Jump to content

Православна порука, мисао дана....

Препоручена порука

„Ако хоћете да будете мисионари и не молите се свакога дана, заборавите на то! Ако хоћете да будете мисионари а молитвено не читате Свето Писмо свакога дана, заборавите на то! Ако хоћете да будете мисионари а не знате ништа о Светом Предању, не читате Свете Оце, заборавите на то! Ако се не исповедате, не причешћујете се, не идете на Литургију сваке недеље, заборавите на то! Шта ћете да их учите? Не можете да дате оно што немате.“

Схиархимандрит Јоаким Пар

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

• Одговори 2k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Као што севање предсказује удар грома, тако сујета најављује појављивање гордости. Гордост која почиње са сујетом може достићи адске дубине, јер она и јесте грех самог сатане.Гордељиво осуђивати значи судити, тј. предупређивати суд Божији односно узрупирати Његова права, јер само Господ зна човекову прошлост, садашњост и будућност.

Нил Синајски

• Волим 1

Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру!

Подели на овим сајтовима

Нисмо ми помогли другом, него је Бог био милостив према нама и омогућио нам је да учинимо нешто добро. Такво дело је благодат и милост Божија.

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Серафим Роуз (Seraphim Rose)

Човек у животу има само један избор: или Царство Божије или царство себе самог. Ако је Царство Божије, онда је Господ Бог и сви смо ми браћа и сестре Његове слуге. Али ако је царство мене, онда сам ја ту бог и сви има да ми служите. То је корен свих недаћа створеног света.

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

..."Један од разлога зашто сам постао свештеник била је чињеница да је свештеник у могућности да се причешћује на свакој Литургији. За мене је Причешће слично ваздуху и води. Без њега почињеш да се гушиш, венеш. Вероватно многи хришћани имају баш овај однос према овој Великој Тајини. Ако неко не осећа потребу да се често причешћује то је његово право, немојте се причешћивати, али зашто то не дозвољавате онима који заиста чезну за Христом, који ће се без Њега угасити као кандило без уља. Јер о томе и Христос говори "сами не улазе и другима не дају да уђу".

: http://www.forumprij...11150#post11150

https://www.pouke.org/forum/page/index.html/_/1346440445/%D0%BF%D0%BE%D1%83%D1%87%D0%BD%D0%B8/%D0%BB%D0%BE%D1%88%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%BA%D0%B0-%D0%BD%D0%B5%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%88%D1%9B%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D1%9A%D0%B0-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%88%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%BA-%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D1%98-r3910

За мене, (мирођија), је, причешће извор живота.

Подели на овим сајтовима

Наше очи, саме по себи, виде онолико колико и наше наочари. Наше уши, саме по себи, чују онолико колико и метална слушалица на њима. Наш језик, сам по себи, говори онолико колико и клатно у звону.Но, зато што наша душа види, очи наше виде. И зато што душа чује, уши чују. И зато што душа носи смисао, језик говори смислено.Да су очи наше као језеро, без душе оне би виделе као и језеро што види. Да су уши наше као пећине, без душе би оне чуле колико и пећине чују. Да је језик наш звучан као клатно у звона, без душе он би говорио колико и клатно говори. 

ВЛАДИКА НИКОЛАЈ

• Волим 1

Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру!

Подели на овим сајтовима

Усамљен си? Зашто? Никада ниси сам, јер где год пођеш, војска Творца иде са тобом.

Депресиван си? Зашто? Какав год те бол, нанесен људима, сада мучи, твоја душа ће ускоро кренути иза времена у топлину Божанске Љубави.

Одагнај тугу! Бог је са тобом, у свој лепоти коју је за тебе створио

• Волим 1

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Како да изнађемо свој пут? Сходно Јеванђељу, Христос је наш пут. Значајно је да имамо свест о Христу као Богу. Онај који Га љуби, вечно ће бити поред Њега, тамо где је Он.

Једино што нас привлачи јесте Христос, Његова Личност. И ми бисмо морали да доживљавамо Христа као меру сваке ствари, божанске и људске. У Христу ми имамо Бога, Створитеља Свога.

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Kada je sujeta prisutna onda dolazi do gordosti, svađe. Nije nesreća što mi imamo suprotna gledišta, jer se stvar mora sagledati sa više strana. Ali često kod nas dolazi do onog što nije razlika u mišljenju. Toga se moramo osloboditi. Ako budemo tolerantniji, onda ćemo moći da shvatimo i to gledište drugoga. Ne da ga usvojimo ako nije dobro, ali da ga shvatimo da ne dođe do mržnje i ovog što nas cepa i deli.

патријарх Павле

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

У часу очајања знајте да не оставља вас Господ, него да ви остављате Господа. Ево, како вам, у име Бога налажем да живите када сте сами: макар вам то било и мучно, ма за то и не били вољни, свагда у мислима срцем призивајте Господа Исуса, који живи у вашој души.

оптински старци

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Молим вас, пријатељи моји, не занемарујте ниједно средство којим је могуће угодити Богу, а таквих је средстава много: умиљато опхођење са људима, тешење ожалошћених, заузимање за увређене, давање нематнима, одвраћање очију од ружних садржаја и поступака, супротстављање рђавим мислима, принуђавање себе на молитву, трпљење, милосрђе, праведност, и др. слично томе. Испуњавање свих тих свештених добродетељи привлачи к вама свемоћну помоћ Божију, а са њом ћете пребродити све тешкоће, које су пре тога изгледале несавладиве нашим снагама.

оптински старци

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

„ Црква Христова је жива и слободна. У њој се крећемо и постојимо, кроз Христа који је Њена глава. У Њему имамо пуну, потпуну слободу. У цркви учимо, сазнајемо истину и истина ће нас ослободити (Јован 8:32). Ти си у цркви Христовој када год подигнеш некога из туге или кад даш милостињу сиромасима и посетиш болесне. Припадаш њој када си добар и стрпљив, када одбијаш да се наљутиш на свога брата, чак и ако је повредио твоја осећања. У цркви си Христовој када се молиш: „Господе, опрости му“. Када радиш часно свој посао, враћајући се кући уморан, али са осмехом на уснама; када узвраћаш на зло добрим - у цркви си Христовој. Зар не видиш, стога, млади пријатељу, колико је близу црква Христова? Ти си Петар и Господ зида Своју цркву на теби. Ти си камен Његове цркве коме ништа неће одолети... Градимо наше цркве уз помоћ вере, цркве које никаква људска снага и моћ не могу срушити, цркве којој је темељ Христос... Осети свог брата крај себе. Никада не питај:“Ко си ти?“ Боље реци себи:“Он није странац, он је мој брат. Он је црква Христова, баш као и ја“.(Отац Георге Калчу)

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

"Сваки човек види у другим људима то, што је духовним опитом познао у самом себи, јер је однос човека према ближњему верни показатељ степена самопознања који је достигао".
Преподобни Силуан Атонски

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Грешили смо и испаштали смо. Увредили смо Господа Бога, кажњени смо. Укаљали смо се сваким неваљалством, опрали смо се крвљу и сузама. Погазили смо све што је прецима било свето, зато смо били погажени. Имали смо школу без вере, политику без поштења, војску без родољубља, државу без Божјег благослова. Отуда нам пропаст и школе и политике и војске и државе.Патили смо да не будемо своји, зато су нас туђинци поклопили својим мраком. Деценијама смо се ругали прецима што су се приклонили Царству небескоме, због тога губавог нам Царства замаљског губитак. Каквом смо мером мерили Бога и своје претке, тако нам је одмерено.

Свети Владика Николај

I lupi mi šamar onaj najjači, kad počnem da kukam nad životom i kad počnem da žalim sebe. Pokaži mi ono što imam,pokaži mi one koji to nemaju.Ne tražim ništa ,samo me podsjeti da dišem, i podsjeti me da ima i onih, ,koji ne dišu više..

Подели на овим сајтовима

Узнемиреност је знак духовне гордости

Ви у себи видите немар за добра дела, и то вас узнемирава, уместо да вас смирава, чиме бисте могли да привучете помоћ Божију; ви се међутим узнемиравате, а узнемиреност, то је ђавоље дело, и представља знак духовне гордости.

Узнемиреност не доноси никакву корист, него највећу штету; то је ђавоље дело, које не допушта да се пред Богом излије своје срце у покајању.

св Макарије Оптински

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...