Jump to content

Разговарајте са теологом Александром Милојковим о догматским темама

Оцени ову тему

Guest свештеник Иван Цветковић

Препоручена порука

То је то, ево га одговор на википедијином линку

• Ако се формулом добије да Ускрс треба да падне на 26. април, датум се помера уназад и слави се 19. априла.
  • Ако Ускрс треба да падне на 25. април, при чему је d = 28, e = 6, и a > 10, датум се помера уназад и Ускрс се слави 18. априла.

Благодарим.

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...
  • Одговори 1.9k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Ја још увек трагам за одговором на питање - какав ће однос људи у рају имати према својим ближњима који нису спашени? И обрнуто. То је једно мучно и тешко питање. Лично мислим да ће Бог, ради једног праведника, спасити многе. Односно, спасавајући једног, спасиће и оне које он (спасени) воли. Јер, како могу да се радујем без оних које волим?
Свети Августин о стању раја и пакла каже следеће. Људи у рају ће знати за људе у паклу, али људи у паклу неће знати за људе у рају, нити за рај уопште. Ја ово разумем на следећи начин. Људи у рају су људи који имају очувану личну везу са ближњима, имају (по)знање ближњих. Они други немају. Они су у апсолутној индивидуалности, у незнању било кога и чега другог. Ипак, Августин на овом месту у De civitate Dei XX, 22 не пружа одговор на питање које мене копа. А то је - како је могућ рај уз знање да је неко вољен ван њега?
Мојсије, апостол Павле, наш владика Николај Велимировић, ради су били да себе лише раја зарад спасења својих ближњих... "Волио бих и у паклу бити, само Срби Богу да се врате." Велике речи које ову моју дилему чине смисленом, као и моје одговоре на то тешко питање (теологумене)... Ја мислим да ће Бог спашавајући једног праведника спасити и све оне са којима је праведник у личном односу љубави. Другачији рај не могу да замислим, а и не желим да будем у њему.

12439062_10201283168239298_4796527278125

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xfa1/v/t1.0-9/12439062_10201283168239298_4796527278125058430_n.jpg?oh=6d4ee249445ecdc83b37195cf7976b40&oe=5701A920

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

мислим да у томе лежи и одговор на питање зашто толико мрзи човека. јер наизглед нема никаквог разлога. али очигледно има.

Како сам разумио, пао је јер је дозволио да га обузму гордост и љубомора из којих се на крају роди мржња. Из гордости је повео побуну против Бога, из љубоморе је замрзио човјека. А зашто би замрзио човјека? Вјероватно јер човјек има нешто што анђели немају ( јер, ако се добро сјећам, људи су изнад анђела ), а то би, претпостављам, била наша слободна воља.

Но, то је моје, лаичко, гледање на ово.

Подели на овим сајтовима

Како сам разумио, пао је јер је дозволио да га обузму гордост и љубомора из којих се на крају роди мржња. Из гордости је повео побуну против Бога, из љубоморе је замрзио човјека. А зашто би замрзио човјека? Вјероватно јер човјек има нешто што анђели немају ( јер, ако се добро сјећам, људи су изнад анђела ), а то би, претпостављам, била наша слободна воља.

Но, то је моје, лаичко, гледање на ово.

Sva stvorena bića imaju slobodnu volju uključujući i anđele.Da nemaju slobodnu volju nikada ne bi ni došlo do pobune na nebesima.Za ovo ostalo mislim da si u pravu. :)

Razlika između anđela i ljudi koliko ja znam, je u tome što ljudi obuhvataju oba sveta,i materijalni ,vidljivi i duhovni nevidljivi te s toga je Bog postao čovek a ne anđeo jer bio onda jedan deo tvorevine bio van spasenja da je Bog postao anđeo.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

да, био је горд на себе, јер је најобдаренији од свих Божјих створења. та свест да је узвишен изнад свих осталих.. и онда се у њему роди завист на човека. на чему то највећи од анђела може позавидети човеку? није слободна воља, јер је и он слободан.

Па сад, сјећам се из јеврејске митологије како Бог има у служби анђеле разних врста. Неки јесу слободни, али неки на примјер су створени само да отпјевају Богу химну у Његову славу и онда нестају. У том контексту и гледам на питање. Значи, ако нису без слободе, онда макар имају мању слободу од човјека ( како макар ја видим ). 

Можда је завидио човјеку на томе што је Бог уздигао човјека изнад анђела и што је сматрао да човјеку Бог не треба пружати пажње и љубави колико му је пружао.

П.С.

Толкин је одлично ово разрадио у лику Мелкиора ( Моргота ) који је Сатана његовог свијета  :D

Подели на овим сајтовима

како год, сатана је био слободан. јер да није, не би ни пао. значи, није слобода.

чиме је то човек уздигнут изнад анђела, због чега му је и највећи позавидео?   :)

Не слажем се, јер, на примјер, Спартак је био роб па се побунио против Римљана. Мислим ипак да јесте слобода, али да она није сама срж Сатанине побуне. Наиме, када се неко покори вољи Божјој, он је у суштини роб или слуга. Али он од своје воље се покорава и зато то није "право ропство" ( као Спартаково ). Оног тренутка када се воља појединца не слаже са Божјом вољом, појединац се почиње осјећати робом, јер је ограничен да уради оно што жели.

Сатана је био горд, а то значи и заслијепљеност и немогућност виђења аргумената и логике друге стране, са којом се не слажеш. И онда, када је Сатана почео размишљати супротно Божјој вољи, мислио је да је он у праву за било шта. И онда, пошто је био горд, очекивао је да буде третиран боље од људи, али Бог је људе ставио изнад анђела. И у тој гордости, те осјећају окованости и ограничености ( ропством ) јер се његова воља не слаже са Божјом вољом, он је замрзио људе јер је мислио како њима Бог даје више него што би требало, док је он са друге стране ограничен ( што по његовом мишљењу не би требао бити ).

Наравно, ово све говорим као лаик тако да...  :D

Подели на овим сајтовима

Како је ђаво постао ђаво? Није морао нико да га наговори. Има слободну вољу, исто као и човек. Човек је могао да падне и да ђаво није постојао. Дакле, одговор је слобода.

Подели на овим сајтовима

чиме је то човек уздигнут изнад анђела, због чега му је и највећи позавидео? :)

Човек може да се обожи, анђео не може. :)

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

Човек може да се обожи, анђео не може. :)

Kako sad ne može?Zar se neće kroz Hrista ceo svet obožiti?

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

али шта га је довело у стање пада. сви углавном тврде- гордост која је изазвала завист. е сад, на чему је то ђаво позавидео човеку

Није човеку, већ Богу. А човека мрзи због мржње према Богу. 

Подели на овим сајтовима

да, то је код ђавола био слободан пад. ту се сви слажемо. али шта га је довело у стање пада. сви углавном тврде- гордост која је изазвала завист. е сад, на чему је то ђаво позавидео човеку, јер очигледно је био створење које се по величанствености не може поредити са човеком.

Na ljubavi koju Bog pokazuje,prema po svemu,nižem biću od njega.

Подели на овим сајтовима

Бог показује љубав и ђаволу.

Veću ljubav pokazuje prema čoveku,zato đavo i pokazuje zavist a koja izvire iz njegove gordosti zbog prvobitnog sjaja kada je bio Lučonoša.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...