Jump to content

Петиција за "Алексин закон", покушај решавања проблема вршњачког насиља

Препоручена порука

Ja moram kao i na slicnim temama da pitam, kada ce vernicima postati problem? Posto cujem samo svuda drzava duradi nesto, instituccije durade, zli ljudi bez boga to rade, a nama vernicima je to dalekoooo i ispod casti. Ne vidim drustveno aktivnih puno vernika samo viđam ateiste, tradicionaliste, katolike i ostale. Mi se majemo dverima, ekumenizmom, vladikama i svom tom ljubavi u Hristu i episkopu :(

Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija

Подели на овим сајтовима

Ja moram kao i na slicnim temama da pitam, kada ce vernicima postati problem? Posto cujem samo svuda drzava duradi nesto, instituccije durade, zli ljudi bez boga to rade, a nama vernicima je to dalekoooo i ispod casti. Ne vidim drustveno aktivnih puno vernika samo viđam ateiste, tradicionaliste, katolike i ostale. Mi se majemo dverima, ekumenizmom, vladikama i svom tom ljubavi u Hristu i episkopu :(

Misliš kada će se Crkva pozabaviti ovim pitanjima? Ljudi vernika svakako ima medju onima koji se angažuju po ovim pitanjima ali to ne čine kao članovi Crkve već u okviru svojih struka i zanimanja....

Подели на овим сајтовима

Ali upravo na ovakvim problemima se vidi jedna opšteljudska solidarnost, gdje više nije bitno vjernik, ateista, ovaj, onaj... Mislim da recimo npr. ograničenje 'prava na abortus' jednako se tiče i vjernika i svih drugih ljudi, Društvo može da reflektuje eventualno moralni kodeks neke religije, a ne mora. Ali opštedruštvene vrijednosti su - opšte, univerzalne, zajedničke...

Aha, tu sam te čeko! :D Svojevremeno sam otvorila temu o ličnoj i društvenoj odgovornosti nas hrišćana, https://www.pouke.org/forum/topic/35443-%D0%B0%D0%BA%D0%BE-%D1%81%D0%BE-%D0%BE%D0%B1%D1%99%D1%83%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B8-%D1%87%D0%B8%D0%BC%D0%B5-%D1%9B%D0%B5-%D1%81%D0%B5-%D0%BE%D1%81%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8-%D0%B8%D0%BB%D0%B8-%D0%BE-%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%BE%D1%98/  nije nešto bila plodna.. nije tebe bilo :)))

Подели на овим сајтовима

Hehe citam - tu sam te ceko i gledam otkud Dijana u muskom rodu hahaha :)

Secam se zima bila...od,verujem foruma,tri junaka zapucali u covekoljublje da se jave da,se prikljuce, oduvali nas ko sugave...

U dom za nezbrinutu decu nas petoro sestoro sa verujema i svetosavlja zajedno, skupili stvari, slatkise...cak i zahvalnicu dobili meni zapelo da je cuvam u fioci al ne smem od muke da je vadim.

Vds je jos aktivan al ne puno i idu sa nekom pravoslavnom literaturom, meni su nekako cudni..

Hteli ljudi sa svetosavlja didu, ja se raspitivala, tamo kod mene na infektivnoj, za posete hiv pozitivnim, treba,obuka, kazu dolszili im ranije ljudi, ostavljali su pacijente u histericnom stanju, pod krevetom...davali im sulude odgovore o Bogu jelte stil bolest bozija poseta...

Vise nisu dozvoljavali da bez obuke bilo ko priđe ljudima...

Ne pricam na pamet, al mnogo nas malo ima... Mnogo filozofiramo...

Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...
Korak ka donošenju “Aleksinog zakona“

Odbor za prava deteta Skupštine Srbije uputio je zahtev ministarstvima i Zaštitniku građana da se izjasne o predlozima za suzbijanje vršnjačkog nasilja. U pitanju su mere iz inicijative za donošenje "Aleksinog zakona", nazvanog po dečaku iz Niša koji je pre četiri godine izvršio samoubistvo posle višemesečnog maltretiranja u školi.

TRAJANJE: 02:05INFO

ČETVRTAK, 11.02.2016. | 21:30

http://www.b92.net/video/vesti.php?yyyy=2016&mm=02&dd=11&nav_id=1095880

Подели на овим сајтовима

VRŠNJAČKO NASILJE Otac stradalog dečaka: Da je bilo “Aleksinog zakona” NAŠ SIN BI BIO ŽIV
B. Janačković | 13. 02. 2016 - 07:42h
Da je „Aleksin zakon“ postojao ranije, naš sin bi bio živ, a prosvetni radnici iz njegove škole ne bi radili u prosveti - kaže Bojan Janković.
wjbehf.jpg
Foto: privatna arhiva / RAS SrbijaMisija: Bojan Janković za zakon zbog sina Alekse, ali i sve dece
Otac dečaka Alekse Jankovića (14), koji se ubio 2011. godine skočivši sa zgrade nakon višemesečnog maltretiranja grupe starijih učenika OŠ „Sreten Mladenović Mika“, čekao je pet godina da u proceduru uđe inicijativa za donošenje „Aleksinog zakona“. Taj zakon bi trebalo da dopuni propuste u Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i Zakona o zaštiti prava deteta. 
Aleksu su za nekoliko meseci nasilnici pretukli osam puta, pretili su mu, vređali ga, udarali mu glavu o drvo... Vođa siledžija godinu je završio sa peticom iz vladanja, a zlostavljani dečak sa trojkom.

