Jump to content

Бога не можеш познати испуњавајући одређена правила

Препоручена порука

Bog

=>

prirode

I drugo recimo nije mi jasno to kod Pavla da su neznabošci bez zakona ispunjavali zakon?Kako su ga ispunjavali kad nisu verovali u jednog Boga,klanjali su rezanim likovim,radili su subotom. Znači bar  tri zapovesti su kršili.
savest, onako kako o njoj govori veliki Pavle, dakle na prvom mestu prirodni zakon Boziji koji je utkan u svakog coveka bez izuzetka.

"Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31)

podviznickaslova.wordpress.com

Подели на овим сајтовима

I drugo recimo nije mi jasno to kod Pavla da su neznabošci bez zakona ispunjavali zakon?Kako su ga ispunjavali kad nisu verovali u jednog Boga,klanjali su rezanim likovim,radili su subotom. Znači bar  tri zapovesti su kršili.

Pa svakako su voleli druge ljude, ako to mozemo nazvati zakonom. Eto bas kad sam raspravljali o hinduizmu, o Djokovicu koji upraznjava jogu, neko je postavio citate od Lao Ce, Konfucija i Bude koji glase tipa: Ljubi bliznjeg svog da ti bude dobro. 

A i imali su odredjene predstave o jednom Bogu, Spasitelju itd. 

To sto su radili subotom nista ne znaci. I da su Jevreji radili subotom, opet nista ne znaci. Te formalnosti su totalno bezvezne, jer ko sto pise: Nije covek stvoren radi subote, nego subota radi coveka. 

Подели на овим сајтовима

Pa svakako su voleli druge ljude, ako to mozemo nazvati zakonom. Eto bas kad sam raspravljali o hinduizmu, o Djokovicu koji upraznjava jogu, neko je postavio citate od Lao Ce, Konfucija i Bude koji glase tipa: Ljubi bliznjeg svog da ti bude dobro. 

A i imali su odredjene predstave o jednom Bogu, Spasitelju itd. 

To sto su radili subotom nista ne znaci. I da su Jevreji radili subotom, opet nista ne znaci. Te formalnosti su totalno bezvezne, jer ko sto pise: Nije covek stvoren radi subote, nego subota radi coveka. 

Rimljani nisu imali nikakavu predstavu o jednom Bogu,niti o bilo kakavom spasitelju.Klanjali su se idolima,rezanim likovima a ako je zapovest o držanju subotu nebitna zašto Bog nalaže oštre kazne za one koji krše zapovest o shabatu?Voleli su druge ljude a bili su robovlasničko društvo gde robovi praktično nisu smatrani ljudima?Teško brate.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Pa ne znam baš da li nam savest nalaže da kamenujemo nekoga zato što skuplja grančice subotom?Da ubijemo dete zato što nas opsuje?Da kamenujemo preljubnike etc?

A ko uopste kaze da nam savest to nalaze? I kakve to veze ima sa ovim o cemu pricamo?

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

zašto Bog nalaže oštre kazne za one koji krše zapovest o shabatu?

Jevreji
  • Волим 1

"Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31)

podviznickaslova.wordpress.com

Подели на овим сајтовима

Hmm, oko tog "prirodnog zakona" (verovatno mislis na moral) i savesti se bas ne bih slozio posto mislim da nam je to urodjeno bioloski od prirode, a ne dato od Boga, i ima za cilj nesto drugo.

Hriscanska etika ne kaze tako.

Ljubav svakako ne ukida te zakone i savest, moze se reci da ih ispunjava, kao sto ispunjava citavu prirodu daje joj smisao, na neki nacin je obozuje, ali bih rekao da je nezavisna od njih, da ljubav moze postojati bez prirodnog zakona, savesti.

Nije i ne moze da bude nezavisna. Apostol Pavle i Oci nakon njega su i po tom pitanju vrlo jasni.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

A ko uopste kaze da nam savest to nalaze? I kakve to veze ima sa ovim o cemu pricamo?

Pa izjednačio si zakon koji je dat preko Mojsija sa savešću  a u zakonu tako stoji.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

1. Ovo su 2 odvojena pitanja: jedno je Crkva. Drugo je religija. :)

2. To mozda ti tako dozivljavas, ne znam. Lepu sam definiciju cula od jednog 19-ogodisnjaka: Crkva je stanje duse. :) Evo sta kaze Sv. Isak Sirin "Ако немаш мир у срцу, он барем може да буде на твом језику. А ако не можеш да држиш свој језик обуздан, онда барем обуздај своја чула. . . Ако не можеш да постиш два дана до краја, пости макар до вечери. А ако не можеш да чекаш до вечери, барем гледај да не једеш до ситости." Vera je kompromis.

To je vec sada filozofija, da se ne umaramo sa tim. Mislio sam na neki spoljasnji faktor koji definise licni odnos coveka i Boga. A to crkva/religija sigurno jeste.

Da nisi pravoslavne vere, mozda bi se molila nekom drvetu u sumi. :)

Nema, samo sto u uvodnom tekstu covek kritikuje moralizam kod nekih hriscana da formalno moras ovo moras ono, da samo ti ides toliko i toliko puta na Liturgiju, Pricesce itd. i svi problemi su reseni.

Ali mozemo reci da ako hoces nesto da uradis potrebna su odredjena ajd nazovimo ih pravila. Ako hoces da promenis svoju licnost, ako zelis da budes slobodan i iznad svoje prirode kako bi stekao motive koji nisu od ovoga sveta, potrebne su odredjene radnje i prakse za tako nesto, nece nista sa neba pasti. Isto tako ako zelis da imas vilu, neces sedeti i cekati nego ces nesto raditi da bi zaradio pare i kupio je.

A voleti Boga nije tek tako lako. Voleti Boga znaci voleti sve druge ljude, a to je malo teze. Ajd voli nekog ko ti je nesto lose ucinio. Za tako nesto treba vreme provedeno u radu na sebi da bi se izbirsale sve one navike koje te koce u odnosima sa drugim, a taj rad podrazumeva molitvu, post, Pricesce itd.

Gle, ne slazem se sa tobom ovde. U prvom pasusu govoris o podvigu kao vidu promene nekih svojih navika i pomeranja nekih svojih limita. U drugom pominjes post, molitvu itd... Kao nesto cime postizemo jos vecu ljubav prema svojoj okolini. Koliko je ovo tacno brate, ako se zamislis iskreno?

Подели на овим сајтовима

Pa izjednačio si zakon koji je dat preko Mojsija sa savešću  a u zakonu tako stoji.

Zakon dat preko Mojsija = 10 zapovesti. Nista drugo. To je gradja za osnovce.

Sve ostalo sto je napisano u Starom zavetu jeste samo i specificno vezano za tadasnji jevrejski narod, nije ni univerzalno ni opsteljudsko po bilo kom osnovu.

Ali siguran sam da ti vec to znas, nego nas samo handris ovde, sto bi rek`o nas Milance...

Подели на овим сајтовима

Svaka ljubav ima neka svoja pravila...

Zamisljam...milion muskaraca i milion zena,dva miliona ljudi ...a ja dodjem i kazem... :))) ... Mmm...ovaj..dobar dan svima... Sta radite dorbi ljudi...U Lornici pada kisa,a ovde kod nas nista...Ehehehe... Ne da Bog,mnogo smo se ogresili ... Nesto me davi u grlu...krh,krh,krh...,nije stitna zlezda,stres,a i trema..ja ne volim da nastupam...ali dobro... Ehhehehe... Dragi moji ...U ljubavi ima pravila,pravilo je da volimo drugog vise nego sebe...da ne dodje do sukoba interesa....to vazi u oba slucaja...Ne umarajte se da cinite dobro...Ispunjavajte norme ....ali ...to nije dovoljno samo po sebi...to nije cilj samo po sebi...smisao je da covek nauci da se zrtvuje za dobrobit drugog coveka ...da moze iskrenije da se posveti svom zivotnom zadatku...svom smislu...a smisao je ljubav...Znate i sami da ljubav nije samo erotska...postoje jos i drugi oblici ljubavi...ljubav prema porodici,prema prijateljima,prema bogu,prema prirodi,prema neprijateljima...Sve cesce cujemo kako je Bog ljubav...Da,to je tacno...Ali kako ? Ja to razumem ovako-Ako mi volimo jedni druge i Boga,ne praveci razlike medju ljudima,mi pocinjemo da licimo na Boga ...i da u sebi usvajamo neke od njegovih osobina...To se najlakse postize ispunjavanjem normi,jer to je put i predanje koji su nam ostavili i svojim zivotom posvedocili svetitelji....draga braco i sestre...Oni su ceo svoj zivot,poslednji atom svoga bica posvetili Bogu ...zbog bliznjih i spasavajuci svoju dusu ...ispunjavjuci norme,ali ne radi forme,vec samo zato sto su osetili da je to sredstvo ,nacin na koji se postize cilj,a cilj je preobrazaj...promena iz stanja samoljublja i stanje bogo i covekoljublja... To je moguce...Da,moguce je...Treba to pozeleti...pa i Koeljo kaze-Budite realni,pozelite nemoguce...Da... Nista nije nemoguce...Verujte ...

