Jump to content

Утробно чедоморство

Оцени ову тему

Препоручена порука

Nije uopšte ni bitna ta tančina.

На коју танчину мислиш?

Причам са доста људи које ништа не буни у томе да је једна ствар абортирати пре 3. месеца, а потпуно друга после тога. Или зацртају неку другу границу, попут оне да је фетус део мајчиног тела све док није способно да ни под најбољим могућим условима, преживи без мајке. Ја то никако не могу да разумем... Али многима та разлика значи, што ме јако буни.

Уствари, шта ме највише збуњује су они људи који у абортусу не види ништа етички лоше, или га чак сматрају за нешто позитивно, због слободе коју даје жени или уз неки аргумент те врсте. Могу да разумем скроз што неко не мисли да је убиство, али да га сматра нечим добрим, не разумем па да ме убијеш... 

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 1.2k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

И ја се слажем да време није занемарљиво, али да у овом конкретном случају као да јесте донекле, јер је последица радње пре 3. месеца апсолутна, протеже се и на будућност и некако се односи и на личност која би касније настала, а не само на тај фетус. Ја не говорим да је проблем што тај фетус има некакве особине које су исте или сличне са особинама које се формирају касније, па да је због тога абортус лош, већ баш напротив да је потпуно небитно какве особине има оно што убијамо, јер је последица иста - спречавање формирања једне нове личности, која би без те наше интервенције имала много веће шансе да се формира. 

Navlacenjem kondoma ja sprecavam formiranje (jedne? blizanci? trojke?) nove licnosti koja bi imala sanse da se formira da nisam pazario parce gume u apoteci. Uzdrzavanjem od seksa, istotakodje. Da li je u redu da se uzdrzim od seksa jer sam vec napravio desetoro dece i ne znam sta cu sa jedanaestim? Da li sam duzan da iskoristim sve spermice koje su moji testisi napravili?

Kao da se sustinski skok desava samo oplodjavanjem jajne celije i onda sve tera jedno te isto dok ciciste/babetina ne otegne papke u stotoj godini...

• Волим 1

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

Navlacenjem kondoma ja sprecavam formiranje (jedne? blizanci? trojke?) nove licnosti koja bi imala sanse da se formira da nisam pazario parce gume u apoteci. Uzdrzavanjem od seksa, istotakodje. Da li je u redu da se uzdrzim od seksa jer sam vec napravio desetoro dece i ne znam sta cu sa jedanaestim? Da li sam duzan da iskoristim sve spermice koje su moji testisi napravili?

Kao da se sustinski skok desava samo oplodjavanjem jajne celije i onda sve tera jedno te isto dok ciciste/babetina ne otegne papke u stotoj godini...

Па мени је разлика између контрацепције и уздржавања са једне и абортуса са друге, што у тренутуку предузимања радње, у првом случају не постоји заправо ништа што ће, по правилу, да не кажем само од себе најчешће, постати личност, док у другом постоји. У првом случају, све и да пропустимо да искористимо контрацепцију, постоји бар још један корак, бар још један степеник до настанка будућег живота, док после спајања полних ћелија, ми не морамо, по правилу, ништа више да урадимо да би настао човек.

Мислим да јесте оплођавање јајне ћелије једини сигурни суштински скок, а као остале могли бисмо навести милион ствари, практично све што је довело до оплођења, рођење родитеља, то што су се срели, што је ћале имао довољно добре форе да смува мајку, што деда са мајчине стране није добро гађао кад је први пут видео будућег зета да му трчи преко дворишта итд итд

• Волим 1

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

Не бих причао из угла закона, јер тај је угао јасан, тако је како пише. Говорим из једног општег угла, ако хоћеш из угла добро вс зло. (Само да избегнем познати аргумент "нема објективног доброг" - можда и нема, али опет постоје неке ствари које сви узимамо за добре и оне које су супротне њима.)

.

Ja se slazme sa tobom, abortus jeste zlo. Mnogo stvari su zlo, ali trebaju biti dozvoljene.

Све у свему, ја и даље не видим суштинску разлику између спречавања тзв. "нечег" да постане човек до краја, и убијања детета које се још није довољно развило да буде свесно себе и свог постојања на онај начин на који је свестан човек који је већ донекле формирана личност, 

Sustinski je neko ubica ko prekine postojanje lichnosti koja vec postoji, ali onaj ko spreci da neka lichnost uopste dodje u postojanje nije ubica. 

• Волим 1

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Ja verujem da covek na svom najsitnijem nivou postoji od onog trenutka kada mozemo da detektujemo prve minimalne znake svesti kod fetusa to jest oko treceg meseca trudnoce.

Mislim da je to i problem,ti verujes dok tvrdis da je tako.

Jesi li mozda razmislio da dusa postoji od zaceca,ali da bioloski kongnitivne sposobnosti pocinju u trecem mesecu?

Ako pre toga,to nesto nije ljudsko bice,sta je onda?

I nije tacno da biologija ne moze da kaze kada pocinje ljudsko bice,ali ajde to ce mo videti kada mi odgovoris sta je to nesto pre treceg meseca.

Подели на овим сајтовима

Napravio si logicku gresku, koja se iskreno ne secam kako se zove, ako se neko seti neka ti kaze. Kao da sam rekao sisar = covek i ti mi onda kazes kit je covek jer je kit sisar.

Posto necud a se bakcem sa vecinom stavri iz te poruke,ovo mi je zapalo na oko.

Mislim da mislis na fallacy of equivocation

Mada,ja ne pravim tu gresku,totalno si pobrkao,pokazacu ti zasto.

Sisar = covek je tacno i kit = sisar je tacno

Bioloski jedno sto ih deli je genetika,a to je ono ocemu ja pricam ovde.

Dok sam ja zapravo uzeo tvoje tvrdnje i te iste kriterijume preneo na macku.

Jer po tebi genetika nije bitna,bitna ti je svest,onda prebacivanje ide:

Macka ima drugaciju genetiku od coveka i ima svest,posto genetika nije vazna,svest cini coveka,onda je macka = covek

Подели на овим сајтовима

Majka ce odluciti da li da abortira ili ne. Nesumnjivo pravo slobodne volje!

Ajde sad da vidimo kakav stav je donelo drustvo u vezi abortusa....

Svaka majka moze naci milion opravdanja da ucini abortus jer je drustvena svest o tome takva kakva jeste.

Ko je napravio takvu situaciju? Drustvo tj. mi. Ko moze da promeni? Drustvo tj. mi.

I samo da se osvrnem na reci apostola: Sve mi je dozvoljeno ali mi nije sve na korist.!!

Milosavljevicu ja bez Hrista ne dajem caru carevo a Bogu Bozje. Tvoji argumenti su svetovne prirode kojoj se ti priklanjas a dokazao si kad si rekao da ne treba meshati Hrista u ovo.

Jedno prosto humano drustvo sa visokim normama u pogledu morala ko moze stvoriti? Niko nikad bez Hrista.

Hristos je glava Crkve i sve vreme je preko nas prisutan i u realnom zivotu.

Nadji bolje utemeljenje u Svetom Pismo sta nam se govori u pogledu cedomorstva.

Ako fetus raspoznaje glasove si siguran da mu se svest tj. licnost jos nije pocela razvijati?

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Ako fetus raspoznaje glasove si siguran da mu se svest tj. licnost jos nije pocela razvijati?

Ide prvo embrion pa fetus. Fetus pocinje negde od 13-te nedelje. Ocigledno nisi razumeo sta hocu da kazem, k'o po obicaju. 

Milosavljevicu ja bez Hrista ne dajem caru carevo a Bogu Bozje.

Hrist je na pitanje o porezima t.j o odnosu Hriscanina prema drzvavi rekao da dajemo caru carevo a Bogu Bozije.. 

A ti radi sta oces, sta mene zanima sta ti radis?

Ajde sad da vidimo kakav stav je donelo drustvo u vezi abortusa....

Svaka majka moze naci milion opravdanja da ucini abortus jer je drustvena svest o tome takva kakva jeste.

Ko je napravio takvu situaciju? Drustvo tj. mi. Ko moze da promeni? Drustvo tj. mi.

Odlicno, apsolutno se slazem, samo ne vidim kako ce da promenimo mentalni sklop majke koja hoce da abortira sa zabranom abortiranja? 

Ti si operisan od logike.

Ti ce mi kazes...

Vrati se na onu temu gde Ignjatije cisti patos sa tvojim protestantskim uverenjima, ne smaraj mene ovde. :D

Подели на овим сајтовима

Dok sam ja zapravo uzeo tvoje tvrdnje i te iste kriterijume preneo na macku.

Jer po tebi genetika nije bitna,bitna ti je svest,onda prebacivanje ide:

Macka ima drugaciju genetiku od coveka i ima svest,posto genetika nije vazna,svest cini coveka,onda je macka = covek

Ne diskutuje mi se o necemu sto je proslo pre pet strana. 

Mislim da je to i problem,ti verujes dok tvrdis da je tako.

Jesi li mozda razmislio da dusa postoji od zaceca,ali da bioloski kongnitivne sposobnosti pocinju u trecem mesecu?

Kao sto rekoh, to je moje misljenje. Vise puta sam to naglasio. 

Ako pre toga,to nesto nije ljudsko bice,sta je onda?

Skup zivih celija koje ce da postanu ljudsko bice. 

I nije tacno da biologija ne moze da kaze kada pocinje ljudsko bice,ali ajde to ce mo videti kada mi odgovoris sta je to nesto pre treceg meseca.

Da moze, debata ne bi postojala da li je aboruts ubistvo ili nije vec bi postojao naucni konsenzus. 

Подели на овим сајтовима

Ne diskutuje mi se o necemu sto je proslo pre pet strana. 

Kao sto rekoh, to je moje misljenje. Vise puta sam to naglasio. 

Skup zivih celija koje ce da postanu ljudsko bice. 

Da moze, debata ne bi postojala da li je aboruts ubistvo ili nije vec bi postojao naucni konsenzus. 

Cudno je da brojis strane kada nije proslo ni 24h od toga,ali dobro,kako god ti hoces.

Tvoje misljenje baziras ko da je cinjenica

A taj skup zivih celija se po cemu razlikuje od fetusa od tri meseca?

I jel moguce bez tog skupa celija da nastane svest?

Mislim da i ja i ti znamo za bolje,debate se vode oko ociglednih stvari,samo postoje osobe koje imaju intres.

Ako biologija ne moze da kaze da je to nesto pre 3 meseca ljudsko bice,sta onda kaze?

Подели на овим сајтовима

Ne razumeš.

Nije za sve rešenje zabrana, nije ti to palo na pamet?

To ti je ona crno-bela logika - ako nije dobro daj da zabranimo. Momak svet posmatra crno-belo i ne vidi nista izmedju

Tvoje misljenje baziras ko da je cinjenica

Mislis li da verujem da je moje misljenje istinito? Naravno da verujem, da mislim da nije istinito ne bih ga uzeo kao moje misljenje.

A taj skup zivih celija se po cemu razlikuje od fetusa od tri meseca?

Nema nervni sistem i tragove svesti. 

Ako biologija ne moze da kaze da je to nesto pre 3 meseca ljudsko bice,sta onda kaze?

Nista jer ne kaze. Ne postoji konsezus po tom pitanju. http://en.wikipedia.org/wiki/Beginning_of_human_personhood

Mislim da i ja i ti znamo za bolje,debate se vode oko ociglednih stvari,samo postoje okobe koji imaju intres.

Ne znam nijednu ociglednu stvar u nauci gde se medju samim naucnicima vodi neka debata. 

Подели на овим сајтовима

@,

Onda ona moja teorija o dusi pre zacecu nije istinita?

Ali....taj fetus sa nervnim sistemom i tragovima svesti jeste taj isti skup zivih celija?

Nisi mi odgovorio jel moze bez tog skupa zivih celija da bude svesti?

Ja ne pricam o licnosti,ja pricam o organizmu,ljudskom bicu,strawman

Mora da kaze nesto sta je to pre 3 meseca ako nije ljudsko bice>?

Opet pricas o svesti,dok ja pricam o onome sta je pre 3 meseca

Подели на овим сајтовима

Ide prvo embrion pa fetus. Fetus pocinje negde od 13-te nedelje. Ocigledno nisi razumeo sta hocu da kazem, k'o po obicaju. 

Hrist je na pitanje o porezima t.j o odnosu Hriscanina prema drzvavi rekao da dajemo caru carevo a Bogu Bozije.. 

A ti radi sta oces, sta mene zanima sta ti radis?

Odlicno, apsolutno se slazem, samo ne vidim kako ce da promenimo mentalni sklop majke koja hoce da abortira sa zabranom abortiranja? 

Ti ce mi kazes...

Vrati se na onu temu gde Ignjatije cisti patos sa tvojim protestantskim uverenjima, ne smaraj mene ovde. :D

Ko je rekao caru carevo a Bogu Bozje ?? Hristos je to rekao bez Hrista ne bi ni bila ta recenica koja je jedinstvene tj. pre nje nije je bilo. Mozes li sad bez Hrista?

Ja te odlicno razumem i trebalo je da malo vise duhovnih knjiga procitas jer odgovaras (i to ne samo meni)

POTPUNO VAN SUSHTINE. a za sve ostalo ce biti kao i do sada.

Sv.Vladika Nikolaj je imao svetovni fakultet ali mu je bio prolazan i trulezan pa je izabrao nauku Zivoga Boga za vecnost.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...