Jump to content

Све што сте хтели да знате о феминизму...

Оцени ову тему

Juanito

Препоручена порука

On 19. 10. 2016. at 15:41, Grizzly Adams рече

Знаш што је реко Ајнштајн:

"Само две ствари су бесконачне, Космос и људска глупост. Ал` за Космос нисам сигуран..."

А узалудно је борити се против нечега што је бесконачно. Глупих људи ће увек бити, ми то не можемо да искоренимо. Да су паметни чекали да се глупи опамете, ми би још живели у пећинама и обожавали ватру. Него паметни људи треба да гурају напред, да користе своју предност и праве бољи свет за себе.

Expand  

Сад те већ уопште не разумем. Прво (кад се већ ухватисмо овог примера), мотив је нејасан - да ли је то његово не ваља био само изговор, или човек заиста у то верује - не знам. Знам да страха за сопство нико не може да се ослободи, те је његов страх с' те стране оправдан, али оно што не контам овде јесте - зашто да неко пати ако не мора? Зашто да се било ко вуцара по судовима због глупости? И како да људи гурају напред и праве бољи свет без сукобљавања са другима (где неретко буду и сами угрожени, осуђени и сл.)? Да ме не схватиш погрешно - ово твоје лепо звучи, али стварно не видим да је потпуно "отресање са рамена и фурање своје приче" могуће без наде да ће се нешто ипак променити. Па ни грех не можемо да искоренимо потпуно, па настављамо да се боримо против истог.

On 19. 10. 2016. at 16:04, Ћириличар рече

Значи сад се прозивамо, а? :D

Expand  

ЈоЦк, само причам човеку шта се дешавало на теми док га није било. Налетео си на 15 феминисткиња које су у фазону ових америчких, ако ме сећање служи. :))) 

Измењено од Џуманџи

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

On 19. 10. 2016. at 15:38, ☺︎ Juan ☺︎ рече

А шта може суд ако отац (на кога се све води), на пример баш тај који ”само прича”, запише у тестаменту да све оставља сину?

Expand  

Постоји институт нужног дијела којег насљедници обавезно морају добити ако га траже, без обзира на завјештање. Задивио би се заправо колико Србија има солидно уређене законе у многим пољима. Али у пракси се мађије дешавају :stadaradim:

Подели на овим сајтовима

"Само две ствари су бесконачне, Космос и људска глупост. Ал` за Космос нисам сигуран..."

А узалудно је борити се против нечега што је бесконачно. Глупих људи ће увек бити, ми то не можемо да искоренимо. Да су паметни чекали да се глупи опамете, ми би још живели у пећинама и обожавали ватру. Него паметни људи треба да гурају напред, да користе своју предност и праве бољи свет за себе.

Expand  

Аха. Онда ево одма следећег питања, баш си инспиративан. :) Сам тврдиш да је најслободнији и најпросперитетнији период америчке историје био 19. век. Зашто тада нису нестале предрасуде и изумрли диносауруси?

Подели на овим сајтовима

On 19. 10. 2016. at 16:04, ☺︎ Juan ☺︎ рече

Значи да је узалудно причати и против левичарских глупости? Да те опоменем сваки пут кад кренеш на "држава дуради нешто" темама људима да говориш шта мислиш да треба и не треба да раде и како треба да размишљају?

Expand  

Није, зато што су различите ствари у питању. Са левичарима расправљамо о држави, какви треба да буду закони. Они желе да "институционализују" своју глупост. Иначе, ако оће да праве добровољне комуне и све деле међу собом - имају мој благослов! Можда им се и придружим... :)

Овде причамо о индивидуалној глупости. Човек има неке глупе ставове, затуцан је итд. Ако он покуша да те своје глупости спроведе као државне законе, онда је мој највећи непријатељ. Ако је "будала само за себе" онда то није мој проблем.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

