Jump to content

Петиција за "Алексин закон", покушај решавања проблема вршњачког насиља

Препоручена порука

Сваки иоле добронамеран просветни радник ће вам потврдити ово о чему причам.  
Радим у просвети 12 година, 500 евра нема нико са сто посто плате, можда је било пре када је динар био јачи, или мислиш на факултете?

Зашто би се рачунао допринос у то колику плату примамо, ко икад говори да му је плата 55000 а прима рецимо 40000??

Слажем се да има просветара који ватају кривине и боли их уво, али ја знам врло мало таквих, више знам ових који воле свој посао, посвећени су и дају често и више од онога за шта су плаћени. Већина мојих колега из струке има фонд преко 100 посто за који проценат, али им се то не плаћа, пре смањења такође није било 500 евра, ни 450 ако добро рачунам. 

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

@@arizan,

Међу блиским пријатељима имам пуно просветних радника. Плата професора у гимназији или основној, небитно, са факултетом и вишегодишњим стажом је око 42-43.000. То је око 360 евра по садашњем курсу, ако се не варам. 500 евра може да има једино можда асистент на факултету, неко ко ради у основном и средњем образовању сигурно не.

А некада јесу имали 500 евра, пре 10-15 година када је и курс био другачији, данас дефинитивно не.

Подели на овим сајтовима

А некада јесу имали 500 евра, пре 10-15 година када је и курс био другачији, данас дефинитивно не.
 А данас ем што нам "обрезаше" плате (ајд некако) него још и измишљотине типа да наставници солфеђа ако немају "комбиновано одељење" (мешани програми на часу, неки иду по 6 година неки по 4 па ако се помешају онда је комбиновано, мош мислити) онда им је плата за "нешто мало" мања него интрументалистима и тако тим солфеђистима рецнуше по још 2000 динара.... у нашој школи их има три, и примале су нормалну плату сад одједном неко је прочитао закон и ћао 2000дин. Кога брига што је закон небулоза итд...лако је рећи па борите се, буните се,.......коме? Ко ће да саслуша, читав систем је непроходан, уопште не мислим сад на штрајкове, доста школа није ни штрајковало, наша није ни у синдикату..

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

Подели на овим сајтовима

nazalost to je samo posledica euro vucicevsko demokratskih smerova kretanja srpskog drustva ! nemanja profesorskog vaspitnog autoriteta ,pogubljeni roditelji ,izgubljena i obesmisljenja skola ! za smrt ovog jadnog deteta krivi smo svi al sudbine onih koji treba da nas naslede takodje zavise od nas pa ako smo pali na ovom ispitu sta tek onda deca od nas mogu da ocekuju i na koga se ugledaju

Подели на овим сајтовима

Ево увода из једног скорашњег текста о вршњачком насиљу.

Цео текст на Кад дете туче дете.

Језивооооо, где су нам поправни домови?!!!

ЈЕдино кад би се просветарима дале одрешене руке да зову пполицију, одмаххх, да се одмах приведу и деца насилници и њихови родитељи! Нема леба од ПП службе, и укора, снижених оцена из владања итд.... чак ни избацивање из школе није решење, него поправни дом, установа за преваспитавање "деце" која..... 

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

Подели на овим сајтовима

Нас су и вукли за уши и лупали нас по главама за мање преступе, а сад не дао БОг да нешто пипнеш насилника, плус малтретирано дете не сме да каже ко га је малтретирао, из страха од освете,..........

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

Подели на овим сајтовима

А данас ем што нам "обрезаше" плате (ајд некако) него још и измишљотине типа да наставници солфеђа ако немају "комбиновано одељење" (мешани програми на часу, неки иду по 6 година неки по 4 па ако се помешају онда је комбиновано, мош мислити) онда им је плата за "нешто мало" мања него интрументалистима и тако тим солфеђистима рецнуше по још 2000 динара.... у нашој школи их има три, и примале су нормалну плату сад одједном неко је прочитао закон и ћао 2000дин. Кога брига што је закон небулоза итд...лако је рећи па борите се, буните се,.......коме? Ко ће да саслуша, читав систем је непроходан, уопште не мислим сад на штрајкове, доста школа није ни штрајковало, наша није ни у синдикату..

А ко је слушао адвокате? Ко каже да је систем непроходан? Како су адвокати добили оно што су хтели?

И ко треба да штрајкује уместо школа? Пензионери који играју шах по парковима?

Не може нико уместо вас то да ради. А не би ни требало.

Ако је тај закон толико лош, ако је образовање сведено на фарсу, ако вас толико деградира... зашто учествујете у свему томе? Од кад је достојанство везано за паре? Јер се мале плате упадљиво наводе као главни разлог пропасти школства.

Има начина да се и лично достојанство и достојанство професије бране, па чак и по цену губитка сталног посла (јер свако достојанство има цену), али ради се о томе да већина просветара о томе и не жели да мисли. Лакше је да се тражи оправдање.

Подели на овим сајтовима

Има начина да се и лично достојанство и достојанство професије бране, па чак и по цену губитка сталног посла (јер свако достојанство има цену), али ради се о томе да већина просветара о томе и не жели да мисли. Лакше је да се тражи оправдање.
Oправдање за шта? Не говорим о парама, ти си потегао тај "аргумент" и то погрешан јер си промашио цифру прилично. А што се тиче "васпитне" делатности ( о томе је главна реч) то је постепено "укидано" и одузимано наставницима, кроз године, а нов је тренд да се то још прошири. Ја не видим да се ту нешто може урадити сем на личном плану, јер још увек сваки просветар може да делује на свом пољу (мање више). Такође уопште нисам за штрајк, иако би ме многе колеге "каменовале" јер мислим да нема шансе да нам повећају зараде, а има професија где се још теже зарађује новац,
Ако је тај закон толико лош, ако је образовање сведено на фарсу, ако вас толико деградира... зашто учествујете у свему томе?
Па ваљда зато што волимо посао. Нисам ја овде запенио да ме то деградира, већ сам запенио на твоју изјаву о плати, и на крају о томе како нека деца пролазе у школи, то је тема. Деградира нас корак по корак, а највише нас деградира кад неко изјави како не радимо ништа! А да мало дођеш у нашу школу, да видиш које резултате имамо, какав однос са ученицима, колико радимо, каквих дивних наставника има....па можемо и ми да гукнемо по коју реч на тему стања у просвети. Лако је рећи буните се, изађите, жртвујте посао!

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

Подели на овим сајтовима

Dete treba da nauci da se bori , da zivot na zalost nije bajka i da ima zlih i pokvarenih ljudi . Sa druge strane , mora da postoji granica a na sa psihopatama se ne izlazi lako na kraj . Ja znam jednu stvar, za svoje dete sam spreman da ubijem , i dete zlostavljaca i njegove roditelje , pa nek misle oni o posledicama .Nisam ja pravio dete da bu ga neki idiot maltretirao , pa ako do toga dodje krecem sa lomljenjem nogu a ako ne bude dosta , ima da radi sekira . 

Подели на овим сајтовима

POTRESNA ISPOVEST OCA: Ispisao sina iz niške škole da se ne ubije kao Aleksa!

Autor: ALO | B. Janačković u Društvo 1 dan pre

Skoro mesec i po dana moj sin M. S. (10) trpeo je vršnjačko nasilje u OŠ „Sreten Mladenović Mika“ u Nišu. Prepoznao je sebe u priči o slučaju Alekse Jankovića, a kada me je upitao da li ćemo se sresti na nebu ako se on ubije, hitno sam ga ispisao iz škole.

OS-Sreten-Mladenovic-Mika.jpg

OŠ „Sreten Mladenović Mika“ | Foto: facebook

Ovim rečima, očiju suznih i zabrinutih, počinje potresnu ispovest Roberto Stojanović, otac učenika petog razreda M. S., koji pohađa istu školu u Nišu koju je išao Aleksa Janković, dečak koji je trpeo višemesečno maltretiranje đaka pre nego što je u maju 2011. godine digao ruku na sebe. Roberto kaže da je ispisao sina jer je nezadovoljan postupanjem škole, koja je „reagovala po procedurama“, ali se svakodnevno maltretiranje nastavljalo.

– Tri puta sam prijavljivao nasilje u školi. Prvi put sredinom septembra razrednom, kada ga je jedan đak presreo na odmoru i pritisnuo uza zid tako da mu je ispao doručak. Taj učenik ga više nije dirao, ali je posle dva dana počeo da ga maltretira drugi đak iz odeljenja.

Šutirao ga je i udarao gde stigne, i to bez razloga. Kada je sin došao uplakan sa fizičkog, prijavio sam slučaj direktorki. Sprovedene su procedure, obavešten je psiholog, razgovarali su sa mojim sinom i sa napadačem… ali se nasilje nastavilo – priča Stojanović.

Prošlog četvrtka isti đak ponovo je napao M. S., baca ga na pod i šutira, piše Alo.

Roberto-Stojanovic.jpg

Roberto Stojanović | Foto: Branko Janacković

– Ponovo prijavljujemo nasilje direktorki, a sin mi kaže: „Tata, nema od ovoga ništa. Opet će da kaže da sam ga opsovao, pa će da nastavi da me bije.“ Za vikend sin me moli da svakoga dana budem na odmorima u školi kako ga ne bi tukli.

U ponedeljak sam bio ceo dan u školi, kao i narednog dana. U utorak je uveče na internetu čitao priče o Aleksi, prepoznavši sebe u njegovim situacijama. Ubeđivao sam ga da ćemo ga zaštititi, da ne brine.

Onda me je pitao da li mislim da je Aleksa sa anđelima i da li se možemo sresti na nebu ako se on bude ubio. Hteo sam da umrem tog trenutka, ne znam kako sam ostao živ.

Pola sata sam ga ubeđivao kako ne treba da razmišlja o tome, da će sve biti u redu, a onda sutra odlučio da ga ispišem iz škole. Kada je čuo da smo ga ispisali, ceo se promenio, postao je veseo, razdragan, nismo mogli da ga prepoznamo – kaže Stojanović i dodaje da se, ipak, osećao poraženo. On kaže da je postojeći zakon protiv njega i njegovog deteta, zbog čega bi trebalo doneti „Aleksin zakon“.

Direktorki važnija procedura

Direktorka škole Jasmina Stanković kaže da su preduzeli sve zakonom propisane procedure u slučaju prijava koje je podneo Stojanović.

– Obavljeni su razgovori sa decom, upoznat je psiholog, razredni starešina, sve instance. Sve što zakon propisuje u takvim slučajevima. O detaljima ne mogu da govorim jer se radi o deci. Svako ima prava da odluči gde će dete da mu ide u školu – kaže direktorka Stanković. Ona smatra da u slučaju učenika M. S. nema nikakvih dodirnih tačaka sa slučajem Alekse Jankovića.

Линк

Подели на овим сајтовима

Језивооооо, где су нам поправни домови?!!!

ЈЕдино кад би се просветарима дале одрешене руке да зову пполицију, одмаххх, да се одмах приведу и деца насилници и њихови родитељи! Нема леба од ПП службе, и укора, снижених оцена из владања итд.... чак ни избацивање из школе није решење, него поправни дом, установа за преваспитавање "деце" која..... 

А ја би опет питао где су родитељи те насилне деце и како су дозволили да им деца постану насилници?

Сву би одговорност свалио на њих.

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

Многи родитељи не знају шта им деца раде у школи, одговорно тврдим. И кад им просветни радници укажу на то, често се дешава да не поверују.

"Ја сам сакупљач необичних ствари. Нека други сакупљају значке и марке. Ја сакупљам дане, часове и тренутке. " - Мирослав Антић

Подели на овим сајтовима

Управо, слажем се!

"Ја сам сакупљач необичних ствари. Нека други сакупљају значке и марке. Ја сакупљам дане, часове и тренутке. " - Мирослав Антић

Подели на овим сајтовима

И сад ће да крене још једна хајка на просветне раднике а да при томе нико неће да каже колико су просветним радницима руке везане, тотално, и да иста та деца насилници могу буквално да уринирају по наставнику без последица. Ништа им не могу, апсолутно ништа. Још ако родитељи насилника дигну хајку "због кршења права детета" услед било каквог покушаја санкционисања, може школа и да награбуси.

I treba. Ko je kriv prosvetarima jer nemaju cojanes da se se udruže i pobune protiv sistema koji je nametnut proseti silom libturdskog zakonodavstva. Znaju samo da se bune kada je njihov sebični interes u pitanju, veće plate. Koliko sam upućen ovde su i prosvetari učestvovali u šikaniranju ovog deteta....

Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...
Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...