Jump to content

Јасеновац на Хрватском евру

Оцени ову тему

Дејан

Препоручена порука

EU u čast ulaska Hrvatske u Uniju iskovala novčić sa slikom jednog od najozloglašenijih logora u NDH

94102508.jpg

EOGRAD - Jasenovac na kovanici!

Organizacija Dveri objavila je na svom sajtu fotografije uzoraka serije hrvatskog evra - kovanog novca koji je posvećen ulasku Hrvatske u EU 2013, kada treba i da uđe u opticaj.

Kako su napisali na ovom sajtu, uzorci su kovani u 1.000 primeraka u Evropskoj centralnoj banci sa sedištem u Frankfurtu na Majni, a Dveri su fotografije dobili od „Srbina koji je želeo da ostane anoniman“.

Serija kovanog novca nosi naziv „biljni i životinjski svet Hrvatske“ i na poleđini novčića od 10 centi nalazi se spomenik u Jasenovcu, najvećem koncentracionom logoru fašističke NDH, stratište preko 750.000 Srba, Jevreja, Roma i drugih.

Vojislav Stanimirović iz SDSS kaže za Kurir da se dvojako može gledati na ovaj potez EU, ali da mu je teško da govori o tome jer još nije video kovanicu.

- Jasenovac je mesto velikog stradanja Srba, Roma i Jevreja i ako je stavljen kao znak suočavanja Hrvata s prošlošću, onda je to dobra stvar. Ipak, ne bih mogao ovako da razgovaram o tom potezu jer nisam ni video kovanicu, niti znam zvanično da su oni to zaista i stavili - rekao nam je Stanimirović.

Niko od evropskih zvaničnika sa kojima smo kontaktirali nije želeo da komentariše ovo.

ИЗВОР

Подели на овим сајтовима

Двери и Курир - тим снова...

Овакав идиотизам могу само они да смисле...

Катодна цев све трпи, а интернет свакога.

Подели на овим сајтовима

Ja sam prevrnuo cijeli internet i nigdje ništa, samo ova vijest na Kuriru. Ako se pokaže tačnom uputićemo oficijalni protest i zahtjev za objašnjenje češkoj vladi koja će ga potom uputiti u Brisel. Isto ćemo to zatražiti i od poljskih i slovačkih naših članova da pokrenu istu akciju u svojim zemljama. Dakle tražićemo peticijski od Praga da zatraže objašnjenje u Briselu. U slučaju da se to pokaže tačnim da izraze svoj protest i neslaganje, tj. protivljenje. Ovako još ništa ne možemo kad se o tome ne zna ništa - čija je to ideja i ko je za to odgovoran. I da li je ta vijest zaista uopšte vjerodostojna.

U slučaju da je to istina da se taj novčić nalazi u kolekciji "životinjski i bljni svijet Republike Hrvatske" onda se zaista sigurno može raditi o zesmješnjovanju srpskih žrtava i žrtava fašima uopšte. Ako se to potvrditi, pošaljemo to na češki Helsinský výbor gdje ja imam također svoje osobne veze i poznanstva i zatražimo akciju njihovih pravnika - najvjerovatnije tužbu na Brisel.

Подели на овим сајтовима

Dodatak:

Pošaljemo preko HV ČR (češke helsinške konferencije) tužbu na Brisel sa zahtijevom za povlačenje tog novčića iz opticaja i zatražimo od njih javno izvinjenje. Danas pokažem to svojim saradnicima.

Подели на овим сајтовима

Protiv toga se protestovati mora i bude, tako ćemo to i učiniti. Ali još mislim i na to da je izgleda to nečiji plan koji ustvari baš ima osigurati to kako se ne bi nikakav prikaz Jasenovca našao na bilo kojem hrvatskom euro-novčiću jer ako mi protestovat budemo, to je upravo ono što neko hoće od nas i čim ti protesti budu silniji tim bolje po njih. A na kraju zbog toga će Brisel odlučiti da se NIKAKAV Jasenovac ne pojavi na nikakvim hrvatskim novcima što je ustvari i glavnim ciljem sve ove ujdurme - ukoliko je sve to tako tačno. Znači kao u golfu ili bilijaru, kucni tamo, kucni vamo, glavno da kugla uleti gdje treba! A nama će na kraju bit rečeno, šta sad hoćete sami ste to tražili! Pojela ovca vuka, a mi ostali volovi.

dobar decko eheeeej

Подели на овим сајтовима

Људи браћо... Хрвати имају своју државу и могу да раде шта хоће. Није више наш проблем.

Ми знамо шта је Јасеновац и то нам је довољно. Не треба више да се потпаљујемо и губимо време на глупости. Имамо довољно својих проблема.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

Već sam to postavio na našim lingvističkim skupinama, FB grupama, tamo prvo diskutujemo o ovakvim stvarima s kojim ne možemo iz nekog razloga odmah izaći u javnost, kao u ovom slučaju kad nemamo ovjeren izvor informacija ili ih tek pripremamo. Tamo imamo samo provjerene članove dok na tim javnim bi nam se to potom zvrtlo samo u svađu koja ne bi ništa rješila a da pri tom nemamo ni provjereno otkud je ustvari ta informacija i da li je uopšte tačna i istinita.

Подели на овим сајтовима

Људи браћо... Хрвати имају своју државу и могу да раде шта хоће. Није више наш проблем.

Ми знамо шта је Јасеновац и то нам је довољно. Не треба више да се потпаљујемо и губимо време на глупости. Имамо довољно својих проблема.

To bi ti isto bilo kao da jevreji kažu šta nas briga za Aušvic i Dahau i sl. kad imamo svoju državu i imamo većih problema, to nema veze više s nama.

Подели на овим сајтовима

Нисам то рекао. Нас треба да "брига" за Јасеновац, али шта раде Хрвати то је њихов проблем. Стварно ме баш нешто заболе шта они имају на својим новчаницама, нити имам било каквог утицаја на то.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...