњивање и трошење а никакав напредак. Zoran Đurović, Драшко and Trifke је реаговао/ла на ово 2 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Фебруар 20, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 20, 2018 пре 2 минута, Vladan3 рече Да пост је сигурно благотворан и важан за спасење али ако човек зна шта ради, а ако је дијета онда је углавном замајавање јер се ствара утисак да се нешто ради и постиже а у ствари се губи време и енергија. Још горе од овога је што се човек утврђује у мњењу испуњавања правила и формалности а које се затим преноси и на остале аспекте хришћанског живота и онда имамо велико збуњивање и трошење а никакав напредак. Kako god, nacin na koji se sada praktikuje post i opste poimanje toga sta post jeste ili nije ne vodi nicemu dobrom. To je moje vidjenje stvari. Zoran Đurović, Снежана, Vladan :::. and 1 члан је реаговао/ла на ово 1 3 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije22 Написано Фебруар 20, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 20, 2018 пре 8 часа, Zoran Đurović рече То ће бити када се мало ослободимо деспотства владика. Ти средњовековни манијаци (нису сви такви) мисле да ће им свећа горети до зоре. Наравно да хијерархија постоји и све остало, као и црква као институција, али ће млађи бити присиљени да промене модус операнди. У супротном, црква ће нестати. Ми сада имамо Артемија као један пример онога који неће да употребљава мозак. Завршио је у секти. Исто може и нама да се деси, ако не будемо имали атрибуте. Једно од тих питања је и пост, јер се прихвата статус кво прећутно да народ не пости у количини од 90%, а онда их ладно причешћују прву и последњу недељу. A sta sa bracnim duznostima u toku posta? Jel treba da se ceka 11 april? Zoran Đurović and Trifke је реаговао/ла на ово 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vladan :::. Написано Фебруар 20, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 20, 2018 пре 21 минута, grigorije22 рече A sta sa bracnim duznostima u toku posta? Jel treba da se ceka 11 april? Сигурније је да се сачека наредни сабор да и то рашчисти, за сваки случај да се нешто не омакне Zoran Đurović, badenac, Trifke and 1 члан је реаговао/ла на ово 1 1 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vladan :::. Написано Фебруар 20, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 20, 2018 1 hour ago, Trifke рече Kako god, nacin na koji se sada praktikuje post i opste poimanje toga sta post jeste ili nije ne vodi nicemu dobrom. To je moje vidjenje stvari. Слажем се, ја моју рођену мајку која се од мене научила вери не могу да убедим да не пости суботом, тако кажу све жене што иду по манастирима и крај... TSCHeTSCHen and Trifke је реаговао/ла на ово 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука