Jump to content

Разговарајте са теологом Александром Милојковим о догматским темама

Оцени ову тему

Guest свештеник Иван Цветковић

Препоручена порука

Читао сам код Светог Дамаскина о овоме па сам хтио да употпуним и осигурам знање  ;D

Да ли то значи да Света Тројица имају једну вољу,јер су једносуштна?

Подели на овим сајтовима

• Одговори 1.9k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Како Црква учи,гдје су спојени душа и тијело?Читао сам рецимо у књизи ``Основи веронауке``од Саве Теодоровића да су душа и тијело спојени у мозгу али нисам сигуран да ли сам баш добро разумио или прочитао па ако бисте ми могли ово мало појаснити.

Подели на овим сајтовима

???? ????? ???,???? ?? ??????? ???? ? ???????????? ??? ?????? ? ????? ``?????? ?????????``?? ???? ??????????? ?? ?? ???? ? ?????? ??????? ? ????? ??? ????? ??????? ?? ?? ??? ??? ????? ??????? ??? ???????? ?? ??? ????? ?? ????? ??? ???? ?????????.

?????? ?? ?? ?? ?????? ?? ??????? ??????? ???????. ?? ?? ?????????? ????? ? ??????????????? ????????. ???? ?? ??????? ????????? ?????? ?? ?? ???? ? ???? ??????? ? ?????. ?? ??? ?? ?????, ??? ???? ????? ???? ?? ???????, ?? ?? ??? ??????? ??? ???? ????????? ?? ????? ???????????. ???? ? ???????? ?? ???? ??? ????? "????" ????? ?????????? ?? ?????. ??????? ???????? ?? ????????? ?? ??????????? ? ?? ?? ??????? ?? ????? ?? ???.????? ????, ???? ?????????? ??????? ?? ???? ???? ??????? ? ??? ??? ?????????? ? ??????? ????: "????? ????????? ?????? ? ????? ??????? ????." ? ?????????, ????? ?????? ?? ????? ???? ?????????? ? ????????? ???????????? ?????????.
Подели на овим сајтовима

Апсолутно сте у праву,али знате у ком смислу сам вам поставио питање:пошто се каже да мозак мисли,да он обрађује податке,тешка повреда мозга може да изазове умни поремећај док рецимо тешка повреда бубрега или руке не мора,мислим,мање је вјероватно.Е,пошто је ум нешто нематеријално колико ја знам,а мозак је тај који складишти и обрађује информације,у том смислу сам вас питао да ли су душа и тијело спојени у мозгу,да ли у мозгу остварују највећу и најјачу везу.

Подели на овим сајтовима

Оно што можемо да кажемо јесте да постоје органи без којих човек једноставно не може да буде жив. Нпр. срце, плућа, јетра, бубрези, мозак. Човека треба увек посматрати целовитог, не цепати га на душу и тело. И када размишљамо о истинама наше вере, спасења и нашег односа са Богом, увек требамо да имамо на уму потпуног човека, а то значи човека као психосоматско биће. Пренаглашавање душе у односу на тело има своје зачетке у паганској грчкој мисли. За нас хришћане они су једнако важни. Господ је то показао својим оваплоћењем, узевши целу људску природи, и душу и тело.

Међутим, неко ће поменути Господње речи да је "душа претежнија од тела, као и тело од одела! и са тим у вези сличне отачке цитате. Треба објаснити да ни Господ, па ни свети оци, не говоре да је душа по себи важнија од тела, да је племенитије и величанствемије и Богу милије природе од тела. Па Бог је Творац и једног и другог. Ове Христове речи треба схватити да је важније радити на изгеадњи властитог карактера, властите личности, него ли се бринути за угађањем телесним и пролазним потребама овога света (стомакоугађање, материјално богатство, плотске насладе и слично). "Јер, где је благо ваше, онде ће бити и срце ваше.", каже Господ.

Подели на овим сајтовима

Poštovani brate Aleksandre,

imao bih još jedno pitanje, koje nije ''dogmatsko'', ali ne znam gdje da ga stavim, a pretpostavljam da Vi znate odgovor na njega. :cheesy2:

Ovo je spisak prvih Episkopa Crkve Hristove(njih 70):

http://www.pravoslavlje.net/index.php?title=%D0%9F%D1%80%D0%B2%D0%B8_%D0%95%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%BF%D0%B8_%D0%A6%D1%80%D0%BA%D0%B2%D0%B5

Zanima me iz kojih izvora saznajemo ove podatke o njima, t.j. da li je neki od apostolskih otaca ostavio ovaj, cjelovit spissk sa životopisima ovih episkopa, ili su podaci prikupljeni iz više izvora?

Hvala

Mir Hristov

Подели на овим сајтовима

?? ?? ????? ????? ??????? ?????? ???? ? ?????

???? ?? ????? ? ??????? ????? ?? ??????? ???. ???????????, ??????? ??????????? ?? ???? (????) - ???? (?????) - ??? (??????). ????? ?? ??? ??? ?? ??????. ? ??????? ????? ?????? ? ?????? ??? ???? ?? ???????????. ?????? ?? ??? ??????? ?? ??????? ?????: ???? (????), ??????? ?? ? ???? ?? "????????" (????????) ??????, ?? ????? ???? ?????????? ???? ? ???????? ????????. ?????????? ?? ??? ?? "???????" ???? (???????). ?? ?? ???????????? ???????? ???????? ???????. ????????????? ?? "???????" (??????????). ??? ?? ?????? ??????? ? ???? ?? ???????? ? ???????? ????????? ??????, ???? ?????? ?? ????????? ???? ???????.?????, ??????????? ?????? ??? ?? ??????? ? ?????? ?? ?????????????? ??????? ? ?????? ?????. ??????????? ??, ?? ????? ???????????, ???? ? ????????? ??????????. ?????? ????? ?? ??????? ?? 2-?? ??????????? ??????. ??????????? ?? ???? ?? ?? ??? ?????? ???? ???????? ?????? ???? ? ????, ??? ?? ?? ???, ? ?? ?? ??? ??? ???????????? ??, ??????? ???????, ??????? ?????? ????? ????? ???????. ?????, ?? ????, ??????? ?? ???? ?????? ???? ? ????, ??? ?? ? ??. ????? ???????????, ??????? ???????? ????? ? ?????????? ???? ?? ?????? ?? ???????????, ????? ?? ???????.???????, ????? ???? ????? ?????? ??? ?????. ????, ???? ? ???. ??? ????? ?? ?????? ??????????? ???? ?????????? ????.
Подели на овим сајтовима

Poštovani brate Aleksandre,

imao bih još jedno pitanje, koje nije ''dogmatsko'', ali ne znam gdje da ga stavim, a pretpostavljam da Vi znate odgovor na njega. :)

Ovo je spisak prvih Episkopa Crkve Hristove(njih 70):

http://www.pravoslavlje.net/index.php?title=%D0%9F%D1%80%D0%B2%D0%B8_%D0%95%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%BF%D0%B8_%D0%A6%D1%80%D0%BA%D0%B2%D0%B5

Zanima me iz kojih izvora saznajemo ove podatke o njima, t.j. da li je neki od apostolskih otaca ostavio ovaj, cjelovit spissk sa životopisima ovih episkopa, ili su podaci prikupljeni iz više izvora?

Hvala

Mir Hristov

????????? ?? ?????? ??????? ?????????? ??????. ???? ?? ?? ???? ???????? ????????? ????? ?? ?????????? ?? ??? ???????? ?? ??? ??????. ?????? ?? ????, ? ????? ?? ????????? ???????, ?????????, ? ?? ?? ?? ????????? ????? ???????? ???? ?? ???????? ?? ?????????. ????? ???????? ? ?????????? ? ???? ?????? ????, ???? ??? ?????????? ?????????? ? ?????? ???????? ????????.

??? ??? ?? ???????, ?? ?? ?? ??????? ?????? ?????? ? ??? ??????.

Подели на овим сајтовима

Александре интересовало ме ово:

читајући Дидахи видио сам да кад се неко крштава ако нема ријеке може се користити обична вода,ако нема хладне воде онда топла,ако нема воде онда се користи земља а ако неа земље шта се ради?

Подели на овим сајтовима

"Пошто претходно све ово кажете, крштавајте у име Оца и Сина и Светога Духа у текићој води. Ако ли немаш текућу воду, крштавај у другој води. Ако не можеш у хчадној ондау топлој. А ако ни једне ни друге немаш, онда излиј воду на главу крштаванога три пута; у име Оца и Сина и Светога Духа. А пре крштења нека претходно посте онај који крштава и крштавани, и ако неки други могу. А наредићеш крштаваноме да пости један или два дана раније."

Дидахи

Дакле, не користи се земља, већ ако нема услова за погружење целе особе која се крштава, онда се дозвољава изливање воде на главу крштаванога. Према овоме, неправилно би било тзв. кропљење (прскање) водом по глави крштаванога.

Овај део ранохришћанског списа, требало би прочитати несретним "зилотима", који тврде да није крштен онај коме је макар и једна длака са главе вирила из воде. Рана хришћанска пракса то очигледно демантује.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...