- Suština „Aleksinog zakona“ jeste to da se promene postojeći zakoni kako bi se efikasnije kažnjavali nasilnici vršnjaci, ali i roditelji i škole koji ne prijave nasilje. Uvodi se potpisivanje ugovora o ponašanju koji bi suspendovao nasilnike iz škole do 30 dana, a roditelji nasilnika koji se ne odazivaju na pozive škole bili bi novčano kažnjeni sa 100.000 dinara. Samo u najtežim slučajevima neprijavljivanja nasilja, kakav je bio Aleksin, postojala bi i mogućnost davanja otkaza nastavnicima i direktorima i gubitak licence - objašnjava Janković.

On kaže da je pozitivno iznenađen reakcijom skupštinskog Odbora za prava deteta i predsednicom Majom Gojković, koji su brzo prepoznali problem i posle sednice saopštili da će „Aleksin zakon“ biti predložen Ministarstvu prosvete kao inicijativa za promenu postojećih zakona.

- To je početak početka usvajanja „Aleksinog zakona“, koji će, siguran sam, u konačnoj formi biti još više poboljšan - dodaje Janković.

Zar niko nije kriv?

- Od Ministarstva prosvete zatražićemo reviziju Aleksinog slučaja jer se ne možemo pomiriti sa činjenicom da, i pored svih sudskih presuda i odluka, odgovorni iz škole i dalje bez ikakvih problema rade u istoj i čak napreduju u karijeri - kaže Bojan.

http://www.blic.rs/vesti/hronika/vrsnjacko-nasilje-otac-stradalog-decaka-da-je-bilo-aleksinog-zakona-nas-sin-bi-bio/6qhdpvj

Подели на овим сајтовима

• 2 months later...
On 3.11.2015. at 20:39, Драшко рече

Нас су и вукли за уши и лупали нас по главама за мање преступе, а сад не дао БОг да нешто пипнеш насилника, плус малтретирано дете не сме да каже ко га је малтретирао, из страха од освете,..........

У моје време , када сам ја био у школу, за сваку тучу је постала реална шанса да будеш истеран из школе.

За сво време када сам ја био у школи, број туча је био мањи од прстију на једној руци. Другарство је било на највишем нивоу, а наставник и професор"светиња". 

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

Ne secam sa sa sigurnoscu sta je konkretno tada bio motiv, ali secam se da mi je tata (prosvetni radnik, obozavan od ucenika i veeeOma cenjen od roditelja i kolega), kada sam bila jako, jako mala  rekao da, kada odrasli ucine nesto lose - idu u zatvor, a kada deca ucine nesto mnogo lose - bivaju uhapseni njihovi roditelji. Na moje pitanje "zasto", odgovorio je da su roditelji krivi, jer nisu naucili decu sta je dobro, a sta ne. I secam se da sam duuugo verovala u to, i strogo vodila racuna da ne uradim nesto sto bi mamu i tatu odvelo u zatvor.

Sada, zaista, mislim da bi neki roditelji trebalo da robijaju zbog ponasanja svoje dece. I, jos nesto, kroz decu mozes da vidis porodicu u kojoj odrastaju - sta su im prioriteti, kakvi su im odnosi, kakvi su im sistemi vrednovanja.

Radim sa decom u  igraonici / rodjendaonici, vec 14 godina. Tamo su deca opustena, nisu tu roditelji, vaspitaci, ucitelji, tako da i ono malo "zenta" najcesce ne postoji. Ima, hvala Bogu, divne dece, ima malenih zvrkova, i to je o.k.- stvar temperamenta, ali ima i nekih zbog kojih se najezim i zbog kojih  danima ne mogu da dodjem k sebi. U 99,9 % slucajeva su u pitanju deca za koje njihovi roditelji tvrde da su savrsena, a da su svi ostali krivi za problem. Bojim se da, upravo, oni vrlo malo ( i nekvalitetno ) vremena provode sa svojom decom, nego su tu bebi siterke, kucne pomocnice, bake, deke, televizori, racunari, tableti i sl.

Потпис:

Надање је моје- Отац;

Прибежиште моје- Син;

Покров мој- Дух Свети;

Тројице Свесвета, слава теби.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...