Jump to content

Зоран Ђуровић - Онан - Онанија

Дејан

Препоручена порука

Онај Милојко ми упропасти тему, али ћу ипак написати неки резиме:: :))))

Што би рекли музиканти, мазно сам ти тезгу.  :D

Подели на овим сајтовима

Ja sam shvatila da je smisao ovog teksta u tome da niti stari,niti novi zavet striktno obelezavaju masturbaciju kao greh,I koliko shvatam ovaj tekst  je otac izdelio na delove,da na neki nacin istestira,isprovocira reakcije ljude,I sto se tice nacina misljenja,a I poimanja,mozda cak kod nekih I bivanja u konkretnom problemu(sto je I postignuto),a sta ce na kraju biti njegov zakljucak,videcemo,ali u svakom slucaju je ovo dobar nacin da se o tome sta je greh,a sta ne,ne razmislja, I ne prihvata mehanicki I spolja(pa makar to bio i autoritet biblije).Upravo takvo prihvatanje greha(bilo kojeg) zatrpava glas savesti I pokajanje(zdravo stanje) I uvodi u krivicu I ocaj(bolesno stanje)Sveti oci su pisali o masturbaciji kao grehu,I bili su po ovom pitanju striktni I slozni.Oni su ljudi koji su se odvazno kretali ka svetlosti Bozijoj,I takvi ljudi najbolje mogu da rasvetle sta je tama a sta svetlo.Ne mozete pitati coveka koji je u mraku,da li je nesto sto on cini greh,svaki greh jeste mrak,ali u odnosu na generalni mrak u kom takav covek zivi,dati greh za njega nece biti mrak,ili nesto lose,jer nema u odnosu na sta da bude.

Ovo sto se nabraja o posledicama po zdravlje,sto se tice masturbacije,to ne znaci nista posebno…govori se ljudima I o  posledicama od duvana,pa ce uvek biti onih koji ce reci,tamo neki deda pusio 70 godina,zdrav ko dren,iako je kod 80 posto njih dokazano da im je pusenje doprinelo malignom ili nekom drugom oboljenju,iako fakat da ima izuzetaka.Najveci “dokaz” o tome sta je greh je budjenje sopstvene savesti,kada se covek posveti duhovnom zivotu,lestvicama do neba.Ta pomenuta knjiga “lestvice”(meni inace jedna od omiljenih) I druge asketske knjige jesu za svakog onog ko je ovim putem krenuo,ko jos nije, pretesko mu je,cak stetno stivio,ali smo mi kao Hriscani pozvani na taj uzvodni put do neba.Uglavnom sto vise probudjene savesti I svetala Hristovog u nama to vise osvetljenih mracnih hodnika duse.Kada se mrak osvetli,covek zeli I da ga se oslobodi,jer je gajenje mraka prepreka svetlosti I punoci blagodati Bozije,I pakao je zapravo zivot bez tog svetla u nama.Zato se tamo ne preti paklom,nego predocava da gajanje u sebi greha(bilo kog)put je ka paklu,tj.prebivanju u sopstvenim mrakovima,sa zatvorenoscu za svetlost Boziju,a to jeste pakleno stanje.

Sto se tice masturbacije,takav cin je greh,ili ces ostajanje u mraku zbog toga sto covekovu seksualnost ne treba individualizovati,jer sama rec seks je pol,dakle trazi drugu polovinu za ostvarenje,ili ces ostvaruje se u drugom(sta vise,nasa seksualnost pripada drugom..vase telo nije vase…) I ne samo to,vec ovo ostvarenje ne treba posmatrati van ljubavi,a to znaci ostvarenje sa osobom sa kojom postoji obostrana otvorenost za medjusobnu dozivotnu ljubav,koja podrazumeva I razmenu seksualnosti,davanje I primanje,koje neprestano cirkulise izmedju dve konkretne osobe,koje su u celini jedna za drugu odgovorne.
U masturbaciji toga nema,vec energija,seksualnosti ne odlazi drugom bicu,vec  odlazi u prazno,tj.rasipa se,dok kod seksa bez ljubavi ova razmena nije postojana,a cak I da takve veze potraju,sto je retko,cepa covekovo bice,jer te dve osobe nemaju intresvanje za celinu bica ovog drugog.

Zato covek treba da se potrudi,spremi sebe za susret sa  osobom sa kojom ce imati punocu odnosa,ukljucujuci punocu seksualnog odnosa,a ne da zadovoljava svoju strast kroz masturbaciju ili veze bez ljubavi.Ako to ipak cini,onda neka je svestan da je tako nesto neregularno,kao kada bi neko samo zato sto ima jaku zelju da otputuje u neku daleku zemlju pokrao banku,to bi bilo neregularno,u odnosu na to da napravi plan kako da zaradi I ostvari svoju zelju na regularan nacin.

Bez obzira ko je u kakvom stanju jako je vazno tacno definisati sta je dobro,a sta zlo,jer covek koliko god padao uvek ima cemu da se vrati,ako ima ispravne moralne sudove,ili Hristov um.

PS.Pogressno je govoriti da je apstinencija potiskivanje svoje seksualnosti,to je samo  neprepustanje istoj na pogresan nacin(kao promasaj cilja ) do momenta kada ce ona ostvariti sebe u punoci I biti deo covekove celomudrenosti,kojoj bar Hriscani treba da teze.Takodje ta energija ima million konstruktivnih kanala kojima moze da se koristi do svog ostvarenja.U seksualne devijacije upadaju samo oni ljudi koji se plase da dodju u kontakt sa svojom seksualnoscu,preuzmu za istu odgovornost I koji njeno pogresno koriscenje tj greh dozivljavaju spolja,I kroz krivicu(pa je stoga potiskuju)van poimanja greha uopste I svetlosti,tj.ljubavi Bozije,koja kap po kap ispunjava ljude koji su na putu vrline,celomudrenosti,a samim tim I na putu oslobadjanja od svakog pa i mraka bludne ostrascenosti unutar sebe.

Подели на овим сајтовима

@@Natasa Malinovic,

Сестро! Стављај тачку чешће. Ко ће ово да прочита? 

Подели на овим сајтовима

Ја прочитала. Хвала за труд, веома поучно.

Подели на овим сајтовима

Pojedinci na ovoj temi govore o masturbaciji kao dao je ovo droga koju par puta probas i uhvati te zavisnost, i onda te sto je vise koristis ubija te psihicki, tones na dno, hvata te teska depresija i pretvaras se u pedera.

Čovek fizički ne propada preko noći već godinama, treba pod hitno uraditi anonimnu anketu na reprezentativnom uzorku da bi to ili dokazali ili opovrgli ;)

Meni nije jasno kako neki muški forumaš naprimer fižiči izgleda kao da je 15godina stariji a drugi koji je 5 godina stariji od njega izgleda kao da je 12 godina mlađi :.mislise. 

Подели на овим сајтовима

Meni nije jasno kako neki muški forumaš naprimer fižiči izgleda kao da je 15godina stariji a drugi koji je 5 godina stariji od njega izgleda kao da je 12 godina mlađi  

Pa zavisi koliko je koga zivot gazio ili mazio :) 

Подели на овим сајтовима

Čovek fizički ne propada preko noći već godinama, treba pod hitno uraditi anonimnu anketu na reprezentativnom uzorku da bi to ili dokazali ili opovrgli ;)

Meni nije jasno kako neki muški forumaš naprimer fižiči izgleda kao da je 15godina stariji a drugi koji je 5 godina stariji od njega izgleda kao da je 12 godina mlađi :.mislise.

Meni to isto nije jasno ni za zenski deo. :)

• Волим 1

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

Ne znam da li je pravilo ali ja sam primetio da baš ovi što sumalo više aktivni u pomenutim radnjama izgledaju dosta mlađe.

Odakle znas da su aktivni u tim radnjama? :.mislise.

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

Ne znam da li je pravilo ali ja sam primetio da baš ovi što sumalo više aktivni u pomenutim radnjama izgledaju dosta mlađe.

onda lažu da su aktivni :))

moja baba komšinica je aktivna ide do prodavnice sebi u nabavku

ali 2x mesečno kad su penzije

tako da sve je to relativno šta je za koga aktivno ;)

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...