Александар Милојков Написано Август 16, 2014 Пријави Подели Написано Август 16, 2014 Pomaže Bog brate Aleksandre! Hteo bih vam postaviti dva pitanja. Zbunjuju me podele o pripovedanju sveštenih lica. Prvo pitanje,ako mitarstva ne postoje kao što je objasnio i Vladika Porfirije čiji stav uvažavam, i što mi ne ide sa svetim pismom, zašto onda o tome piše u knjizi Protojerej Aleksandar Torik, Flavijan? Da li je možda Ruska pravoslavna crkva usvojila ista. Drugo pitanje: u pismu piše, ne branite jedan drugome osim po dogovoru da se posvetite postu i molitvi. Oko drugog pitanja opet ima podela, neki mi govore kako ne sme nikako odnosi za vreme posta a drugi koji su u većini da je dozvoljeno jer ne smeš reći neću obzirom da ljudi u braku trebaju biti jedno telo i jedna želja. Razumem da kada je reč o veri ima mnogo tema i nije lako da neki pa i sveštenik zna sve ali zato me zanima vaše mišljenje loje naravno da uvažam. Oprosti brate meni neznalici i velikom grešniku ako sam pogrešno išta napisao. Nisam imao nikakve loše namere samo bih zamolio makar za malo vašeg dragocenog vremena radi mene nedostojnog i nepotrebnog Božjeg sluge. Svako dobro. Постоје догмати вере, који су непроменљиви које морамо сви исповедати. Јер, без јединства вере нема ни јединства Цркве. Управо то потврђујемо на свакој Светој Литургији када, сви заједно, исповедамо Символ вере. Међутим, постоје у православном Предању и ствари које се не могу сматрати догматом вере већ, како то теолози кажу, теологуменом. Односно, то су промишљања појединих отаца Цркве о неким питањима, која не морају обавезни да буду прихваћена од свих у Цркви. Дакле, допуштено је да такве ствари тумачимо, да из њих извлачимо властиту поуку. Такво једно учење су поменута митарства. То учење је јако старо. Нису га оци измислили. Оно постоји још код древних Египћана, у њиховој Књизи мртвих. И тамо душа, након смрти, путује кроз 20 капија (у нашем Предању су то митарства или царинарнице). Из те приче важна је порука и поука, а не то да ли митарства, у неком буквалном смислу, заиста постоје. А поука је да је јако важно да човек, за време овоземаљског живљења, води рачуна о својим делима, о свом односу према Богу и ближњима. Јер, какве односе овде будемо успоставили, такав ће нам и суд бити. То је суштина тог учења и то нико не спори, без обзира да ли митарства схвата буквално или метафорично. Тако ради и ти. Потруди се да схватиш поуку нечега што, као такво, није догмат вере, већ више једна педагошка метафора. Што се тиче другог питања, не постоји универзалан одговор, једно опште правило за све. Свако треба прво да се договори са својим брачним партнером, па онда да тако сагласни послушају и савет Цркве. А савет Цркве је увек савет конкретном човеку, а не неки универзалан, за све обавезно важећи савет. Тако и ти, послушај своју парохијску Цркву, тамо где се причешћијеш. Како ти они буду рекли, а ти послушаш, Бог ће ти примити као правду и врлину. Јер, то је основа свега - смирење, послушање и дијалог. А све то бива грађено не тако што ћемо да скитамо по белом свету у потрази за "духовницима", већ што ћемо у својој парохијској заједници пронаћи решење. И то је оно што нашим верницима често недостаје - свест да припадају једној конкретној евхаристијској заједници, а то је њихова парохија, њихов парохијски храм и њихов парохијски свештеник. Њега слушај и за њега се Богу моли и не бој се ништа. Бог те неће оставити, нити ће те препустити било каквој заблуди. Жика and Ljubić Nenad Šone је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ljubić Nenad Šone Написано Август 16, 2014 Пријави Подели Написано Август 16, 2014 Хвала брате, желим