Jump to content

Препоручена порука

нисам ништа читала од ње, али сам на многим предавањима чула лепе ствари о њој...Владета Јеротић је стварно често помиње...

Mozz, мени се лично није баш допала књига Слободна деца Самерхила....(осим пар ствари)...

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Mislim da ni u čemu ne treba preterivati, pa ni u tzv.edukovanju i razvoju kog.sposobnosti deteta.

Ja sam bila enciklopedija tih razvojnih teorija ranije, ali kad sam se srela sa malim bratom Gvozdenom, sve su pale u vodu :D

Ni M.Montesori, ni A.Nil mi baš nisu previše "pasovali". Detetu su potrebne zdrave granice i puno ljubavi, i da se roditelji bave njima.

A najvažnije je pustiti ih da se igraju. Ionako će ići u školu bar 12 godina :)

"We are such stuff
As dreams are made on; and our little life
Is rounded with a sleep."

Подели на овим сајтовима

Слободну децу Самерхила није написала Марија Монтесори већ Александар Нил. Теорија превелике слободе наравно није добра за дете.

Маријини методи су ограничавање слободе уз дидактички и образовни рад. Прочитала сам Упијајући ум и мислим да је изузетно добра књига. Марија Монтесори је била прави педагог каквих данас има веома мало. Само се један вртић у земљи бави њеном методом, нажалост. Свако дете је прича за себе и једноставно једна иста метода нема исти ефекат код различите деце. У суштини дете жели да зна докле може да иде, које су границе. Прочитала сам много књига о васпитању деце и мислила сам да је све то супер док моје дете није напунило две године и ушло у фазу "НЕЋУ". Све је било "нећу"! Онда сам схватила да такозване нове методе нису много добре и баве се различитим стварима, другачијим приступима од педагошког рада Марије Монтесори. Топло препоручујем књигу ову књигу .

Подели на овим сајтовима

Слободну децу Самерхила није написала Марија Монтесори већ Александар Нил.

то нико није ни рекао... .smesko.

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

У сваком случају, крајње је време да расчистимо са овим одвратним "фабрикама за испирање мозга" које потпуно неправедно зовемо "школе". Све остале гране живота напредовале су невероватно - од папируса до рачунара и интернета, од воловских кола до млазног авиона, од пуштања крви до пресађивања срца... А школе су нам остале исте као у старом Египту - клупе, креда, табла и малтретирање младог ума који је више него жељан да упозна овај свет.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

• 7 months later...

Браво за тему.

Ипак, слажем се са мишљењем @DankaM ( коју сам иначе запазила на форуму по квалитетним порукама и дискусијама), постоје многе теорије и старија психологија која дели живот у фазама. Многи родитељи су забринути питањима - свесно или несвесно. Знање о томе како се деца обично развијају, је корисно, ако се желе пронаћи здравствени- или ризик знаци. Професионалци попут сестара и лекара често консултују родитеље о здравом и менталном развоју код деце. Добар савет укључује да су родитељи свесни своје улоге у развоју детета.

Важно је да родитељи размисле о родитељству, верују у себе као родитеља, да знају да су најбољи родитељи за своје дете. Ако родитељи не верују у себе, биће немоћни над дететом и неће се усудити да ставе неопходне оквире љубави. Дакле родитељско васпитање је од значаја.

Психа детета се развија у интеракцији између наслеђа и средине. Дете се рађа са биолошком припремом, која се развија кроз стимулисање и сусрет са околином и личностима које га окружују. У сусрет потребама детета треба изаћи са релевантним задацима који подржавају развој детета у свим областима - физички, интелектуално, емотивно и друштвено.

Монтесори је била убеђена да дете у себи има "унутрашњег конструктора", тако да дете најбоље зна шта је добро овде и сада -  и бира одговарајући материјал.

Мени је Монтесори материјал један од најбољих педагошких материјала - систем за одређене вештине, подељен на 5 група:

Материјал за вежбе из свакодневног живота ( нпр. прање посуђа, чишћење обуће)

Сензорно - димензонални материјал ( нпр. звук и мирис )

Језички материјал ( нпр. шмирглање дрвених слова)

Математички материјал ( нпр. златне куглице за учење бројчаног система )

Материјал за космичко образовање ( нпр. географске слагалице).

Сваки материјал се користи да вежба једну посебну вештину ( поларизација пажње ).

Важан предуслов је да је окружење припремљено. То у пракси значи да намештај  и материјал буду величине детета, а то значи ред у окружењу ( свака ствар има своје место - одакле се узима и враћа). Задатак одраслих је да припреме околину.

Линк Монтесори педагогија:

he International Montessori index: http://www.montessori.edu/

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...