Александар Милојков Написано Јун 23, 2009 Пријави Подели Написано Јун 23, 2009 ??? ?? ???? ??? ???????? ??? ???? ??????:????? ?? ????? ? ?????? ? ???????? ? ??? ?? ??????? ??????? ??? ?? ????????????? ????? ??? ?? ?????.????? ?? ?? ????? ??????? ? ??????? ????????? ? ?? ???? ???? ? ????? ??? ?? ???? ??????? ??????? ? ?????.???? ?? ????????????? ?????? ????? - ????? ????? ?? ?????? ?? ????? ???? ? ????????? ?? ???????, ??????? ? ????????? ?? ???????. ??? ??? ??????? ? ???????? ??????, ???? ????????? ?? ???????? ? ???????????????? ???? ?? ? ??? ?????. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Јун 23, 2009 Пријави Подели Написано Јун 23, 2009 ??? ??????? ??????.?? ?????? ?? ?? ??????? ?????? ?????????? ??? ?????? ????? ???????? ????,??? ???????? ??????? ????? ????,?? ????? ??????? ??? ????? ?? ???? ???????? ???? ? ???????? ?? ?????.????? ?? ?? ????????.??? ??????? ??. ?????? ????? ???????? ????, ??? ????? ?? ?? ? ??? ? ???????, ??????? ? ???????. ????? ??????????? ?? ?? ???? ?? ??? ????, ?????? ?? ????????? ?? ?????. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
karadjordje Написано Јун 23, 2009 Пријави Подели Написано Јун 23, 2009 Да али колико ја знам Лазар Милин тумачи причу о богаташу и Лазару буквално,кад рецимо побија секташе који вјерују да душа спава. pratis.me a? :P Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Јун 23, 2009 Пријави Подели Написано Јун 23, 2009 Сама прича по себи не мора да буде реална, односно не мора да се оно у причи казано заиста и догодило. Међутим, ова Христова прича говори о једној истинитој реалности, односно о реалности након телесне смрти. Не треба се чврсто везивати за сам догађај приче, већ на оно шта прича хоће да нам поручи, какав закључак ми треба из ње да извучемо. У противном, одакле Лазар у Рају пре окончања драме сапсења, ако је најправеднији Аврам био у аду? Мислите о томе. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
karadjordje Написано Јун 23, 2009 Пријави Подели Написано Јун 23, 2009 Разумијем ја вас Александре него ме интересовало како је наш Лазар Милин тумачио ову причу тако што је тврдио да се она заиста догодила.Знате ли од чега је он полазио? Капирам ја вас да су сви били у аду али ја сам мислио слдеће: да су постојала два мјеста,једно је било ад а друго је било неко мјесто на које су ишли праведници али није било рај.Некако сам то успио да схватим из ове приче. pratis.me a? :P Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Јун 23, 2009 Пријави Подели Написано Јун 23, 2009 Сваки одговор, сваки људски одговор, на неко питање може да буде мањкав. Морамо да будемо критични према тврдњама у вези истина наше вере. То је пут да је слободно разумемо. Видиш, ова тврдња покојног проте Милина не би могла да издржи ову нашу критику. То значи да целокупно наше црквено предање треба тумачити, треба доживљавати и тумачити у конкретном историјском тренутку и изазову. Дакле, предање треба стваралачки продуковати а не само репродукоавти, као неку музејску вредност. Предање је нешто што нам је задато, нешто што има ту темпоралну димензију. Оно траје, буја, расте и живи у свом природном окружењу - у Цркви. Одакле светитељи у аду (видимо њихове ореоле на овој фресци) ако је спасење етичка а не онтолошка категорија? То је велико питање које захтева наш став и одговор. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
karadjordje Написано Јун 23, 2009 Пријави Подели Написано Јун 23, 2009 Хм....да ли то значи да је ад остао празан после васкрсења? pratis.me a? :P Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Јун 23, 2009 Пријави Подели Написано Јун 23, 2009 Ад је уништен као једна нужност пале човекове природе. Он (ад) је то био пре Христовог спаситељског чина. Смрт, ад, је била реалност која је прожимала људску природу. Након Христовог васкрсења и уништења смрти, ад је престао да буде нужност. Човек сада има слободну могућност да одреди себе за Живот или за смрт. Дакле, то је позив за поновно рођење и ново постојање у Христу. Онај ко на тај позив одговори, биће слободан од смрти и ада. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срећко Петровић Написано Јун 23, 2009 Пријави Подели Написано Јун 23, 2009 ??? ??????? ??????.?? ?????? ?? ?? ??????? ?????? ?????????? ??? ?????? ????? ???????? ????,??? ???????? ??????? ????? ????,?? ????? ??????? ??? ????? ?? ???? ???????? ???? ? ???????? ?? ?????.????? ?? ?? ????????.??? ??????? ??. ?????? ????? ???????? ????, ??? ????? ?? ?? ? ??? ? ???????, ??????? ? ???????. ????? ??????????? ?? ?? ???? ?? ??? ????, ?????? ?? ????????? ?? ?????.@Aleksandar - Nisam najbolje razumeo, kazete li da se priroda andjela promenila? Ali, djavo je i dalje po prirodi andjeo, premda pali andjeo, koji zeli i cini zlo.@Karadjordje - Jedna priroda jedna volja - da, ali da li promena volje znaci i promenu prirode (u smislu promene u neku drugu prirodu)?'I pogleda Bog... i bese dobro' - tvorevina je u sustini tj. po prirodi dobra; tako je i djavo po prirodi andjeo, ali andjeo pokvarene volje. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Јун 23, 2009 Пријави Подели Написано Јун 23, 2009 Не, није природа та која се променила, у смислу да је она узрочник пада и зла. Томе је узрочник промена воље, окретање хтења супротно хтењу Божијем. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срећко Петровић Написано Јун 24, 2009 Пријави Подели Написано Јун 24, 2009 Колико су, са становишта православне догматике, за хришћанску веру опасне савремене научне теорије о постанку света и човека - теорија "Великог праска", еволуција, итд...? Да ли су исте прихватљиве за хришћанина, и под којим условима? Хвала унапред. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Јун 24, 2009 Пријави Подели Написано Јун 24, 2009 Нису опасне. Хришћанство мора да буде спремно да одговори и на њих. Одговориће не тако што ће их некритички одбацити, већ ће са њима ступити у један трезвен дијалог. Управо онако како су оци ступали са ондашњом науком и философијом. За хришћанство могу бити прихватљиве све теорије које нису у супротности са отривењским учењем о стварању света и човека. Оне тачке које иду у птилог овоме могу бити прихватљиве, а оне који ово негирају не. Међутим, хришћанство мора бити спремно да своје ставове брани не слепим одбацивањем теорије еволуције или великог праска, већ једном аргументованом апологијом и критиком. Научном мишљењу треба ставити до знања да не може да претендује на апсолутност истинитости својих ставова. Наиме, науци мора да буде јасно да је она само један од облика мишљења. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marija Написано Јун 24, 2009 Пријави Подели Написано Јун 24, 2009 ???? ??????. ??????????? ???? ?? ???? ??????? ?? ???????? ? ?? ???. ?????????? ?? ???? ??? ?? ?? ?????????? ????????, ??? ?? ?? ???? ??????? ? ????? ??????? ???????. ?????? ????? ???? ?? ??? ??????? ?? ???????? ?????? ? ???????????.?? ??????????? ???? ???? ??????????? ??? ??????? ???? ???? ? ??????????? ?? ??????????? ?????? ? ???????? ????? ? ??????. ??? ????? ???? ??? ? ?????? ????? ???? ???? ???????????, ? ??? ???? ??? ???????? ??. ???????, ??????????? ???? ???? ??????? ?? ????? ??????? ????? ?? ?????? ??????????? ??????? ????????? ??? ??????? ??????, ??? ?????? ?????????????? ?????????? ? ????????.??????? ??????? ????? ??????? ?? ????? ?? ?? ???? ?? ?????????? ?? ??????????? ??????????? ?????? ???????. ?????, ????? ???? ?? ???? ????? ?? ?? ??? ???? ????? ?? ?????? ???????. :cheesy2:i za pitanje i za odgovor Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срећко Петровић Написано Јун 24, 2009 Пријави Подели Написано Јун 24, 2009 Захваљујем. :cheesy2: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Јун 24, 2009 Пријави Подели Написано Јун 24, 2009 ali da bi mogli da argumentovano razgovaramo treba da poznajemo i nauku a ne da one koji veruju u nju nazivamo materijalistima,sto neki od ljudi iz crkve olako čine......šta bi sa mojim pitanjem o jevanđelju za Uskrs big pozdrav :cheesy2: Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука