Jump to content

Лажно учење мормона ("цркве Исуса Христа светаца последњих дана") – Епископ Александар Милеант

Оцени ову тему

ribar

Препоручена порука

• Одговори 155
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Mi u Kaknju imamo ovdje Roma puno.Jedno ogromno naselje, i oni ko im više džaba da njegove su vjere.

Такве најћешће улове. Зато је добро имати неки корен у вери .

http://www.facebook....jovan.cakareski

Love the life you live. Live the life you love. Bob Marley...

Административно уређење Цркава по националном кључу је тумор на телу Православља - Александар

Поштујмо, господо, и Ничеа и Достојевског, поштујмо једнога као пророка Запада, а другога као пророка Истока, поштујмо их због њиховог генија и због њихове племићске искрености и смелости, поштујмо их обојицу - но у одсудном тренутку станимо уз Достојевског!

Подели на овим сајтовима

Ma, Smith je bio lupež, kradljivac, prevaranta.. ovo bez zezanja. Jednoga dana mu je svanula ideja da se predstavi da je prorok itd. i time da vara ljude. Kako je krenulo više nego što je mogao i da zamisli, Smith je ostao u ulozi proroka i verskog vođe i najzad nastala je ta njihova mormonska Crkva.

To je bilo vreme takozvanog baptističkog obnovljenja kad su u istoj periodi nastali i Subotari, Jehovisti i drugi. Svi oni nastali su od Baptista, a poneki od njih se i dalje smatraju Baptistima ili se ovima računaju srodnim. Razlog za obnovljenje Baptista bilo je neobrazovanje mnogih naroda sa jedne strane, a sa druge strane i nove prilike koje su nastale sa stvaranjem Sjedinjenih Američkih Država i prekidanjem veza sa Evropom. Mnogi su tražili novi identitet, pri tome i novi verski identitet.

A šta je bilo kod Smitha.. Njemu se, navodno, javio anđeo Moroni (koji "moron" tj. koji je idiot, koja budala.., ne znam odakle nam samo ovo..)). Moron mu je poklonio čarobne naočare koje niko nije mogao da vidi, sem naravno Smith. Zatim mu je taj Moron rekao gde da nađe knjigu Mormon. I ovu knjigu niko nije mogao da vidi osim... tačno ste pogodili: Smith.

Jospeh Smith je inače poslužio za lika čarobnjaka u priči čarobnjak od Osa (en. Wizard of Oz), koji je varao ljude da je veliki čarobnjak, a ustvari bio je niko i ništa, sakrivao se iza zavese i govorio preko jedne mašine.

O verskom učenju Mormona, kratko: nema jednog Boga, nego ima miliona Bogova. Bogovi su bili nekad ljudi kao mi, pa su posle smrti postali Bogovi. Isto tako i "naš" Bog. Kao svaki drugi Bog, i naš Bog ima je bezbroj žena sa kojima je, uz seksovanje!, na jednoj dalekoj planeti rađao bezbroj "duhovne dece". Neka od tih dece postali su isto Bogovi, među njima Isus i Sotona koji su po Mormonima braća; druga deca su pak ostala na jednom nižem nivou. Za ovu zadnju decu naš Bog stvara zemlju i čoveka, da bi ta deca nakon zemaljskog života postali isto Bogovi. Protiv ove namere buni se Sotona koji tom prilikom postaje đavo. Posle nekog vremena naš Bog je sišao na zemlju, imao seks! sa devicom Marijom, da bi se tako rodio Bog Isus kao čovek. Isus je kasnije imao troje žene, među njima Mariju Magdalinu, i sa njima je rađao isto decu. Smith je bio potomak Isusa.. Ko se seća knjige Dan Brown'a? Ništa novo... - posle vaskrsenja Isus, pak, otputuje za Ameriku gde propoveda tamošnjim Indijancima. Ovi Indijanci, naime, bili su potomci Jevreja koji su pobegli u Ameriku kada su Vavilonci osvojili Jerusalim i uništili jerusalimski hram. Jevreji su se izmešali sa Indijancima, i ovima dakle propoveda Isus. Ovde se Smith uhvatio jedne legende, u kojoj je jedan nepoznati misionar u 17. veku propovedao nekim Indijancima; ovi su prihvatili hrišćansku veru, ali kasnije su jedni otpali od vere i najzad su se međusobom poubijali.. Isto tako u priči Smitha: Indijanci su primili veru od Hrista, ali kasnije neki su otpali, postali su zli, došlo je do velikog rata gde su poubijeni svi koji su verovali u Boga itd. Zadnji koji je preživeo od "dobrih", neki Moroni, sin poglavice Mormona, on je dakle napisao knjigu Mormon, nju zakopao u zemlju, umro je i postao Bog. Nekih hiljadu godina kasnije on silazi na zemlju kao anđeo i javlja se Smith'u, daje mu čarobne naočare i zlatnu knjigu Mormon...

Šta znam, meni su dražije bajke iz 1001 noći, radije bih bio Sindbad ili Aladin nego li taj Moroni..    

Možemo da kažemo da je Smith bio svakako harizmatičan, suprotno ne bi prevario toliko naroda. A nama se pokazuje kako je lako stvoriti religiju, za jeres da ne govorimo, i da milioni poveruju u nju....

Milost i istina neka te ne ostavlja; priveži ih sebi na grlo, upiši ih na ploči srca svojega!

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest ага пије млеко

Данас сам на улици, док сам шетао са породицом,  срео иста она 2 момка која су била пре неки дан код мене кући...

Причали смо негде око пола сата....Један се онако баш интересовао за православље и пар ствари ме питао...Најбитије је што је изразио жељу да га водим у Цркву на св. Литургију да види како  служим.... 1736_action

Рекао ми је да је још једном био са једном мојим колегом Мајклом са бог. факултета,момак је из Бостона, исто Американац.  11122

Каже да му се доста тога свидело тада на Литургији, и да су му многе ствари у вези Православља јасније пошто је раније имао погрешна предзнања.... 4chsmu1

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest ага пије млеко

Dear Mormoms, you two about we talk here, forget Smith and become right Christians.

Баш искрено.... 4chsmu1

Иначе, показао сам им онај цртаћ "бановани" од мормона што си поставио овде.

Људи се сити исмејаше на оно, кажу да нема везе са њиховим учењем и да они уопште тако не верују...

То су им неки други конкурентни протестанти подметнули....

исто, као што подмећу зилоти нама, па неупућен човек помисли да смо већ одавно у унији са папом и да смо већ ми католици а да то и не знамо...да су наши епископи издајице светосавске вере и сл.....

Подели на овим сајтовима

Људи се сити исмејаше на оно, кажу да нема везе са њиховим учењем и да они уопште тако не верују...

Знаш... То што су се смејали на ту неистину и нису се наљутили,

то мени говори нешто позитивно о њима двојици.

Има наде за њих...

брат Тома

Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији!
Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest ага пије млеко

Има наде за њих...

брат Тома

Моје досадашње искуство са протестантима је позитивно. То су углавном искрени људи, који се труде на основу Новог Завета да живе. Стално га читају.....Врло су морални...

И некако , то што нису православни, увек више видим као нашу кривицу и небригу, а некад и наше нехришћанско понашање према њима...

Кажем , имам јако позитивно искуство и мишљење о њима.

Из дружења са мном једна друга двојица су постали православни (један био баптиста а други  назарен).... 4chsmu1

Подели на овим сајтовима

Има наде за њих...

брат Тома

Моје досадашње искуство са протестантима је позитивно. То су углавном искрени људи, који се труде на основу Новог Завета да живе. Стално га читају.....Врло су морални...

И некако , то што нису православни, увек више видим као нашу кривицу и небригу, а некад и наше нехришћанско понашање према њима...

Кажем , имам јако позитивно искуство и мишљење о њима.

Из дружења са мном једна друга двојица су постали православни (један био баптиста а други  назарен).... :nene:

To samo pokazuje koliko mi pravoslavni ne trebamo da budemo iskljucivi za drugoga...

Opet pak, prijemcivost i azurnost ne pretpostavlja naivnost...

To je ono sto novoproklamovani hriscani ne mogu da svare, pa u svima vide atak na sebe, proglasavajuci misionarstvo ili dijalog aktom izdaje...

Ocigledno da babe i zabe nisu dokone, cim se toliko brkaju... 1335_womens

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest ага пије млеко

Да, нисам знао и то да Мормони верују у "преегзистенцију душе", старо неоплатонистичко учење у које су веровали многи јеретици и гностици, и међу њима и велики хришћански ерудита и учитељ вере (ипак јеретик!) Ориген.

а посебно ме је саблазнило "крштење преминулих" које упражњавају..... 0110_hahaha

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

Да, нисам знао и то да Мормони верују у "преегзистенцију душе", старо неоплатонистичко учење у које су веровали многи јеретици и гностици, и међу њима и велики хришћански ерудита и учитељ вере (ипак јеретик!) Ориген.

а посебно ме је саблазнило "крштење преминулих" које упражњавају..... sFun_bat

Један од аргумената за преегзистенцију душе је: ''Пре него те саздах у утроби знах те; и пре него изиђе из утробе, посветих те; за пророка народима поставих те (Јер 1,5)''.

Што се тиче јављања Бога Оца и Бога Сина Џозефу Смиту на констатацију да ''Бога нико никада није видео, Јединородни Син који је у наручју Оца, он га објави (Јн 1,18)'', позивају се на виђење пророка Језекиља у првој глави, где он види престо и ''на престолу беше по обличју као човек'' и ''видех јаку светлост и у њој унутра као огањ наоколо, од бедара горе, а од бедара доле видех као огањ и светлост око њега (Јер 1, 25-27)''. Наравно, неће погледати 28. стих у коме се каже да је то било виђење славе Божије на очима, али то је карактеристично за све ''верске заједнице'' да чупају стихове из контекста.

Надам се да ће ово бар мало помоћи.  sFun_bat

Ἐν ἀρχῇ ἦν ὁ λόγος, καὶ ὁ λόγος ἦν πρὸς τὸν θεόν, καὶ θεὸς ἦν ὁ λόγος. (Јн 1,1)

Подели на овим сајтовима

Заборавих да напишем: Што се тиче крштавња умрлих, једини ''аргумент'' налазе у следећем стиху: ''Иначе, шта ће чинити они који се крштавају за мртве; ако мртви уопште не васкрсавају? Зашто се и крштавају за мртве?'' (1 Кор 15, 29).

Тумачење по св. Теофилакту Охридском: Кад се јеретицима маркионитима догоди да неко умре без крштења, они онда некога од живих сакрију испод мртвачког одра, прилазе одру и питају умрлога жели ли да се крсти. Онај што се сакрио испод одра одговара оданде да жели и на тај начин њега крштавају уместо умрлога. Када их пак оптуже због тога, онда они у своју одбрану кажу да је апостол тако рекао и наводе, безумници, ову изреку. То, међутим, није тако. Него како?

Онај, који жели да се крсти, изговара Символ вере, а у њему су и следеће речи: Верујем у васкрсење мртвих. Он, дакле, каже: шта да раде они који су поверовали будућем васкрсењу мртвих тела и који су се у тој нади крстили, кад су се обманули? Зашто се, најзад, људи и крсте због васкрсења, тј. у очекивању васкрсења, ако мртви не васкрсавају?

Подели на овим сајтовима

Сад ћемо мало да вршимо поређење Библије и Мормонове књиге који се тичу историјских догађаја:

''Зато се прозва Вавилон, јер ондје помете Господ језик цијеле земље, и оданде их расу Господ по свој земљи'' (Пост 11,9). - Библија.

'' И догоди се да брат Јаредов завапи Господу, и Господ се сажали на Јареда. Стога Он не побрка језик Јаредов. И Јаред и брат његов не беху измешани. Тада Јаред рече брату своме: Завапи опет Господу, па можда Он одврати срџбу своју од оних који су пријатељи наши, да ни њихов језик не побрка. И догоди се да брат Јаредов завапи Господу, и Господ се такође сажали на пријатеље њихове и породице њихове, тако да не беху измешани'' (Етер 1, 35-37). - Мормонова књига.

Црква Христова и Јеванђеље никада неће комплетно нестати са земље тако да нема потребе за њеним тзв. ''обновљењем'' као што наводе мормони: Мт 16,18; Еф 3,21; Јуд 3; Јев 12,28. Реч Божија ''никад неће проћи'': Мт 24,35; 1 Пет 1, 24-25; Ис 40,8. - Библија.

''И пошто то рукама дванаесторице апостола Јагањчевих изађе од Јевреја ка нејеврејима, видиш оснивање велике и одвратне цркве која је одвратнија од свих других цркава. Јер гле, уклонише они из јеванђеља Јагањчевог многе делове који су јасни и најдрагоценији, а уклонише и многе завете Господње. А све то учинише како би изопачили праве путеве Господње, како би очи заслепили и срца отврднули деци човечјој. Стога, видиш како је, пошто та књига прође кроз руке велике и одвратне, много јасног и драгоценог уклоњено из те књиге, а то је књига Јагањца Божјег'' (1 Нефи 13, 26-28). - Мормонова књига.

Господ Исус Христос је рођен у Витлејему, не Јерусалиму. ''А када се Исус роди у Витлејему јудејскоме...'': Мт 2,1; Мих 5,2. - Библија.

''А гле, родиће га Марија при Јерусалиму који је земља предака наших, и она ће бити девица, драгоцени и изабрани суд, која ће бити осењена и затруднеће моћу Светог Духа, и родиће сина, да, и то Сина Божјег'' (Алма  7,10). - Мормонова књига.

Они који су веровали у Христа, први пут су се назвали ''хришћанима'' у Антиохији (годинама касније након Христовог вазнесења), (Дап 11, 26). - Библија.

''А они који припадаху цркви беху верни. Да, они који беху истински верници у Христа радо преузеше на себе име Христово, или хришћани, како беху названи због веровања свога у Христа који ће доћи'' (Алма 46, 15). Напомена: Мормони тврде да је овај део књиге по Алми написан око 73. године пре Христа!? - Мормонова књига.

Посланица ап. Павла Јеврејима тврди да је Мелхиседек ''без оца, без матере, без родослова'': ''Коме Авраам даде и десетак од свега, он је по значењу свога имена прво цар правде, а потом је и цар Салимски, то јест, цар мира; Без оца, без матере, без родослова, нити му дани имају почетка нити му живот има сврштека, а као сличан Сину Божијему остаје свештеник без престанка'' (Јев 8, 2-3). - Библија.

''Али Мелхиседек, испољивши моћну веру и примивши службу високог свештенства по светом реду Божјем, проповедаше покајање своме народу. И гле, они се покајаше, а Мелхисдек успостави мир у земљи у данима својим. Стога беше назван кнезом мира, јер беше цар салимски и владаше под оцем својим'' (Алма 13,18). - Мормонова књига.

Библија јасно учи да је Адамов пад изазвао тугу по човечанство: Пост 3, 9-19; Пс 51,5; Рим 5,12. - Библија.

''А ево гле, да Адам не беше преступио, не би пао, него би остао у врту еденском. И све оно што беше створено морало би остати у истом стању у ком беше. И морало би остати заувек, и краја не би имало.

И деце не би имали. Стога, остали би они у стању невиности, немајући радости, јер беду познавали не би, добро не чинећи, јер греха познавали не би. Али гле, све беше учињено у мудрости Онога који зна све. Адам паде да би људи били, а људи јесу да би радост имали'' (2 Нефи 2, 22-25). - Мормонова књига.

Напомена: Заборављају речи Божије: ''И благослови их Бог, и рече им Бог: рађајте се и множите се, и напуните земљу...'' (Пост 1,28).

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest ага пије млеко

Заборавих да напишем: Што се тиче крштавња умрлих, једини ''аргумент'' налазе у следећем стиху: ''Иначе, шта ће чинити они који се крштавају за мртве; ако мртви уопште не васкрсавају? Зашто се и крштавају за мртве?'' (1 Кор 15, 29).

Ово ми је управо цитирао тај мормон као аргумент.... :)

Подели на овим сајтовима

Ово ми је управо цитирао тај мормон као аргумент.... :0104cheesy:

:0104cheesy:

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...