Јелена011 Написано Јануар 5, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 5, 2016 Ma mila imamo drugaciju sliku, da li bilo ko od nas moze imati potpunu i objektivnu sliku svega? Moze i zove se Bog Dok shvatimo da svako od nas vidi delic slagalice i da nije potrebno da jedni druge ubedjujemo da je samo nas delic jedino ispravan procice jos puno vode Dunavom i Savom. Ti zivis i spasavas se sto ono kazu u jednom drugacijem okruzenju punom drugacijih izazova, tu cak nema ni lakse\teze jednostavno drugacije. Svako okruzenje i svako mesto samo po sebi ne donosi nista kvalitetno bolje il gore, samo drugacije. Sto bi moj saksmen reko - cuti ti videla si kravu samo na tetrapaku, jesam sta cu eto kriva sam i videla sam kod njegovih prasice prvi put u zivotu cim su se oprasili dosta od mene - a tad sam imala trideset punih i jednu celu pride Treba pricati i o postu, zasto da ne, jer ljudi traze smisao... Secam se svojih prapocetaka i drugarice iz gimnazije, ja tad nisam bila crkvena ni ona, al njena majka je krenula u crkvu i sad je bio pocetak 200god, mozda ono posle bombardovanja godinu dana...i sad ajde i ona da posti...a njena majka je postila na vodi i tako sto bukvalno je uzela ribu, zamrznutu, krnula je u dubok lonac i skuvala sa malo soli... E sad neko bi joj reko ah to je post na ribi...ali ono je toliko bilo bezukusno i bljutavo i nikako da je i sada i tada za mene to bio podvig veci nego neciji post na vodi kad se setim one jadne skuse onako sivkasto bezbojne, bljutave skuvane do stanja neke gume koja se razvlaci...za jednu 15togodisnjakinju to je bre podvig a zakon kaze e to je riba, nije post na vodi. Ili to uporedis sa nekim ko jede biljni kackavalj i tofu sir i sta sve ne, kao fol na ulju... Idemo u sitna crevca, davno je jednom na verujemu to Juan objasnio kroz hemiju posta i molekule... Suludo je sve to. Ljudi traze odgovor -cemu to? Post nije dijeta, nemojmo ga svoditi na istu. Ako ne mozemo duhom postiti 200 dana godisnje, cemu telesno? Cemu dijeta od posta i jos ponositi se time. Gde su nam plodovi posta? Hajde da ljudima objasnimo cemu post, pre svega cemu uopste podvig pa cemo lako ishranu prilagoditi. Ljudi su smislena bica, bez tog smisla, cemu sve? Ja ne razumem post trudnica, ne kazem da iz poslusanja nisam postila kao trudnica. Ali je meni suludo. Zasto? Postis kad nosis Hrista, ne bukvalno al nosis nov zivot. Bog ti dao blagoslov, a ti pljunes i kazes neeee, ja nisam dostojna ja ocu jos preko toga, ocu da se pokazem da sam ne znam sta. Post nije uzivanje u hrani, post nije raznovrsna ukusna jela. Post je klot. Kad nije klot to je dijeta. Jer onaj ko ne moze da ispuni to klot znaci da ima problem, da li telesni ili duhovni i njegov post treba da se fokusira na drugaciju vrstu posta. Trudnica neka posti tako sto ce jesti ono sto joj doktor kaze - jer ona vise nije bitna i treba da se nauci da nije bitna ona nego neko drugi. Dakle cesti obroci po malo hrane, hrana koja ne nadima dakle pasulj grasak otpadaju, hleba jako malo umereno, mesa posnog sto kazu, bez masnoce, dakle, raznovrsno hrane pune vitamina, umerene kolicine, puno tecnosti i setnje i lagana aktivnost. Dakle trudnoca sama po sebi iziskuje umerenost i "higijenu zivota", dovoljno sna, dovoljno odmora, odmerenost...Sta vise naturiti zeni? Zahtev za postom da bi se ispunila forma je malo previse. Trudnica ima cilj da se priprema ne da posti i da se podvizava, nego da u tih devet meseci povede brigu o sebi ne zbog nje same nego zbog drugog, prosto je dete u njoj tera da eto ako voli jaku hranu, sada bude umerenija, ako ima neku drugu slabost mora da prikoci, ako je nervozna da zbog deteta mora da nadje nacin da to u sebi pobedi...posti ona itekako, samo malo drugacije. Posti tako sto se priprema i uci da kad dodje dete bude spremna i na velika odricanja i na nemanje vremena ni za osnovne fizioloske potrebe i svasta nesto...Leci se od sebicnosti, pucaju je hormoni, celo telo joj se do neprepoznatljivosti menja ne samo spolja nego pre svega iznutra i sad ce da broji kalorije i gleda ambalazu da proveri jer ima tragove mleka. Pazi, ne kazem - eto trudnica si radi sta oces, nego trudnica si polako gledaj da svoje ja ucis da podredis potpuno drugom nemocnom i nevinom bicu koje nije trazilo da se rodi. Askeza neke druge vrste, a ne potpuno odsustvo podviga. Pogotovo sto pola trudnoca se zavrsi spontanim, prevremenim, sto vise od pola trudnica ima dijabetes i slicno... Mnogo je tesko odrzati trudnocu, i puno umerenosti i odmerenosti treba, samo to. Naravno da ne kazem -ako si trudna mozes da krkas slaninu do sutra sta te gabri. O odnosima u toku posta, ja sam na potpuno suprotnoj strani, ali ne bih da kvarim Avinu temu. Mislim da kad je konzervativni otac Ljuba rekao neke stvari sta ja da palamudim tu. Ionako ispada da samo o tim stvarima pisem ovih dana sleki, Paradoksologija, Zoran Đurović and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Јануар 5, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 5, 2016 Ionako ispada da samo o tim stvarima pisem ovih dana Gotovo ceo forum piše o tome ovih dana. Čak je i MiroslavJ podlegao iskušenju. Jedino je Anika ostala prepodobna do srži. Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелена011 Написано Јануар 5, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 5, 2016 Kao sto rekoh, o tome se od kad je foruma uvek pisalo u postu Nego ja cu kao nase vladike da se izvadim na secer, doduse tek od skoro ih razumem, nije lako bre nama dijabeticarima kad nam padne mrak na oci Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 5, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 5, 2016 Ne znam, meni je sve jasno, tamo gde vise slovo ne radi zadatak, tu dolazi savest na koju je vrlo dobro racunati ako je molitveno utvrdjena u Duhu Svetome. Dakle da razjasnim, ne Duhom Svetim obasjana, no molitveno Duhu upucena, jer slovo ume zakazati, sto Crkve kako veli ava i dokazuju. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Васијан Написано Јануар 5, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 5, 2016 Дубоко компликована и стално обнављана тема о посту, коју дубоко компликују компликовани хришћани . Често се заборавља да је сваки (законски) пост у Цркви везан за богослужења у Истој. По каквоћи празника и његовог смисла, благољепија, величине празновања одређеног догађаја или личности, везан је и пост и начин поста. Но, ту постоје многи и многи и проблеми. Први је, што је такозвана ,, монашка пракса ,, , која је по престанку важења ,, Азматског типика ,, у парохијама остала и постала једина важећа. Људи у свету (бар у Србији, што није толико случај у Русији, Јелади, Румунији) немају времена (мада често-навике и молитвености) да учествују у богослужењима у Цркви, већ им се то своди на једно-недељно присуствовање (учествовање) у Литургији. Други и сви остали проблеми којих има много (а хвала Богу што их има, јер тако ће нам бити све док смо у овом времену и простору) се врте око много различитих типика, пракси, расуђивања итд.. Поента поста је стећи љубав и смирење и ништа друго. Пост је стање покајања, туге. Различит је од остатка времена. Зато је једини истински пост у Цркви; Васкршњи Пост! Остали постови су као мала деца поред њега, без обзира на начин исхране којом се тих дана хранимо. Можемо постити цео Божићни,Петровски или Успенски (који и јесте) Пост на води, али то неће бити приближно ономе што доживљавамо и шта добијамо за времене Великог Поста. Битно је да не компликујемо сувише ствари. Саме су већ довољно закомпликоване. Послушање је изнад поста и молитве. Не само за монахе, већ за све! Непослушни неће имати удела у Царству, јер неће имати сличности са главном Христовом особином. Црква није савршена, далеко од од тога! Није савршена као институција, али је савршена као догађај. Али, она пребива у свету, међу светом, њени чланови су разне личности, зато правила морају да постоје, јер да њих није, дошло би до расула. Ко доспе у стање обожења, за њега правила престају да постоје. Све пре тога, може бити само скривена самообмана. Знамо да је у старој цркви пост био мањи него данас код католика. На шта личи ово иживљавање? Ми смо већи свеци? Не, него се ради о хаосу који је законски нерегулисан у цркви. Због тога, док се црква са собом не договори, ја сам за Павла: Свако по својој савести. Знамо ово, но знамо и то да је живот тих хришћана (са свим манама и недостацима које су поседовали) био веома различит од нас данас, а најпре (много) различит од данашњих католика. Хришћани тог времена су били људи од крви и меса, као и ми данас, са свим манама и склоностима ка греху као и ми. Но, бити хришћанин 1,2,3. века се не може поредити са данашњим ,,слободним,, хришћанином. Тако да је ово скроз несувисло. Бити хришћанин тог времена је значило, 50% бити убијен - 50% остати жив. Пост у том времену, скоро и да није био потребан. Он је потребан човеку који је склон конформизму и размаживању са веома ослабелом вољом. Ми данас нисмо већи свеци (мада сигурно да има личности који могу да се равнају са, ако не и да превазилазе,са светима првих векова), него смо већи грешници, зато нам је и пост потребан. Слаба нам је воља. Морамо да ојачамо вољу да би стигли до било какаве љубави према Христу, који је исти и тада и сада. Све у смирењу, без компликовања, а најбоље у послушању. Хдедох да додам и коју реч о посту, овде цитираног о. Владимира Вукашиновића (од 32.мин) ; feeble, Дијана., Фидер and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 https://m.youtube.com/watch?v=nsB5P4VsUdA Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 5, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 5, 2016 Он је потребан човеку који је склон конформизму и размаживању са веома ослабелом вољом Stvarno uzivamo u Srbiji, treba nam strog post i monasko drzanje slova. Nema tu, sa svih strana zateglo, reforme su u jeku, bice bolje dogodine, drzava je lider u regionu, Crkva je uzorna majka bez afera i skandala, bez deljenja raskola, bez rasipanja novca, kradja, politickih govora, deljenja ordenja bagri i kriminalcima,nema licemerstva, farisejstva. Ne pamtim kad je castan covek koji ima 9 dece, pozvan u Crkvene dvore i da njemu casnom i postenom dodele orden recimo Belog Andjela, jer i sam Andjeo rece ne trazite Hrista medju mrtvima no medju Zivima, sto nam taj covek i 9 puta dade. Ima tako dosta zhuchi, koje mi gore stomak dok razmisljam, da li ima negde mleka u prahu ili nema, pa se kidam jesam li farisej ako mi treba jaca hrana, jer me kida zivac, hocu li uspeti ovu decu uvesti na kakav takav put, bolestan bez prava na penziju, bez prava na radni staz, bez prava na zivot a da nije pod tipikom stegnutog kaisa. Nije post tezak, kad bi sve ovo sto me steze nestalo postom. Hristos je meni cilj i moram Mu reci kao i vama svima, u Srbiji od 1990 godine ko se nije ispostio, taj nije ni ziveo ovde. Јелена011, Благовесник, Дијана. and 9 осталих је реаговао/ла на ово 12 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Blaža Željko Написано Јануар 5, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 5, 2016 Nije post tezak, kad bi sve ovo sto me steze nestalo postom. Hristos je meni cilj i moram Mu reci kao i vama svima, u Srbiji od 1990 godine ko se nije ispostio, taj nije ni ziveo ovde. Zoran Đurović and Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Јануар 6, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 6, 2016 Stvarno uzivamo u Srbiji, treba nam strog post i monasko drzanje slova. Nema tu, sa svih strana zateglo, reforme su u jeku, bice bolje dogodine, drzava je lider u regionu, Crkva je uzorna majka bez afera i skandala, bez deljenja raskola, bez rasipanja novca, kradja, politickih govora, deljenja ordenja bagri i kriminalcima,nema licemerstva, farisejstva. Ne pamtim kad je castan covek koji ima 9 dece, pozvan u Crkvene dvore i da njemu casnom i postenom dodele orden recimo Belog Andjela, jer i sam Andjeo rece ne trazite Hrista medju mrtvima no medju Zivima, sto nam taj covek i 9 puta dade. Ima tako dosta zhuchi, koje mi gore stomak dok razmisljam, da li ima negde mleka u prahu ili nema, pa se kidam jesam li farisej ako mi treba jaca hrana, jer me kida zivac, hocu li uspeti ovu decu uvesti na kakav takav put, bolestan bez prava na penziju, bez prava na radni staz, bez prava na zivot a da nije pod tipikom stegnutog kaisa. Nije post tezak, kad bi sve ovo sto me steze nestalo postom. Hristos je meni cilj i moram Mu reci kao i vama svima, u Srbiji od 1990 godine ko se nije ispostio, taj nije ni ziveo ovde. Post nam je potreban , ne da bismo se dodatno mucili , vec da bismo naucili da se dobrovoljno odricemo , jer covek koji to moze , moze sve sto je do njega . Hristu ne treba nas post , ni nasa ljubav , ni trud . Ne podcenjujte Boga . Sve je Bozije , a nas mali prinos nije nikakav prinos , vec spremnost coveka da se menja na bolje , dokaz dobre volje , zato se i kaze , ako se ne varam , tvoje od tvojih tebi prinoseci zbog svega i za sve ... Zivot je uvek bio tezak , a bez Boga bi bio jos tezi ... A sto se tice ordenja , receneno je i da ce mnogi prvi biti poslednji , a mnogi poslednji prvi ... Samo nas Bog moze odlikovati za vecnost , pa da se onda i potrudimo jer ko zna na ciju ce glavu na kraju pasti venac slave , mucenicke ili neke druge ( na moju nece sigurno , ali bi me radovalo da se neko toga udostoji )... A to sto se desava medju elitom , to je samo njihova sramota i pogibao ...Sta jos da dodam ? ...ako iskorenite post ili ga ublazite , a molitvu skratite ili zbrzate , cime cete isterivati rod ovaj , kad se taj rod isteruje samo postom i molitvom ... Srecan Badnji dan i svi predstojeci praznici ! Volim_Sina_Bozjeg, Дијана. and Васијан је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 6, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 6, 2016 Neko kais mora da popusti ili Crkva ili drzava, sta je mnogo mnogo je. Srecno badnje vece. Плутон, Zoran Đurović, Васијан and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Јануар 6, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 6, 2016 Neko kais mora da popusti ili Crkva ili drzava, sta je mnogo mnogo je. Srecno badnje vece. Жив био! ... Ја од посла не успевам да одговарам Васијан and Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Јануар 6, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 6, 2016 Хдедох да додам и коју реч о посту, овде цитираног о. Владимира Вукашиновића (од 32.мин) ; Види, пријатељу, на погрешну адресу си се обратио. Ја и прота Влада смо кумови, а што се тиче теологије ценимо један другог до имбецилности. Мој карактер и метод је нешто друго. И сам он би ти рекао да ме ниси разумео. Влада је човек који не пропусти да ме цитира у разним приликама. Јер Влади нико ништа не може да замери (осим опште грешности), док мој приступ стварима ме излаже критици. Тако је у Црној Реци у време Артемија цитирао Аву: "Што рече један паметан човек, послушање лудом радовање!". - Искушеници су аплаудирали, монаси се мрштили... Друго нећу додати, јер су интимне ствари. Такође, као инспектор за богословије, на Цетињу је поменуо да морају да читају моје текстове да би се нормализовали. Исто вели и декан Пузовић студентима на БФ. Влада је прави свештеник, одличан духовник. У Петки лече људе. Причу која је високо теолошка зна да спусти на земљу. То се види и из прилога који си окачио. Са друге стране, научник је коме се ништа не може замерити. Увек се може неслагати са неким сегментом, али као научнички метод, он га поседује као ретко ко код нас. Велим да не разумеш о чему се овде ради, јер би исту беседу у цркви могао да чујеш од мене. Но, овде је прича измештена, и она има циљну групу. Вирусом контаминирам непријатеље. Због чега? Па да би неки схватили зашто посте. - Због чега 70% најамање од оних који су се у Србији изјаснили као верници не посте? Због чега су из најстрожијих испосника, настали јеретици: артемити и прави православци? Према томе, мало смирења и стрпљења, и пажљивог ишчитавања авиних текстова је за препоручити. Плутон, Justin Waters, Paradoksologija and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Васијан Написано Јануар 6, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 6, 2016 Остало је још неколико сати поста, ускоро се рађа Христос, није време за писање по форуму, али шта је ту је, ипак бих желео да још понешто додам о посту, док још он траје . Унапред опростите! Велики је проблем у томе што многи данас не разликују заповедни (законски) пост, од личног поста који се састоји у добровољном подвижничком одрицању, то јест, уздржању од хране. Ту се стварају велики проблеми. Тако да имамо бившег Артемија који написа теолошки чланак о посту суботом, одобравајући такву погрешну праксу, везивајући га за Свето Причешће и правећи од Православља оно што оно никада није било. Имамо и несрећне ,,борбаше за веру,, који на још жалоснији начин врше апологију њиховог законског поста суботом (пред Причешће) правдајући се да њихово ,,кувано јело на води,,, које се једе три пута на дан, није нарушавање поста суботом. Дакле, разлика је у посту који је заповедан, који је Црква заповедила да се пости, од личног уздржања од хране. Као што сви знамо, Црква никада није заповедила било какав Пост као услов Св. Причешћу. Напротив, забранила је пост у суботње дане. Зато је неисправно да се умеђе законски-заповедни пост у суботне и празничне дане. Сасвим је другачија прича када се ми добровољно уздржавамо поједине (или све) хране у суботњи или било који други дан. Ми можемо, на пример, цео суботњи дан ништа окушати (ако смо таквог настројења и духовног стања), а да тиме не нарушимо Црквено правило о забрани поста суботом. Једноставно, ми се можемо подвизавати у слободи (ако нам је то на духовну корист и смирење, не на супротност), а да притом нисмо себи самовољно (због Причешћа) забранили било шта мрсно. Можемо тај дан појести само мало хлеба и сира, или парче меса, или нормално јести, све то зависи од личности, али не смемо уносити законски пост тамо где му није место. Као што не можемо и не смемо, кршити заповедни пост који је Црква одредила у одређене дане, јер то повлачи епитимију и искључење из заједнице, а рашчињење за клирике. Дакле. Црква нам забрањује самовољно уношење заповедног поста, као и самовољно укидање. Наша лична ствар (а ко има духовника, уз његов надзор) је како ће мо опошћавати васцели наш живот. Притом не осуђујући друге какав живот воде. Ми заправо заборављамо да је живот Хришћанина непрестани пост у разним видовима. О томе говори Павле Апостол у Рим.14. Први хришћани, па и монаси из ,,Старечника,, када говоре о посту, не мисле на Пост Васкршњи, Божићни, или среду и петак, већ мисле на свакодневи пост и уздржање од хране које су практиковали Хришћани. Како су се времена мењала, Црква је морала да установљује обавезан заповедни Пост, јер добровољна личносна ревност Хришћана је све више и више опадала... Христос се рађа славите ! feeble је реаговао/ла на ово 1 https://m.youtube.com/watch?v=nsB5P4VsUdA Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Јануар 6, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 6, 2016 Остало је још неколико сати поста, ускоро се рађа Христос, није време за писање по форуму, али шта је ту је, ипак бих желео да још понешто додам о посту, док још он траје . Унапред опростите! Христос се рађа славите ! Нема везе што ми ово налепи. Славим ја вечерас, идем и да светим водицу са женом у једном дому. Но то није фрка. Проблем је што ако се уведе твоје правило, цела православна црква је под епитимијом. Јер пости постове који нису канонски регулисани. Велиш, ко додаје, једнако се кажњава као онај који укида. Постови које ја "укидам" не постоје, нису канонски, нису обавезни. И, шта сада да радимо? Типик, правило које је неко негде увео треба да нас обавезује? А сипате ми у лице да је то црква донела. Није, племенити пријатељу. То су ствари које су стихијски улетеле. Кршимо апостолске каноне и каноне антиохијског сабора који налажу одлучење од цркве за оног ко се не причести! А тада нису ни постојали ови постови. Само 40. - Шта ти желиш да уведеш у цркву? Зашто се не буниш за ово безакоње? Нашао си да се побуниш што ја предлажем да се вратимо на праксу Апостола Павла?! Ја бих рекао: ок., васељенски сабор исправља Апостола. Но, у ситуацији која је више него перверзна, ти долазиш да се позиваш на нека правила? Што не одговориш Апостолу да је био у заблуди да се не осуђују међусобно они који једу и који не једу? А како можеш да не осудиш мене, који кажем: ко хоће да пости овај најновији измишљени пост, Божићни, може да га пости а и не мора? Где ти је ту Јеванђеље? Јер мораш да ме осудиш због ових хулних предлога на основу људског предања, али не на основу Павла. Па и Павла осуђујеш. Јер како можеш да осудиш неког који не пости Божићни пост? И тај ти дође на причешће. Рећи ћеш му: Ниси постио, не можеш! - Да ли су ти јасне консеквенце твог расуђивања? - Ако се законски пропише пост као обавеза, онда пада Павлова арбитрарност. Плутон, Драшко, Justin Waters and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Васијан Написано Јануар 6, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 6, 2016 Види, пријатељу, на погрешну адресу си се обратио. Ја и прота Влада смо кумови, а што се тиче теологије ценимо један другог до имбецилности. Мој карактер и метод је нешто друго. И сам он би ти рекао да ме ниси разумео. Влада је човек који не пропусти да ме цитира у разним приликама. Јер Влади нико ништа не може да замери (осим опште грешности), док мој приступ стварима ме излаже критици. Тако је у Црној Реци у време Артемија цитирао Аву: "Што рече један паметан човек, послушање лудом радовање!". - Искушеници су аплаудирали, монаси се мрштили... Друго нећу додати, јер су интимне ствари. Такође, као инспектор за богословије, на Цетињу је поменуо да морају да читају моје текстове да би се нормализовали. Исто вели и декан Пузовић студентима на БФ. Влада је прави свештеник, одличан духовник. У Петки лече људе. Причу која је високо теолошка зна да спусти на земљу. То се види и из прилога који си окачио. Са друге стране, научник је коме се ништа не може замерити. Увек се може неслагати са неким сегментом, али као научнички метод, он га поседује као ретко ко код нас. Велим да не разумеш о чему се овде ради, јер би исту беседу у цркви могао да чујеш од мене. Но, овде је прича измештена, и она има циљну групу. Вирусом контаминирам непријатеље. Због чега? Па да би неки схватили зашто посте. - Због чега 70% најамање од оних који су се у Србији изјаснили као верници не посте? Због чега су из најстрожијих испосника, настали јеретици: артемити и прави православци? Према томе, мало смирења и стрпљења, и пажљивог ишчитавања авиних текстова је за препоручити. Оче, немојте схватити моје писање (мада збрда, здола) као напад на вас. Ово што написах више је уопштено. Разумем ја вас добро, али мислим да је природно и корисно да се прича продубљује и сагледава из више страна, не само из ваше личне перспективе. Питате зашто су из најстрожијих испосника настали јеретици? Пост је мач са две оштрице, или води у смирење или у гордост, нема трећег. А смирења и стрпљења нам је свима потребно, наравно, слажем се Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 https://m.youtube.com/watch?v=nsB5P4VsUdA Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Paradoksologija Написано Јануар 6, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 6, 2016 Види, пријатељу, на погрешну адресу си се обратио. Ја и прота Влада смо кумови, а што се тиче теологије ценимо један другог до имбецилности. Мој карактер и метод је нешто друго. И сам он би ти рекао да ме ниси разумео. Влада је човек који не пропусти да ме цитира у разним приликама. Јер Влади нико ништа не може да замери (осим опште грешности), док мој приступ стварима ме излаже критици. Тако је у Црној Реци у време Артемија цитирао Аву: "Што рече један паметан човек, послушање лудом радовање!". - Искушеници су аплаудирали, монаси се мрштили... Друго нећу додати, јер су интимне ствари. Такође, као инспектор за богословије, на Цетињу је поменуо да морају да читају моје текстове да би се нормализовали. Исто вели и декан Пузовић студентима на БФ. Влада је прави свештеник, одличан духовник. У Петки лече људе. Причу која је високо теолошка зна да спусти на земљу. То се види и из прилога који си окачио. Са друге стране, научник је коме се ништа не може замерити. Увек се може неслагати са неким сегментом, али као научнички метод, он га поседује као ретко ко код нас. O. Vlada je faca, retko normalan covek u Crkvi (prastajte, al' istina), ostrog i otvorenog uma. Kad saznadoh za ovo kumstvo neke mi stvari postadose jasnije. Васијан, Zoran Đurović and Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 3 Lilies that fester smell far worse than weeds. Shakespeare Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука