Jump to content

Питајте професора и свештеника др Зорана Ђуровића

Оцени ову тему

Препоручена порука

То је стара иживљавајућа пракса. Не треба се обазирати. Кад убацују у литургију те речи које не постоје: Ко се спремио... прави се луд и иди на причешће. Ако те пита: Јеси ли постио, кажи: Јесам. - Сав грех нека иде на Авину душу. Нема поста пред причешће, осим регуларног. Норма је да се сви стално причесте. Нико не долази у цркву као на провод. Слика коју користе о причешћу као супи је хулна и злонамерна.  

Авво, за причешће се треба припремати. Ово са причешћем без икакве припреме сам сам испробао и не бих то понављао. Народ ће се поразболевати уз овакве савете, и не само народ. Уосталом, кад је још свештеник саветовао вернике да лажу? Ајде још, да се спаси некоме живот као што су људи лагали за Јевреје да им спасу живот за време холокауста, али сада хвала Богу нису такве прилике.

Само је једна вера права - вера хришћанска православна!

Само је једна црква права Црква Исусом Христом Господом основана - Црква православна!

Подели на овим сајтовима

• Одговори 702
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Ни ти не знаш моју причу. Текст може да делује мрачно, али ја не лажем људе. Нема никаквих утеха. Живимо живот, а онда ћемо право пред Бога. Да ли си хтео да ти кажем како се шалио кад је урликао на крсту? Није се шалио ни претварао. Али и ти мораш да прођеш кроз ту богоостављеност да би био са Богом. Због тога ја не дајем одговоре, нема рецепта. 

Do duse, ako bismo malo sarali, mozda u tim recima Hrista, mozemo da vidimo i promisao nad promislima.

Ukoliko Hristos nosi sve Bozansko u sebi i ukoliko se u samom umirajucem Hristosu nalazi vanvremensko vaskrsenje,onda ne cudi odluka Oca da ga ostavi "samog". Hristos je jednak po vlasti ali samo vaskrsenje koje nije Blagodat od Oca prema Sinu, Sina cini potpuno "samostalnog" sto je na Krstu i bila preko nuzna potreba, upravo radi ljudi. Takav "sam" Hristos dokazuje da je i Bog po prirodi.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Авво, за причешће се треба припремати. Ово са причешћем без икакве припреме сам сам испробао и не бих то понављао. Народ ће се поразболевати уз овакве савете, и не само народ. Уосталом, кад је још свештеник саветовао вернике да лажу? Ајде још, да се спаси некоме живот као што су људи лагали за Јевреје да им спасу живот за време холокауста, али сада хвала Богу нису такве прилике.

A šta ako se vernik ispovedi u svojoj kleti Ocu nebeskome i ode posle da se pričesti?El to priprema?

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

A šta ako se vernik ispovedi u svojoj kleti Ocu nebeskome i ode posle da se pričesti?El to priprema?

Ma ko je opste dostojan? Koja priprema te cini dostojnim za Sveto Pricesce? Koja?

Niko od ljudi nije bio dostojan zbog pripreme, no je to dar Bozji svim gresnicima, koji veruju u Njega. I jos nesto vrlo bitno, Vera u Hrista i jeste istinsko pokajanje. Samo covek bez vere ne moze razumeti to.

Подели на овим сајтовима

Ma ko je opste dostojan? Koja priprema te cini dostojnim za Sveto Pricesce? Koja?

Niko od ljudi nije bio dostojan zbog pripreme, no je to dar Bozji svim gresnicima, koji veruju u Njega. I jos nesto vrlo bitno, Vera u Hrista i jeste istinsko pokajanje. Samo covek bez vere ne moze razumeti to.

Ако је све тако свеједно, завршићемо с временом прво без исповести као протестанти, па онда и без свештенства и без причешћа.

..

Исповест је нужна пред причешће јер човек кајући се и добијаћи одрешење за грехе прилази пред Тело и Крв Господњу сигурно чишћи него пре исповести. А и шта фали прочитати који акатист пре причешћа, па посетити какве болеснике, помоћи нпр. свештенику у невољи... Чини ми се да сам прочитао да авва нема за станарину. Ајмо бар прочитати једну катизму вечерас за авву с молбом Богу да помогне авви. Авво, ево и антиекуменисти се моле за тебе!

Само је једна црква права Црква Исусом Христом Господом основана - Црква православна!

Подели на овим сајтовима

Ако је све тако свеједно, завршићемо с временом прво без исповести као протестанти, па онда и без свештенства и без причешћа.

..

Исповест је нужна пред причешће јер човек кајући се и добијаћи одрешење за грехе прилази пред Тело и Крв Господњу сигурно чишћи него пре исповести. А и шта фали прочитати који акатист пре причешћа, па посетити какве болеснике...

Sad cu i ja .. ma duso.. :)

O.Zoran je spomenuo regularne postove i to je sasvim dovoljno a ispovedas se kad imas potrebu za tim.

A sve sam ti to vec napisao gore, kako to nisi video iz koje recenice si donosio zakljucak?

Подели на овим сајтовима

Ни ти не знаш моју причу. Текст може да делује мрачно, али ја не лажем људе. Нема никаквих утеха. Живимо живот, а онда ћемо право пред Бога. Да ли си хтео да ти кажем како се шалио кад је урликао на крсту? Није се шалио ни претварао. Али и ти мораш да прођеш кроз ту богоостављеност да би био са Богом. Због тога ја не дајем одговоре, нема рецепта. 

,,Naša priča" nam nije izgovor da otresemo ljude. Kako nema utehe, kad kaže poslaću vam Duha Utešitelja? Pred Bogom smo sada i ovde. Ili ćemo prosto da sednemo i čekamo, nešto?

Normalno da se Hristos nije pretvarao, pa jel' Vi stvarno mislite da sam pomislio tako nešto??? Pitao sam jer kako Hristos budući Bog kaže ,,Bože moj zašto si me ostavio"? Zapažanje u vezi reči Bog i Otac sam spomenuo zbog onoga što je @@Kratos napisao, kome hvala na konkretnom odgovoru (iako mi je čudno takvo verovanje). 

Ali nije više ni bitno, i nije mi namera da započinjem diskusiju.

Ne tražim recept, tražim smisao!
Подели на овим сајтовима

А и шта фали прочитати који акатист пре причешћа, па посетити какве болеснике..

Oces ti to neku nagradu? I to u boji najsvetiijeg, samog Hrista, kroz putir vecnosti?

Ne daje Hristos samo onima koji osvajaju zlatne medalje a oni drugi mali ostaju bez icega.

Pusti se toga i ako cinis, cini i ne trazi od drugih. Os ti ja napisem svoje "zasluge" sada? 

Подели на овим сајтовима

Sad cu i ja .. ma duso.. :)

O.Zoran je spomenuo regularne postove i to je sasvim dovoljno a ispovedas se kad imas potrebu za tim.

A sve sam ti to vec napisao gore, kako to nisi video iz koje recenice si donosio zakljucak?

Аха, ок. За авву ћу морати узети цсл Псалтир, иако сам навикао на Даничићев превод, али је цсл посебно благодатнопримљив. Одох се молити свом зилотском Богу за авву.

Подели на овим сајтовима

,,Naša priča" nam nije izgovor da otresemo ljude. Kako nema utehe, kad kaže poslaću vam Duha Utešitelja? Pred Bogom smo sada i ovde. Ili ćemo prosto da sednemo i čekamo, nešto?

Normalno da se Hristos nije pretvarao, pa jel' Vi stvarno mislite da sam pomislio tako nešto??? Pitao sam jer kako Hristos budući Bog kaže ,,Bože moj zašto si me ostavio"? Zapažanje u vezi reči Bog i Otac sam spomenuo zbog onoga što je @@Kratos napisao, kome hvala na konkretnom odgovoru (iako mi je čudno takvo verovanje). 

I nije mi namera da započinjem diskusiju.

Ne tražim recept, tražim smisao!

Једини смисао живота је улазак у Царство Небеско, а оно се задобија подвигом. Црква је царство Божије благодати овде на земљи и ако се за Царство Небеско тражи подвиг и за приступ светињи над светињама царства Божијег благодати овде на земљи треба сигурно некаква припрема.

Подели на овим сајтовима

Аха, ок. За авву ћу морати узети цсл Псалтир, иако сам навикао на Даничићев превод, али је цсл посебно благодатнопримљив. Одох се молити свом зилотском Богу за авву.

I juda je seo za sto na Tajnoj veceri i to potpuno isto pripremljen kao i drugi apostoli.

Mozes li mi pobiti to?

Подели на овим сајтовима

Oces ti to neku nagradu? I to u boji najsvetiijeg, samog Hrista, kroz putir vecnosti?

Ne daje Hristos samo onima koji osvajaju zlatne medalje a oni drugi mali ostaju bez icega.

Pusti se toga i ako cinis, cini i ne trazi od drugih. Os ti ja napisem svoje "zasluge" sada? 

То пишем само онако као препоруку, па ко воли нек изволи. Шта је то пола сата одвојити месечно који пут нпр.

Подели на овим сајтовима

I juda je seo za sto na Tajnoj veceri i to potpuno isto pripremljen kao i drugi apostoli.

Mozes li mi pobiti to?

Не знам ти ја те заврзламе, нисам теолог. Знам понешто што сам прочитао у пар књига. Имаш све у књигама од светих отаца.

Подели на овим сајтовима

Не знам ти ја те заврзламе, нисам теолог. Знам понешто што сам прочитао у пар књига. Имаш све у књигама од светих отаца.

A, pa sto ne kazes da verujes samo u ono sto si procitao. 

Nemam onda vise nikakvu sumnju da ce ti ava preporuciti neku knjizicu.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...