Jump to content

Питајте професора и свештеника др Зорана Ђуровића

Оцени ову тему

Препоручена порука

Kršenje zapovesti o poštovanju svojih roditelja.Ham je razotkrio sramotu svoga roditelja pred braćom umesto da ga je sam pokrio oca.

Da, i tu nije slucajno stavljen odnos otac vs sin, upravo zbog tezine zlocina, gde ti shutnes onoga koji je pao u greh, umesto da ga pokrijes i pomognes mu, jer ne zaboravimo braco, da je onaj covek koji padne u greh najmanji od svih nas i njemu treba pomoc i podrska a ne shut nogom u glavu. 

Ova prica je za mene jako vazna pouka za nase covecanstvo i civilizacijske norme.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 702
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Ja mislim da je tu ključna stvar da je Noje go,i da je to zapravo bilo sramotno,videti oca svog golog zašto i braća kasnije okreću leđa kada idu da ga pokriju.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

није  ;)

Ako nije zašto sinovi okreću leđa prilikom pokrivanja?

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

прво, зато што тиме писац жели рећи да су се уздржали од оног чему се Хам препустио.

друго, зато да не би видели призор. какав призор? можда кастрације. јер пази, писац каже да се Ноје отрезнио и видео шта му је Хам учинио. значи, нешто је било по среди.

Golog oca.Ako golotinja sama po sebi nije nikakav greh,zašto se Adam i Eva nakon pada stide što su goli?Zašto se pokrivaju i skrivaju od Boga?

Подели на овим сајтовима

брате, мислим да ниси схватио причу. није згрешио Ноје јер се опио и разголитио у шатору. згрешио је његов син Хам. а ми одгонетамо какав је грех у питању.

Brate nisi ti shvatio mene.

Ako hoces mogu i da ti opisem greh, mada je bitnija vaspitna pouka.

Sin je uradio nesto sto ga otac nije ucio. Dakle to ucenje niti je od oca niti od Boga.

Greh je sledeci, dok su se svi ostali ukucani bavili sto cestijem zivotu i sto blize Bogu i krugu svoje porodice, ovaj sin je slikao i snimao krisom nedolicne fotografije i video snimke oca i kacio ih na internet i raznosio ih drugarima iz parka a oni dalje svojim kucama.

Dakle sin je poceo da drzi nesto sto niti je od oca niti od Boga i sto steti svima, tako da je prokletstvo opravdano.

Подели на овим сајтовима

Golog oca.Ako golotinja sama po sebi nije nikakav greh,zašto se Adam i Eva nakon pada stide što su goli?Zašto se pokrivaju i skrivaju od Boga?

Sacekaj malo nisam ja djaba doneo kokice. vidis da sam se raspisao :))

Подели на овим сајтовима

прво, зато што тиме писац жели рећи да су се уздржали од оног чему се Хам препустио.

друго, зато да не би видели призор. какав призор? можда кастрације. јер пази, писац каже да се Ноје отрезнио и видео шта му је Хам учинио. значи, нешто је било по среди.

Nije ti lako :)

Подели на овим сајтовима

Pazi Pontifex da uzmemo da je tvoja interpretacija tačna i da se recimo desila obljuba pijanog oca ili njegova kastracija zašto bi Ham to saopštio svojoj braći?Da se pohvali time?Da ih pozove na party pa kaže ajde još  je obeznanjen ajde da se igramo sa njim dok je još kontuzovan?Pa recimo sad da je bilo tako zar ga ne bi braća polomila od batina možda i ubila zbog takvog obeščaćenja oca?

Подели на овим сајтовима

није срамота видети оца голог (како би га иначе неговали у болести и припремили за погреб). овде голотиња има сексуалну конотацију, зато се помиње вино као и код Лота (што је отац Зоран лепо запазио

Nema samo sexualnu nego nedolicnu konotaciju. 

Ovde je vino ipak opijanje onim sto otac saznaje da mu je sin uradio a ne rakija.

Подели на овим сајтовима

Pazi Pontifex da uzmemo da je tvoja interpretacija tačna i da se recimo desila obljuba pijanog oca ili njegova kastracija zašto bi Ham to saopštio svojoj braći?Da se pohvali time?Da ih pozove na party pa kaže ajde još  je obeznanjen ajde da se igramo sa njim dok je još kontuzovan?Pa recimo sad da je bilo tako zar ga ne bi braća polomila od batina možda i ubila zbog takvog obeščaćenja oca?

Tako je ja se slazem da nije jedno delo nego je to sin krisom stalno radio i kad se je otkrilo on je potrcao da i bracu zavede i da mu budu podrska.

Подели на овим сајтовима

на то сам и хтео указати - Библија и њене приче су много дубље, слојевитије, вишезначније и загонетније (са смислом који нам се не открива тако лако), него што то може претпоставити један површни читалац који у њима само прати фабулу и тражи (проверава) историјску веродостојност. те приче носе дубоке искуствене поруке, које ми често не разумемо или не примећујемо.

што се тиче кастрације оца, то је један од најстаријих мотива. срећемо га и у старогрчкој митологији - Крон (Време) је кастрирао свога оца Урана (Небо) да би га спречио да даље оплођује мајку Геју (Земљу). тиме га је свргхнуо и приграбио власт. тако да теза о негирању фалусне функције оца има озбиљно упориште.

Gde je tvoja dubina?

U zlocinu?

Подели на овим сајтовима

Ne znam koliko je tada neko gospodario tehnikom i tehnickim dostignucima ali Nojevi sinovi mi ne deluju bas naivni :)

Nemojmo podceniti moc slika koju stvaramo nekome dok mu prenosimo recima "dogadjaje"

Mali je izgleda bio talentovan.

Подели на овим сајтовима

није. јер најлакше је набити главу и песак, а ја то не радим  :)

Ni ja :)

Zato i imas kod mene duznu dozu postovanja koju imam prema tebi.

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

Преводим Оригена, зато не могу да вам се прикључим... али вас гледам :)))

Али пијем вина јер ми синови нису ту :))

Подели на овим сајтовима

Kazes da su biblijske price slojevite.

библијски писци познају боље човека и његову природу, него што сте то ви данас спремни да прихватите. зато је Библија пуна сцена најстрашнијих грехова, јер је то све наслеђе човечанства. Свето Писмо нам каже да нисмо баш сјајни и лепи у својој невиности. нарвано, нама се та порука не свиђа. но, ми се пуни не питамо.

прочитај текст оца Зорана горе, видећеш да су се овим проблемом бавили многе умне главе. а зашто? зато што је интригантан.

Hajde da sad snimimo film u reziji tvoje interpretacije i u reziji moje. Nije Noje Moje :)

Tebi je pocetak,drama,zaplet i kraj u zlocinu.

Meni nije. Meni je to sve nekako njanjavo moguce svakom coveku, svakoj glavi, desava se svima sto bi se reklo a ne samo psihopatama. Medjutim ta njanjavost na kraju nosi i bistri jednu vrlo vaznu poruku i to vaspitnog karaktera, kakvu biblija i pronosi.

Biblija nije skup zlocina, nego vaspitanja.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...