Jump to content

Монах Арсеније (Јовановић) предавања, текстови

Оцени ову тему

Препоручена порука

Један виспрен ум. Пун ерудиције и емпирије и "овог", а чини се и "оног" свијета. Искрено и непосредно наступа и има очигледан дар говорништва, што га чини занимљивим. Уз то човјек ИМА шта да чује. А то колико је коштала његова келија, шта се потом десило са њом... Да ли он има благослов да држи предавања у манастиру, митрополији, регији, Европи, "белом свету", универзуну....савршено ме не занима. Да нема благослов да предаје ту гдје предаје, предавања не би ни било. Приде, на сваком свом јавном наступу истиче да ради по благослову и послушаљу. Његови односи са митрополитом и како је добио благлослов такође ме савршено не занимају. Свако од нас прво да уклони дебло из свог ока. Иоле трезвен је захвалан за сваки душекористан савјет од ма кога. Лијепо каже старац Пајсије: људи пчеле и људи муве. итд. итд....Sapienti sat.

А, сад да отворим овог Францисканера, предуго се грије :pivo:

Подели на овим сајтовима

• 2 months later...

Одлично предавање !!!

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

• 5 weeks later...

Монах Арсеније је рекао пре два дана на FACE TV ,да је напустио пре неки дан Манастир Острог и планира обнављање Манастира Рибница код Љига .

Зна ли неко овде на Форуму нешто више о томе ??

Подели на овим сајтовима

Za monaha Arsenija i ja da rečem koju: on je jednostavno rečeno jedan sjajan tip, i mislim da je jedini u stanju da razmažene Beogradžane:ani_biggrin: (kakav sam i sam) privede Hristu, ili ako su već od ranije bili privedeni (moj slučaj), još dublje privuče. Njegove osobine koje su me privukle su:

1) Beogradsko-njujorški mangup blizak razmišljanjem i retorikom mladim ljudima odraslim u velegradu.

2) Sjajna retorika, bujna i ponekad van konvencija i pravila, jasan i zvonak glas. Na žalost ovim se mnogi klirici ne mogu pohvaliti. Uglavnom samo nešto mumljaju sebi u bradu, a to kod misije ne može.

3) Životni put koji je prošao pre ulaska u monaštvo je veoma blizak životnom putu (nad) prosečnog velegradskog momka.Ovo je veoma bitno zbog toga što poznaje kao retko ko strasti, zavisnosti i probleme mladih (ali i ljudi srednjih godina) u bilo kom velegradu. Ukratko, svako kome umesto krvi teče asfalt, odlično će ga razumeti.

4) Čovek koji sve što radi radi strasno, srcem i do kraja. Kada mu je trebala zabava, nije se zadovoljio SKC-om, otišao je u Njujork. Kada mu je trebalo da se susretne sa Hristom, nije se zadovoljio ni mir(janstv)om ni opštežićem, otišao je u pustinju. 

5) Pre monašenja, dok je bio u Njujorku, sam se izdržavao, niko ga nije sponzorisao niti mu slao novac. 

6) S obzirom na to da je:

a) imao novca i živeo u Jabuci

b) imao devojaka koliko je hteo

ni jedan zlonamernik ne bi  mogao reći kako u manastire idu derpei, nesposobnjakovići i oni koji nemaju uspeha kod žena.

7) Hrabar. Nije ustuknuo pred marokanskim narko dlerima kada su pokušali da mu iznude novac. Pri tome je štitio i svoje dve drugarice. Samo jednim skakavcem...

8) Poslednje, ali ne i najmanje bitno, izbegao je Scilu zurlotizma i Haribdu bezveznjačkog ekumenizma.

Mogao bih ovako da ga hvalim do sutra, ali ću izneti i par mana, po mome mišljenju, koje na svu sreću ne mogu bitnije da utiču na njegovu misionarsku ulogu, ali bi mu mogle zasmetati tu i tamo:

1) Prreviše se rasplinjava, ide u razno-razne digresije, ponekad nepotrebno.

2) Izgleda da ne  proverava uvek podatke koje iznosi i ponekad pravi faktičke greške. (ovo isključivo kod nekih istorijskih ličnosti i situacija).

3) Možda je i previše otvoren, zbog čega neko to može da zloupotrebi. 

4) Pokušava da obuhvati što više oblasti i onda neizostavno preterano pojednostavljuje i metodološki luta.

5) Ima sumnjive etimologije.

U svakom slučaju, prvi je na mojoj listi za izbor budućeg duhovnika. Drugi je pop Aca iz Žarkova. Ova dvojica su prosto dragocena za misiju, i nikako ne bi trebalo da se zbog nekih eventualnih sitnih  zavisti bace u drugi plan.

Подели на овим сајтовима

On 20. 11. 2017. at 20:20, Loznica-Srbija рече

Монах Арсеније је рекао пре два дана на FACE TV ,да је напустио пре неки дан Манастир Острог и планира обнављање Манастира Рибница код Љига .

Зна ли неко овде на Форуму нешто више о томе ??

Expand  

О каквој обнови манастира је реч? Зар ту није био арх. Никодим?

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Отац Арсеније у овој емији на "Бум бум" радију половином 25. минута говори о обнови манастира Рибница код Љига.

Подели на овим сајтовима

Манастир Рибница (Светих апостола Петра и Павла) измеђ Љига и Ваљева (општина Мионица) на чијој ће обнови отац Арсеније радити..

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/88/Manastir_Ribnica_008.jpg

Подели на овим сајтовима

On 10. 12. 2017. at 19:16, Небојша Јовановић рече

Манастир Рибница (Светих апостола Петра и Павла) измеђ Љига и Ваљева (општина Мионица) на чијој ће обнови отац Арсеније радити..

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/88/Manastir_Ribnica_008.jpg

Expand  

Sjajno. Nadam se da ću ga uskoro posetiti...

Подели на овим сајтовима

On 10. 12. 2017. at 19:45, Ivan Marković рече

Sjajno. Nadam se da ću ga uskoro posetiti...

Expand  

Надам се и ја.

On 26. 11. 2017. at 20:46, Ivan Marković рече

Ukratko, svako kome umesto krvi teče asfalt, odlično će ga razumeti.

Expand  

Мени уместо крви тече природа, шума, ливаде и поља, а одлично...не да га разумем, већ осећам.

Тотално сам на његовим фреквенцијама. Заборавио си и да је песник, поета и то онај врхунски, песник духовне поезије.

Убеђена сам да су једино поете истински пријемчиви за Божија откровења .

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

On 10. 12. 2017. at 20:08, Рапсоди рече

Надам се и ја.

Мени уместо крви тече природа, шума, ливаде и поља, а одлично...не да га разумем, већ осећам.

Тотално сам на његовим фреквенцијама. Заборавио си и да је песник, поета и то онај врхунски, песник духовне поезије.

Убеђена сам да су једино поете истински пријемчиви за Божија откровења .

Expand  

Sestrice, nisam zaboravio, samo nisam naveo. Osim što piše sjajnu duhovnu poeziju, on je i vrstan slikar, ikonopisac. Inače je po struci lekar, stomatolog. (Ne znam da li je posle išao na neke postdiplomske). 

Подели на овим сајтовима

Žao mi je što verovatno neće biti u mogućnosti da postane jeromonah zbog kanonskih prepreka (jer je pre monašenja bio nestašan:)). Iz istog razloga ni ja ne bih mogao biti pop (jer sam pre nego upoznah moju gospu, takodže:ani_biggrin: bio nestašan)...

Подели на овим сајтовима

On 10. 12. 2017. at 20:19, Ivan Marković рече

Žao mi je što verovatno neće biti u mogućnosti da postane jeromonah zbog kanonskih prepreka (jer je pre monašenja bio nestašan:)). Iz istog razloga ni ja ne bih mogao biti pop (jer sam pre nego upoznah moju gospu, takodže:ani_biggrin: bio nestašan)...

Expand  

Ali u pojedinim slučajevima kanone valja "mačku o rep":))...ne mislim naravno na moj slučaj.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...