Баба Написано Август 7, 2011 Пријави Подели Написано Август 7, 2011 Цитат ново богословље које ће искуствено решити тренутне проблеме .mislise. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Август 7, 2011 Пријави Подели Написано Август 7, 2011 Не мисли се под новим богословљем неко другачије богословље од свеоотачког. У питању су проширења и разјашњења, попут проширења и разјашњења Символа вере какво је било у историји. Све то нам говори да теологија није конзервисана наука, једном конзервирана и претворена у музеј. Теологија се развија непрестано. Зато је потребно направити искорак од садашњих потешкоћа, где је теологија запала као у некакав ћорсокак. Проблеми су се нагомилали током векова. Показује се потреба за васељенским Сабором где би се утврдило ,,проширено'' исповедање догмата и Символа вере. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Август 7, 2011 Пријави Подели Написано Август 7, 2011 Цитат Не мисли се под новим богословљем неко другачије богословље од свеоотачког. У питању су проширења и разјашњења, попут проширења и разјашњења Символа вере какво је било у историји. Све то нам говори да теологија није конзервисана наука, једном конзервирана и претворена у музеј. Теологија се развија непрестано. Зато је потребно направити искорак од садашњих потешкоћа, где је теологија запала као у некакав ћорсокак. Проблеми су се нагомилали током векова. Показује се потреба за васељенским Сабором где би се утврдило ,,проширено'' исповедање догмата и Символа вере. Шта мислиш код нас да ли је сваки дипломирани теолог заиста теолог ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
brana Написано Август 7, 2011 Пријави Подели Написано Август 7, 2011 Ја баш нисам сигурна, морате ставити поред псеудонима ко је теолог ко није. јер по начину писанја је понекад јако тешко закључити. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Родољуб Лазић Написано Август 7, 2011 Пријави Подели Написано Август 7, 2011 ,,Смрт, односно овај лажни живот који садржи у себи смрт, јесте последица пада, и по себи је рђава и неприхватљива. Са хришћанског становишта, смрт никад не може бити сматрана за добро.'' (стр. 309) ,,Пре доласка и пада човековог, смрт је представљала стварност за творевину. Смрт није наступила човековим падом.'' "Зло, односно смрт, постојало је као могућност и раније. Оно што је непослушност донела, било је то да је постало немогуће излечити зло, односно превазићи зло које је већ постојало". Дивно, 3 исказа - 3 различита става. Свака част студентима. Ко се у овоме снађе... Цитат Цитат E brother Mogila, Ajde objasni kako je onda smrt usla u Svet? Postojala je od nastanka zivota.Nije nikada "usla". Јесте, баш је тако. То потврђује и цитат из Библије: "Бог није створио смрт. Завишћу ђавола смрт уђе у свет" (Прем. Сол. 1, 13). То исто говори и Апостол Павле у Посланици Римљанима, и сви који су тумачили ово, тумачили су управо тако - да је смрт ушла у свет Адамовим грехом. Али, Петре, кад ти кажеш да то није тачно, ја не могу а да ти не верујем. https://pouke.org/forum/index.php?/blogs/entry/199-феномен-православних-форума/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Август 7, 2011 Пријави Подели Написано Август 7, 2011 Цитат Дивно, 3 исказа - 3 различита става. Свака част студентима. Ко се у овоме снађе... Nisam teolog,niti student teologije.Nisam ni vernik. Цитат Јесте, баш је тако. То потврђује и цитат из Библије.. Ne,to potvrdjuje nauka.E sad,da li ces i ti kao i Milan pronaci neko tumacenje koje postojanje Adama i Eve smesta u neki drugi,nama nepoznat svet,to je na tebi. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Toma Написано Август 7, 2011 Пријави Подели Написано Август 7, 2011 Pokušavam da ukapiram šta pišete i zašto to radite ali ne uspevam. Čini mi se da već imate izgradjene stavove i da ste se nameračili da se eksponirate sa njima ali opet... lako je moguće da grešim - ne poznajem vas dovoljno. Čupate rečenice iz konteksta da bi ... šta ... opravdali svoj stav? Zbog nas koji imamo urodjeni hendikep da sporije i slabije kapiramo, voleo bih da se vratite na početak, na knjigu Postanja: "И запрети Господ Бог човеку говорећи: Једи слободно са сваког дрвета у врту; Али с дрвета од знања добра и зла, с њега не једи; јер у који дан окусиш с њега, умрећеш." Adam i Eva nisu odmah po jedenju zabranjenog ploda 'gicnuli nogicom' ali verujem da je njihov odnos sa Bogom odmah ... ako ne smem reći 'umro', onda barem - pretrpeo neprijatne konsekvence. Hajde malo da se žrtvujete i o ovome nam pišete. I to što Bog Lično pominje umiranje (a svaka Reč Gospodnja je delotvorna) - šta to znači za nas u vremenu sadašnjem? I šta nam to govori o Hristu Spasu? I ako zbog toga što me ne poznajete mislite da se pretvaram i da znam odgovore na ova pitanja, ili da imam stav o ovome, ljudi - verujte mi - imam ideje ali ćutim o tome jer nisam 100% siguran u to što mislim! Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији! Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Родољуб Лазић Написано Август 7, 2011 Пријави Подели Написано Август 7, 2011 Цитат Nisam ni vernik. О, извини, нисам знао. Да сам знао, не бих трошио твоје и своје време на разговор с тобом о овој ствари. Цитат Čupate rečenice iz konteksta da bi ... šta ... opravdali svoj stav? Брате си ми Томо, пошто ниси једини који спорије и слабије капираш...кажеш у множини: "чупате". Волео бих да знам на кога мислиш и шта је тај, по твом мишљењу, "'ишчупао из контекста". А што се тиче твојих питања Цитат I to što Bog Lično pominje umiranje (a svaka Reč Gospodnja je delotvorna) -šta to znači za nas u vremenu sadašnjem? I šta nam to govori o Hristu Spasu? мислим да одговор није превише тежак, али је тема "Како је смрт ушла у свет". Можемо да размишљамо о томе да ли је ова тема уопште потребна (ако је Христос дошао у свет, оваплотио се, умро и васкрсао) али кад је већ ту, онда пишемо о њој. https://pouke.org/forum/index.php?/blogs/entry/199-феномен-православних-форума/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Август 7, 2011 Пријави Подели Написано Август 7, 2011 Цитат О, извини, нисам знао. Да сам знао, не бих трошио твоје и своје време на разговор с тобом о овој ствари. Ne moras,samo kakve to ima veze sa teoloskom ispravnoscu onoga sto sam napisao na ovoj temi? Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Август 7, 2011 Пријави Подели Написано Август 7, 2011 Цитат Цитат Дивно, 3 исказа - 3 различита става. Свака част студентима. Ко се у овоме снађе... Nisam teolog,niti student teologije.Nisam ni vernik. Цитат Јесте, баш је тако. То потврђује и цитат из Библије.. Ne,to potvrdjuje nauka.E sad,da li ces i ti kao i Milan pronaci neko tumacenje koje postojanje Adama i Eve smesta u neki drugi,nama nepoznat svet,to je na tebi. Шта ти ово значи брате, како ниси вјерник, шта си онда? Него може ли се увести могућност да је смрт наступила на човјеку, а не на осталој природи. Остала природа је била смртна, и као таква недовршена. Кад погледамо земљу, не може се баш рећи ни да је рајска, јер има стварно паклених предјела и природних догађаја, са друге стране не може се ни рећи да је паклена, јер има рајских љепота, и тако укруг. У принципу природа око нас је обновљива, живи у циклусима, и хвали јој нешто да постане савршена. А то нешто је свакако благодат Божија. Природи можда у почетку није било дато да буде облагодћена јер до таквог стања ју је требао довести Адам, који није то учинио. Колико знам канони забрањују да се сматра да је човјек од поечтка био смртан, а не говори се ништа за природу. Зашто ово кажем, па управо због сазнања о природи какву данас знамо. Како ће се објаснити Јупитер, једна тотално негостољубива, паклена, џиновска планета, са чудовишним олујама и отровним гасовима у свом саставу. Зар је све то последица пада?? Опет морам да се оградим од дежурних џелата. Покушавам да разговарамо, не намећем никаква правила ни одступања од канона. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Toma Написано Август 7, 2011 Пријави Подели Написано Август 7, 2011 Цитат Цитат Čupate rečenice iz konteksta da bi ... šta ... opravdali svoj stav? Брате си ми Томо, пошто ниси једини који спорије и слабије капираш...кажеш у множини: "чупате". Волео бих да знам на кога мислиш и шта је тај, по твом мишљењу, "'ишчупао из контекста". Ma od početne postavke pa na dalje! Ja sam naučen da se Sveto Pismo Novog Zaveta čita po začalima... Cenim da i ostale tekstove treba barem po pasusima posmatrati a ne ... I ne odustajem od čekanja na odgovore na ovo: Цитат I to što Bog Lično pominje umiranje (a svaka Reč Gospodnja je delotvorna) -šta to znači za nas u vremenu sadašnjem? I šta nam to govori o Hristu Spasu? Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији! Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Август 7, 2011 Пријави Подели Написано Август 7, 2011 Цитат Шта ти ово значи брате, како ниси вјерник, шта си онда? Ateista. Цитат Него може ли се увести могућност да је смрт наступила на човјеку, а не на осталој природи. Ako se dobro secam,i Aquilio je nesto takvo pominjao.Nakon sto je u homo sapiensa udahnuta dusa,neko kratko vreme tokom kojeg je bio u zajednici sa Bogom,smrt za coveka nije postojala. Цитат Колико знам канони забрањују да се сматра да је човјек од поечтка био смртан, а не говори се ништа за природу. Da,osudjuju jeres pelagijanstva koja je cak negirala postojanje prvorodnog greha,i da bi Adam umro bez obzira na pad. 112.pravilo Kartaginskog sabora: Цитат Na saboru držanom u vreme Onorija i Teodosija, donete su odluke protiv Pelagijeve i Kelestijeve jeresi:1) Anatemiše se onaj ko kaže da je Adam stvoren smrtnim, te da bi stoga umro, bilo da je sagrešio ili ne, jer je smrt nužna po prirodi, a nije plata za greh. 2) Anatemišu se oni koji kažu da ne treba krstiti malu decu, ili tvrde da se krste radi oproštaja grehova, ali da nisu nasledili ništa od Adamovog greha, što bi trebalo očistiti banjom preporoda. Deca treba da se krste, da bi se očistili od onoga što su primili od starog rođenja. E sad na koji nacin mozemo boldovano shvatiti tako da ne bude u suprotnosti sa stavom sv.Atanasija,ne znam.No,mozda i nije toliko tesko uklopiti,jer je Pelagije negirao Boziju ulogu koja bi mogla da obezbedi besmrtnost prvog coveka,sto Atanasije ne radi,kao sto sam vec pokazao navodjenjem njegovih reci. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Teleskop Написано Август 7, 2011 Пријави Подели Написано Август 7, 2011 Цитат Цитат Шта ти ово значи брате, како ниси вјерник, шта си онда? Ateista. Цитат Него може ли се увести могућност да је смрт наступила на човјеку, а не на осталој природи. Ako se dobro secam,i Aquilio je nesto takvo pominjao.Nakon sto je u homo sapiensa udahnuta dusa,neko kratko vreme tokom kojeg je bio u zajednici sa Bogom,smrt za coveka nije postojala. Цитат Колико знам канони забрањују да се сматра да је човјек од поечтка био смртан, а не говори се ништа за природу. Da,osudjuju jeres pelagijanstva koja je cak negirala postojanje prvorodnog greha,i da bi Adam umro bez obzira na pad. 112.pravilo Kartaginskog sabora: Цитат Na saboru držanom u vreme Onorija i Teodosija, donete su odluke protiv Pelagijeve i Kelestijeve jeresi:1) Anatemiše se onaj ko kaže da je Adam stvoren smrtnim, te da bi stoga umro, bilo da je sagrešio ili ne, jer je smrt nužna po prirodi, a nije plata za greh. 2) Anatemišu se oni koji kažu da ne treba krstiti malu decu, ili tvrde da se krste radi oproštaja grehova, ali da nisu nasledili ništa od Adamovog greha, što bi trebalo očistiti banjom preporoda. Deca treba da se krste, da bi se očistili od onoga što su primili od starog rođenja. E sad na koji nacin mozemo boldovano shvatiti tako da ne bude u suprotnosti sa stavom sv.Atanasija,ne znam.No,mozda i nije toliko tesko uklopiti,jer je Pelagije negirao Boziju ulogu koja bi mogla da obezbedi besmrtnost prvog coveka,sto Atanasije ne radi,kao sto sam vec pokazao navodjenjem njegovih reci. A otkad ovo? Shvatio si da prica ne pije vodu ili sta ...? greengrin "Znam da nista ne znam" - Sokrat Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Август 7, 2011 Пријави Подели Написано Август 7, 2011 Od pre nekih mesec i po dana.Poslacu ti pp sa objasnjenjem. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Август 7, 2011 Пријави Подели Написано Август 7, 2011 Наука не може да даје неке потврдне одговоре за теологију. Какав је то одговор ,,то потврђује наука''? Још пре много векова, кападокијски Оци су увели у богословље термин за категорију творевине - простор-време. Тек пре једног века, наука је уз помоћ Ајнштајна дошла до закључка да су простор-време апсолутна категорија у нашем постојању. Да тако кажем, мућните сада главом. Наиме, време је само по себи релативно као и простор. Тек заједно, протор-време, апсолутна је категорија. Тешко је ако нисте упознати са физиком да разумете колике су последице овога по нас и творевину. А још када закључимо да Бог и Његова моћ превазилазе све ограничености и законе творевине, онда можемо слободно да реагујемо по сваком питању. Чак имамо и догматско-јеванђелско учење о ,,релативности времена'' код апостола Петра: ,,Један дан пред Господом је као хиљаду година, и хиљаду година као један дан" (2Пет.3,8). Шта значи петнаест милијарди година од Великога праска? Каква је то величина пред којом су људи приморани да ограничавају своје погледе? Таква ограниченост за хришћане није никако потребна. Пре петнаест милијарди година могла је да постоји творевина на другачији начин такође у категорији простор-времена, - у питању је био једино другачији начин постојања, који верујемо да је био блаженствен и рајски без присуства туге и страдања, односно без смрти и трулежности. Грехопад је довео до распарчавања творевине која има свршетак у ништавилу. Шта је ништавило? Зар за један фотон у празном космосу није резултат у ништавилу? А то је управо резултат ка коме творевина иде, па макар да до тога има још стотину милијарди година. Шта тек рећи за кван фотона. Фотон постоји на такав начин да за њега време не постоји. Једноставно, он нема протока времена. Ако бисмо претпоставили шта је све у могућности код Бога који је сведржитељ и Који је изнад простор-времена, тј. независан од нашег постојања, зашто не би било могуће да у одређеним ситуацијама човек доживи релативност времена, као што су могли да доживе Адам и Ева - будући да су живели још пре петнаест милијарди година у рајској творевини? Чудновато је то да је свима дозвољено да имају мислене експерименте, осим хришћанима који би да реше проблем тумачења стварања и пада Адамовог. Као да је хришћанима забрањено да износе своје претпоставке и доносе теоријске закључке. Опет се стварају приземна решења попут ,,то потврђује наука'', а наука не иде даље од Великога праска, исто као и код Римокатолика који су подржавали геоцентризам. То што сада видимо и разумемо мора да је једина истина и за теолошке ствари. Да ли је то баш тако? Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука