PD Написано Децембар 25, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 25, 2010 Да ли можете да кажете нешто о Христовом животу док је одрастао? My wish for you Be with God-and may God be with you! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ouk Написано Децембар 25, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 25, 2010 Najzad da i ja napišem nešto kao teolog .O Hristovom životu se zna jako malo uzimajući u obzir tri godine propovedanja i 33 godine života .Period od 12 do 30 godine je nepoznat gotovo u potpunosti "kažem gotovo" jer ostavljam mogućnost savremenoj arhelogiji da nešto iskopa ,ako ima zapisano ili na drugi način ostavljeno .Dok se to ne desi o Hristu između 12 i 30 godine ne možemo govoriti ,jer ama baš ništa ne znamo . Često ćeš čuti od Elena,Dzona,i sličnih da je njima "objavljeno" rečeno,kazano itd ali to su sektaške igre . Jer objava u Crkvi je uvek svima i za sve (ne preko pojedinca ili ne ide od pojedinca) A gospodin Aleksandar će ti objasniti šta znači sekundarna objava u Crkvi . Cenim da je ovo tvoje pitanje podstaknuto nekim sektaškim literalnim delom .Ili se varam? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
дибидусрус Написано Децембар 25, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 25, 2010 У Апокрифним Јеванђељима имате о догађајима из Христовог детињаства. Али она су апокрифна или лажна. У самом Јеванђељу има одговор зашто ништа незнамо ( што се тиче конкретних догађаја, осим епизоде у 12. година) о Исусовом детињству. Из догматике нам је ово питање још јасније. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Децембар 25, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 25, 2010 Да ли можете да кажете нешто о Христовом животу док је одрастао? Само оно што пише у канонским Јеванђељима. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
PD Написано Децембар 27, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2010 Хвала вам, а питање је уследило након гледања емисије на РТС 2 и изношења неких ствари које су ми биле чудне, као нпр. да је Исус Христос био груб према мајци својој, а наводили су пример свадбе у Кани Галилејској и када је Он ословио са жено, а не мајком и сличних примера. Не знам како се емисија звала јер сам ухватила само део. My wish for you Be with God-and may God be with you! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
дибидусрус Написано Децембар 27, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2010 Те емисије праве дилетанти и незналице. Ословљавање са "жено" је у то време било не само уобичајено, него је то значило поштовање. За нас то грубо звучи, али не и за то време. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Децембар 27, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2010 Tako je. Ja i dan danas ponekad kad se nesto bitno desava svoju majku nazovem zeno. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
дибидусрус Написано Децембар 30, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 30, 2010 Ево поклона за колегу Ацу http://forum-slovo.ru/index.php?topic=21153.0 Тако неки Руси гледају на појам Цркве. Светлана која је теолог тврди да Христос и Црква су разне ствари, још да је Црква тварна. Има и благослов епископа да предаје теологију. Ја би само додао, алио за Русе је то тешка храна.Тако им и треба кад незнају богословље личности. Тако да сам ја мучан човек живећ сред таких....ође... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
дибидусрус Написано Децембар 30, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 30, 2010 Али нису ни они једини има и ово В современной богословской литературе выражение «Церковь есть Тело Христово» встречается очень часто. Обычно это определение понимается в связи с учением о Боговоплощении — о восприятии Вторым Лицом Пресвятой Троицы, Сыном Божиим, человеческой природы, — и о таинстве Евхаристии, — таинстве Причащения Тела и Крови Христовой, — которое рассматривается как способ участия человека в Теле Церкви. Однако при таком понимании определенные категории лиц, которые, согласно Священному Писанию и Священному Преданию, безусловно, принадлежат Церкви, оказываются за ее пределами. Во-первых, к Церкви принадлежат, согласно 9-ой главе Пространного катихизиса, не только все православные христиане, живущие на земле, но также и скончавшиеся в истинной вере и святости. К Церкви принадлежат не только люди, но и ангелы, ибо Бог «положил все небесное и земное соединить под главою Христом» (Еф 1, 10). «Он есть глава тела Церкви, Он — начаток, первенец из мертвых, дабы иметь Ему во всем первенство: ибо благоугодно было Отцу, чтобы в Нем обитала всякая полнота, и чтобы посредством Его примирить с Собою все, умиротворив через Него, Кровию креста Его, и земное и небесное» (Кол 1, 18-20). Апостол Павел обращается к христианам: «Вы приступили к горе Сиону и ко граду Бога Жива¬го, к небесному Иерусалиму и тьмам Ангелов, к торжествующему собору и Церкви первенцев, написанных на небесах, и к Судии всех Богу, и к духам праведников, достигших совершенства, и к Ходатаю нового завета Иисусу» (Евр 12, 22-24). О том, что к Церкви принадлежат не только ныне живущие христиане, но и все, в вере скончавшиеся, а также Ангелы, говорит, несомненно, и Церковное Предание. Поэтому определить Церковь через учение о ней как о Теле Христовом вряд ли возможно. Так, Ангелы бесплотны, Тела и Крови Христовых они не причащаются. Следовательно, у бесплотных сил имеется иной, отличный от нашего, способ участия в Церкви. То же относится и к ветхозаветным праведникам. В самом общем смысле под Церковью мы понимаем от Бога установленное общество всех личностных (т. е. разумно-свободных) существ, верующих во Христа Спасителя и соединенных с Ним как с Единой Главой. Можно ли это общество назвать «Телом Христовом»? Конечно, назвать можно, но вряд ли его можно рассматривать как исчерпывающе научное определение. Все-таки, это наименование есть не более чем библейский образ, даже если он выражает существо Церкви глубже, чем другие экклезиологические образы Священного Писания. К Церкви принадлежат, во-первых, все верующие во Христа, живущие на земле, во-вторых, скончавшиеся в вере и, в-третьих, ангелы. Таким образом, у Господа Иисуса Христа имеется как бы два стада. Первое — это Церковь, состоящая из членов на земле, обычно она называется «странствующей Церковью». По всей видимости, этим своим наименованием она обязана словам апостола Павла: «ибо не имеем здесь постоянного града, но ищем будущего» (Евр 13, 14). Иногда она называется также «Церковью воинствующей», поскольку жизнь христианина на земле есть брань духовная: «...наша брань не против крови и плоти, но против начальств, против властей, против мироправителей тьмы века сего, против духов злобы поднебесной» (Еф 6, 12). Сам Христос есть Возглавитель этой борьбы со злом: «...Ему надлежит царствовать, доколе низложит всех врагов под ноги Свои» (1 Кор 15, 25). Второе стадо — это Церковь, состоящая из Ангелов и всех усопших в вере и покаянии, она называется небесною или «торжествующей». Это наименование также связано со словами апостола Павла, который говорит о Церкви как о «торжествующем соборе» (Евр 12, 13). Странствующая и торжествующая Церкви различаются и по составу, и по условиям жизни своих членов. Послание Восточных Патриархов о Православной вере (10 член) говорит об этих двух частях единой Церкви так: «Отнюдь не сливаем Церкви странствующей с Церковью, достигшею отечества, потому только, как говорят некоторые из еретиков, что члены двух Церквей — овцы одного Архипастыря Бога и освящаются одним и тем же Святым Духом. Такое смешение их неуместно и невозможно, поелику одна воинствует и находится еще на пути, а другая торжествует победу, достигла отечества и получила награду». В то же время они не существуют совершенно самостоятельно и отдельно одна от другой, так как Христова Церковь, состоящая из земных и небесных, есть одно духовное тело, имеет одну главу — Христа и одушевляется одним и тем же Духом Божиим. Отцы Церкви дают следующее толкование. Пребывая в единении со Христом, вторым Адамом, Церковь дает бытие восстановленному Им человеческому роду, рождает чад Богу через Христа во Святом Духе, подобно тому как древний Адам через праматерь Еву дал бытие падшему человечеству; Церковь происходит от плоти и костей Христа (Еф 5, 28-30) (под плотью и костьми имеются в виду крестные страдания Спасителя), как праматерь Ева из ребра Адама;образ главы и тела (Еф 1, 22-23). Когда мы говорим о Церкви как о Теле, то имеем в виду, что в некотором глубинном смысле. Церковь есть прославленное и обоженное человечество воскресшего Христа, и все мы, составляющие Церковь, принадлежим к ней в силу нашего участия в жизни этого прославленного человечества, этого тела. А участие наше осуществляется прежде всего через участие в таинстве Евхаристии, через причащение Тела и Крови Христовых.(Иерей Олег Давыденков.Догматическое Богословие.М.ПСТГУ.2006.стр355-358) Вывод: Церковь не тождественна Христу, Христос не тождествен Церкви. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
дибидусрус Написано Децембар 30, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 30, 2010 Тај Давиденков је ментор мојој жени, професор ( у Русији сви предавачи на факултетима немају ту титулу само баш научници) који наводно подиже сву руску теологију. По његовој књизи сам полагао Догматику. Вивод, тј. закључак су речи неког попа руског. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
дибидусрус Написано Децембар 30, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 30, 2010 Ја сам све то нашао на курајевском форуму, па су тамо онда цитирали нашег еп. Атанасија "Христос неотделим от Церкви, которая есть тело Его, а также Церковь неотделима от Христа, Который есть ее Глава, и начаток ее, и жизнь ее, и нравственность ее" (по Вашей ссылке). Где же говорится о тождественности??? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јован Чакарески Написано Децембар 30, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 30, 2010 Može li se grešnik koji je u paklu da se pokaje t.j da prihvati Hrista na Drugom Dolasku? Nemislim o apokastiazi da će se svi spasti, nego određeni broj ljudi koi bi prihvatili Hrista nakon Njegovog Drugog dolaska. http://www.facebook....jovan.cakareski Love the life you live. Live the life you love. Bob Marley... Административно уређење Цркава по националном кључу је тумор на телу Православља - Александар Поштујмо, господо, и Ничеа и Достојевског, поштујмо једнога као пророка Запада, а другога као пророка Истока, поштујмо их због њиховог генија и због њихове племићске искрености и смелости, поштујмо их обојицу - но у одсудном тренутку станимо уз Достојевског! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
maxwell Написано Децембар 30, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 30, 2010 Može li se grešnik koji je u paklu da se pokaje t.j da prihvati Hrista na Drugom Dolasku? Nemislim o apokastiazi da će se svi spasti, nego određeni broj ljudi koi bi prihvatili Hrista nakon Njegovog Drugog dolaska. У православљу не постоји пакао. Барем не онако како се то замишља у поп-култури. Credo in unum Deum! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Бартендаз Написано Децембар 30, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 30, 2010 Мене занима да ли може да особа која се није исповедила,а била је добра,више него добра,ником није наудила,увек добро мислила.Пошто није имала прилику да учи о Богу,а не жели да се уплиће у те ствари.Али бољу особу нисам видео.Сад не знам да ли сам промашио тему,али верујем да знате Александре одговор? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Бартендаз Написано Децембар 30, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 30, 2010 Može li se grešnik koji je u paklu da se pokaje t.j da prihvati Hrista na Drugom Dolasku? Nemislim o apokastiazi da će se svi spasti, nego određeni broj ljudi koi bi prihvatili Hrista nakon Njegovog Drugog dolaska. Прочитај књигу-Страшни Исусов Суд,мислим да се тако зове.Ту пише како ће да изгледа суд. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука