Jump to content

Узалудна жртва (Може ли се пожртвовање обесмислити?)

Препоручена порука

Takodje, ne znam da li je svaka zrtva koja nije iz ljubavi bas "promasena" zrtva. Neretko covek ima potrebu da nesto uradi za drugoga koga cak i ne poznaje i to ne prevashodno zbog sebe ili toga drugoga vec prosto zbog lepote. Jednostavno ga raduje da vidi da se neko pomerio na bolje, iz neke tacke A u tacku B. Nije u pitanju nikakva gordost ni mazohizam vec prosto inspiracija lepotom. Ili mozda i to "spada" u zrtvu iz ljubavi, ljubavi prema lepoti :)

Подели на овим сајтовима

• Одговори 55
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

ne treba da zrtvujemo svoje talente, snove, mogucnosti, vec samo i iskljucivo sebe, svoj ego.

amin-nas

Има много жртвовања из сујете, то је јако лоше. Мислиш да се жртвујеш за неког а у ствари то радиш да би нахранио свој его.

Блажени гладни и жедни правде, јер ће се наситити;

Подели на овим сајтовима

Постоји ли узалудна жртва? Ако постоји о чему се заправо ради? О приношењу погрешне жртве, погрешном богу, на погрешан начин? Је ли Каинова жртва била потпуни промашај и због чега. Како наша жртва "да буде благоугодна"?

Postoji.To je ona zrtva koju prinosimo a koja ne ostvaruje cilj samog zrtvovanja.U slucaju Kaina to je bila Bozija naklonost.

Подели на овим сајтовима

To sto se naziva " zrtvom" a cini se iz ljubavi...nije zapravo nikakva zrtva. Ljudi koji cine iz ljubavi stvari za druge, nikada sebe nece smatrati zrtvom, niti razmisljaju u tom pravcu, niti na taj nacin.

Objasnjenje: Ako se odreknem svog obroka i dam ga drugome ko je gladniji od mene...to nije zrtva vec dobro delo. Zrtva je jedino ako ja kukam nakon toga kako sam se ja " eto, odrekla i zrtvovala svoj djevrek da bi ga dala nekom musavom romcetu...." u tom slucaju, ja sam skotina kakve nema...i zalud mi je sve sto sam uradila. Jer cim o tome govorim,i na taj nacin, znaci da mi je zao sto sam mu dala djevrek, a da je to slucaj, samu bih sebe istukla.

Ne postoji zrtva iz ljubavi...sve cega se neko odrekne iz ljubavi zarad drugog, cini to punog srca i sa radoscu....u suprotnom sve drugacije je cist sebicluk i ego. Stoga ili cini nesto iz srca ili nemoj. A naklapanje o zrtvovanju je cist promasaj.

Covek samo srcem dobro vidi, sustina se ocima ne moze sagledati.

Подели на овим сајтовима

Да...да...жртва...

Видео си добро у човеку,које он сам у себи не види.Срце ти се вуче по поду,ране крваре, али ти идеш истрајно ка бољем сутра, ка вишем циљу, јер нада последња умире.

Можда са тугом, још боље без ње...али ту су и други...ниси само ти у питању...не ради се само о теби... можеш ти и без тога...можеш ти то...истрпи...истрај...

Након свега, тријумфално гледаш у назад, али не осећаш усхићеност...само ти је драго што јеси...и што јесте!

Подели на овим сајтовима

Узалудна жртва?...не постоји...ако је жртва, није узалудна...

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

ако је жртва, није узалудна...
bravo Snezo....upravo to htedoh reci....prava zrtva nikad nije uzaludna....

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Поучно слово о жртви...

Жртва - мера љубави (29.03.2015.)

протојереј Синиша Смиљић

"Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31)

podviznickaslova.wordpress.com

Подели на овим сајтовима

Постоји ли узалудна жртва? Ако постоји о чему се заправо ради? О приношењу погрешне жртве, погрешном богу, на погрешан начин? Је ли Каинова жртва била потпуни промашај и због чега. Како наша жртва "да буде благоугодна"?

Ovo je samo misljenje. :D Mislim da postoji, npr. kad zrtvujemo nesto sto niko od nas ne trazi. Radi se o verovanju sebi i svojim predstavama o tome kako i da li tako i onako treba, kao i o "upodobljavanju" tudjim predstavama o tome kako i sta i da li treba.

Da, ima primera i pogresne zrtve, recimo, kad zrtvujemo drugog (poenta price o zrtvovanju Isaka, recimo). Ili, jos bolji primer apostola Petra koji kaze (u DAp): "Taman posla da jedem necisto", dakle, on zeli da pokaze vernost Bogu kroz odbijanje "necistih zivotinja", ali masi cilj - odbija da poslusa (sto je prava zrtva).

Da, Kainova zrtva je slicna zrtvi onih koji su u hramu ostavljali dosta novca, "od suviska srca".

Na poslednje pitanje ne umem da odgovorim, cak iako samo caskamo. :D We'll learn one day... :D

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

• 2 months later...

Предавање монаха Арсенија (Јовановића): "О стварном и узалудном подвигу"

Предавање монаха Арсенија (Јовановића) сабрата Острошке обитељи "О стварном и узалудном подвигу" које је одржао 22. јуна 2015. године на "Трибини за младе" у манастиру Острог.

http://www.svetigora.com/node/17204

Подели на овим сајтовима

"Ljubav je radost, cena ljubavi je žrtva". Prava ljubav je žrtvena. Ali ta žrtva je manipulativna ako ne proističe iz smirenja i ljubavi već iz neke želje za dominacijom ili slabosti - 'pravljenja vrline od slabosti'. Treba da se žrtvuje i da daje od sebe onaj ko je jači, bolji, veći, da 'nosi breme slabijeg', ali ne treba da naruši i neku granicu zdrave ljubavi prema sebi, svoje ljudsko dostojanstvo. Pretpostavljam da Bogu nije ugodna ni ta samopotiruća žrtva, mazohistička, ni manipulativna. Podvig kao žrtva ako je motivisan gordošću takođe mislim da nije bogougodan.    

Подели на овим сајтовима

Жртва из љубави према другим људима никада није узалудна , то је сигурно. 

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

Сања Т.
Наишла сам на зид.Помозите. Тема је самоодрицање. До које мере.Коме, а да не упаднеш у замку узалудне жртве, где радиш у име човека, а не Бога, коме смо дужни послушност.
ipb.png Today, 08:51 · Delete · Lock

https://www.pouke.org/forum/statuses/user/12047-%D1%81%D0%B0%D1%9A%D0%B0-%D1%82/?status_id=31332

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...