Jump to content

Отац Зоран Ђуровић о Посту

Оцени ову тему

Препоручена порука

Један од разлога, уз ово што сам до сада написао, можда и зато што се организам не понаша исто када се заситиш од нечег масног или од нечег посног. 

Па ти не знаш да и кад није пост не треба се преједати?

Подели на овим сајтовима

Један од разлога, уз ово што сам до сада написао, можда и зато што се организам не понаша исто када се заситиш од нечег масног или од нечег посног. Полазим од себе, молитвено сам више расположен кад сам сит а стомак лаган него када се сва крв сјури у желудац и рмбачи да свари ту тешку храну. Пошто је пост време усрдније молитве и већег духовног подвига, посна (лакша) храна нам омогућава да смо више усресређени на молитву. 

п.с.

одмах да предупредим питање или констатацију, која ће се несумњиво појавити од неког. У сваком погледу, и посном и непосном, подразумевам умереност у храни. Чисто да ми неко не напише - и кад није пост не треба се преједати. 

Ali pitanje je sta je laksa hrana zato sam ja i naveo upravo pileci file koji se vari dosta brzo, brze nego dobar dio plave ribe. Ja citav zivot razgovaram sa ljudima i njihovoj sposbnosti da smanje ili eliminisu koliko je moguce onu vrstu hrane koja im nesumnjivo dovodi do povecanja kilaze, jer njenim konstantnim konzumiranjem oni kontinuirano stvaraju kalorijski suficit. Zatim da i ne govorim kako dobar dio povrca i voca ukoliko se jedu sirovi moze da stvori probleme kod zdravih ljudi a i da ne govorimo za one sa razlicitim oblicima gastritisa, zatim kod GERB-a, LRPD-a, CRONA-a, Ulceroznog kolitica, celijakije itd. Brokoli, karfiol, prokulice cak i dobro kuvani, mahuranke, upravo zbog netopivih vlakana proizvode gasove u stomaku i otezavaju varenje kod ljudi, zatim kiselkato voce kod gastritisa i Gerba moze da stvori dosta problema i da ne idem u detalje. Tvoje iskustvo je samo jedno u crkvi jer ja ne mogu da znam kako se hranis izvan posta, ali nesumnjivo da ti post pomaze jer jedes vjerovatno losiju hranu izvan njega. Argument " lakse hrane" nema utemeljenja jer se bjelanca brze vare od vecine namirnica. I ono sto kaze Patrijarh Pavle mi opet nista ne znaci ali bi bilo bolje od sadasnjeg pravila. A da isto tako mozemo postaviti pitanje zasto ne mlijeko i sir, a riba da jer prvim cinom omogucavamo zivotinjskim vrstama da prezive a drugim ne itd. 

Подели на овим сајтовима

Па ти не знаш да и кад није пост не треба се преједати?

To je sav smisao zato razdvajanje hrane na posnu i mrsnu nema nikakvog smisla, primarni cilj bi trebao biti uzdrzavanje koliko ko moze.

Подели на овим сајтовима

Чисто да ми неко не напише - и кад није пост не треба се преједати. 

Шалим се са тобом. Тако мени раде разни индијанци, али не шалећи се. Ја кажем, нпр: Добро је пити воду, а лик напише после тога: Злославни ава је рекао како не треба пити воду!

Подели на овим сајтовима

Папа нас разара изнутра!

Ако треба, има и да појачам пост, само да видим како ћете сви јеретици да горите у паклу! Онда моја оволика богоугодна жртва неће бити узалудна!

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Na jednom mestu u toj knjizi kaze, "da nema ni pomena u Hilandarskom tipiku o postojanju Gospodjinog posta(Gospojinskog posta)".

Jesus said to him, “Away from me, Satan! For it is written: ‘Worship the Lord your God, and serve him only.’'

Matthew 4:10

Подели на овим сајтовима

Na jednom mestu u toj knjizi kaze, "da nema ni pomena u Hilandarskom tipiku o postojanju Gospodjinog posta(Gospojinskog posta)".

Da, zato je interesantno cuti koji su razlozi da se taj post pojavio tako kasno, koga je natovario ljudima dodatno pored ostala tri visednevna, tri jednodnevna i sve srijede i petka osim trapavih. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Da, zato je interesantno cuti koji su razlozi da se taj post pojavio tako kasno, koga je natovario ljudima dodatno pored ostala tri visednevna, tri jednodnevna i sve srijede i petka osim trapavih. 

Имаш их који посте и сваког понедељка. Неретко по сопственом "осећају" да тако треба.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Рилах, ју па ти не знаш  :ani_biggrin:

Понедељак се пости због анђела  :ani_biggrin:

Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija

Подели на овим сајтовима

Много оћеш од мене  :ani_biggrin:

Тако сам чула још пре десет година, као ко је посебно благочестив он поред среде и петка пости и понедељком јер је као то дан посвећен анђелима па да се уподоби анђелима, тако нека фора. Знаш, кажу тако од уста до уста благочестивих, па су и мени рекли док нису сконтали да нисам довољно добра. :)))

Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija

Подели на овим сајтовима

Da nije ovo?

Za monahe se dodaje post u čast Nebeskih Sila svakog ponedeljka.

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/DuhovnoUzdizanje/KaVisotamaObozenjaKarelin/Lat_KaVisotamaObozenjaKarelin07.htm

Ali nije za raju vec samo za monahe.

Подели на овим сајтовима

zato razdvajanje hrane na posnu i mrsnu nema nikakvog smisla

Као што нема ни оно раздвајање на води и на уљу, што ја никад нисам поштовао. 

Подели на овим сајтовима

Као што нема ни оно раздвајање на води и на уљу, што ја никад нисам поштовао. 

Jasno da nema.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...