Jump to content

Брак - заједница мушкарца и жене

Оцени ову тему

da li biste stupili u brak bez ljubavi?  

185 члановâ је гласало

1. 1. da li biste stupili u brak bez ljubavi?

• da
      5
    • ne
      157
    • mozda
      13
    • da iz interesa
      5

Препоручена порука

Па греси не представљају препреку при проглашавању некога за свеца.

Upravo si izrekao potpuni Apsurd (sa velkim "A"), sta drugo da ti kazem.

Gresi su JEDINA prepreka da neko bude svet, i da bude prepoznat kao svet. Sve ostalo je nevazno u tome. Onda kad covek krene u pokajanje/preumljenje/metanoju, on se onda prakticno odrice greha, napusta ga. Niko i nikad nece moci neciste savesti, opterecen bilo kojim grehom, da stane pred Boga i da cuje "dobro, slugo, dobri i verni..."

O tome nedvosmisleno govori Pismo, o tome kristalno jasno svedoci iskustvo/Predanje Crkve.

U tome i jeste svetost i spasenje - da svucemo sa sebe starog coveka, i da se blagodacu Hristovom obucemo u novog.

To sto je neko ocigledno gresio, pa cak i tesko, ne znaci da je on ostao takav dozivotno. Zato nas je Hristos pozvao dobro poznatim recima - "POKAJTE SE, jer se priblizi Carstvo Nebesko". Drugim recima, odreknite se greha, da biste bili prepoznati kao moji (= sveti).

Upravo, cela i jedina razlika onih koji se spasavaju i posvecuju od onih koji to ne cine je u toj jednoj stvari - da li se odricemo greha koji cinimo i krecemo se ka Bogu, ili ne. Jer svi grese svakodnevno, bez izuzetka, ali se ne kaju i ne odricu greha svi.

Ali da ne sirimo sad pricu, druga je tema, a i vec smo je prepricaali xyz puta do sad...

Edit: ovo nas, naravno, vraca na sv. Jovana Kronstatskog...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

• Одговори 3.3k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

Па, кад се мора, мора се.... шта да се ради..... ајд'  .... лаку вам ноћ.....  0205_whistling 0202_238

што се мора није тешко ;)

ех Лидо знам један случај, другарица ми причала

седи жена у чекаоници, 46 година, стомак ко лубеница, запањена откуда сад то дете, већ две ћерке има, студенткиње

шта да ти кажем, немо се љутиш :D

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

Upravo si izrekao potpuni Apsurd (sa velkim "A"), sta drugo da ti kazem.

Gresi su JEDINA prepreka da neko bude svet, i da bude prepoznat kao svet. Sve ostalo je nevazno u tome. Onda kad covek krene u pokajanje/preumljenje/metanoju, on se onda prakticno odrice greha, napusta ga. Niko i nikad nece moci neciste savesti, opterecen bilo kojim grehom, da stane pred Boga i da cuje "dobro, slugo, dobri i verni..."

O tome nedvosmisleno govori Pismo, o tome kristalno jasno svedoci iskustvo/Predanje Crkve.

U tome i jeste svetost i spasenje - da svucemo sa sebe starog coveka, i da se blagodacu Hristovom obucemo u novog.

To sto je neko ocigledno gresio, pa cak i tesko, ne znaci da je on ostao takav dozivotno. Zato nas je Hristos pozvao dobro poznatim recima - "POKAJTE SE, jer se priblizi Carstvo Nebesko". Drugim recima, odreknite se greha, da biste bili prepoznati kao moji (= sveti).

Upravo, cela i jedina razlika onih koji se spasavaju i posvecuju od onih koji to ne cine je u toj jednoj stvari - da li se odricemo greha koji cinimo i krecemo se ka Bogu, ili ne. Jer svi grese svakodnevno, bez izuzetka, ali se ne kaju i ne odricu greha svi.

Ali da ne sirimo sad pricu, druga je tema, a i vec smo je prepricaali xyz puta do sad...

Edit: ovo nas, naravno, vraca na sv. Jovana Kronstatskog...

Добро, онда ти мени објасни како су по тој логици толики велики грешници проглашени за светитеље, и то без чина покајања какав је извео цар Теодосије под притиском Светог Амвросија Медиоланског? Јустинијану нико није смео ни да зуцне, да не би остао без главе, а Свети Олаф је и након крштења остао паганин у души и писао похвалне песме о викингшким стварима (пљачка, силовање итд.). Ето Стефан Дечански је био убијен, није могао да стигне ни да се исповеди, а Милутин је на самрти само био постризан за монаха и воила то му се рачунало као друго крштење (и уопште сви ти Немањићи осим Стефана Немање су се замонашивали на самрти, и рачунали то као друго крштење), сва велика и многобројна злодела опроштена, је ли?

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

Kao i do sad, i ovde moram da kazem isto: kako ti znas koliko je stvarno bilo njihovo pokajanje/preumljenje?

Sv. Stefan Decanski je veliki cudotvorac, ko je bio u Decanima mogao je - bez imalo preterivanja - da to lepo oseti. E sad, sta je on sve radio, i kako se pokajao, to ce za mene - a i tebe, i sve nas ljude - da ostane tajna. Ono sto ja mogu da vidim, i sto sam video, jeste da je on  zaista veliki svetitelj, i u to nema bas nikakve sumnje.

Pa kad sa jedne strane znamo sta Bog jedino ocekuje od nas (= pokajanje/preumljenje), i kad s druge strane imamo ocigledne dokaze da je neko svet, jedino sto zaista mozemo da zakljucimo je da se taj-i-taj covek, uz Boziju pomoc, oslobodio svega onog (= greha) sto ga je od Boga razdvajalo...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Kao i do sad, i ovde moram da kazem isto: kako ti znas koliko je stvarno bilo njihovo pokajanje/preumljenje?

Sv. Stefan Decanski je veliki cudotvorac, ko je bio u Decanima mogao je - bez imalo preterivanja - da to lepo oseti. E sad, sta je on sve radio, i kako se pokajao, to ce za mene - a i tebe, i sve nas ljude - da ostane tajna. Ono sto ja mogu da vidim, i sto sam video, jeste da je on  zaista veliki svetitelj, i u to nema bas nikakve sumnje.

Pa kad sa jedne strane znamo sta Bog jedino ocekuje od nas (= pokajanje/preumljenje), i kad s druge strane imamo ocigledne dokaze da je neko svet, jedino sto zaista mozemo da zakljucimo je da se taj-i-taj covek, uz Boziju pomoc, oslobodio svega onog sto ga je od Boga razdvajalo...

А ја мислио да се светост доказује и може доказати само у Ватикану... ето они доказаше да је 'Лојзе Степинац несумњиво светитељ! Хоћеш ли стога отићи да посетиш чудотворне мошти Блаженога Алојзија?

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

Занимљив документ о браку, на енглеском:

http://www.2shared.com/document/gM9EnT7s/Christian_Marriage.html

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

А ја мислио да се светост доказује и може доказати само у Ватикану... ето они доказаше да је 'Лојзе Степинац несумњиво светитељ! Хоћеш ли стога отићи да посетиш чудотворне мошти Блаженога Алојзија?

Krajnje neukusno (= bljutavo)...

Подели на овим сајтовима

Krajnje neukusno (= bljutavo)...

Немој ово да схватиш као личну увреду, већ само као критику начина на који расправљаш (демагошки), али сматрам да су твоји аргументи заслужили такав одговор... Тако је на свим темама када се расправљамо (расправа сама по себи је добра, форуми томе и служе, а не би било занимљиво када би сви мислили исто!), ја кренем рационалистички, а ти се позиваш на осећања и сл.

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...

И никада ми неће бити јасни они који од хришћанске породице, по сваку цену, желе да направе манастир. Брачни људи нису позвани на врлину уздржавања од сексуалних односа. То је подвиг монаха. Брачници су позвани на други подвиг - на верност и светињу брачне постеље.

Вјерност разумијем шта је, али светиња брачне постеље не разумијем?

...нас интересују енергије Божанства сакривене у његовом тијелу, то је наша храна...

Подели на овим сајтовима

"Seksualnost je energija i normalno je da postoje prirodni nagoni i ona se u manastirima transformise" - Vladeta Jerotic

Ljudi ne shvataju da su hirscani u braku jednako pozvani na tu istu transfomaciju seksualne energije kroz neprestano predavanje jedno drugom. Samim time se seskaulna energija transformise u svoju bozansku logosnu formu. 

ПРАШТАЈ, НЕ РАЗУМИЈЕМ РАЗЛИКУ ИЗМЕЂУ ОВОГ ДВОГА? 

Nasuprot tome kad bracnici jedan drugog koriste za svoje egocentricne zelje ukljucujuci i seks onda sve pa i seksualne energije poprimaju htonski unistiteljski oblik. Nema po tom pitanju nikakve sustinske razlike izmedju mirjana i monaha, razlika je u metodologiji.

...нас интересују енергије Божанства сакривене у његовом тијелу, то је наша храна...

Подели на овим сајтовима

Imaš opomenu

Зашто?!?

Када се човек у петој-шестој деценији живота ожени осмогодишњом девојчицом то свакако не делује добро (ствар бива још гора, када се испостави да је због тога остала стерилна, што ту ствар свакако чини педофилијом)... А не само да је био педофил, него је и касније био љубоморни старкеља, па се као импотентни маторац који је био једном ногом у гробу  иживљавао над Симонидом на неке друге начине, што психички што физички...

P.S. Уосталом и Кеноби је модератор на форуму, а поврх свега с њим сам расправљао, те ако он није нашао за сходно да ми да опомену, не знам зашто си ти то учунио.

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

Зашто?!?

Када се човек у петој-шестој деценији живота ожени осмогодишњом девојчицом то свакако не делује добро (ствар бива још гора, када се испостави да је због тога остала стерилна, што ту ствар свакако чини педофилијом)... А не само да је био педофил, него је и касније био љубоморни старкеља, па се као импотентни маторац који је био једном ногом у гробу  иживљавао над Симонидом на неке друге начине, што психички што физички...

P.S. Уосталом и Кеноби је модератор на форуму, а поврх свега с њим сам расправљао, те ако он није нашао за сходно да ми да опомену, не знам зашто си ти то учунио.

Банован си

Подели на овим сајтовима

Прљавима је све прљаво. Исти ови говоре да је Његош умро од сифилиса, Исус имао децу са Маријом Магдаленом итд. Као што рекох - не можемо да се уздигнемо до духовних висина, па их спуштамо на своју низину.

Призван или не, Бог је увек ту

Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Креирај ново...