Pitajte...Izvolite..

A ja sam tu da posvedocim jos samo jedno-Dusa samo dusa jos se spasti moze,trudi se i moli -pomozi mi Boze...

Zadrzao bih se samo na jednom delu- gde je pravilo da volimo drugog vise nego sebe?! Na kog drugog mislis?
Подели на овим сајтовима

=>

Samo sto to ne znaci da priroda nije "stvorila moral". A to je inace jedna od karakterstika palog stanja. 

Voleli su druge ljude a bili su robovlasničko društvo gde robovi praktično nisu smatrani ljudima?Teško brate.

Pa i ti danas radis neke poslove koje ce nasi potomci za 1000 - 2000 godina da se zgrozavaju. Robovi su u to vreme potpuno normalna pojava.

Isto tako Jevreji su tada sekli glave, kamenovali zene, i sami imali robove (Avram i Sara su imali) jer je to tada skroz normalno. Da si poceo da im pricas o ljudskim pravima, poceli bi da se krste, mislili bi da si djavoiman, mozda bi te kamenovali zbog toga. 

Ostalo ti je Ivan odgovorio sa ovim njegovim citiranjem nasih odgovora. 

Hriscanska etika ne kaze tako.

A sta kaze? 

Подели на овим сајтовима

Gle, ne slazem se sa tobom ovde. U prvom pasusu govoris o podvigu kao vidu promene nekih svojih navika i pomeranja nekih svojih limita. U drugom pominjes post, molitvu itd... Kao nesto cime postizemo jos vecu ljubav prema svojoj okolini. Koliko je ovo tacno brate, ako se zamislis iskreno?

Tacno je jer vec vekovima ljudi iz raznih religija upraznjavaju molitve, meditacije, post itd. velikim delom zbog toga da promene svoje stavove, karakterni sklop, licnost. A to konkretnije rade hriscani vec 2015. godina i sam Hristos je postio i molio se, svi koji su ikada promenili svoje licnosti kao svetitelji koje sam spomenuo su danonocno upraznjavali ove prakse. 

Kako postizes vecu ljubav? Pa kroz molitve, meditacije i post dobijas neki mir u dusi, jer se koncetracijom barem 20 minuta dolazi do toga. Ako si se ikad molio toliko dugo znas i sam. Molitva i post su uvek bili i bice rad na sebi, nastojanje da se stvori mir i raj u sebi. Kad stvoris mir onda sve one negativne misli i emocije polako nestaju. Kada to nestane, onda postoji potencijal za pozitivne emocije prema nekome. Molitva to najvise ima, jer kad kazes: Boze cuvaj Marka Janka (koji mi je pokrao sljive), spomeni ga u Carstvu Svome, pomozi mu u svemu itd. itd. to nije nista drugo do zelja da drugom bude bolje. 

Samo je to dug proces, moze trajati godinama. Stavise na nekim mestima sam citao da obicne meditacije posle nekoliko meseci menjaju veze medju neuronima u mozgu sto dovodi do te promene stavova, mirnijeg stanja i cega vec. Isto to radi molitva i post. Ne koriste to ljudi za dzaba ako ne daje rezultate. 

Подели на овим сајтовима

Tacno je jer vec vekovima ljudi iz raznih religija upraznjavaju molitve, meditacije, post itd. velikim delom zbog toga da promene svoje stavove, karakterni sklop, licnost. A to konkretnije rade hriscani vec 2015. godina i sam Hristos je postio i molio se, svi koji su ikada promenili svoje licnosti kao svetitelji koje sam spomenuo su danonocno upraznjavali ove prakse.

Kako postizes vecu ljubav? Pa ko sto napisah Pufni, sama molitva za nekog je izraz ljubavi. Sto je vise praktikujes to ti ulazi u naviku, a sve one losije nestaju. Npr. ako je neko nekad svaki dan po 4 sata pio po kafanama zbog zene koja ga ostavila i koju sada mrzi pocne da umesto pijancenja 4 sata provodi u molitvi za zdravlje i srecu istoj toj zeni, njegove lose navike oko alkoholisanja ce nestati i pojavice se ta neka ljubav prema toj zeni i oprostice joj. Na neki nacin, ali u sustini molitva i post su uvek bili i bice rad na sebi, nastojanje da se stvori mir i raj u sebi. Koncentrisi se 20 minuta na "Gospode Isuse Hriste pomiluj me gresnoga" i osetices se miran posle toga. Kad stvoris mir onda sve one negativne misli i emocije polako nestaju.

Samo je to dug proces, moze trajati godinama. Stavise na nekim mestima sam citao da obicne meditacije posle nekoliko meseci menjaju veze medju neuronima u mozgu sto dovodi do te promene stavova, mirnijeg stanja i cega vec. Isto to radi molitva i post. Ne koriste to ljubi za dzaba ako ne daje rezultate.

Da, samo sto to primarno ne spada u ovo o cemu se govori u tekstu, a to je odnos coveka i Boga koji je opterecen normama i pravilima.

Opet, se dodje do toga da je koren svega ljubav. Ako se molis za nekoga koga si mrzeo, to mozes ciniti samo ako iskreno tezis ka tome da uspostavus pozitivan kon takt sa tom osobom.

Sto se tice meditacije ili molitve, ona je dokazano sredstvo za postizanje unutrasnjeg mira. Ali, ni za to ti nije potrebna religija, tacnije, ne zavisi od pripadnosti nekoj crkvi. Neophodno je samo unutrasnje nastojanje ka necemu.

Mnogo ljudi koji su apsolutno nereligiozni postizu unutrasnji mir meditiranjem.

Cak i zvanicna psihologija sve vise prostora daje tim tehnikama.

Подели на овим сајтовима

Sebe koji zivimo u palom stanju prirode odnosno samu prirodu. To znaci da motivi koji nas vode u zivotu ne budu sta cemo jest, popit, poseksati, kakvo cemo skloniste napraviti, koliko cemo para zgrnuti itd. nego nesto izvan toga. Naravno, jesti, piti i seksati se moramo, pogtovo prva dva, ali da to ne bude primarno........................    

Ako sam dobro shvatio trebalo bi da potiskujemo prirodne nagone kad god je to moguće zbog nekih viših ciljeva.

Kolko sam ja nešto čitao, a ako ima na forumu psihologa on bi bio kompetentan, to je vrlo, vrlo opasno. Dovodi do psijhičkih poremećaja i devijantnog ponašanja. Ali kao što rekoh možda neki psiholog bi mogao o ovome nešto više i tačnije da kaže.

пре 31 минута, HOA+ рече

(dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има.

Подели на овим сајтовима

ni za to ti nije potrebna religija

Za molitvu jeste, jer ne mozes biti ateista i moliti se Bogu da bi stekao unutrasnji mir.

tacnije, ne zavisi od pripadnosti nekoj crkvi

Pa sad, moglo bi se reci da ne zavisi. Ajd molitvu upraznjavaju i drugi, pa jedino sad pitanje moze biti cija je religija bolja odnosno zasto biti pravoslavac, a ne protestant, budista, musliman, katolik itd. Mada to ima veze sa ovim tvojim unutrasnjim stremljenjem ka necemu, bitno je to "necemu" sta je to cemu se stremi (kod pravoslavca, budiste, muslimana itd.) a zapravo ima veze sa modelom licnosti (Hristos, Buda, musliman(?)). 

No, ovde je tema zasto se Bog ne moze poznati samo ispunjavajuci neka pravila. To poznati mu dodje isto sto i upoznati, pa tako u uvodnom tekstu hoce da se kaze da covek ni ljude oko sebe ne upoznaju i ne ulazi u odnose sa njima po nekim sablonima nego to ide slobodno. No, ono sto je bitno jeste da to upoznavanje Boga ide kroz odnos prema drugima kao ikonama bozjim, pa kakav je odnos prema njima takav je odnos prema Bogu. Ako covek mrzi samo jednu osobu, to je isto kao da mrzi Boga. Zato je za to poboljsavanje odnosa bitno moliti se, meditirati, postiti, kako bi se covek sredio iznutra. Tako da nisu to bas pravila, ali je nesto bitno radi toga da pobljasamo te odnose menjajuci nase stavove, navike, karakter. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...