On 19. 10. 2016. at 16:04, Џуманџи рече

ЈоЦк, само причам човеку шта се дешавало на теми док га није било. Налетео си на 15 феминисткиња које су у фазону ових америчких, ако ме сећање служи

Expand  

Мора да ти је вино било ударило у главу. Ја сам магнет на срБске патриЈоте, а цимер ми је магнет за феминације :D

Подели на овим сајтовима

И наравно да се ту не ради о памети и глупости. Сам цитирани Ајнштајн је био екстремно затуцан човек по неким питањима и заиста грозан муж и отац. Ради се о културним обрасцима. Баш као што Срби нису глупи кад зову државу дуради нешто, него су тако научени кроз неколико генерација. А Гризли оће да их мења. ;)

Подели на овим сајтовима

On 19. 10. 2016. at 16:08, ☺︎ Juan ☺︎ рече

Аха. Онда ево одма следећег питања, баш си инспиративан. :) Сам тврдиш да је најслободнији и најпросперитетнији период америчке историје био 19. век. Зашто тада нису нестале предрасуде и изумрли диносауруси?

Expand  

Ти стварно имаш женски мозак, не може бре да се изађе на крај... :)

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

On 19. 10. 2016. at 13:47, Grizzly Adams рече

Да ли то пример "дискриминације" против које треба да се боримо?

Expand  

Ne, ni po najekstremnijim merilima, baš kako je Juan i rekao. Kada kažeš devojčici da je odvratno da trenira u teretani ili da igra fudbal, ili kažeš dečaku da je seka-persa ako voli ples, to je samo ukalupljivanje u rodne stereotipe uz pomoć posramljivanja. Ali ima loše efekte i na pojedinca i na društvo. Evo, Michael Flatley je morao da laže oca da ide na boks da bi trenirao irski ples. Da je bio malo poslušniji, imali bismo jednog manje dobrog plesača a jednog više lošeg boksera. Čemu?

On 19. 10. 2016. at 14:41, Grizzly Adams рече

Е сада, помогао си ми такође да разјасним због чега онда ја реагујем овде. Реагујем зато што мислим да цела та прича потпуно губи смисао и изврне се наглавачке када постане "друштвени активизам". Јер "друштвени активисти" - као што кажеш - нису заинтересовани за малог човека, појединца. Они би хтели "сачмаром" да решавају проблеме и раде управо оно против чега се наводно боре - злостављају људе и називају их именима.

За мене, темељ људских права је противљење насиљу. Насиља не сме да буде. Тачка. И ту сам спреман да се борим свим средствима, ако треба да демонстрирамо итд. Али ово што је питање "лепог васпитања" не може да се решава на тај начин. Јер онда ми испадамо насилни према некоме зато што је нешто само рекао. Онда смо ми постали "bullies".

Expand  

Mislim da niko ovde na ovoj temi i celom forumu nije 'aktivista' bilo koje vrste. Jesi li ti aktivista libertarijanstva? Jesi li član organizacije koja sprema anarhistički državni udar ili se zalaže za takvo nešto? Pričamo o idejama, svi mi ovde. I oklen ti sačmare? Ko pomenu nasilje ma koje vrste, pa čak i ono najgore, državno? :D 

On 19. 10. 2016. at 15:13, Grizzly Adams рече

Ма види, опет ту не може да буде проблем шта је нека будала рекла. Те ствари решавају се на суду. Значи, тај рођак је кретен и може он да прича шта хоће. Није проблем то што он прича на слави. Свако на слави мож` да прича шта год оће, а неки људи нису превише бистри...

Проблем је што то није отишло на суд па да се тамо реши.

Expand  

Po zakonu, minimalno 50% nasledstva moraju dobiti deca, i to jednako muška i ženska. E sad, u praksi se ostavljanje sinu obavlja tako što svi izvrše pritisak na ćerku da se od svog dela odrekne. Znam ženu koja je odbila da se odrekne svog dela i svi su toliko bili zgroženi njenom neposlušnošću da sada ne razgovara ni sa jednim članom šire familije. Užasno je jak društveni i porodični pritisak, a zakoni su dobri.

Expand  

Pa što ti ne odustaneš od toga da ubeđuješ ljude da se popravljaju, da se oslobode, i da prestanu da kukaju? Svet će uvek biti takav, ljudi su glupi, a Srbi su 'prirodno' lenji i uzdaju se u državu/sudbinu/višu silu - ili kukaju na nju. 

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

On 19. 10. 2016. at 16:09, Grizzly Adams рече

Није, зато што су различите ствари у питању. Са левичарима расправљамо о држави, какви треба да буду закони. Они желе да "институционализују" своју глупост. Иначе, ако оће да праве добровољне комуне и све деле међу собом - имају мој благослов! Можда им се и придружим... :)

Овде причамо о индивидуалној глупости. Човек има неке глупе ставове, затуцан је итд. Ако он покуша да те своје глупости спроведе као државне законе, онда је мој највећи непријатељ. Ако је "будала само за себе" онда то није мој проблем.

Expand  

Добро, али ти расправљаш и са појединачним људима који имају ужасно погрешне ставове о разним питањима и не желе да их "озаконе". Расправљаш са атеистима, расправљаш са суботарима (за то си чак цео сајт направио)*, отворио си целу тему да говориш људима како мислиш да треба да живе да би живели слободно... Изгледа да ти исправљање кривих дрина само селективно смета. :)

* На свим наведеним примерима, а највише на овом суботарском се заправо и види сврха таквих расправа и проповедања идеја. Не да се "глупи" убеде у нешто, већ да се глупост разобличи, да се понуди алтернатива и да се неке ствари расветле онима који сада траже и који ће у будућности тражити пут.

Подели на овим сајтовима

On 19. 10. 2016. at 16:12, Grizzly Adams рече

Ти стварно имаш женски мозак, не може бре да се изађе на крај... :)

Expand  

Куд ћеш боље. Женски мозак + мушко тело = las mujeres no me faltan ni el dinero ni el amor, што би реко Антоније Бандеровић. 

Подели на овим сајтовима

On 19. 10. 2016. at 16:17, Paradoksologija рече

Kada kažeš devojčici da je odvratno da trenira u teretani ili da igra fudbal, ili kažeš dečaku da je seka-persa ako voli ples, to je samo ukalupljivanje u rodne stereotipe uz pomoć posramljivanja.

Expand  

То је само живот. И најмањи проблем у животу, шта год се решио да радиш. Мени је комично што ви измишљате неке "научне термине" за неке баналне ствари... Ево да ти кажем из личног искуства - кад сам ја својевремено дао отказ и кренуо да радим самостално (без пребијене паре) мајка ме звала сваки дан. Сваки ф...г дан. Са све емотивним уценама, плакањем, убеђивањем... И шта сад? Ја кажем - хвала јој. Јер сваки пут кад ме је позвала био сам све више изневриран њиховим ставовима и све више решен да никад не будем као они.

Исто то ће ти вероватно рећи и људи које наводиш да су трпели критике и морали да пливају "уз воду". Једноставно, то није "друштвени проблем" који ви треба да решавате. Тако је било од кад је света и века и биће во вјеки вјеков. Децу треба васпитавати како да се против тога изборе, да не обраћају пажњу на глупости и да гурају напред. Јер их у животу чекају много већа искушења од забринуте мајке или оца.

On 19. 10. 2016. at 16:17, Paradoksologija рече

Pa što ti ne odustaneš od toga da ubeđuješ ljude da se popravljaju, da se oslobode, i da prestanu da kukaju? Svet će uvek biti takav, ljudi su glupi, a Srbi su 'prirodno' lenji i uzdaju se u državu/sudbinu/višu silu - ili kukaju na nju. 

Expand  

Ја не мислим уопште да су Срби природно лењи, већ да је систем такав да подстиче лењост. И не кажем да треба да иду около и убеђују будале, већ се обраћам паметнима да унапреде свој живот и ставове.

Него ајде... Претерасмо. ;)

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

On 19. 10. 2016. at 16:26, ☺︎ Juan ☺︎ рече

Куд ћеш боље. Женски мозак + мушко тело = las mujeres no me faltan ni el dinero ni el amor, што би реко Антоније Бандеровић. 

Expand  

Де ме нађе, сад ћу цео дан да певам - Сој ун омбре муј онрадо... ај ај ај ај ај ми амор... ;)

• Волим 1

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

On 19. 10. 2016. at 16:09, Grizzly Adams рече

Ако он покуша да те своје глупости спроведе као државне законе, онда је мој највећи непријатељ. Ако је "будала само за себе" онда то није мој проблем.

Expand  

И ово ми мало чудњикаво и веома тешко за поимање. Иако се апсолутно и потпуно, без једног "али", не слажем са онима који, на пример, траже од државе да даје паре за n-то дете, никако, ма колико се трудио, не могу да схватим под којим условима би такви људи могли да ми постану највећи непријатељи, а да бахате сировине које иду около и вређају и унижавају људе не буду мој проблем. 

Не знам, чини ми се да су овакве ствари које изјављујеш неспретна последица покушаја да читав космос изведеш из два аксиома, па се онда запетљаш. Другачије не могу да објасним. 

Подели на овим сајтовима

On 19. 10. 2016. at 16:22, ☺︎ Juan ☺︎ рече

Добро, али ти расправљаш и са појединачним људима који имају ужасно погрешне ставове о разним питањима и не желе да их "озаконе". Расправљаш са атеистима, расправљаш са суботарима (за то си чак цео сајт направио)*, отворио си целу тему да говориш људима како мислиш да треба да живе да би живели слободно... Изгледа да ти исправљање кривих дрина само селективно смета. :)

* На свим наведеним примерима, а највише на овом суботарском се заправо и види сврха таквих расправа и проповедања идеја. Не да се "глупи" убеде у нешто, већ да се глупост разобличи, да се понуди алтернатива и да се неке ствари расветле онима који сада траже и који ће у будућности тражити пут.

Expand  

Не смета ми уопште. Ја сам први феминиста кад се треба борити за људска права.

Смета ми само што се неке ствари дефинишу нејасно и прави забуна. Ја атеистима и суботарима не кажем "повредио си ми осећања" него конкретно, објективно - иди провери, прочитај ту и ту, ево шта каже Библија, ево шта каже историја. Исто и са државопоклоницима.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

On 19. 10. 2016. at 11:12, GeniusAtWork рече

Ово је урбана легенда која се стално врти по нету. Број силовања у Шведској јесте много већи него у другим земљама, али разлог су њихови закони који под силовањем подразумевају многе ствари (присиљавање на секс у браку, рецимо) које се у другим државама уопште не рачунају. Плус они већ дуже времена воде политику да жене активно пријављују када су силоване - све што они под тим подразумевају - и број пријава је много већи него другде. А главни разлог за статистику је што се сваки инцидент, био у браку или не, посебно рачуна без обзира да ли је починилац исти или не. 

Иначе код њих је законом забрањено да се објављује етничка припадност починилаца кривичног дела, било ког. Тако да је све ово о масовној инвазији муслимана који силују све редом рекла-казала, без могућности да се независно провери. Уосталом, имаш интервју на нету са њиховим главним криминологом и професором у Стокхолму који каже да су такве приче скоро увек преувеличане и нетачне.

Expand  

To mu je već objašnjeno na jednoj drugoj temi... ali džabe kad ga istina ne interesuje ni najmanje... ovo će da ignoriše i sutra će opet da vrti istu mantru o silovanjima u Švedskoj...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...