Jump to content

New Age, meditacija - mišljenja i iskustva

Оцени ову тему

Препоручена порука

Hm, ja sam pročitala, mislim, samo jednu knjigu od Koelja, al' ni nje se ne sećam :)

Iskreno, ova žena više govori o tome kako je zloupotrebljava tzv. moć pozitivnog mišljenja, za koje sam lično uverena da je prilično neutemeljena konstrukcija... 

A što se tiče opasnosti meditiranja, svakako ih ima: i lično znam nekolik oosoba kojima je meditacija bila okidač za psihotičnu epizodu, jednostavno, granice su im "labave",  a meditacija insistira na tome da se one još više "olabave" , tako da svašta može da se desi. 

Doduše, s obzirom da mi se ćale bavio TM-om dugo godina, znam da tu ima mnogo labilnih i povodljivih osoba, pa je vrlo lako ubediti ih u neke natprirodne doživljaje; veruju u neka energetska polja i tako to... 

Ma, sve u svemu, ne treba se baviti meditacijom...

"We are such stuff
As dreams are made on; and our little life
Is rounded with a sleep."

Подели на овим сајтовима

• Одговори 169
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

E kad ste već načeli temu, evo nečeg možda sličnog. lucid dreaming, naime stanje u kome spavaš, tačnije sanjaš, a svestan si toga. Tj sam donosiš odluke u snu, pošto je to zamišljen svet možeš da radiš bukvalno šta hoćeš. E probao sam jedno vreme čitao po netu tražio i ništa, iskreno nisam ni sanjao nešto često ustvari sanjam možda jednom mesečno. uspeo sam da stignem do stadiuma da znam da sanjam ali ne i do tog da mogu sam da donosim odluke, prestao sam time da se zanimam, ali mi je to da kad sanjam uvek znam da sanjam ostalo, sve do pre 2 sedmice kada sam sanjao i odjednom shvatio da ja utičem na mpg lika u tom snu tj. radi ono što ja želim, ne donosi one random odluke kao do tada, još nisam uspeo da menjam svet oko sebe, ali možda se malo vratim u tu priču ovih dana. Pa pokušam. Uglavnom osećaj je bio neverovatan.

A i pročitao sam negde da je i Alisa u zemlji čuda nastala tako što je Luis "doživela" lucid dream, sad ne znam koliko je to tačno.

Подели на овим сајтовима

lucid dreaming, naime stanje u kome spavaš, tačnije sanjaš, a svestan si toga. Tj sam donosiš odluke u snu, pošto je to zamišljen svet možeš da radiš bukvalno šta hoćeš.

Meni se vrlo često dešavalo, u nekom stepenu, kad sam bila klinka, sad više ne. Nekad je bilo zanimljivo, ali uglavnom je bilo poprilično stresno, jer sam imala noćne more, a mogla sam samo da utičem na svoje postupke i eventualno neke manje "promene" u okolini, a ne na čitav svet sna. Potpuno je bezveze kad se iz sna probudiš umoran...

"We are such stuff

Подели на овим сајтовима

Nekad je bilo zanimljivo, ali uglavnom je bilo poprilično stresno, jer sam imala noćne more

Ali kad već znaš da je san zašto bi bilo stresno opusti se i igraj se, radi šta got želiš :D 

PS. Da li ste znali da je ljudski mozak zapravo najaktivniji dok čovek spava, ceo mozak počne da radi na maksimumu jednini deo koji se isključi je onaj koji služi za logiku, i logičko razmišljanje.

Подели на овим сајтовима

E imam ja jedan san joji relativno često sanjam mislim jednom godišnje se desi da sanjam, potpuno isto. Neki lavirint nešto, ne sećam se sad svega, ali kada sanjam, znam da je potpuno isto kao i prošli put čudan neki osećaj.

A imao sam jedan čudan san, praistorija, počeci ljudske civilizacije, ja u nekom plemenu i borimo se sa džinovskim paucima za dominaciju. I usput da se požalim upravo su mačke počele da se deru izspod mog prozora, i to veoma glasno.

PS. Malo smo skrenuli sa teme, pa da je više ne spamujemo :D

Подели на овим сајтовима

Tekst ne bih komentariso ali ima par stvari koje treba reci o meditaciji . Prvo i najvaznije , meditacija nije nikakva tehnika za duhovno napredovanje i sl . to je prosto svesno menjanje hemije mozga u cilju izazivanja stanja euforije ,jedna vrsta autodrogiranja. I kao sto narkomani uzimajuci razlicite narkotike imaju razlicite osecaje i "iskustva" razlicite medote meditracije su razvijene za razlicite namene odnosno kako bi se izazvale razlicite senzacije . Daleko najgora od svih metod meditacije je TM koja je razvijena za zapadno trziste , to mu dodje heroin meditacionih tehnika. 

Dalje , o meditaciji mozemo naci dve vrste tekstova na netu ili po kojekakvim knjigama . Prvi, kojih ima najvise , potenciraju pozitivne strane meditacije dok su drugi uglavnom slicni tekstu koji je postavljen ovde , govore o demonima, opsednutosti i slicnim stvarima. Ono sto se ne moze naci jeste medicinsko istrazivanje na temu meditacije niti se mogu naci "kontraindikacije " meditativnih tehnika kao ni procenat ljudi koji su imali negativno iskustvo i probleme izavane meditacijom.  Niko ne govori o velikom broju ljudi koji su privremeno ili stalno smesteni po psihijatrijskim bolnicama usled psihoze izazvane meditacijom, niko ne govori o zaista velikom procentu samoubistava praktikanata meditacije , posebno pocetnika .

Takodje niko ne govori da efekti meditacije nisu ograniceni samo na osobu koja se istom bavi vec da upraznjavanje meditacije ima posledice po citavu porodicu slicne posledicama alkogholizma, narkomanije ili ulaska u sektu .

Niko ne govori koliko je tesko "skinuti " se sa meditacije , da posle izvesnog vremena nne moze covek jednostavno da prekine sa time bez ikakvih posledica

Подели на овим сајтовима

Da,u ovom tekstu su iznesene negativne strane meditiranja i svega onoga sto je krajnji cilj meditacije,a to je psotizanje odredjenog stanja svijesti i podsvijesti gdje mi mozemo u sadasnjem trenutku da mijenjamo stvari iz proslosti i buducnosti.To sto ste spomenuli lucid dreaming,citala sam i ja o tome...ustvari,ne znam da li na isto mislimo,ali sastoji se u tome da covjek sebe dovede u alfa stanje svijesti,to je stanje polusna,kada se tek budimo ili kada tek tonemo u san,i da u tom stanju mi najbolje mozemo da uticemo na svoju podsvijest.Takvo stanje se postize i meditacijom.Kada smo u stanju tog polusna preporucuje se da se rade odredjene vizualizacije kroz buducnost,odredjene vrste scenarija kako bismo voljeli da nam se nesto odigrava u buducnosti,zamisljamo kucu kakvu bismo voljeli imati,zamisljamo osobu kakvu bismo voljeli upoznati.Smatra se da o cemu razmisljamo u stanju tog polusna prije nego sto zaspimo ili ujutru kada se tek probudimo,da tada ono o cemu smo razmisljali nastavlja da "djeluje" i tu toku naseg sna,ili ujutru kada se probudimo ako recimo razmisljamo nesto pozitivno vece su sanse da se to i ostvari u toku dana i da nam dan ide u zeljenom pravcu.Ovo sto sam napisala je dosta zbunjujuce,i nije stvar samo u meditaciji,meditacija je samo sredstvo u rukama nevjestih korisnika.Postoji sirok spektar sredstava kao sto je meditacija koja mogu da dovedu na klizav teren,a onda nas niko ne moze spasiti od toga.

I lupi mi šamar onaj najjači, kad počnem da kukam nad životom i kad počnem da žalim sebe. Pokaži mi ono što imam,pokaži mi one koji to nemaju.Ne tražim ništa ,samo me podsjeti da dišem, i podsjeti me da ima i onih, ,koji ne dišu više..

Подели на овим сајтовима

Da,u ovom tekstu su iznesene negativne strane meditiranja i svega onoga sto je krajnji cilj meditacije,a to je psotizanje odredjenog stanja svijesti i podsvijesti gdje mi mozemo u sadasnjem trenutku da mijenjamo stvari iz proslosti i buducnosti.To sto ste spomenuli lucid dreaming,citala sam i ja o tome...ustvari,ne znam da li na isto mislimo,ali sastoji se u tome da covjek sebe dovede u alfa stanje svijesti,to je stanje polusna,kada se tek budimo ili kada tek tonemo u san,i da u tom stanju mi najbolje mozemo da uticemo na svoju podsvijest.Takvo stanje se postize i meditacijom.Kada smo u stanju tog polusna preporucuje se da se rade odredjene vizualizacije kroz buducnost,odredjene vrste scenarija kako bismo voljeli da nam se nesto odigrava u buducnosti,zamisljamo kucu kakvu bismo voljeli imati,zamisljamo osobu kakvu bismo voljeli upoznati.Smatra se da o cemu razmisljamo u stanju tog polusna prije nego sto zaspimo ili ujutru kada se tek probudimo,da tada ono o cemu smo razmisljali nastavlja da "djeluje" i tu toku naseg sna,ili ujutru kada se probudimo ako recimo razmisljamo nesto pozitivno vece su sanse da se to i ostvari u toku dana i da nam dan ide u zeljenom pravcu.Ovo sto sam napisala je dosta zbunjujuce,i nije stvar samo u meditaciji,meditacija je samo sredstvo u rukama nevjestih korisnika.Postoji sirok spektar sredstava kao sto je meditacija koja mogu da dovedu na klizav teren,a onda nas niko ne moze spasiti od toga.

Ovo sto si ovde navela koao opcije kao i onaj Miroljubov svedok ne spada u meditacije nego u razne kontemplativne tehnike koje imaju svhru za postizanje nekog cilja. Meditacija je samo i samo iskljucivo sredstvo za smirivanje misli i nista vise. Sve ostalo je kontemplacija. Sve mantr, chantre, tantri, vizualizacije i ostalo sto moze da odvede na klizav teren ne spada u meditaciju. Meditacija je samo sredstvo za smirivanje misli kao uvod u kontemplaciju. Meditacija i kontemolaciju su u odnosu kao zagrevanje i trening. Zagrevanje je neutralno od bilo koje sportske discipline i ne namece niti jednu ali je veoma potrebna u svakoj.

Подели на овим сајтовима

Ne znam šta da kažem, ali što se tiče meditacije, zaista je ne bih preporučila, pogotov zato što znam kakvi su ljudi koji su na našem području učitelji meditacije... A inače, TM kao meditacija jednostavno nije prilagođena zapaadnom načinu života; indijski gurui i oni koji praktikuju meditaciju vode prilično asketski način života, koji mi ovde baš i ne možemo. Jednostavno, nemam dovoljno empirijske građe da bih mogla da tvrdim da je bezopasna, a nažalost, u TM pokretu se vrte prilično velike pare, pa ne znam ni koliko je neko nezavisno istraživanje i moguće. 

A što se lucidnog sanjanja tiče, neka hvala. Najčešće sam sanjala neke demonske prilike, mada to najviše objašnjavam time što je u mom životu prosto bilo više negativnih događaja nego kod drugih, pa se to ispoljavalo u snovima... Skoro sam čitala neku knjigu, za koju ne mogu da tvrdim da joj je naučna vrednost velika, o noćnim morama od nekog MekNamare, u kojoj iznosi hipotezu da borba sa demonima u snu označava prosto doživljaj kada nešto ugrožava nečije granice Selfa, a to često umeju da budu traumatični događaji.

"We are such stuff

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...