ти свако добро од Господа нашега. Александар Милојков је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Fisto Написано Август 18, 2014 Пријави Подели Написано Август 18, 2014 Pozdrav,hteo bih nesto da vas pitam.Da li mozete da mi kazete sta se dogodilo sa svim Dusama pre Hrista,ovde konkretno mislim na Sve Duse pa i one pre Noje.I molim vas ono sto mi je najbitnije,neka izvorna referenca,sto starija sto bolja..Stari -Novi Zavet bi bio najbolji no nije problem i neka druga? Ako je potrebno da preciznije formulisem pitanje,recite. Hvala najlepse. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Август 18, 2014 Пријави Подели Написано Август 18, 2014 Pozdrav,hteo bih nesto da vas pitam.Da li mozete da mi kazete sta se dogodilo sa svim Dusama pre Hrista,ovde konkretno mislim na Sve Duse pa i one pre Noje.I molim vas ono sto mi je najbitnije,neka izvorna referenca,sto starija sto bolja..Stari -Novi Zavet bi bio najbolji no nije problem i neka druga? Ako je potrebno da preciznije formulisem pitanje,recite. Hvala najlepse. Одговорио сам на теми коју сте поставили. А што се тиче "референци", њих, православни хришћанин, тражи и види свуда - и у Библији и у Предању (=делима светих отаца, богослужбеним текстовима, итд.). Ево неких смерница: http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Osnovi/Tajne/Lat_Tajne29.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Fisto Написано Август 19, 2014 Пријави Подели Написано Август 19, 2014 Одговорио сам на теми коју сте поставили. А што се тиче "референци", њих, православни хришћанин, тражи и види свуда - и у Библији и у Предању (=делима светих отаца, богослужбеним текстовима, итд.). Ево неких смерница: http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Osnovi/Tajne/Lat_Tajne29.htm Odlicno mnogo vam Hvala..ja nisam religiozan...ali mnogo ste mi pomogli..hvala najlepse. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Nina 777 Написано Август 23, 2014 Пријави Подели Написано Август 23, 2014 Zamolila bih vas,da mi kazete nesto vise o pravoslavnom tumacenju vaznesenja Hristovog,obzirom da se blizi I praznik uspenja Presvete Bogorodice(koja takodje bi vazneta u telu).Dakle Hristos se vazneo u telu,I crkva uci da je uzeo jednom za svagda telo coveka(I koji se vazneo na nebesa I sedi sa desne strane Oca,I koji ce opet doci…).Dakle,mi verujemo da je Hristos I sada u telu I da ce doci u telu kao Bogocovek da sudi zivima I mrtvima.Da li sam u pravu? Da li to potvrdjuju javljanja Hrista,Bogorodice I Svetih nekim ljudima,najcesce Svetima(kada citamo zitija a I danas postoje svedocanstva),oni ih vide vidljivo u telu,samo koje nema sastav kao nase telo.Juce sam postavila temu,pitala sam na kraju I oca Savu,evo sad I vas….laici u crkvi se izgleda slabo bave tim,prosto poveruju ili se ne suocavaju sa stvarnoscu tih dogadjaja.Vaskrsenje Hristovo je cudo za ljudsku logiku,ali se stvarno desilo,nije nikakva simbolika u pitanju.Da li to isto vazi I za ovo sto vas pitam? I kada je samo vaskrsenje Hristovo u pitanju,poznajem ljude koji ga simbolicki tumace,kao vaskrsenje naseg duha,vec sada I ovde,a to znaci I u vecnosti,I izbegavaju veru u istinitost samog dogadjaja.Da li postoji neki Sveti otac,teolog,neka knjiga gde se moze procitati o tome?(Hvala vam) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Август 23, 2014 Пријави Подели Написано Август 23, 2014 Da li smatraš da se u ovoj numeri primećuje ovaploćena lepota Boga Logosa kad stigneš, nije hitno kordun and Плутон је реаговао/ла на ово 2 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Август 23, 2014 Пријави Подели Написано Август 23, 2014 Dakle,mi verujemo da je Hristos I sada u telu I da ce doci u telu kao Bogocovek da sudi zivima I mrtvima.Da li sam u pravu? Да, наравно. Међутим Христос, као Богочовек, након свог Васкрсења и Вазнсесења није више само индивидуа (појединац), већ и једна колективна личност, један који обухвата много, поистовећујући их са собом. Наиме, Црква је Тело Христово. То значи да Христос није одсутан. Он је ту, као Црква. Vaskrsenje Hristovo je cudo za ljudsku logiku,ali se stvarno desilo,nije nikakva simbolika u pitanju.Da li to isto vazi I za ovo sto vas pitam? I kada je samo vaskrsenje Hristovo u pitanju,poznajem ljude koji ga simbolicki tumace,kao vaskrsenje naseg duha,vec sada I ovde,a to znaci I u vecnosti,I izbegavaju veru u istinitost samog dogadjaja.Da li postoji neki Sveti otac,teolog,neka knjiga gde se moze procitati o tome?(Hvala vam) Без вере у Васкрсење Христово нема хришћанства. Како апостол Павле каже, ако Христос не уста онда је узалудна вера наша. Дакле, верујемо да је васксао, заиста, буквално, у телу. Васкрсење није чудо за логику већ за нашу природу. Сви оци су писали о томе, а довољно је да читате Јеванђеља и Посланице. Nina 777 је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Август 23, 2014 Пријави Подели Написано Август 23, 2014 Da li smatraš da se u ovoj numeri primećuje ovaploćena lepota Boga Logosa Уметност је свакако нешто где се на најупечатљивији начин показује човекова боголикост. Е сад, Оваплоћење, Охристовљење је нешто што је везано за Цркву и Литургију. Са друге стране, где су границе Духа Светога који "дише где хоће" (а који сабрање и чини Црквом, Телом Христовим), то је тешко питање на које сигуран одговор зна само Бог. Дакле, ја сам спреман да кажем да је уметност парекселанс показатељ наше боголикости, али сам потпуно агностичан да за то кажем да је аутентично охристовљење творевине. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Nina 777 Написано Август 23, 2014 Пријави Подели Написано Август 23, 2014 Hvala vam puno za odgovor.To je razumljivo da je kao Bogocovek,neprestano prisutan kao glava Tela Hristovog. Ali telo nije nevidljivo,covek nije nevidljiv.Gospod je ipak sa nama sada na nevidljiv nacin,pod tajnom pricesca prisutan.Da li mi verujemo da je On u telu vaznet na nebo,tj. I da je I sada za neke prisutan,koji su ga videli,kojima se javio na vidljiv nacin(zato sam dala primer Sv.Nektarija koji se javi u telu,ali koje nije bilo kao nase,no ipak bese vidljivo starcu Vitalisu...i samo da kazem da skoro procitah,da je to novo,preobrazeno telo covea, ,tj.vaznesenog Gospoda,Bogorodice,Svetih lagano i zato moze da se vine u visine,zato su neki Sveti u molitvi bivali iznad tla,duh je u takvom preobrazenom telu iznad materije)… I da li ce Gospod u telu vidljivom doci kada prestane ovaj svet,ne vise samo pod pricescem,vec bukvalno da cemo ga svi moci videti,fizicki gledati. Puno puta se govori o tome da covek nije covek bez tela,to je tako I kod Bogocoveka. Za bukvalno vaskrsenje Hrista u telu,ja nemam dilemu,iako sam imala ranije poteskoce,ali samo kazem da postoje ljudi,iz nase vere,koji I taj dogadjaj posmatraju simbolicno,zato sam zelela da se razjasne stvari.,A uskoro je I uspenje Bogorodice.I ona je telesno vazneta,I prisutna,zar ne,I ona se vidljivo javljala nekim Svetiteljima? Moze li da se kaze ovako.Vaskrsli I vazneseni Gopspod je neprestano prisutan kao Bogocovek medju nama,s tim da mi jos nismo spremni da ga vidimo I telesno,vec samo kroz pricesce ,osim nekih kojima je to dato? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Август 23, 2014 Пријави Подели Написано Август 23, 2014 I da li ce Gospod u telu vidljivom doci kada prestane ovaj svet,ne vise samo pod pricescem,vec bukvalno da cemo ga svi moci videti,fizicki gledati. Да, видеће га сви. Али, биће то и за нас једно ново постојање, где ћемо бити неодвојиви од Њега, конститусаћемо Тело његово. То сад не можемо ни да замислимо (што око не виде и ухо не чу.... каже апостол Павле) већ само као икону опитујемо у Цркви. Moze li da se kaze ovako.Vaskrsli I vazneseni Gopspod je neprestano prisutan kao Bogocovek medju nama,s tim da mi jos nismo spremni da ga vidimo I telesno,vec samo kroz pricesce ,osim nekih kojima je to dato? Немојте се толико оптерећивати виђењима. Биће када ћемо га гледати "лицем у лице". За сада гледамо га као икону - као Свету Литургију. Ако хоћете да га гледате, идите тамо. Без Литургије нема гледања Христа. Nina 777 је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Nina 777 Написано Август 23, 2014 Пријави Подели Написано Август 23, 2014 Да, видеће га сви. Али, биће то и за нас једно ново постојање, где ћемо бити неодвојиви од Њега, конститусаћемо Тело његово. То сад не можемо ни да замислимо (што око не виде и ухо не чу.... каже апостол Павле) већ само као икону опитујемо у Цркви. Немојте се толико оптерећивати виђењима. Биће када ћемо га гледати "лицем у лице". За сада гледамо га као икону - као Свету Литургију. Ако хоћете да га гледате, идите тамо. Без Литургије нема гледања Христа. Ulepsali ste mi dan ovim.Mnogo vam hvala sto ste se potrudili da mi konkretno odgovorite i da razbistrite moju malu smutnju. Sto se tice,vidjenja,i tamo na temi je neko pomislio da imam zedj za vidjenjima,jer sam ih pominjala(al iz drugog razloga).Ne,nemam,sta vise ja bih se uplasila,nisam za tako nesto uopste otvorena,i radije bih jos,kako sam jedino i sposobna,da gledam kao kroz staklo.Bilo mi je potrebno razjasnjenje da mogu da zamislim,da pojmim mislenim vidom,kako kaze Sv.Jefrem,da jos vise razumem svoju veru,svog Boga. Samo kazem da onda ta vidjenja koja se desavaju nekim ljudima,najcesce Svetima svedoce ovo u sta verujemo,da je Bogocovek i telom,a to znaci kao stvarni covek prisutan medju nama,od dana kada je ovaplocen,raspet,vaskrsao,i vaznesen,i sada i uvek i zauvek...ali da jos uvek ne mozemo da ga vidimo jasno telesnim vidom,vec u vidu pricesca(sem nekih,retkih ,na tentke u vidjenjima) Sto se liturgije tice,to mi je put i zivot,od Vaskrsa do Vaskrsa,i od svake vaskrsnje nedelje do sledece,Bogu hvala.I hvala vam jos jednom za izdvojeno vreme i trud. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Август 23, 2014 Пријави Подели Написано Август 23, 2014 Vidjenja se ne desavaju svojevoljno, vidjenja mogu da dobiju i nehriscani, to je po Bozijoj milosti. Isto vazi i za bilo koje talante. Viktor Ljvovic and Дијана. је реаговао/ла на ово 2 Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Август 23, 2014 Пријави Подели Написано Август 23, 2014 Уметност је свакако нешто где се на најупечатљивији начин показује човекова боголикост. Е сад, Оваплоћење, Охристовљење је нешто што је везано за Цркву и Литургију. Са друге стране, где су границе Духа Светога који "дише где хоће" (а који сабрање и чини Црквом, Телом Христовим), то је тешко питање на које сигуран одговор зна само Бог. Дакле, ја сам спреман да кажем да је уметност парекселанс показатељ наше боголикости, али сам потпуно агностичан да за то кажем да је аутентично охристовљење творевине. ma da al me zanima konkretan klip, samo on Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Август 23, 2014 Пријави Подели Написано Август 23, 2014 ma da al me zanima konkretan klip, samo on Свеједно, важи и за њега оно што сам рекао. nana је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука