Jump to content

Брак - заједница мушкарца и жене

Оцени ову тему

da li biste stupili u brak bez ljubavi?  

186 члановâ је гласало

1. 1. da li biste stupili u brak bez ljubavi?

• da
      5
    • ne
      158
    • mozda
      13
    • da iz interesa
      5

Препоручена порука

• Одговори 3.3k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

Ljudi zaboravljaju da je ravnopravnost muškarca i žene jedna moderna ideja a nastala je u hrišćanskim krugovima, doduše američkim protestantksim, ali ipak hrišćanskim (vidi kao primer sufragetkinje* ili zabranu alkohola -prohibiciju- u Americi). Osnova ideje ravnopravnosti muškarca i žene jeste hrišćansko učenje da su muškarac i žena jednaki pred Bogom.

Нема ту Јеврејина ни Грка, нема роба ни господара, нема мушкога рода ни женскога; јер сте ви сви једно у Христу Исусу.

Galatima 3,16

Ovde vidimo revolucionarnu ideju ravnopravnosti :)

"We are such stuff
As dreams are made on; and our little life
Is rounded with a sleep."

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Свети мученик Конон Исавријски

...Кад га родитељи силом оженише, он прво вече узе свећу и метну под суд, па упита своју невесту: шта је боље, светлост или тама? Она одговори: светлост. Тада јој он поче говорити о вери Христовој, и о духовном животу као бољем и лепшем од телесног. Те тако успе, да и њу, а по том и своје родитеље приведе у веру Христову. И беху он и жена му као брат и сестра.

Подели на овим сајтовима

Свети мученик Конон Исавријски

...Кад га родитељи силом оженише, он прво вече узе свећу и метну под суд, па упита своју невесту: шта је боље, светлост или тама? Она одговори: светлост. Тада јој он поче говорити о вери Христовој, и о духовном животу као бољем и лепшем од телесног. Те тако успе, да и њу, а по том и своје родитеље приведе у веру Христову. И беху он и жена му као брат и сестра.

znaš,pistovećivati se sa ovim svetiteljem ili sa svetim Jovanom Kroštatskim,to ti je isto kao kad bi sad pričali o fudbalu a ti pokušavao da budeš Ronaldo...;)

Подели на овим сајтовима

Takva je pravila Bog postavio.

Može li neki teolog da mi objasni na šta se ovaj citat odnosi?

„Gle, u bezakonju rodih se, i u grehu zatrudne mati moja mnom.“ (Ps. 51:5)

I mene zanima ja to povezujem sa prvim grehom adama i eve.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

• 4 weeks later...

Замислите брак у којем је један од партнера жељан слободе и независности и тога да ради шта он хоће. На пример, венчају се двоје људи који се воле и тако то траје једно годину-две и јави се то да једно од њих хоће да ''лудује'' да буде мало слободно, досадно му је. И прође једно месец два врати се он/она свом партнеру пошто му недостајао. Да ли бисте то допустили? 

Исто и у везама. На ово ми је дало идеју једна епизода серије ''Два и по мушкарца'' не знам да ли је гледате. Жена је отишла од мужа и удала се за Чарлија, једног од главних ликова, али после неког времена долази њен прави муж код њега у кућу у потрази за женом. Уместо да пребије Чарлија као што би неко можда урадио, или убио жену од батина, он је мирно рекао да је она таква и да он ту не може ништа. Она му се враћа, објашњава Чарлију истину и одлази са својим мужем који је још и срећан што је добио назад  :laugh:  Све у свему то је серија ипак, комедија, али има таквих случајева у стварном животу. 

Шта би хришћанин на том месту урадио? Трпети или оставити? Шта бисте ви урадили? 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...